Slovenija

Najvišje božičnice v farmaciji

Ljubljana, 02. 12. 2010 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
94

Pri deljenju božičnic so najbolj radodarni v Leku in Krki, kjer bodo zaposleni dobili 1400 in 1192 evrov bruto. Ponekod ne bo nič, v nekaterih podjetjih pa nagrajujejo na drugačen način. V Slovenskih železnicah bo namesto božičnice koledar.

V Zvezi svobodnih sindikatov so delodajalce pozvali k izplačilu božičnic in trinajstih plač. Vsi pobude ne bodo upoštevali, predvsem zaradi gospodarske krize, pojasnjujejo.

V Krki je okoli 8600 zaposlenih s povprečno plačo 2364 bruto oziroma 1437 evrov neto.
V Krki je okoli 8600 zaposlenih s povprečno plačo 2364 bruto oziroma 1437 evrov neto. FOTO: Blaž Garbajs
Določitev morebitne nagrade Krkinim vodilnim je v pristojnosti nadzornikov, ki odločajo po zaključku leta na osnovi pravilnika o določitvi variabilnega dela plače upravi. Nagrajevanja v obliki udeležbe pri dobičku ni.

V Krki bo božičnica enaka kot lani. Redno zaposleni bodo 17. decembra prejeli 1.192,23, zaposleni prek agencij pa 596,12 evra bruto. Vsi zaposleni bodo ob novem letu v dar prejeli še manjše darilce.

V novomeški tovarni zdravil tudi dvakrat na leto prejmejo izplačilo na osnovi doseženih rezultatov poslovanja glede na uspešnost družbe. Njihovi zaposleni so tako za obdobje od januarja do junija dobili izplačano polletno uspešnost v višini 50,5 odstotka, sodelavci, zaposleni prek zunanjih agencij, pa 37,9 odstotka plače posameznika. Morebitno izplačilo uspešnosti za drugo polletje 2010, ki se izračuna na osnovi doseženih kumulativnih letnih rezultatov poslovanja, bo znano konec januarja.

V Telekomu Slovenije je okoli 1800 zaposlenih. Povprečna plača na zaposlenega presega slovensko povprečje za več kot polovico. Povprečna mesečna plača v Sloveniji je sicer 1458,58 evra bruto in 963,84 evra neto. V Mobitelu, kjer je 1050 zaposlenih, naj bi bile plače višje.

V Telekomu Slovenije trinajsto plačo in božičnico ureja vsakoletni dogovor med vodilnimi in sindikalisti. Izplačilo trinajste plače je odvisno od doseganja načrta poslovnih rezultatov, izpolnitev bo znana po revidiranih računovodskih izkazih za leto 2010, božičnica pa bo predvidoma izplačana v drugi polovici decembra v enakem znesku kot lani, ko je bila 366,70 evra. Povečana bo za letošnjo rast cen življenjskih potrebščin.

Božičnico bodo predvidoma izplačali tudi v Tušu, kjer 4500 zaposlenim ''nudimo tudi številne druge ugodnosti in bonitete, kot so plačilo dodatnega pokojninskega zavarovanja, redna izobraževanja, različne nagrade, solidarnostno pomoč in ugodnosti prostočasnih aktivnosti''. Njena višina še ni znana.

Tudi člani Mercatorjeve uprave še niso odločali o dodatnih prejemkih zaposlenih ob koncu leta. Lani pa so na primer decembra prejeli dodatne prejemke v povprečni višini 250 evrov neto, delno z nakazilom na tekoče račune, delno pa kot dobroimetje na Kartici Mercator Pika.

V Leku je okoli 2400 zaposlenih s povprečno plačo 2400 evrov bruto.
V Leku je okoli 2400 zaposlenih s povprečno plačo 2400 evrov bruto. FOTO: Dare Čekeliš

Božičnico v višini okoli 1400 evrov bruto bodo 24. decembra dobili tudi v Leku. V fiksnem delu bo enaka za vse zaposlene, v variabilnem delu pa je odvisna od plače posameznika v korist zaposlenih z nižjimi dohodki. Poleg božičnice imajo s kolektivno pogodbo urejeno tudi izplačilo za uspešnost, ki se obračunava glede na dejanski doprinos zaposlenega in uspešnost družbe.

