Slovenija

'Najslabše pripravljena interpelacija v zgodovini'

Ljubljana, 30. 08. 2010 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Interpelacija proti meni je najslabše pripravljena interpelacija v zgodovini slovenskega parlamenta, saj je zgrajena na političnih predsodkih in ne na dejstvih, meni minister za šolstvo in šport Igor Lukšič.

Igor Lukšič
Igor Lukšič FOTO: Jani Dolinšek
Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je predstavil odgovor na interpelacijo, ki so jo proti njemu zaradi domnevno spornega razpisa ministrstva za sofinanciranje športnih objektov vložili poslanci SDS in SNS. Lukšič ocenjuje, da je interpelacija najslabše pripravljena v zgodovini slovenskega parlamenta, ter da je pripravljena "šlampasto" in malomarno.

Zgrajena je na političnih predsodkih in ne na dejstvih, pravi Lukšič, ki predlagateljem očita, da so si nekatere podatke preprosto izmislili. Interpelacija po njegovih besedah tudi skozi vse besedilo niza ista politična stališča, v celoti pa se sploh ne ukvarja z očitki. Kot pravi, gre bolj za "prosti spis" na ravni gostilniške debate.

'Interpelira se ves slovenski šport'

Pri interpelaciji gre po njegovem mnenju zgolj za politikantstvo, ki je vse bolj sredstvo najedanja legitimnosti ministra in spodbijanja njegove kredibilnosti, s tem pa tudi celotnega resorja. Glavni problem namreč Lukšič vidi v dejstvu, da interpelacija predstavlja napad na celoten resor. Tako se po njegovi oceni interpelira slovenski šport, ki v zadnjem času niza velike uspehe.

Poleg tega je interpelacija padla tudi v čas začetka šolskega leta, kar po Lukšičevem mnenju ni dobra popotnica. Predlagateljem še očita, da so interpelacijo vložili v času, ko teče razprava o proračunu. Minister, ki je interpeliran, pa ima po njegovi oceni slabšo pozicijo pri deljenju proračunskih sredstev.

Interpelacija je tako po Lukšičevi oceni osebna izkaznica neodgovorne politike, ki nima idej, kako bolje naprej, in ki "meče pesek v kolesje vlade".

'Nisem bil pristojen za določanje pogojev'

Minister Lukšič je med drugim zavrnil očitke iz interpelacije, da je prikrojil pogoje javnega razpisa. Kot je pojasnil, ni bil pristojen za določanje pogojev, pač pa je to storila razpisna komisija. Poleg tega je šel razpis skozi roke službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, ki je pristojna za upravljanje z evropskimi kohezijskimi sredstvi.

Zavrnil je tudi očitek, da je z razpisom kršil zakon o javnem naročanju, saj ta zakon ni pravna podlaga za črpanje evropskih sredstev. "To je tako, kot če bi pilotu očitali, da je kršil zakon o ladijskem prometu," dodaja minister.

'Šolski minister sam sebi načenja kredibilnost'

Vizjak pravi, da si Lukšič načenja kredibilnost.
Vizjak pravi, da si Lukšič načenja kredibilnost. FOTO: Dare Čekeliš

''Šolski minister se je danes na konkretne očitke odzval z argumenti brez prave teže in s populističnimi izjavami,'' je v odzivu na Lukšičev odziv na interpelacijo zapisal poslanec SDS Andrej Vizjak.

Prav šolski minister Lukšič je bil po Vizjakovih navedbah tisti, ki se je posebej zavezal, da za vsako ceno najde denar za projekt Stožice, ob tem pa se ni zavzel za financiranje športne infrastrukture v Kopru in Mariboru. ''Ljubljano je tako postavil v privilegiran položaj v primerjavi z drugimi slovenskimi občinami, zaradi česar mu predlagatelji interpelacije očitamo tudi ustvarjanje neenakosti pred zakonom,'' je še zapisal Vizjak.

''Ljubljana sicer potrebuje športni park Stožice in v SDS smo ta projekt podpirali, vendar je potrebno ta športni park in tudi vse ostale financirati na transparenten in vzdržen način, ne pa tako, da ko zmanjka denarja, ti s finančnimi sredstvi na pomoč priskoči politični simpatizer, kot se je to zgodilo županu Jankoviću pri omenjenem razpisu,'' je še zapisal Vizjak.

V SDS po njegovih navedbah upajo, da bodo v okviru razprave v parlamentu slišali ''resnična dejstva, ne pa iz trte izvite izgovore, s katerimi si šolski minister sam načenja kredibilnost in s tem kredibilnost celotnega resorja, tudi v škodo slovenskega športa in slovenskih športnikov''.

