Slovenija

Pukšič: Pogodba s prenosniki naj se razveljavi

Ljubljana, 22. 02. 2012 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sandi Sadar Šoba/U.Z./STA
Komentarji
149

V poslanski skupini SLS so se od nakupa nadstandardnih računalnikov javno povsem ogradili. Pukšič pravi, da kot poslanec ni imel nobenega vpliva na to, kakšen računalnik kupujejo zanj, in ga ne bo niti prevzel. K temu poziva tudi vse poslanske kolege.

Nakup 156 prenosnikov, na katere poslanci in pristojne službe po zagotovilih parlamenta še čakajo, je dvignil veliko prahu in ugibanj, ali je bila izvedba javnega razpisa izvedena v skladu z zakonodajo in v skladu z javnim interesom. Za mnenje smo povprašali računsko sodišče, na katerem so nam povedali, da se o konkretnem primeru in zakonitosti posla ne morejo izrekati, saj lahko mnenje o pravilnosti in smotrnosti ali gospodarnosti poslovanja izrečejo le v opravljeni reviziji.

Poslanci na računalnike še čakajo.
Poslanci na računalnike še čakajo. FOTO: Damjan Žibert

Računsko sodišče: Revizije posla letos ne bo

Računsko sodišče skladno s predpisi sprejme program dela za izvrševanje revizijske pristojnosti kot letni program dela konec leta za prihodnje leto. Program je zaupen in do izdaje posameznega sklepa o začetku revizije te ostajajo zaupne. Ko je sklep izdan in pravnomočen, je javno objavljen na spletni strani računskega sodišča, kjer objavljajo in sproti posodabljajo faze vseh revizij, ki trenutno potekajo.

Ker je javni razpis za nabavo prenosnikov državni zbor izvedel prav konec prejšnjega leta, letos računsko sodišče tega posla ne bo revidiralo, so pa potrdili, da pri sumu oškodovanja javnih financ postopki ne zastarajo in se lahko novembrski javni razpis znajde na mizah revizorjev že v prihodnjih letih.

"Predsednik Igor Šoltes poudarja, da se mora skladno s predpisi o javnem naročanju naročnik izogibati takim razpisom, kjer bi favoriziral določenega konkretnega ponudnika. Tako pogoji kot tudi merila morajo biti čim bolj objektivni. Predvsem pa morajo biti razpisi tudi sorazmerni, torej da se ne kupuje nekaj, kar ni potrebno, posebej sedaj v času krize," so še dodali na računskem sodišču.

Urad za varstvo konkurence: Mogoč je sum "bid rigginga", a ga bo težko dokazati

Medtem ko so poslanci razsipni pri kupovanju prenosnikov, so veliko bolj skromni policisti, ki bi bili zadovoljni že s trikrat manj vrednimi računalniki. Njihovi so namreč v povprečju starejši od starih poslanskih, programska oprema pa je še iz prejšnjega tisočletja. Tako leta 2012 uporabljajo Windows 2000, za nabavo nove tovrstne opreme pa letos ni predvidenih prav nič evrov. Okoli 100 policistov na policijski postaji Ljubljana Bežigrad ima na voljo 38 računalnikov, povprečno starih sedem, nekaj pa celo devet let.

Ker je vprašljivo tudi dejstvo, ali niso bili z rigidnimi in ostrimi razpisnimi zahtevami oškodovani tudi konkurenti na področju ponudbe računalniške opreme, je omenjeni primer pritegnil tudi pozornost urada za varstvo konkurence. Kot je za 24ur.com povedal direktor urada Damjan Matičič, je o objektivni krivdi za zdaj prezgodaj govoriti, saj bi bilo treba preučiti celotno dokumentacijo.

Pri podrobnem navajanju tehničnih zahtev in s tem eliminaciji potencialnih konkurentov bi po besedah Matičiča lahko obstajal sum na "bid rigging" dogovarjanje in s tem sum na koruptivno dejanje, ki ga je težko dokazati. Pobuda pri pisanju razpisa je bila podrejena volji pripravljavca dokumentacije, morebitno materialno korist, ki bi jo imel kdo v poslu, ali oškodovanje javnih financ pa je v tem hipu težko dokazati.

"Kot je jasno, rok za revizijo postopkov še ni potekel, pri samem poslu pa je ključno to, kar je v naročilu določil sam naročnik. V uradu se ukvarjamo s sumi usklajenega delovanja podjetij, pri javnih naročilih pa je težko dokazati nelegalno dogovarjanje o poteku poslov ali usklajeno delovanje, s katerim bi bili oškodovani ostali ponudniki in konkurenti na trgu," pravi Matičič. S tem se v naši državi ukvarja policija.

