Slovenija

Največ bo prinesel Božiček

Ljubljana, 22. 12. 2009 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kljub gospodarski in finančni krizi, ki nas je pestila to leto, december ostaja mesec obdarovanja. Kot kažejo raziskave, bomo sicer tokrat Slovenci bolj skromni, največ daril pa bo prinesel Božiček.

Božiček bo prinesel največ daril.
Božiček bo prinesel največ daril. FOTO:
Slovenci se bomo ob prihajajočih praznikih, kljub krizi, ki je na cesto postavila premnogo ljudi, v veliki večini obdarovali. A čeprav se trgovci trudijo s prodajnimi akcijmi, cenovnimi popusti ter drugimi marketinškimi triki, bomo letos pri nakupovanju daril bolj skromni kot leta poprej, je pokazala raziskava, ki jo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana.

Koliko denarja nameravamo porabiti za vsa darila?

Med prazniki namerava svoje najbližje obdariti 78 odstotkov vprašanih. 20 odstotkov anketiranih daril ne bo kupovalo, 2 odstotka pa je neodločenih. Več kot 42 odstotkov tistih, ki bodo obdarili svoje najdražje, namerava za vsa darila skupno odšteti maksimalno 50 evrov, kar je ob dejstvu, da je v to vsoto všteta vrednost daril za vse družinske člane, prijatelje, znance, sodelavce in ostale, resnično nizek znesek. Tistih, ki nameravajo za obdarovanja odšteti do 100 evrov, je manj, in sicer dobrih 31 odstotkov, za darila v vrednosti do 200 evrov se je odločilo 12, za darila v vrednosti 300 evrov pa le 5 odstotkov.

Obdarovanje - Mediana
Obdarovanje - Mediana FOTO: Mediana
Največ bo prinesel Božiček

Dobrih 59 odstotkov anketiranih največ denarja porabi za božič. Temu z dobrimi 13 odstotki sledi obdarovanje ob miklavževem, slabih 12 odstotkov ljudi pa največ denarja porabi za novoletna darila. Med vprašanimi je tudi 13,5 odstotkov takšnih, ki za tri dobre može zapravijo približno enako količino denarja.

Trgovci letos še intenzivneje izvajajo svoje oglaševalske aktivnosti.
Trgovci letos še intenzivneje izvajajo svoje oglaševalske aktivnosti. FOTO: Reuters

Trgovci v hud boj

Med trgovci se v decemberskih dneh odvija pravi boj. Z željo, da stranke zvabijo v svoje prodajalne, v teh dneh še bolj skrbno izbirajo izdelke, ki so v praznični ponudbi ali v prodajnih akcijah. Prav tako po besedah predsednice Društva za marketing Slovenije Maje Makovec Brenčič trgovci skušajo v tem času zanimanje kupcev vzbuditi z ambientalno ureditvijo in drobnimi storitvami na samih prodajnih mestih. "Predvsem veliki trgovci intenzivno oglašujejo svoje praznične ponudbe tudi v tradicionalnih medijih ali na prostem, krepijo zvestobo kupcev, predvsem pa intenzivneje kot med letom vključujejo različne oblike pospeševanja prodaje na samih prodajnih mestih," je še dodala.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

masni
22. 12. 2009 12.21
DEDKA MRAZA PRAZNUJEJO VEČINOMA RDEČI-SD ŠE DEDKU MRAZU STE NABILI DAVKE IN STEM JE NJEGOV KOŠ POSTAL POL PRAZEN.
bon_bon_cek
22. 12. 2009 10.35
mene bolj zanima š čem se obdaruje folk v vrednosti 400 eur? pa kljub recesiji, še vedno tok dnarja za nakupe :/ ... no sej pol pa doma ni za hrano, samo da se postavijo pred sorodniki in znanci z darili...moje mnenje...