Slovenija

Bodo ustavili ekološke kriminalce?

Ljubljana, 12. 03. 2012 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tudi državni organi poskušajo ob akciji Očistimo Slovenijo še intenzivneje narediti konec ekološkemu kriminalu. Že lani so sicer inšpektorji izrekli za nekaj manj kot pol milijona evrov glob. Največja problema pa sta neozaveščenost in težko odkrivanje smetilcev.

V primeru kršitve uredbe o odpadkih, ki prepoveduje odlaganje odpadkov v naravnem okolju, je predpisana globa od 10.000 do 30.000 evrov za pravno osebo, od 6000 do 20.000 evrov za samostojnega podjetnika, od 2000 do 4100 evrov za odgovorno osebo pravne osebe ter samostojnega podjetnika in od 2000 do 5000 evrov za fizično osebo.
V primeru kršitve uredbe o odpadkih, ki prepoveduje odlaganje odpadkov v naravnem okolju, je predpisana globa od 10.000 do 30.000 evrov za pravno osebo, od 6000 do 20.000 evrov za samostojnega podjetnika, od 2000 do 4100 evrov za odgovorno osebo pravne osebe ter samostojnega podjetnika in od 2000 do 5000 evrov za fizično osebo. FOTO: Thinkstock
Policisti so tudi letos partnerji projekta Očistimo Slovenijo. Boj zoper ekološki kriminal je namreč ena izmed njihovih prednostnih nalog.
Policisti so tudi letos partnerji projekta Očistimo Slovenijo. Boj zoper ekološki kriminal je namreč ena izmed njihovih prednostnih nalog. FOTO: Policija.si
Lani je policija po besedah višjega policijskega inšpektorja Alojza Sladiča iz Uprave uniformirane policije obravnavala 32 kaznivih dejanj s področja črnega odlaganja smeti. Preiskanih je bilo 25, zaradi poostrenega nadzora so samo v prvih dveh mesecih letos odkrili že 19 kaznivih dejanj, od tega je 15 preiskanih.

V času pred in med akcijo Očistimo Slovenijo 2012 se bo več državnih institucij posvetilo problematiki nedovoljenega odlaganja odpadkov in poostrilo nadzor pri problematiki. In že poostren nadzor samo v prvih dveh mesecih letos je pokazal na večje število kršitev prepovedi odlaganja odpadkov v naravno okolje.

Generalna direktorica direktorata za okolje Barbara Avčin Tržan je poudarila, da je za zbrane odpadke predvsem pomembno, da jih recikliramo. Ne želi, da bi kupi nesortiranih odpadkov obležali na plečih občin ali davkoplačevalcev. Pozvali bodo zbiralce z ustreznimi dovoljenji, naj v času akcije Očistimo Slovenijo brezplačno prevzamejo gradbene, azbestne odpadke.

Od 10. do 23. marca inšpekcija za okolje in naravo skupaj s policijo prednostno izvaja tudi nadzor nelegalnih odlagališč odpadkov. Inšpektorji bodo v tem času na terenu tudi v popoldanskih urah ter ob sobotah in nedeljah. Tudi prijave nezakonitega odlaganja odpadkov bodo obravnavali prednostno, je zatrdila inšpektorica za okolje in naravno Jana Miklavčič. Pojasnila je, da bodo prednostno obravnavali tudi predloge policije za prekrške nezakonitega odlaganja odpadkov. Z divjimi odlagališči odpadkov se skozi celo leto srečujejo gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije. Pristojne službe za sanacijo teh odlagališč obveščajo vsakodnevno, je pojasnil v. d. direktorja zavoda Jošt Jakša.

Direkcija za ceste bo organizatorjem akcije predlagala več kot 200 zbirnih mest, ki so z vidika prometne varnosti primerna za začasna zbirna mesta, na katera bodo iz divjih odlagališč dovažali zbrane odpadke, kjer jih bodo dokončno pripravili za nadaljnji odvoz v zbirne centre za ravnanje z odpadki. V času pred akcijo bodo cariniki na mejnih prehodih in mobilni oddelki poostrili nadzor nad pošiljkami čezmejnega prevoza odpadkov. V akciji bo sodelovalo tudi okrog 1000 pripadnikov Slovenske vojske, ki bodo z več kot 80 vojaškimi tovornimi vozili sodelovali pri čiščenju na 63 lokacijah po Sloveniji.