V Pipistrelu, kjer je povprečna plača 2070 evrov bruto, je 70 zaposlenih. Najnižja plača v podjetju Iva Boscarola je sicer 1267, najvišja pa 4224 evrov bruto.

V Pipistrelu, kjer je povprečna plača 2070 evrov bruto, bodo vsi zaposleni dobili 1000 evrov božičnice. Glede trinajste plače je lastnik podjetja Ivo Boscarol pojasnil, da bo ''kot vsako leto tudi letos trinajsta plača vezana na doprinos uspehu podjetja. Prejmejo jo vsi zaposleni v odstotku opravljenih ur med letom. Torej tisti, ki so opravili vse delovne ure, prejmejo 100 odstotkov povprečne letne plače. Tisti, ki so bili odsotni ali zaposleni manj časa, pa odstotno manj'.' Glede na uspešnost med zaposlene po istem ključu vsako leto razdelijo tudi del dobička, praviloma okrog 20 odstotkov. Razliko lastnika (še Anastasia Taja Boscarol, op. a.) puščata v podjetju in jo namenjata razvoju. Zaposleni dobijo tudi manjša praktična darila, kot so na primer USB-ključi.

Na Darsu je 1255 zaposlenih s povprečno plačo 1640 evrov bruto.
Na Darsu je 1255 zaposlenih s povprečno plačo 1640 evrov bruto. FOTO: DARS

Na Družbi za avtoceste (Dars) še niso sprejeli sklepa o izplačilu božičnice, ki je sicer stvar dogovora med vodstvom in sindikalisti. Lani je bila sicer 700, leta 2008 pa 590 evrov bruto na zaposlenega. Darsovi uslužbenci bodo prejeli še rokovnik, notesnik ter namizni in stenski Darsov koledar v skupni vrednosti 8,98 evra. Vodstvo si nagrade za uspešno poslovanje ne bo izplačalo.

V Si.mobilu je 340 zaposlenih. Povprečna bruto je 2098 evrov (neto 1295 evrov), najnižja bruto 920 evrov (neto 640 evrov), najvišja bruto pa 5980 evrov (neto 2880 evrov).

V Si.mobilu ne izplačujejo nagrad v obliki božičnice ali trinajste plače, ampak sodelavce nagrajujejo na podlagi doseženih rezultatov. ''Vsako leto nagradimo sodelavce za uspešno opravljeno delo, in sicer v spomladanskem času. Na letnih razgovorih vsak sodelavec dobi merljive cilje, višina nagrade pa je odvisna od doseganja individualnih ciljev posameznika in uspešnosti podjetja. Nagrada za zaposlenega je v povprečju znašala bruto mesečno plačo.''

Nagrajujejo tudi na druge načine skozi celo leto. ''Vsi sodelavci prejmejo tudi novoletna darila, njihove otroke v Si.mobilu obdari Božiček, prav tako zanje pripravljamo Dan odprtih vrat, kjer jih dodatno obdarujemo. Sodelavci poleg tega lahko sodelujejo pri razprodajah telefonov in druge opreme ter prejemajo razne promocijske majice in druga darila. Vsi vsak dan brezplačno prejmemo tudi sveže sadje in tople napitke.'' Dodali so, da bodo tudi v prihodnje ''kot družini prijazno podjetje in eden najuglednejših slovenskih zaposlovalcev s finančnimi in nefinančnimi motivacijami skrbeli za zadovoljstvo in motivacijo sodelavcev''.

Člani uprave Si.mobila čez leto prejemajo le polovico svoje plače, ki predstavlja fiksni del plače. Če z vodenjem podjetja uspejo doseči cilje, ki jih potrjuje nadzorni svet, lahko dobijo preostalih 50 odstotkov plače, ki je variabilni del. Ob izjemnem presežku rezultatov lahko vodilni prejmejo še nagrado v višini 20 odstotkov letnih prejemkov. Udeleženi so lahko tudi pri dobičku v obliki nakupa delnic, pri čemer lahko poleg vodstva sodelujejo tudi nekateri izbrani najboljši sodelavci.

