Slovenija

Največ grizejo mešanci in nemški ovčarji

Ljubljana, 14. 06. 2009 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med nevarne pse po zakonu o zaščiti živali spadajo tisti, ki so ugriznili človeka ali žival. Seznam vodi veterinarska uprava, na njem pa je trenutno evidentiranih 274 psov, ki so napadali lani in letos.

V toplejših dneh, ko se ljudje pogosteje in bolj množično odpravljajo v naravo, obstaja tudi večja možnost napadov psov na ljudi.

Med 274 psi na seznamu Veterinarske uprave RS (Vurs), ki so ugriznili človeka ali žival v letu 2008 in do 10. junija letos, je največ mešancev, in sicer 131. Sledi 50 nemških ovčarjev, po sedem rotvajlerjev in zlatih prinašalcev, po šest bernskih planšarskih psov, kraških ovčarjev in šarplanincev, po trije ameriški staffordski terierji, kokeršpanjeli in nemški lovski terierji, ostalo pa predstavljajo druge pasme.

Na Vursovem seznamu nevarnih psov je sedem rotvajlerjev.
Na Vursovem seznamu nevarnih psov je sedem rotvajlerjev. FOTO:

Ali je prišlo do ugriza, ugotovi uradni veterinar v ugotovitvenem postopku in z odločbo podeli status nevarnega psa. Zoper lastnika pa sproži prekrškovni postopek, pri čemer je za ukrepanje v tovrstnih primerih pristojna tudi policija.

Največ ugrizov mešancev in nemških ovčarjev

Podrobnejša primerjava števila nevarnih psov in njihovega deleža z deležem zastopanosti pasme v pasji populaciji kaže, da določene pasme ne izstopajo po številu ugrizov. Tako je torej največ ugrizov tistih psov, ki so tudi najbolj pogosti, in sicer mešancev in nemških ovčarjev. Delež prvih na seznamu ugrizov je 47,7 odstotka, v celotni populaciji pa jih je 49,5 odstotka. Delež ugrizov nemških ovčarjev pa je 18,2-odstoten, v populaciji pa jih je 13,3 odstotka.

Ob tem na Vursu opozarjajo, pa je ugrizov psov še več, kot kaže evidenca, saj se velikokrat zgodi, da ni mogoče določiti identitete psa oziroma njegovega lastnika, ker pes nima vstavljenega mikročipa ali je že pobegnil. Velikokrat pa so tudi prijave prepozne ali pa jih sploh ni. Tako je bilo denimo v letu 2006, ko je sicer še veljal drugačen način poročanja o ugrizih, ugotovljenih 906 ugrizov, navajajo na Vursu, kjer poudarjajo še, da nevarnih pasem ni, so pa nevarni lastniki, med katerimi so tudi neizkušeni, takšni, ki nimajo zadostnega znanja, pa tudi neodgovorni in brezbrižni.

Najvišja kazen 2.400 evrov

Dolžnosti lastnikov psov in drugih živali so določene v že omenjenem zakonu o zaščiti živali. Najvišja kazen v primerih, če pravna oseba, samostojni podjetnik ali posameznik ne zagotovi fizičnega varstva nevarnih živali oziroma če nevarni psi niso na povodcu, z nameščenim nagobčnikom oziroma zaprti v pesjaku ali objektu oziroma ograjenem prostoru, znaša 2400 evrov, lahko pa je tudi nižja. Kaznivo je med drugim tudi prepustiti vodenje nevarnih psov osebam, mlajšim od 16 let, od 200 do 800 evrov pa znaša kazen, če pes na javnem mestu ni na povodcu.