Storilce težko izsledijo

Na inšpektoratu vseslovensko čistilno akcijo Očistimo Slovenijo 2012, ki bo potekala 24. marca, ocenjujejo pozitivno, menijo pa, da je treba več truda vložiti predvsem v ozaveščanje ljudi.

Okoljski inšpektorji so sicer lani izrekli za 468.000 evrov glob zaradi nezakonitega ravnanja z odpadki, pri tem pa ne gre le za nezakonito odlaganje odpadkov. Inšpektorji so na podlagi prijav in pregleda lokacij divjih odlagališč uvedli 217 prekrškovnih postopkov. Kot pravijo, je velik problem neodkritost storilcev, ki nezakonito odlagajo odpadke v naravi, saj so skoraj v vseh primerih obravnavali odlagališča, kjer povzročitelji odpadkov niso bili znani, zato tudi ni bila izrečena kazen.

V času do akcije Očistimo Slovenijo bodo inšpektorji še posebej pozorni na nedovoljeno gnojenje kmetijskih površin, odlaganje komunalnih in drugih odpadkov na kmetijska zemljišča in v gozdove. V času akcije bo na voljo osem inšpektorjev, ki bodo na dan akcije na voljo za informacije o predpisih.
V času do akcije Očistimo Slovenijo bodo inšpektorji še posebej pozorni na nedovoljeno gnojenje kmetijskih površin, odlaganje komunalnih in drugih odpadkov na kmetijska zemljišča in v gozdove. V času akcije bo na voljo osem inšpektorjev, ki bodo na dan akcije na voljo za informacije o predpisih. FOTO: Thinkstock

Kadar so onesnaževalci neznani, lahko inšpektorji le odredijo lastnikom zemljišča odstranitev odpadkov, saj zakon o varstvu okolja sankcionira povzročitelja nezakonitega odlaganja, ne pa lastnika zemljišča. Slednjemu zakon le nalaga, da mora odpadke odstraniti, če ni znan povzročitelj.

Od prijave do obravnave v nekaj tednih

Prijav s strani občanov je vedno več, po prejemu takšne prijave pa inšpektorat preveri, ali navedbe domnevnih kršitev spadajo v njihovo pristojnost. Če spadajo, prijavo obravnavajo po uradni dolžnosti v inšpekcijskem postopku, ob morebitnih ugotovljenih nepravilnostih odredijo ukrepe za odpravo nepravilnosti, v primeru kršitve predpisov uvedejo prekrškovni postopek.

Na okoljskem inšpektoratu ugotavljajo, da občani v zadnjem obdobju kar pogosto vlagajo prijave v zvezi z divjimi odlagališči, ne glede na to, katere vrste odpadkov se na divjih odlagališčih nahajajo.

Zaradi veliko prejetih prijav so za obravnavo prejetih prijav v razumnem času izoblikovali kriterije za obravnavo prijav. Inšpektorji ponavadi prijave divjih odlagališč obravnavajo prioritetno v nekaj tednih od prejetja prijave.

Inšpekcija za okolje in naravo trenutno zaposluje 53 inšpektorjev. Delovno področje inšpektorjev je zelo obsežno, saj nadzirajo čez 400 predpisov na področju kakovosti zraka, ravnanja z odpadki, vod, narave, industrijskega onesnaževanja itd. Segment divjih odlagališč je le majhen del na področju ravnanja z odpadki, pa pojasnjujejo v zadnjem času velikokrat očitano neodzivnost inšpektorata.

Vedno večji delež odpadkov na odlagališčih predstavljajo gradbeni odpadki. Večinoma nastanejo pri obnovitvenih delih v gospodinjstvih.
Vedno večji delež odpadkov na odlagališčih predstavljajo gradbeni odpadki. Večinoma nastanejo pri obnovitvenih delih v gospodinjstvih. FOTO: Thinkstock

Inšpektorat: Problem gradbenih odpadkov bi morali rešiti sistemsko

So pa lani in letos v program dela vključili tudi lokacije divjih odlagališč iz registra divjih odlagališč. Tako vsak inšpektor letno obravnava pet lokacij divjih odlagališč, predvsem odlagališč gradbenih odpadkov. Lokacije so določene glede na vrsto, količino in površino odloženih odpadkov, še pojasnjujejo na inšpektoratu.

