Slovenija

Največ lobiranja je bilo pri poslancih SD in LDS

Ljubljana, 06. 04. 2012 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V lanskem letu so lobisti najpogosteje trkali na vrata poslancev SD in LDS ter ministrov in državnih sekretarjev. Največ je bilo lobiranja na področju gospodarskih zadev in energetike. V primeru TEŠ6 pa so lobisti obiskali po več poslancev v enem dnevu.

Rok Praprotnik je povedal, da je komisija v letu 2011 uvedla tudi dva nadzorna postopka.
Rok Praprotnik je povedal, da je komisija v letu 2011 uvedla tudi dva nadzorna postopka. FOTO: Miro Majcen

Komisija za preprečevanje korupcije, ki po Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) vrši nadzor nad lobiranjem, je predstavila ugotovitve s področja poročanja zavezancev o lobiranju in povezane nadzorne postopke.

Namestnik predsednika komisije Rok Praprotnik je povedal, da je komisija prejela poročilo od vseh 59 registriranih lobistov, iz njih pa je razvidno, da jih je lani lobiralo 19. Za svoja lobiranja so skupaj prejeli 200.000 evrov, pri čemer po Praprotnikovih besedah posamezni zneski segajo od manj kot tisoč do več deset tisoč evrov. Največ se je lobiralo na področju gospodarskih zadev, področju avdiovizualnih medijev – razlog za slednje je po besedah Praprotnika najverjetneje zakon o medijih – in na področju energetike.

Praprotnik sicer ocenjuje, da se položaj na področju lobiranja v Sloveniji izboljšuje, so pa "še siva polja". Zakonodaja s tega področja je po njegovi oceni na srednji ravni, zato si bodo v komisiji še prizadevali za njeno izboljšavo.

V letu 2011 so lobisti največ lobirali pri poslanski skupini SD, sledi pa ji poslanska skupina LDS. Na področju izvršilne oblasti je bilo največ lobiranja na ministrstvu za gospodarstvo in na ministrstvu za finance. Pri tem so bili največkrat lobirani funkcionarji, to so ministri in državni sekretarji, pol manj pa javni uslužbenci, kot so na primer direktorji direktoratov, generalni sekretarji ministrstev.

V letu 2011 je komisija prejela tudi 129 poročil lobirancev o lobističnih stikih z lobisti. Na podlagi njihovih poročil in poročil lobistov je komisija ugotovila razhajanja v 16 primerih, ki jih zdaj tudi preverja. Če bo komisija ugotovila nepravilnosti, bo zoper osebe, ki se niso držale zakona, uvedla prekrškovni postopek, je povedal Praprotnik.

Zakon o poroštvu za TEŠ6 nastajal tudi v Holdingu slovenskih elektrarn

Teš - 1
Teš - 1 FOTO: POP TV

Komisija je v letu 2011 uvedla tudi dva nadzorna postopka. Prvi se nanaša na zakon o poroštvu za izgradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, pri njem pa se je po Praprotnikovih besedah izkazalo, da je bil nadzor nad tem, kako se lobisti gibljejo po parlamentu, zelo slab.

"Izkazalo se je namreč, da so lobisti napovedali obisk pri enemu poslancu DZ, nato pa so isti dan opravili še obiske pri drugih poslancih. Prav tako ni bilo mogoče ugotoviti, kako je zakon prišel v parlament. Izkazalo se je tudi, da je predlog zakona do neke mere nastal v Holdingu slovenskih elektrarn, ki je ta zakon tudi potreboval," je dejal Praprotnik.