V Mobitelu se bodo o podelitvi božičnice odločali na podlagi doseženih poslovnih rezultatov. ''Glede na dosedanje rezultate lahko pričakujemo, da bomo božičnico podelili še pred koncem leta.'' Lani je bila sicer božičnica, ki je za vse enaka, 366,70 evra bruto. O morebitnih nagradah vodstvu družbe se bo prav tako odločalo na podlagi doseženih poslovnih rezultatov.

V Petrolu bodo dobili 746 evrov bruto.
V Petrolu bodo dobili 746 evrov bruto. FOTO: Blaž Garbajs

Člani uprave Petrola so oktobra sprejeli sklep o dodatnih izplačilih 3548 zaposlenim ob zaključku poslovnega leta. Izplačila so namenjena vsem, znašala pa bodo 746 evrov bruto, kar je za 19 odstotkov več kot lani. Denar bodo dobili 15. decembra. Nagrade za vodstvo ne bo.

Povprečna plača v Merkurju je 1134 evrov bruto oziroma 785 evrov neto.

Božičnice ne bo v Merkurju, kjer je najnižja plača 735 evrov bruto oziroma 562 evrov neto, najvišja pa 12.000 evrov bruto oziroma 6000 neto. Božičnice ali trinajste plače tudi ne bo na Slovenskih železnicah, kjer je 7353 zaposlenih. Nista bili izplačani niti lani, leta 2008 pa je bila božičnica v višini 350 evrov bruto, vendar je niso prejeli vodilni delavci. Zaposleni na Slovenskih železnicah, kjer je povprečna bruto plača 1520,37, najnižja 734,15, najvišja pa 7401,25 evra, bodo sicer kot simbolično zahvalo prejeli stenski koledar. Vodstvo podjetja tudi letos ne bo prejelo nobene nagrade.

V Pivovarni Laško se bodo o izplačilu božičnice odločili v naslednjih dneh, izplačilo trinajste plače pa je vezano na poslovne rezultate. Lani je bila sicer izplačana božičnica v višini 800 evrov bruto, trinajste plače pa niso dobili. Zaposleni v NKBM so lani in predlani decembra prejeli stimulacije, božičnice, trinajste plače pa ne. O morebitnem izplačilu v letošnjem letu pa odločitve še niso sprejeli. Nagrad za vodilne ne bo.

V SCT letos ne bodo izplačali ne trinajste plače ne božičnice. Tudi lani je niso. ''Uprava družbe z vsemi ukrepi in aktivnostmi poskuša zagotoviti relativno normalno poslovanje v ekonomsko zaostrenih razmerah, izplačila božičnice ali trinajste plače pa si v tem trenutku enostavno ne moremo 'privoščiti', saj je prioritetna naloga vodstva zagotoviti družbi SCT normalno poslovanje v izjemno zaostreni situaciji, ko pomanjkanje projektov za izvedbo vpliva na samo poslovanje družbe,'' so sporočili.

V Revozu dobivajo letno nagrado in ne božičnice ali trinajste plače.
V Revozu dobivajo letno nagrado in ne božičnice ali trinajste plače. FOTO: Miro Majcen

V novomeškem Revozu ne izplačujejo božičnice ali trinajste plače, poznajo pa letno nagrado, ki jo decembra že tradicionalno izplačujejo vsem zaposlenim in je odvisna od doseganja rezultatov. ''V letošnjem letu smo se v dogovoru s socialnimi partnerji odločili, da polovico predvidene maksimalne nagrade izplačujemo kot predujem pri mesečni plači. Preostanek, ki bo znašal nekaj več kot 700 evrov bruto, pa bodo zaposleni prejeli decembra. Tako bo letna nagrada za zaposlene v Revozu, zahvaljujoč zelo dobrim doseženim rezultatom, skupaj znašala nekaj več kot 1.300 evrov bruto. Nagrado prejmejo vsi zaposleni, vključno z najemnimi delavci.'' Vodstvo si sicer ne izplačuje posebnih nagrad.