Vedno večji delež odpadkov na odlagališčih predstavljajo gradbeni odpadki. Na inšpektoratu pojasnjujejo, da je kar nekaj divjih odlagališč gradbenih odpadkov takih, kjer je iz količine odpadkov razvidno, da so nastali pri obnovitvenih delih v gospodinjstvih.

Ob tem poudarjajo, da bi bila v primeru gradbenih odpadkov potrebna sistemska rešitev. V Sloveniji namreč nimamo urejenih odlagališč za inertne odpadke in tudi ne centrov za zbiranje gradbenih odpadkov. Glavni problem pa je, da je potrebno za odlaganje gradbenih odpadkov na deponije plačati razmeroma visoke zneske.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kaverna
12. 03. 2012 21.55
+4
vsa čast inšpektorjem,policistom,gozdarjem...,se vidimo 24.marca.upam da nas ne bo vreme zafrknil.
solar
12. 03. 2012 21.36
+4
Kaj mislijo tile ekologi, da bomo mi za temi svinjami nevzgojenimi vsako leto čistili slo. Naj se posvetijo osveščanju ljudi, ne pa pobiranju smeti. Sam nikoli ne odvržem odpadkov v naravo in tudi otroke sem tako vzgojil. Pa inšpektorji in policija na delo. Dobro se ve kam se odmetavajo smeti, lepo se maskirat pa čakat, pa bodo uspehi pa ša proračun se bo nafilal.
bravo16100
13. 03. 2012 07.27
Saj nas osveščajo ampak mi smo tok glupi da ne dojamemo, ampak nismo krivi samo mi lejte; Imam kanto za smeti in plačujem položnice za odvoz teh smeti in če bi se odločil da bi peljal smeti sam pač ker mi je zmankal prostora v kanti...ja mi bodo tudi zračunali, in kaj nekateri naredijo? Ja ustavijo ob gozdu pa vržejo smeti dol v grapo in zakaj? Ja ker je človek prišel na smetišče z dobrim namenom ne, ampak bi mu še to zračunali..groza, naj ne zračunavajo smeti ki jih ljudje sami pripeljejo in bo veliko manj te svinarije po gozdovih.
blabla59
12. 03. 2012 20.50
+2
Smetijo itak sam se razni Brajdići, ki se jim j... za Slovenijo! Majo socialno, 6-8 podmladka, vsak BMW... briga njih!
Nimivseeno
12. 03. 2012 19.13
-2
Slovenski policisti ukvarjajte se z gospodarskim kriminalom, ne pa s polnenjem državnega proračuna na račun pretekle prve pomoči, vzgojiteljev domače travice in manjšimi prestopki.
jest504
12. 03. 2012 19.43
+4
Ti se pa ukvarjaj z preučevanjem o tem kaj je področje kriminalistov in kaj področje, policistov in inšpektorjev ;)
bravo16100
13. 03. 2012 07.20
Nimivseeno
13. 03. 2012 17.32
+2
HooplaToopla
12. 03. 2012 17.04
+5
V parlamentu naj za protipravno odlaganje zvišajo kazni. Za osebe najmanj 5.000 evrov, za podjetja najmanj 30.000. Policija in inšpektorji naj čimprej odkrijejo nekaj kršiteljev (če je volja, bo to mimogrede) in jih resno udarijo po žepih. Postopki naj tečejo kolikor je mogoče hitro. Nekomu od fizičnih oseb, ki ne bo zmogel plačati kazni naj zaplenijo hišo, kakšno sicer dobro stoječe podjetje, ki nima zaposlenih preveč siromakov, pa naj spravijo v stečaj. in o tem obvestijo javnost. Nekajkrat tako, pa bo vsak presneto dobro razmislil, če se izplača. Seveda z občutkom in ne koga, ki je v gozdu odvrgel papirnat robček. Kot je značilno za naše sodnike.
povrsniste24kur
12. 03. 2012 16.32
+3
"Boj zoper ekološki kriminal je za policiste namreč ena izmed njihovih prednostnih nalog" - to je pa res zelo zelo slaba šala.
mastablasta
12. 03. 2012 15.37
da o ljudeh, ki uporabljajo smetnjake drugih sploh ne govorimo.