Lokalni podjetnik lobiral za igralnico

Drugi nadzorni postopek je stekel v primeru podeljevanja igralniške koncesije za igralnico, ki naj bi stala v občini Šempeter - Vrtojba. Pri tem je po Praprotnikovih besedah komisija ugotovila, da je podjetje, ki je želelo postaviti igralnico, najelo lokalnega podjetnika, ki ni registriran lobist, ki je nato lobiral pri večini občinskih svetnikov, naj občinski svet izda soglasje za igralnico. Občinski svet je omenjeno soglasje tudi izdal, pri tem pa je po Praprotnikovih besedah zanimivo to, da nihče od 12 lobiranih svetnikov ni prijavil stika z lobistom, zaradi česar jim je komisija izrekla opomin.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roko23
08. 04. 2012 00.06
+1
lobiranje, lds hahaaha pa se bo še našel kak patron, ki bo na naslednjih volitvah podprl to stranko, no mislim da do naslednjih volitev ne bo več prišlo, da bo raji postalo jasno, da tu ni nobene demokracije, tu je vatikan in bankirji na vrhu piramide, nekaj bogatih priviligiranih posameznikov, politikov, funkcionarjev in pa seveda mi, raja, reveži.
Buena Vita
06. 04. 2012 23.52
AAAAAA,SAMO POŠTENE STRANKE SO V PROCESIH LOBIRAJA
El Koronito
06. 04. 2012 20.32
+0
Folk ustanavljam novo stranko. Navajam nekaj glavnih smernic, imam pa napisan (skoraj) že cel program. Če koga zanima, naj mi piše na nietche.rev@gmail.com, da mu ga pošljem v celoti. Ko nas bo dovolj, postavim spletno stran. - Temeljnega pomena je razumevanje EKVIVALENTNEGA SOBIVANJA. Nihče ni zaradi, barve kože, narodnosti, verskega, prepričanja, spolne usmeritve, gmotnih razmer ipd. vreden več kot drugi. Vsi enaki, vsi enakopravni. - Kapitalizem kot sistem družbene ureditve je gnil. Malikuje kopičenje lastništva, kot instrument za parazitsko bogatenje in povečuje socialne razlike med revnimi in bogatimi, ki sta pravzaprav še edina preostala družbena sloja. LASTNIŠTVO IN ZADOLŽEVANJE NE SMETA BITI INSTRUMENT ZA IZKORIŠČANJE LJUDI. Na tron se morajo vrniti socialne vrednote. - ODVZEM NEZAKONITO IN NEUPRAVIČENO PRIDOBLJENE LASTNINE. Pred vsako pomembno reformo je to prvi in najpomembnejši korak. Temeljit pregled lastništva vsakega od državljanov – če nekdo ne zna razložiti kako je prišel do določene dobrine, oziroma je ta pridobljena na nezakonit način, se mu ta odvzame. Podatki o premoženju posameznika morajo biti javno dostopni. - Lastništvo države pomeni lastništvo vseh nas. S to lastnino je potrebno ravnati transparentno in odgovorno. Vsaka zloraba je strogo kazniva - Kopičenje lastnine mora biti progresivno obdavčeno. Lastnik svojega stanovanja plačuje minimalne prispevke, medtem, ko mora lastnik 20 stanovanj, ki jih oddaja, plačati visok davek, ker mu lastnina služi kot vir bogatenja BREZ OPRAVLJENEGA DELA. - Preganjati in kaznovati je treba vse, ki so se ali pa se hočejo okoristiti z družbenim delom / sredstvi (finančna policija) - Absolutno prednost imajo zdrav način življenja, alternativni viri pridobivanja energije, biološko neoporečno pridobivanje hrane – skratka vse tisto kar pozitivno vpliva na kvaliteto življenja VSEH ljudi.
volek
06. 04. 2012 20.29
+2
balonček, Saintjozef pa korintos so šli pa zgleda k maš, ker se nič na to temo e oglasjo.
botjabotja
06. 04. 2012 20.47
volek
06. 04. 2012 19.38
+3
Lobisti obiskujejo tiste politike, ki imajo radi gnarčka. Jasno, da so to levaki, SD, LDS in Zahec. Živela leva korupcija. *o poštenju, hahaha.
el-komandante
06. 04. 2012 18.38
+2
to je popolnoma normalno stari udbaši in kao komunisti s paša türekom in cliotom na čelu so najbolj dojemljivi za pošteno razporeditev državnih sredstev
botjabotja
06. 04. 2012 18.26
+7
Se čudite, da je LDS spet zraven?
hrast66
06. 04. 2012 17.39
+4
Tam kje se voha državni denar tam so takoj lobisti. Lobisti so pomagali: strankam, politikom, direktorjem, ... posredno krasti državni denar
Cisto na hitro
06. 04. 2012 16.58
+4
Jasno LDS, SD....Zares.....sami komunajzerji.....tam kjer je denar tam kjer se krade na polno tam si ti "lobisti". Potem pa smo kjer smo. Sindikalist Semolič pa nič....jasno tudi on je bil z njimi svoj čas....
hanoveranec
06. 04. 2012 18.44
+3
Brazi
06. 04. 2012 16.27
+8
lobiranje = korupcija