Slovenija

Nakup kovčka: morate ga pregledati, odpreti in tudi povohati

Ljubljana, 07. 07. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za tiste, ki pri svojih potovanjih obleke pakirajo v kovček, je še kako pomembno, da kovček pot 'preživi'. Nekaj osnovnih nasvetov zveze potrošnikov lahko pomaga, da na poti zaradi prtljage ne boste izgubili živcev.

Pri kovčku je med drugim treba preveriti, kakšne ročaje in kolesa ima.
Pri kovčku je med drugim treba preveriti, kakšne ročaje in kolesa ima. FOTO: Thinkstock

Kovček je nekaj, kar večina ljudi ne kupuje pogosto, na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pa pravijo, da je treba tudi ta nakup opraviti s premislekom in trezno glavo, pa čeprav ste mogoče v mislih že na poti.

Po besedah ZPS je tako priporočljivo upoštevati nekaj osnovnih nasvetov. Najprej glede materiala kovčka: ali je boljši kovček iz plastike ali tekstila? "Primerjalni testi so pokazali, da velikih razlik med vzdržljivostjo in robustnostjo enih in drugih ni," pravijo na ZPS. So pa kovčki iz tekstila malo bolj prilagodljivi glede količine prtljage. "Če prisegate na trde kovčke, izberite polikarbonatne, ki so odpornejši na razenje," svetujejo na ZPS.

Ko gre za koleščke kovčkov, na ZPS pravijo, da so tisti s štirimi koleščki lažje vodljivi. "Preverite, ali lahko koleščke zamenjate, saj so pogosto ’najšibkejši člen’ pri kovčku," svetujejo.

Ob tem je pri kovčku dobro preveriti tudi, kakšne ročaje ima. Po nasvetu ZPS ročaji ne smejo imeti ostrih robov, preveriti pa je treba tudi, ali se ročaj prilega dlani ter ali lahko brez zatikanja posameznik izvleče in pospravi teleskopski ročaj. "Teleskopski ročaji morajo biti dovolj dolgi, da lahko kovček vozimo brez težav, kar je še posebej pomembno, če kupujete kovček s štirimi koleščki," pravijo na ZPS. Dodali so še precej nenavaden nasvet, in sicer da posameznik povoha ročaje. "Naj vam ne bo nerodno," tolažijo na ZPS. "Če imajo ročaji čuden, neprijeten vonj, lahko vsebujejo zdravju škodljive snovi," opozarjajo.

Paziti je treba tudi pri velikosti kovčka. Številne letalske družbe namreč lastnike prevelikih ali pretežkih kovčkov dodatno ’kaznujejo’. "Zato dobro premislite, kako velik kovček v resnici potrebujete na poti," pravijo na ZPS. Pri potovanju z letalom in vlakom je pomembna tudi teža kovčka, zato je treba tudi tu paziti.

Pri kovčku ni pomembna le zunanjost, ampak tudi notranjost.
Pri kovčku ni pomembna le zunanjost, ampak tudi notranjost. FOTO: Thinkstock

Glede primernosti kovčka pa odloča tudi barva. "Pred leti je bilo več kot 90 odstotkov kovčkov črnih in ko so jih potniki na letališču čakali ob tekočem traku za prtljago, so le težko prepoznali svojega," pravijo na ZPS. Tej neprijetnosti se lahko posameznik izogne tako, da izbere živahnejšo barvo ali pa kovček z vzorcem. A na ZPS priznavajo, da imajo tudi temnejši kovčki svoje prednosti – na letališčih običajno s kovčki ne ravnajo najlepše, kar se na temnih kovčkih manj pozna.

Pri kovčku pa ni pomembna le zunanjost, ampak tudi notranjost. Kot pravijo na ZPS, naj bi imel kovček med obema polovicama pregrado in pasove, s katerimi posameznik lahko pritrdi vsebino. "Tudi manjši notranji žepi pridejo prav, še posebej, če imate radi pospravljeno prtljago," dodajajo na ZPS.

Obvezno pa je treba preveriti tudi, kako se kovček odpira in zapira. "Če ima kovček zadrge, jih večkrat zaprite in odprite. Lahko to naredite brez težav? Poleg koleščkov so pri kovčkih prav zadrge med najšibkejšimi členi. Koleščke še lahko zamenjate, zadrgo pa bolj težko. Šivi ob zadrgi morajo biti obvezno dvojni," še svetujejo na ZPS.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slosap
08. 07. 2012 17.48
+2
Hvala za te predragocene napotke...moj črni samsonite ne smrdi....zdaj lahko mirno potujem....nimam besed, kakšna nebuloza je tale članek
binmister
08. 07. 2012 13.57
+2
O bog to pa je nasvet meseca .
Tone 12345
07. 07. 2012 15.23
-2
tolk o kovčkih na 24 ur
Tone 12345
07. 07. 2012 15.23
+0
vkb
07. 07. 2012 08.02
+5
kok je pa oranžna ta bejba na sliki :D
trabakula
07. 07. 2012 09.49
+10
a neb ti raje gledal kovček kot bejbo, pol boš pa kupu kakšno sranje