Slovenija

Vozniki naj odložijo za sredo načrtovano pot

Ljubljana, 08. 03. 2010 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Takšne burje ni bilo že več let," pravijo na Agenciji RS za okolje in opozarjajo, da bodo najbolj nevarne vremenske razmere vladale na Primorskem. "Odsvetujemo aktivnosti na prostem," dodajajo.

Burja, ki bo dosegala hitrost do 200 kilometrov na uro, lahko odkrije marsikatero streho, opozarjajo meteorologi.
Burja, ki bo dosegala hitrost do 200 kilometrov na uro, lahko odkrije marsikatero streho, opozarjajo meteorologi. FOTO: Reuters
Začelo se bo jutri popoldne, najhuje pa bo v sredo zjutraj, ko lahko veter doseže hitrost do 200 kilometrov na uro. Brane Gregorčič
Kot pravijo na Agenciji RS za okolje (Arso), se bo burja na Primorskem že v torek popoldne oziroma zvečer zelo okrepila. Meteorolog Brane Gregorčič pravi, da bodo v sredo sunki dosegali orkanske hitrosti, preko 160 kilometrov na uro. "Začelo se bo jutri popoldne, najhuje pa bo v sredo zjutraj, ko lahko veter doseže hitrost do 200 kilometrov na uro," je dejal Gregorčič. Tako močna burja naj bi pihala vse do četrtka zjutraj.

Zato bo za Primorsko že jutri na vremenskem opozorilnem spletnem portalu Meteoalarm veljala rdeča, torej najvišja stopnja ogroženosti. "Imamo vse kriterije za rdečo stopnjo alarma. Takšne burje ni bilo že več let," je dejal Gregorčič in dodal, da bo najmočnejša burja na območju Vipave.

Čaka nas nevarno vreme

Evropski indeks nevarnega vremena, ki se meri 0 do 1, za Slovenijo v prihodnjih dneh namreč znaša več kot 0,9. Gre za nevarnost močnega vetra, do katerega bo prišlo zaradi ciklona nad Severnim Jadranom in anticiklonom nad Srednjo Evropo, pri čemer bo prišlo do velike razlike v zračnem pritisku. Veter bo najmočnejši v sredo vzdolž jadranske obale in še posebej na območju Tržaškega zaliva. Rdeča stopnja ogroženosti velja od torka popoldne do četrtka zjutraj, razglasila pa jo je tudi Italija.

Prebivalci delov Primorske, ki so najbolj ogroženi, so, kot kaže, opozorila že vzeli zelo resno, saj so večino premičnih stvari, ki bi jih burja lahko poškodovala že umaknili. V preostalih predelih države veter ne bo povzročal takšnih težav, bo pa več nevarnosti zaradi snega in nenehnega vetra, zaradi česar bo prihajalo do snežnih zametov, je za oddajo Svet povedal meteorolog Janez Markošek. Zaradi tega bodo po njegovih besedah vozne razmere otežene po vsej državi.

Na Agenciji za okolje RS opozarjajo, da se nam približuje orkanski veter.
Na Agenciji za okolje RS opozarjajo, da se nam približuje orkanski veter. FOTO: Blaž Garbajs

Odkrivanje streh, ruvanje dreves in prevračanje vozil

Tako močna burja lahko razkrije kakšno streho, po zraku pa lahko letijo tudi drugi predmeti, ki lahko človeka poškodujejo, morda celo ubijejo. Brane Gregorčič
"Tako močna burja lahko razkrije streho, po zraku pa lahko letijo tudi predmeti, ki lahko človeka poškodujejo, morda celo ubijejo," opozarja Gregorčič, ki v teh dneh odsvetuje aktivnosti na prostem. Dodal je še, da so nevarni tudi močni valovi, ki lahko iz morja mečejo kamenje, morje pa lahko poplavi.

Do 25 centimetrov novega snega

Na Arsu dodajajo, da bo Slovenijo zajelo tudi močno sneženje, povsod pa bo vetrovno. "Snega ne bo veliko, a zaradi vetra lahko pride do nevarnih snežnih zametov," pravi Gregorčič. Sicer lahko ponekod zapade od 10 do 25 centimetrov snega. Na Meteoalarmu bo veljala oranžna, torej druga najvišja stopnja ogroženosti.