Z generalne policijske uprave so nam sporočili, da preiskava omenjenega primera še ne poteka, ker ni bil za zdaj podan sum kaznivega dejanja, če pa bi bile ugotovljene nepravilnosti pri samem postopku, bodo ravnali v skladu s pristojnostmi.

Javni razpis za nakup parlamentarnih prenosnikov je stekel le mesec dni in pol po razpisu Javne agencije za javne razpise.
Javni razpis za nakup parlamentarnih prenosnikov je stekel le mesec dni in pol po razpisu Javne agencije za javne razpise. FOTO: Reuters

Pukšič: pogodba naj se razveljavi

V poslanski skupini SLS menijo, da nakup nadstandardnih računalnikov v teh časih ne more biti prednostna naloga. Sklenili so, da se od nakupa javno povsem ogradijo.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal poslanec SLS Franc Pukšič, je nabava opreme "izključno v pristojnosti generalnega sekretariata DZ". "Sam kot poslanec nisem imel prav nobenega vpliva na to, kakšen računalnik kupujejo zame, niti me ni nihče vprašal, ali potrebujem novega, zato se mi kritike tudi na račun mene, mojih poslanskih kolegov in mojih sodelavcev ne zdijo upravičene," je dodal. Od vodstva državnega zbora pričakuje pojasnila in zdi se mu pomembno, "da se zadeva do popolnosti razčisti".

Začetek postopka nakupa računalnikov v času, ko je bil parlament že razpuščen, se mu zdi pravno sporen. Zato predlaga, da se pogodba razveljavi, poslanci pa naj uporabljajo obstoječo računalniško opremo, dodaja. Napoveduje, da novega nadstandardnega prenosnega računalnika sam ne bo prevzel, k temu pa poziva tudi vse poslanske kolege.

Javni razpisi v prihodnje le prek krovne agencije?

Da je stekal posel mimo Javne agencije za javno naročanje le pol leta po tem, ko so v agenciji naročili 2400 računalnikov za potrebe javne uprave, je v oddaji 24UR ZVEČER potrdil direktor Sašo Matas. Sicer nekoliko šibkejši, a za delo poslancev povsem primerni računalniki parlamentu tedaj niso ustrezali, saj naj v času razpisa ne bi imeli na voljo sredstev za nakup. Le mesec in pol po izteku razpisa agencije je parlament izpeljal samostojni javni razpis, ki bo davkoplačevalce stal 80 tisoč evrov več.