yaks
12. 03. 2012 15.32
+6
pri nas na vikendu sosedi v gnoj kr plastične vrečke zram mečejo in pol vidiš po travnikih ko gnojijo poln te plastike. Groza. Poleg tega še svoj drek iz kanalizacije zraven mešajo. In pol oni jejo krave ki jejo travo ki iz tega dreka zraste. Njami!
bravo16100
13. 03. 2012 07.21
Ja pa saj si lahko postaviš svoj hlev kupiš kravo in jo hraniš s travo po tvojem okusu napesto po njenem.
tantadruj1
12. 03. 2012 15.08
+0
za vse to je kriva komunala. pika. pač več kontejnerjev, ne pa privat firme ki skubijo folk, pol pa se to dogaja. odvoz gradbenega materiala vas stane 10€ na m3, zato da ga pol predelajo in prodajo dalje. kaj se potem jezijo, da je narava uničena. butli. državni servis ne deluje. pa da ne boste mislili, da ko odpeljete na deponijo se kdo zmrda, da vam pomaga razložit. niti slučajno. običajno kartajo z muziko naglas. in tudi to dragi moji plačujemo. ampak vseeno bolje na deponijo, kot v naravo.
jest504
12. 03. 2012 19.46
+2
Oprosti, ampak za enkrat se okoli 90%gradbenih odpadkov ne da predelati, zato imajo komunalna podjetja le stroške z deponacijo.
tantadruj1
12. 03. 2012 14.02
+9
pa dobro a ni isto ali smeti zmečeš na "voz" kakršen koli pač in jih odpelješ na deponijo namesto v gozd. pri nas pripelješ zastonj z zadnjim odrezkom plačane komunale. ne štekam zakaj folk to v grmovje meče. kar se tiče gradbenih, bi bil pa že res čas, da če doma sesuješ steno med dvema sobama, ker rabiš plac, lahko tudi to odneseš v kontejner, ki ga odpelje komunala. jaka zananost vse to.
jezektekateka30
12. 03. 2012 13.48
+8
No... a ste slišal, anonimni smetilci na 24 ur ...
EricFlat
12. 03. 2012 13.44
+10
Ko pa so hoteli kamere postaviti, da bi dobili te, ki mečejo odpadke v naravo pa je debela Musarca v luft skočila, da je to kršenje ne vem česa. Naj gre ona zdaj pobirat te smeti. Škodilo ji sigurno ne bi. Bi lahko kakih par kil dol vrgla.
tantadruj1
12. 03. 2012 14.04
+2
zakaj bi dali kamere, če je treba kontejner zrihtat. imamo za steklo, za papir, za organske, pa naj dajo še enga za pesek, cegu in gips, za tiste, ki doma kaj sami poštukajo.
EricFlat
12. 03. 2012 14.22
+3
Govorim o vseh divjih odlagališčih. Mečejo živalske kože v kraške jame. Ob cesti vidiš vedno ogromno plastenk, pločevink. V gozdovih gume, hladilnike,... Za take lahko nastaviš še ne vem koliko kontejnerjev pa ne bo učinka.
tantadruj1
12. 03. 2012 15.04
+0
jaz prav ne verjamem da ne bo učinka, če lahko brez da riskiraš kazen ob tako dragem bencinu, neseš svoje odpadke na trg v vasi v kontejner, ali v mestu na parking s kontejenerjem ali ulico, kot da se pelješ v gozd ali jamo. člvoek je leno bitje in če lahko čim bližje zastonj odloži, si ne bo delal dela, ne skrbi.
VOY
12. 03. 2012 13.42
+1
Hodorovci...Brajtiči...te so največji osnaževalci....ejga
orehek
12. 03. 2012 13.39
+4
meni se zdi, da je največ smetilcov starih 40 ali več let mlade generacije so bolj ozaveščene in bolje skrbijo za okolje, medtem ko ti starejši so še vedno navajeni, da vse vržejo kar nekam zato je treba poudariti, da je kar nekaj dela na starejših ljudeh, da končajo s početjem, ki so ga bili od nekdaj navajeni
bravo16100
13. 03. 2012 07.22
Sicer niso vsi taki ampak imaš pa delno prav.