Opozarjajo tudi, da predvsem v sredo lahko pričakujemo močno poslabšane vozne razmere povsod po državi, še posebej pa na Primorskem. "Kdor lahko odloži svojo pot v sredo, bi bilo to zelo primerno. Promet bo upočasnjen, lahko pa se seveda zgodi tudi kakšna nesreča ali pa zdrs vozil," je povedal Gregorčič. "Na cestah so nevarni bočni sunki, ki lahko zanesejo avto na nasprotni vozni pas. Vse to je zelo nevarno ob izvozu iz predorov in na viaduktih," je opozoril. Verjetno pa bo zaradi vremena oviran tudi pomorski promet.

Prevrnjen tovornjak v Ajdovščini
Prevrnjen tovornjak v Ajdovščini FOTO: Dejan Božič
Zaprta hitra cesta Razdrto–Vrtojba

Marko Korošec iz Družbe za avtoceste v RS (Dars) je povedal, da so doslej v merilnem sistemu Darsa zabeležili od pet do šest primerov orkanske burje, ko so sunki dosegli od 180 do 190 kilometrov na uro. Dars je zaradi burje danes za nekaj ur že zaprl hitro cesto Razdrto–Vrtojba, zapore pričakuje tudi v prihodnjih dveh dneh.

Civilna zaščita: Če bo prehudo, bomo zaprli tudi šole in vrtce

Poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite Samo Kosmač pravi, da se bodo o ukrepih dogovorili jutri zjutraj in dodaja, da bodo v primeru zelo močne burje morda primorani zapreti tudi vrata nekaterih šol in vrtcev. Za voznike tovornjakov, ki bodo zaradi vremenskih razmer morda obtičali nekje na poti, bodo pripravili pomoč v hrani. Bolj kot zapore hitre ceste pa se mnogi bojijo, da bo zaradi sneženja neprevozna tudi stara magistralna cesta.

Uprava RS za zaščito in reševanje: Razloga za vznemirjanje ni

Na Obali zaradi napovedane okrepljene burje ni pričakovati posebnih ukrepov, so pojasnili s koprske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje. Burja predvidoma ne bo tako močna, da bi bile na območju Južne Primorske verjetne cestne zapore. Pričakovati ni niti zaprtja vrtcev, šol ali drugih ustanov. "Razloga za vznemirjanje ni,“ menijo, saj je burja podobne jakosti na Koprskem pihala že pred dvema letoma.

Lahko pa se zgodi, da bo zaradi burje Uprava za pomorstvo odredila zaporo za vplutje in izplutje ladij iz koprskega pristanišča, kar je v takih vremenskih razmerah običajen ukrep in navadno velja le za ladje določene tonaže. Luka Koper je danes ponoči že bila zaprta za ladje, od 5. ure naprej pa prepovedi vplutja in izplutja ni več, so sporočili iz Luke koper.

Drugod po Sloveniji pristojne zimske službe ne pričakujejo težav zaradi vremena, saj naj bi bili na sneženje dobro pripravljeni.

Letalo
Letalo FOTO: Reuters

Na letališčih ne pričakujejo večjih težav

Tudi na ljubljanskem letališču zaradi trenutnega vetrovnega vremena in za prihodnje dni napovedanega močnega vetra ne predvidevajo omejitev prometa, pravijo na Aerodromu Ljubljana. Do težav bi sicer lahko prišlo, če bi veter pihal s 30 vozli ali več in če bi bil veter bočne komponente.

O težavah v prometu zaradi vetra tudi ne poročajo z evropskih letališč. "Tudi pri nas jih nismo imeli in jih ne pričakujemo. Za Brnik z okolico je namreč napovedan veter vzhodne smeri, moči od 13 do 25 vozlov, ki naj bi proti jutru slabel," navajajo v družbi. Sicer pa je pri vetru veliko odvisno od tipov letal, saj ima vsako letalo svojo omejitev. "Vsak prevoznik zase določa, kakšne so njegove omejitve za pristanek ali vzlet. Omejitev je manjša pri čelnem in večja pri bočnem vetru," še pojasnjujejo.

Več o vremenu ...