Policija je v skladu s svojimi pristojnostmi v letu 2006 obravnavala 1136 kršitev zakona o zaščiti živali, skoraj enako število v letu 2007 (1139 kršitev), lani pa nekoliko manj, in sicer 1045 kršitev. Največ kršitev so obravnavali na cestah in trgih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ksenija Bevk
16. 02. 2010 10.55
Imamo zakon... katerega nihče ne upošteva... misleč da se njega ne tiče. Zato pa je sedaj taka gonja proti vsem lastnikom psov. Ta zakon naj se začne izvajat . Tisti ki se ga držimo..pobiramo dreke za svojimi psi, jih šolamo in jih imamo na vrvicah- se nimamo kaj bati.... Jaz sigurno ne bom plačevala.... kdor se pa zakona ne drži naj pa plačuje. Edino tako se bodo stvari uredile. In na splošno ne bo nebene hude krvi med ljudmi zaradi drekov, zaradi ovohavanja, in ugrizov
Ksenija Bevk
16. 02. 2010 10.51
Statistika je povzeta za celotno Slovenijo... kar pomeni tudi podeželje in se samo Ljubljana! Na podeželju je še vedno največ mešancev podobnih nemškim ovčarjem...po veliki večini ketnarji. Ker pa se marsikomu od lenih lastnikov ne da psa vozit ven( oz kidat drekov), oz ga ima za pazi-kučo... ali pazi- štalo... ga zvečer enostavno spusti iz ketne... takih je mene osebno najbolj strah.... pa nimam nič proti psom... ampak , če se nekdo odloči da bo imel psa naj za tega tudi skrbi tako kot je treba. Psi ki so obsojeni celo življenje na ketno in prosto šetanje... so v statistiki ;) Taki psi , v naših krajih poškodujejo divjad, in talajo ugrize... se zaganjajo za mimoidočimi, avtomobili, napadajo poštarja itd.
izbruh@gmail.com
15. 06. 2009 08.48
Kakšna bedarija! 47.7 celotne populacije doseže 49.5 odstotkov ugrizov - torej so natančno v zlati sredini. To je bedna cenena reklama za rejce pasemskih psov. Po drugi strani je znano, da so mešanci bistveno bolj odporni in manj bolni, ker niso rasno degenerirani kot so pasemski psi.
Franc Zabukovec
15. 06. 2009 08.34
julija petaros misli, da se nekateri userjejo bolj drugi manj kulturno. kdor to naredi na javnem mestu je v vsakem primeru pra.sec, pa ali se pokaka ali pa userje. v takem primeru je tudi lastnik psa lahko pesjanar, svinjač ali pa velecenjena gospa, ki se ji je za to kaj pušča za sabo. glede na to kaj moti julijo grem stavit da še ni pobrala dr.eka od svojega prečiščenokrvnega ščeneta, morda zato ne, k ima odišavljen dr.ek pomešan z zlatim prahom. baba zmešana
kleopatra-1
14. 06. 2009 21.52
ta statistika ne pove nič - normalno, da najbolj grizejo mešanci in nemški ovčarji, ker jih je daleč največ. Zanimivo bi bilo statistično pogledati, koliko katera pasma grize v razmerju na število predstavnikov pasme. Slika bi bila popolnoma drugačna! Francza, tudi na kulturen način se da povedati lastnikom psov, kar te moti!
Franc Zabukovec
14. 06. 2009 18.51
No pesjanarji bredvsem pobirajte dreke za svojimi cuceki. na dreku nič ne piše koliko plemenite krvi in koliko cacov in cacibov je mel pes ki se je usral na sred ulice. škoda k tudi imena njegovega lastnika ne piše tam
laksi
14. 06. 2009 16.06
pa kaj spet brišete? potem je to tak brezveze
jbt30
14. 06. 2009 15.50
jz sm imel enega perfektnega mesanca.... ki je ugrinil policista in mu raztrgal hlace
laksi
14. 06. 2009 15.40
simonchelo: jaz bi spremenil zakonodajo, obdavčil bi velike in nevarne pse in vsi lastniki bi morali iti na izobraževanje, kako ravnati s psom, ker kolikor opažam, ljudje nimajo pojma o pojmu in nabavljajo neke mrcine. Niso potrebni šolanja samo psi, ampak tudi lastniki.
Simonchelo
14. 06. 2009 14.17
+0
Frank... se strinjam, vendar tudi mali pes lahko usodno poškoduje otroka kot veliki, tako da bi moralo biti kot v avstraliji, vsak pes v javnosti bi moral biti na povodcu in pa imeti nagobčnik, kako je v privatnem prostoru je pa vseeno, zarad mene lahk tut iz istiga krožnika jeste. Primer, grem v shopping center in ne smem notr ok, nič takega, samo zakaj pa potem ena mala čivava gre lahk notr, jest pa ne... ??? Še pri psih nimamo demokracije in enakosti, kje jo bomo šele pri ljudeh dosegl.
