Slovenija
Oglas

Največji garač v našem organizmu

Ljubljana, 02. 11. 2020 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srce bo zdravo in srečno le, če bomo na življenje začeli gledati kot na vrednoto, kar med drugim pomeni tudi to, da ne bomo ignorirali zvišanega holesterola LDL. Višji, kot je, bolj strma in hitrejša je pot do bolezni srca in žilja, ki se lahko končajo usodno.

Na videz nedolžen, a mori tiho in zahrbtno

Holesterol LDL je prav takšen – tih in zahrbten ubijalec. Tudi če se nam zdi, da o holesterolu vemo že veliko ali vse, ima ta sovražnik še kar nekaj občutljivih točk, ki jih je dobro poznati. Za začetek bi bilo prav, da bi vsak poznal svoje vrednosti holesterola. Pa jih? In četudi te številke poznamo, ali vemo, kakšne vrednosti so priporočene za nas? Ko bomo to vedeli, nam bo že lažje.

Priporočene vrednosti krvnih maščob so odvisne od posameznikove srčno-žilne ogroženosti

In zakaj so priporočene vrednosti tako različne? Holesterol LDL je pogosto v »družbi« z drugimi dejavniki tveganja, kot so kajenje, visok krvni tlak in čezmerna telesna teža, nekateri bolniki so morda že preboleli srčni infarkt ali pa so sladkorni bolniki. Na podlagi vseh teh podatkov zdravnik oceni skupno srčno-žilno ogroženost.

Zakaj ti bije srce?
Zakaj ti bije srce? FOTO: Arhiv ponudnika

»Ni enako, če najdemo zvišan holesterol LDL pri mladem rekreativcu ali pa pri sladkornem bolniku, ki ima visok krvni tlak, pa še kadi zraven. Pri prvem je vrednost 3 mmol/l sprejemljiva, pri sladkornem bolniku je ogrožajoča in jo moramo zdraviti, pri nekom, ki je že prebolel srčni infarkt, pa je takšna vrednost nesprejemljiva in jo moramo zdraviti agresivno. Pri slednjem imamo kronski biološki dokaz, da je holesterol že bolezensko poškodoval žilje, zato ga moramo zniževati z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Pri ljudeh s srčno-žilno boleznijo tolerance ni več, saj je škoda že nastala,« razlaga prof. dr. Borut Jug, dr. med., specialist kardiologije s Kliničnega oddelka za žilne bolezni Interne klinike UKC Ljubljana in predavatelj na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

Zakaj je tako zelo pomembno, da poslušamo svoje srce, prepoznamo simptome in ne odlašamo z obiskom pri zdravniku? Še posebej zdaj, v času epidemije novega koronavirusa? Kakšni zapleti grozijo, če te težave ignoriramo?

Vsako srce ima svojo zgodbo, zato pomagajte svojemu, da bo dolgo bilo. Odločite se za zdrav način življenja, redno spremljajte vrednosti holesterola in poskrbite, da boste dobro informirani.

 

Naročnik oglasa je KRKA, d. d., Novo mesto.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1