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (214)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silvanm
10. 03. 2010 08.17
Nejma kej bet j blu še slabši se nejsmo bali
unidi
10. 03. 2010 07.06
mah za nas ajdovce je to sam malo močnejši prepih...:P
ata_jez
09. 03. 2010 17.54
+1
robinija 08.03.2010, 23:485 Pred 40 ali 50 leti, so nas starši v šolo spremljali (avtomobilov ni bilo), ko je močneje pihalo (verjetno okoli 200, saj tudi medijskih meteorologov ni bilo). Veliko juter je bilo v znamenju podrtih dreves, polomljenih daljnovodov, na najbolj izpostavljenih mestih so bile postavljene verige za oprijemanje ob sunkih. Kakšen kamen je že padel s strehe, a panike ni bilo nobene. Smo se pač malo bolj nagnili pri hoji. Meni se zdi, da so burje vedno šibkejše. ----------- Torej - koga ali kaj ni bilo pred 50 leti? Interneta in 24ur! In sploh niste vedeli, kako piha! Sedaj lahko to hvalabogu preberemo iz tople sobe. A viš napredka?! In gledamo par let stare posnetke, ker ni denarja za nove. Tudi tiste brezplačne ne. Mogoče je tudi res, da smo ljudje sedaj bolj zateženi, pa nas burja ne odnese?
Wy46
09. 03. 2010 16.08
Malu malu pa piha ;))
megi83
09. 03. 2010 12.40
ok sam na onem posnetku nas prikažejo kot da smo vipauci iz druzga planeta npr. kako imamo spravljene rože:D
Tonček Balonček
09. 03. 2010 07.29
Če bomo še naprej tako mačehovski do okolja, bo še bolj mraz in skrajni čas je, da pride spet AL Gore ter pove, da se ozračne zaradi našega ravnanja nezadržno segreva. Pričakujem tudi pozive Wagnerjeev iz Umanotere ter dr. Lučke Kajfež Bogataj!Ljudje, tako ne gre več, učinki tople grede so aktastrofalni, ogrožena je tudi planiška veleprireditev!
Komandos
09. 03. 2010 07.26
Logatec: pričelo snežiti že včeraj ob 23:00, ob 7:00 cca. 10 cm snega, ki dela manjše zamete - poleg tega še zelo drsi
NeixFaNtaSy
09. 03. 2010 07.12
taikaaa : sneži že od 9 zvečer :D drgač pa sg noro..sneži k pr norcih ..6 avtou se je ze skup zaletelo zaka kaj? ..ker ni nc spluzeno
Jezek_SS_032
09. 03. 2010 02.17
Dejte dramo zdaj pri parih snežinkah delat paranoiki ... k bo 50 na 60 podlage pa nič ne rečem ...
untableass
09. 03. 2010 02.10
stari o globalnem segrevanju se je ze govorilo pred 10 leti tko da ce je to za tebe neki novega waou ne to je ze od samega zacetka
jakac8
09. 03. 2010 01.28
Ma kaj se sekirate vi korošci, saj ste dobri smučarji:-)
taikaaa
09. 03. 2010 01.17
alllo zmigajte se, pa pluge poslat na cesto...24.ur novice hitro posredovat na 24 ceste....
taikaaa
09. 03. 2010 01.12
vreme?ceste? na Koroškem sneži že cele dve ure...kje so plugi? 24.ur hallo? stanje na cestah katastrofa..........
ne.me.basat..
09. 03. 2010 00.45
m@ter spet pritiska tole globalno segrevanje... :P
moelmol
09. 03. 2010 00.29
lih zdaj ko pišem v slovenj gradcu zametava sneg posipalcov za sol oz pesek oz tovornjakov za čiščenje cest pa še seveda od nikoder jutri oz danes bo pa piz...... ko bo polno zdrsov in polno snega na cesti HVALA KUMUNALA IN DARS DA VAS ZA TO PLAČUJEMO!
Micka08
09. 03. 2010 00.21
@Simpson. --> Hahahaha. Kje je danes pihalo? V Ljubljani? Kaj? Rahel vetrič? Ti si niti predstavljaš ne, kaj burja sploh je! :D
stane9
09. 03. 2010 00.06
zapre šole, vrtce, firme, sneg bo padov, jacel praznk. kva še hočmo
valkirie
09. 03. 2010 00.05
tko je to k na konferenci o segrevanju spijo pol si bojo pa lahk zrak kupval pa pa se z evrotom pred ozonsko skrival
jakac8
08. 03. 2010 23.59
Samo vi kraševci, ne preveč okna odpirat, da ne bo vam pršute preveč izsušilo:-)))
jakac8
08. 03. 2010 23.55
robinija08.03.2010, 23:48 1 Pred 40 ali 50 leti, so nas starši v šolo spremljali (avtomobilov ni bilo), ko je močneje pihalo (verjetno okoli 200, saj tudi medijskih meteorologov ni bilo). Veliko juter je bilo v znamenju podrtih dreves, polomljenih daljnovodov, na najbolj izpostavljenih mestih so bile postavljene verige za oprijemanje ob sunkih. Kakšen kamen je že padel s strehe, a panike ni bilo nobene. Smo se pač malo bolj nagnili pri hoji. Meni se zdi, da so burje vedno šibkejše. ___________________________ Res je tako..to mi je že veliko ljudi pravlo..