V Gorenju si vsako leto prizadevajo, da bi 4640 zaposlenim ob koncu leta izplačali poseben prejemek. ''Tako bo tudi letos, pri čemer bomo višino prejemka določili v naslednjih dneh. Tudi lani, ko smo zaradi svetovne gospodarske in finančne krize poslovali v izredno zahtevnih razmerah, smo zaposlenim izplačali dodaten prejemek v višini 100 evrov neto. Leta 2008 pa je višina dodatnega prejemka ob koncu leta znašala povprečno 400 evrov neto.'' Uprava Gorenja se je nagradi za uspešnost že drugo leto zapored odpovedala. V Gorenju je sicer povprečna bruto plača 1430 evrov, neto pa 944 evrov. Najnižja bruto plača je 853 evrov, kar je 600 evrov neto, najvišja bruto plača pa 12.900 evrov, kar je 5625 evrov neto.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ochi
11. 12. 2010 11.37
v mercatorju mrzlično nabavljajo robo, da bo čim manj dobička.
Scat
04. 12. 2010 12.15
Eni bodo namesto božićnine in koledarjev, dobili kjižice:-)
samostojna
03. 12. 2010 22.20
glejte zaposleni niso nič krivi...apiliram na tiste, ki so očitno nevoščljivi, ker Lek in Krka dajeta lepe božičnine...:) žalostno pa je da eni res ne dobijo ničesar...
jurjur
03. 12. 2010 12.11
V anketi za božičnico manjka: - Nič ne bom dobil
Iza8
03. 12. 2010 05.40
Božičnica,trinajsta plača,kaj je že to?
zigi zagi
02. 12. 2010 21.44
aja božičnce pa 13te pa se vidu nism...pa minimalca dobivam... pa kao vodovodar!
kokojambo
02. 12. 2010 21.23
pri teh naketah tak sodelujejo samo dijaki, študenti, tisti ki delajo z računalnikom, en bogi navadni smrtnik ki dela za minimalno tak nima compa...
eur
02. 12. 2010 19.13
100mark02.12.2010, 17:35 Samo v vašo vednost: v javni upravi ne dajo niti koledarja! Stimulacije ni, o božičnici se lahko samo sanja.... Večina populacije pa misli kolk je fino delat v javni upravi, ker se kao ful dobr zasluži... Bedniki!
dabra
02. 12. 2010 18.46
Kva pa je to božičnica?
100mark
02. 12. 2010 17.35
-1
železnica zakon sam koledar da jih sram ni no usaj nekaj, ponekod še menda tega nebo
stanislav3
02. 12. 2010 17.27
krka, krka jeeee!
Robberto
02. 12. 2010 16.27
Ma kakšne možnosti za anketa. Z vsaka točka, kav, da nekaj dobiš ali to ali to. Kaj pa odgovor NE! , kaj pa če popolnoma nič ne dobiš, samo naslednja [decemberska] plača.
antimadridista
02. 12. 2010 15.27
Povprečna plača v Merkurju je 1134 evrov bruto oziroma 785 evrov neto. LOL Raje napišite da 90% delavcev dela za 562 eur na mesec ostalih 10% pa za 12.000 ker to je Merkurjeva žalostna realnost
nelie
02. 12. 2010 15.10
kakšna so to vprašanja na anketi???????? a se vi norca delate, 24 ur????? ljudje plač nimajo.......... pa tudi....manjka rubrika - še nikoli je nisem dobil - ne božičnice, ne nagrade, ne stimulacije, ne trinajste plače. Pri tej rubriki bi bilo daleč največ glasov!!
Tonček Balonček
02. 12. 2010 13.33
Zdravila nam prodajajo po 30 odsotkov dražje, kot so na svetovnem trgu, potem si pa talajo božičnice.
Uroš Palhartinger
02. 12. 2010 13.29
Oziromba > dobil bom nič...
Uroš Palhartinger
02. 12. 2010 13.28
Na anketi ne obstaja možnost, > ne bom dobil nič...
big brother
02. 12. 2010 12.29
koliko ma g.Jankovič božičnico nasplošno,ne samo kot župan???
dennin
02. 12. 2010 12.28
Jaz mislim, da bi mi navadni smrtniki morali zbirate prispevke vsaj 1000 eur to bi bila božičnica našemu dragemu Pahorčku, ker revež z nekaj več kot 3000 eur ne more preživeti. Mislim, da bi teh 1000 eur zadostovalo za letalsko karto do ZDA če že ne more stisniti roke 20 min Obami naj se vsaj zadovoli z obiskom ZDA
pimky
02. 12. 2010 12.21
hehe...bravo pepar=)=)