Slovenija

FOTO: Slovenska smučišča so se 'kopala' v soncu

Ljubljana, 21. 12. 2011 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za Krvavcem, Voglom, Mariborskim Pohorjem, Roglo in Kaninom se je začela smučarska sezona tudi v Kranjski Gori. Idealno vreme je na slovenska smučišča privabilo več sto smučarjev.

Na Krvavcu in Rogli je 50, na Pohorju 20, v Kranjski Gori 40, na Voglu 55, Kaninu 70, na Kopah 25, Golteh do 40, na Beli pa 15 centimetrov snega. Povsod so temperature zraka pod ničlo.

Kranjsko Goro, ki se je danes "kopala" v soncu, je na prvi dan obratovanja obiskalo okoli 300 smučarjev. Na smučišču je 40 centimetrov umetnega snega, nudili so tudi 30-odstotni popust pri nakupu dnevnih smučarskih vozovnic. Obratovali sta vlečnici Mala in Velika Mojca, do petka bodo odprli tudi druge dele smučišča, ki so jih uspeli zasnežiti z umetnim snegom.

Vodja trženja v RTC Žičnicah Kranjska Gora Klavdija Gomboc se v zimi, ko prihodke žičničarjev znova zmanjšujeta vsesplošna gospodarska kriza in enotni termin zimskih šolskih počitnic, nadeja najmanj ponovitve lanske sezone, ki je bila sicer s 160.000 obiskovalci za 20 odstotkov slabša od predprejšnje sezone.

Lepo vreme je tudi drugod

Na Kaninu, kjer je bilo sonce in do 70 centimetrov naravnega snega ter sta obratovali štirisedežnica Prevala in Sedlo, vlečnica Podi in dvosedežnica Graben, je smučalo približno 250 smučarjev, je sporočil direktor ATC Kanin Simon Klaut. Jutri se bo odprla še povezava z italijansko Sella Neveo.

Klaut je smuko pri njih opisal kot posebno, ker imajo njihovi obiskovalci pogled na morje, natančneje Tržaški zaliv. Poleg naravnega snega ponujajo tudi "brezplačno otroško animacijo, številne kulturne dogodke in odlično gostinsko ponudbo. Še posebej pa bi izpostavil hudičkovo tortico."

Vodja komerciale in marketinga na RTC Krvavec Luka Vranič je sporočil, da je njihovo smučišče obiskalo 800 smučarjev, od začetka nove sezone, od 6. decembra, do vključno danes pa skupno 5000. Obratovale so štirisedežnica Tiha dolina, šestsedežnica Vrh Krvavca, sedežnica Gospinca, vlečnica luža in dvosedežnica Njivice, v petek bodo pognali še dvosedežnici Zvoh in Kriška planina.

Na Krvavcu
Na Krvavcu FOTO: RTC Krvavec

Pri njih je bilo tudi lepo jasno vreme, z minus šestimi stopinjami Celzija. V zgornjem delu je bilo rahlo vetrovno. Na odprtih smučarskih progah je okoli 50 centimetrov naravnega in umetnega snega.

Na vprašanje, kaj nudijo obiskovalcem, je odgovoril, da je v današnjih "razmerah čudež že, da je za smuko odprtih toliko smučarskih površin". Zaradi visokih temperatur so namreč sezono začeli precej pozneje kot preteklo leto. "V dneh, ko so temperature nizke in vlažnost majhna, vse napore usmerjamo izdelavo tehničnega snega, da za prihajajoče božično-novoletne praznike odpremo večino smučarskih površin," je dodal.

Največja novost letošnje sezone je sicer snežni park za smučarje in deskarje, ki bo v omejenem obsegu pripravljen že prihajajoči konec tedna. Prvi je v spodnjem delu proge številka 15, od prelomnice do Podgradišča, kjer je nekoč stala Eskimska vas. Za otroke bosta med prihajajočimi počitnicami pripravljena poligona za začetnike, tako na Gospincu, ki je ob zgornji postaji kabinske žičnice, kot tudi na Kriški planini.

Katarina Cvetek iz Žičnice Vogel Bohinj je pojasnila, da imajo pri njih izključno naravni sneg, ki ga je v prejšnjem tednu zapadlo dobrega pol metra. Danes je bilo pri njih dobrih 100 smučarjev, obratovale so vse žičniške naprave, razen sedežnic Šija in Zadnji Vogel. Bilo je pretežno jasno, z minus dvema stopinjama Celzija, kar je idealno za smuko. Smučarskim kartam so do vključno 23. decembra cene znižali za 20 odstotkov, gostinski lokali so odprti, dela tudi šola smučanja in izposojevalnica opreme.

Pohorje
Pohorje FOTO: Športni center Pohorje

Aleš Topolšek iz Športnega centra Pohorje je zadovoljen, ker jim ugodne temperature in snežna podlaga omogočata, da nadaljujejo z zasneževanje smučišč. Imajo do 45 centimetrov naravnega in kompaktnega snega, temperatura je bila podnevi minus tri stopnje Celzija. Smučišče je bilo obsijano s soncem. Obratovale so vlečnice Areh, Cojzerica in Bellevue.

Polniti so se začele tudi njihove nastanitvene kapacitete, saj imajo poleg individualnih gostov tudi dve skupini otrok v šoli v naravi. Prvo nočno smuko bodo lahko izkoristili v petek zvečer na smučišču Sleme, od sobote dalje pa začne na Arehu obratovati tudi vlečnica Ruška.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ietsspesiaals
21. 12. 2011 19.39
-1
karte v avstrij so "pocen" zato ker hoteli in tisti k majo hiše aprtmaje plačujejo eno takso a kva že smučišm drugač bi ble karte 100€ pa u avstrij so drugačni hribi pa pogoji ke pa loh u slovenij nrdiš 100km prog
ietsspesiaals
21. 12. 2011 19.36
+0
na krvavcu je blo oblačno in vetrovno sam zju3 je biu sonce drgač pa a ni bol usak dan na krvavcu smučat k pa en tedn v avstrij če maš to možnost ?
janez6bb
21. 12. 2011 15.10
+0
avstrija pa mi z njo pa še bolj naslednji teden:)
PissingOnTalmud
21. 12. 2011 15.03
+3
Ste ze zaokrozili dnevnico na 40 ???
Tonček Balonček
21. 12. 2011 14.53
-3
Mene smučanje ne zanima, le da bo Tina Maze dobra in bom srečen! So pač takšni časi, gledam TV prenose in vsa družina je Milka čokolada, srečni smo! Nikoli več ne bo tako kot je bilo Kaj b otroci smučali, ves denars mo dali za Tino, otroci naj trenirajo po svoje, me čisto nič ne briga, če ne bo bovih tekmovalcev, bo Tina še 50 let držala rekorde osvojenih točk, a ni to fino! Dajmo Tina, mi smo ponosni nate! Za tabo potop!
Veleje
21. 12. 2011 14.14
V petek se peca odpre in me zanima če ma kdo informacijo, če se odpre cela proga v dolino ali samo proge na hribu?
gram.
21. 12. 2011 13.37
+4
Ni dnara prijatl, drugače bi pa šel!
David Kraner 1
21. 12. 2011 13.06
+28
predrage karte so v slo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
GTR
21. 12. 2011 14.24
+4
V Kranjski Gori, Cerknem niti ne, če okol 1h nehaš smučat in potem svojo karto prodaš srečnežu ki pride na popoldansko. :P