Če bi naročali računalnike prej, bi po ekonomiji obsega nedvomno prihranili, je v razgovoru poudaril Matas, a samostojni javni razpis ni v nasprotju s slovenskim pravnim redom. Kot je povedal, bi moral biti razpis sicer spisan tako, da bi bilo lahko na razpis prijavljenih več ponudnikov s širšo paleto proizvodov, in dodal, da bodo računalnike v državnem zboru v prihodnje naročali prek razpisa Javne agencije za javno naročanje.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grazia Ursic
23. 02. 2012 12.53
+2
Kaj je pa s starimi računalniki? Jaz bi enega!
santamaura
23. 02. 2012 11.35
+7
Ne vem od kdaj so poslanci na takšnem socialnem dnu, da jim mora država kupovati računalnike, telefone, izlete v tujino in stanovanja
santamaura
23. 02. 2012 13.05
Vašega komentarja pa na žalost čisto nič ne razumem glede na moj komentar. No morda bi bilo najbolje, da se tudi jaz počasi upokojim in se odjavim iz tega portala
abigail
23. 02. 2012 09.34
+4
Hja, ljudstvo je začelo malo bolj kritično ocenjevati svojega cesarja in ugotovilo, da jih malo predrago pridejo njegova oblačila (beri: računalniki, preproge, obroki v parlamentu...) glede na to, da nima ničesar na sebi. In kaj je naredil cesar? Vztrajal je v svoji vzvišenosti in nezmotljivosti in bi najverjetneje dal zapreti očeta malega dečka zaradi kršenja javnega reda in miru, če bi uspel ugotoviti, kdo je bil tisti, ki je prvi vrgel "granitno kocko" v parado...
Climber116
23. 02. 2012 09.32
+5
Prenosnike naj podarijo učencem, dijakom ali pa študentom in socialno ogroženih družin, ki le te veliko bolj potrebujejo kot naši poslanci!
X-XY
23. 02. 2012 10.04
+2
Naj imajo nove za dobo 15 let, ker so tako dobri. Samo kje so pa stari prenosniki? Se dajo porihtati, računalničarji že vedo in jih še dalje uporabljajo, mogoče na kulturnem min.?
fakinshit
23. 02. 2012 10.14
-2
a zdej se bo pa kr en poslanc zmisljeval kaksn racunalnik hoce, kaj on ve, IT sluzba mu bo dodelila racunalnik in tega bo vzel, kaj misli da znotraj parlamenta velja demokracija a kaj, kerga briga ce mu ni vsec pa da bi on rajs druzga itd... tocno to tega boste zdej vsi imel nadaljnih 5 razpisov
ultras1
23. 02. 2012 09.29
+1
Tonček Balonček
23. 02. 2012 09.27
-1
O tem seveda ne bo odločal Pukšič, ni pristojen!
Dinga
23. 02. 2012 09.24
+0
ZApravicnoSLO
23. 02. 2012 09.16
+5
Poročanje v stilu 24 kur: "Brezglavo zapravlja tudi nova vlada" Potrebno je povedati dvoje: Prvič: Državni zbor je samostojna institucija in nima nič z vlado. Drugič: Razpis za računalnike je bil izveden v času mandata prejšnje vlade. Dobro bi bilo, da bi se vaši pristranski novinarji podpisali tudi z imenom in priimkom.
Timpesek
23. 02. 2012 13.28
+2
volek
23. 02. 2012 09.06
-6
Razveljaviti pogodbo? Ta je pa populistična. Bi državo drago stala ta razveljavitev.
iChi
23. 02. 2012 09.02
+7
Milan Koleznik
23. 02. 2012 08.56
+12
Pukšiču bi se lahko pridružili še vsi ostali korektni poslanci,a si rečejo če je zastonj je zastonj zakaj bi se pritoževali,torej ne delujejo za narod,Pukšiču pa vse čestitke in še več takih ljudi kot je on.
cirenij
23. 02. 2012 09.02
-2
Enemu računalniku se bo že odpovedal. Vprašanje, če bi se čemu večjemu. Sicer je njegov način komuniciranja, vsaj pred TV kamerami, zabijanje golov tistim, "ki niso na njegovi strani".
lubje
23. 02. 2012 08.49
-2
Pukšič, če ne rabiš, daj meni. Ene 2, 3 če ti rata!!!!
zmago56
23. 02. 2012 08.44
+4
Če imate kakšnega viška, mi ga lahko podarite, pa bom kak pozitiven komentar o vas napisal
comment123
23. 02. 2012 08.27
+19
Začnejo naj varčevati v samem vrhu, naj znižajo poslanske plače, tega pa nihče noče slišati. Glede na stanje v državi in revno gospodarstvo so te plače sporne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tudi od predsednika DZ Viranta, menda ima 8000 evrov, nezaslišano.....KAJ BOSTE UKRENILI S SVOJIMI PLAČAMI, PREDEN BOSTE METALI LJUDI IZ SLUŽB?
divus
23. 02. 2012 08.21
+12
Čudi me nekaj, da vsi, ki komentirate in vse povprek obtožujete Janšo naj vas spomnim, da so se računalniki nabavili še za časa Borutove vlade v mesecu decembru. Morali bi pa vedeti tudi, da niso imeli več nobene pristojnosti,saj je bila po padcu samo tehnična vlada.
mastablasta
23. 02. 2012 08.44
+5
saj jih ni nabavljala vlada ampak parlament.
Tomaž Škof
23. 02. 2012 08.16
+8
VI POLITIKI VRNITE pufe AMERIKI! vam se naj plače znižajo na 300 e! TAKOJ!
Tomaž Škof
23. 02. 2012 08.14
+7
vsako TAJNOST na dan! ker vi politiki STE VSE KRIVI ZA TO! ker samon kradete!
Tomaž Škof
23. 02. 2012 08.11
+4
za telte ko niso računalniki!VSE NA TV PA VSAKI RAČUN POKAZAT NARODU! vse o FINANCAH INda več neboste kradli DENARJA
comment123
23. 02. 2012 08.10
+9
Ko pa so nam pokazali po tv kakšno računalniško opremo imajo policisti mi je postalo slabo,kaj si privoščijo v vrhu.SRAM, SRAM,naj jih bo, še sploh začeli niso in ne znajo presoditi kaj je v tem trenutku dobro za državo, naj se to naročilo stornira za vsako ceno. EVRO TU, EVRO TAM, pa se nabere.
Tajda Kosem
23. 02. 2012 08.20
+2
res je,naj bo sram levičarjev,ki so to naročili!!!!
mike888
23. 02. 2012 08.04
+20
Bravo Pukšič. Sicer te ne maram, niti ne prenašam tvojega obnašanja - ampak za tole potezo ti lahko samo ploskam - če si vsaj polovico mislil resno.
godhead
23. 02. 2012 08.44
+0
to je samo taktika, za sebe ni tako neumen, kot za nas