Slovenija

Največja širitev zveze Nato

Ljubljana, 29. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S sprejemom sedmih novih članic v zvezo Nato se bo zgodila največja širitev zavezništva v njegovi 55-letni zgodovini.

zastava zveze Nato
zastava zveze Nato FOTO:

S tem se bo končala tudi dolga pot skupine držav, ki so se na polnopravno članstvo pripravljale zadnjih deset in več let. Uradni sprejem bodo proslavili na slovesnosti v Beli hiši, ki se je bodo udeležili predsedniki vlad sedmih novih članic zveze Nato (Estonije, Latvije, Litve, Bolgarije, Romunije, Slovaške in Slovenije) in ki bo sledil predaji listine o pristopu k Severnoatlantski pogodbi ameriškemu državnemu sekretarju Colinu Powellu, ki označuje uradno članstvo.

Prejšnja širitev, med katero so v zavezništvo sprejeli Poljsko, Madžarsko in Češko, je potekala sredi vojne na Kosovu, ki je kot prva vojna zveze Nato hkrati sklenila zadnje poglavje konca hladne vojne, sedanje nove članice pa vstopajo v novo geopolitično okolje, ki ga po terorističnih napadih na ZDA leta 2001 zaznamujejo grožnje in vojna proti terorizmu. Zračni prostor štirih novih članic, ki nimajo ustreznih zmogljivosti - Slovenije in treh baltskih držav - bo po širitvi varovala zveza Nato. Pet novih članic severnoatlantskega zavezništva pa bo 1. maja vstopilo tudi v Evropsko unijo.

Novim članicam je skupno to, da so vse leta 1994 pristopile k Partnerstvu za mir in da aktivno sodelujejo v operacijah zavezništva. Razen Slovenije imajo tudi vse ostale države svoje vojake v Iraku. Razen Slovenije in Latvije vse nove članice že sedaj dosegajo zaželeni prag dvoodstotne porabe BDP za obrambo, vendar pa je Slovenija po višini obrambnega proračuna na tretjem mestu, takoj za Romunijo in Slovaško s 375 milijoni dolarjev.

Zvezo Nato je 4. aprila leta 1949 ustanovilo 12 držav (ZDA, Kanada, Velika Britanija, Francija, Italija, Luksemburg, Belgija, Nizozemska, Islandija, Danska, Norveška in Portugalska). Leta 1952 sta se jim pridružila Grčija in Turčija, leta 1955 Zvezna republika Nemčija in leta 1982 še Španija, ki je sklenila krog širitve z zahodnimi državami. Zveza Nato se je januarja leta 1994 na vrhu v Bruslju odločila, da odpravi preživete delitve in sprejme medse tudi države nekdanjega socialističnega bloka in leta 1999 so v zavezništvo vstopile še Poljska, Madžarska in Češka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3