FrankCostello
14. 06. 2009 14.05
+0
simonchelo; Tiste male podgane te enostavno ne morejo poškodovat. Njihov ogriz ne doseže obraza, vratu. Tvoj rotvajler pa lahko z ugrizom utrga roko otroku, bog ne daj da ga ugrizne v obraz. V tem je razlika med "podganami" in psi v pravem pomenu.
ACEG
14. 06. 2009 14.03
-1
Kočno nekaj pametnega F.C. Jaz sem reven-nizek OD. Valjda bi si lahko vsaj prekrške (nek drug izraz ne dovoli napisati) privoščil poceni.
kr_ena2
14. 06. 2009 14.01
hm, naša je mešanka, med terierjem in nemškim ovčarjem.... jao.. to je najbolj nevaren pes v naši občini, še dobro, da hodiva v šolo in bo zato mal "pokvarila" povprečje.:-))
Simonchelo
14. 06. 2009 13.46
Smeh...TOMO 3456 bravo čestitam, tko se dela. če razumem je večina ugrizov od mešancev in nemških ovčarjev. Torej JA DEJMO NA SLIKO ROTVAJLERJA, ki kaže zobe, jest mam 2 rotvajlerja oba lepo vzgojena, in se lahko vsi prosto igrajo z njima, tako otroci kot odrasli, tujci in vsi, še nikoli problema. Imam pa zelo slabe iskušnje s tistimi malimi psi. če se jest z mojim rotvajlerjem (na povodcu z nagobčnikom) sprehajam po parku, nimam nikoli problemov z drugimi večjimi psi, ampak vedno v mojega skačejo tiste male "podgane", kakšen zakon je to, če mam rotvajlerja morm met nagobčnik pa na povodcu, en drug s kakim pinčem pa ne rabi tega met in lahko prosto skače v mojega psa. Vsi tisti ki razmišljate kot LAKSI ste isti, zakoni veljajo za vse tako male pse in velike. več ugrizov je pa od malih psov kot velikih. Samo da malih ugrizov nihče ne prijavi (ker je rana manjša in ponavadi ni potrebe.)
FrankCostello
14. 06. 2009 13.45
+0
Kazni bi morale biti na % na plačo in ne 200 oz 2000 evrov. Za nekatere je že 200 evrov veliko, za nekatere pa je 2000 evrov plunek v morje. Vse kazni ( od prometnih do ostalih ) bi se moralo plačevati na % prihodka človeka !!!!
ACEG
14. 06. 2009 13.32
Vse preveč je stvari, ki naj bi jih urejali zakoni. Človeške logike pa ni in ni. Zato bi moral biti zakon odločen in bi moral spametovati lastnike psov. Saj psi ne morejo biti krivi za brezvestnost svojih lastnikov. Primer: ugriznil me je pes avstrijskega lastnika, v prostorih javnega objekta. Obravnava policije ( plačamo davkoplačevalci). Jaz moram( če hočem biti siguren v zdravje) na tri lokacije na pregled, dobiti injekcijo in se opazovati( plačam jaz neposredno in davkolplačevalci). Psa pregleda veterinarska inšpektorica, ki gre k njim v kamp - 80kom x 2 (plačajo davkoplačevalci ). Lastnik baje plača kazen.Za razliko od naših psov sploh ni treba, da je na opazovanju. Epilog: vse je plačano, vse je v redu, ker sem mal zatežil mi povejo, da je vse v redu saj je pes ceplje in ima potni list - ostane grenak priokus ( splog na reakcijo lastnika psa, ki me je vgriznil, pa tudi na to kam gre denar davkoplačevalcev - med drugim ).
laksi
14. 06. 2009 13.22
pa dodatno davek bi morali uvesti za vse lastnike psov. Bolj kot je večjo, bolj kot so nevarni, mnogo večji davek. Za male pse, hišne ljubljenčke pa minimalni davek.
laksi
14. 06. 2009 13.20
se strinjam, da so kazni prenizke.
dbench
14. 06. 2009 13.18
Uff, od lastnika je odvisno skoraj čisto vse. Nekaterim lahko daš katerokoli pasmo, pa se bodo praktično vsi enako obnašali. Pač, slaba vzgoja dela napadalne pse.
vanili
14. 06. 2009 13.16
+0
PREMILE KAZNI, če da policaj kazen za borih 200 eurov, se mu vsak drugi kršitelj smeje v obraz. Kazni bi morale biti od 2000 eurov dalje, ker se preveč balkansko obnaša tu v sloveniji, daleš od nivojega recimo sosedov avstrijcev. Zdrave kmečke logike pa tudi ni in ni.Žalostno, zato je rešitev samo ornk kazni, ne pa takšne male po par 100 eurov, hallooo