Kot je znano, so poslanci SDS in SNS zoper Lukšiča vložili interpelacijo zaradi domnevno spornega razpisa ministrstva za sofinanciranje športnih objektov, ki je bil po njihovem prepričanju prirejen za sofinanciranje športnega centra Stožice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janica1
01. 09. 2010 23.15
Pričakujem interpelacijo proti meni, ker ne sodelujem dovolj pri pisanju komentarjev in mi gre na kozlanje, ko take stvari berem....al pa vsaj kak minus prosim....
loden
31. 08. 2010 01.58
Sej tole nedelovno in leno vlado se samo s kako interpelacijo še lahko spodbudi, da mal rit dvigne.... drugače itak ni nič od nič.
M-teorija
30. 08. 2010 23.34
nefretete30.08.2010, 17:482 ~He, he, Vizjak je na sliki ravno ruknil dva deci rujnega, pa se mu kar reži.~ A spet!
M-teorija
30. 08. 2010 23.31
To pa, da je spis tako slabo napisan malo dvomim. Pa ni Wikipedija tako slabo napisana. Mogoče samo ostali del, ki je vrinjen še od iterpelacije za KK, ker menda naj bi Lukšiču zamenjalispol. Ja škoda, da ni več Ruparja, ker bi sigurno predlagal, da se malo preveri mednožje.
saintjozef
30. 08. 2010 20.48
Da je interpelacija prosti spis na ravni gostilniške debate? Ja kaj ste pa pričakovali? Da vas ni sram....
AnyColour
30. 08. 2010 18.16
prejšnji razspij so šla VSA sredstva v maribor.. zdaj pač v ljubljano.... mislim da ne bodo nič dosegli ... kot so že mnogi napisali, čisti politični epp :)
Archybald
30. 08. 2010 18.04
Ve se kdo je priviligiran že 20 let v Slo. G. Lukšič, poštenje, transparentnost, delo po zakonu. Več kot očitno to za gospodo ne velja. G. minister pač misli, da je Slovenija samo LJ in njena okolica.Tako značilno za to vlado. Koper je še zaenkrat vedno v Slo. Isto velja tudi za Maribor. Žalostno in sramotno za ministra, da ne vidi preko Trojan in vrhniškega klanca. Pravzaprav pa on že ve zakaj. Kajne g. minister.
nefretete
30. 08. 2010 17.50
beri66 30.08.2010, 15:29 -2 kaj nebo najslabše pripravljena, vsdaj vidite kdo jo je pisal,polpismmeni Janševci. Niso imeli od koga plonkat. Blaira več ni na sceni, ha, ha....
nefretete
30. 08. 2010 17.49
Dukasan Do konca leta bodo lih še katarino lahko enkram imeli v paci. He, he....
nefretete
30. 08. 2010 17.48
He, he, Vizjak je na sliki ravno ruknil dva deci rujnega, pa se mu kar reži.
MERDE-AVE-MERDE
30. 08. 2010 17.46
carpathian30.08.2010, 12:32 -18 A kdo ve koliko interpelacij so letos že vložili s stranke SDS? In še celi 4 meseci so do konca tega leta!! : ))
MERDE-AVE-MERDE
30. 08. 2010 17.44
Predlagam da SDS vloži še kakšno interpelacijo ker zdaj jo pa že kak teden niso !!!
janiiijaniii
30. 08. 2010 17.34
@Josko82 sej pa te celi vesoljni svet ve, da si plačanec s strani komunistov! sicer pa predlagam interpelacijo s strani LJUDSTVA, v parlamentu imajo partijci tako ali tako večino !!!
Buena Vita
30. 08. 2010 16.38
NAVKLJUB VSEMU, TEMU DA JE KOPRU DENAR UKRADEN ,,V KOPRU DELA NEMOTENO TEČEJO,DELOVVCI DOBIJAJO PLAČE,ENAKO PODIIZVAJALCI PREMISLEK ZASTOPNIKOM MAFIJE V CAPITOL CITIYU ALLA SLOVENIA
Josko82
30. 08. 2010 16.27
ojoj, vidim, da ste tle sami ekonomski, politični in moralni geniji... svaka vam čast!!! Dejmo interpelirat kr cel svet z ekvatorjem na čelu... res, sami desni vojaki, ki ste vstali z levo nogo... kar tako naprej... pa srečno na naslednjih volitvah. Izkupiček Zokija: stožice, mostovi, urejen center mesta... Izkupiček desnice: 45 interpelacij in 32 preiskovalnih komisij. Sami se odločite, kam raje daste denar...
porka.malorka
30. 08. 2010 16.21
Naj lukšič še meni nakaže kaj denarja bom tudi gradil en zabaviščni objekt. A to pa ne bo šlo skozi gospod lukšič nisem vaš prijatelj. Ali nismo vsi enaki pred zakonom.
super_tip
30. 08. 2010 16.06
Od naših lopovov, bi se še italianska mafija ,kaj lahko naučila.
alojzrijavec@gmail.com
30. 08. 2010 15.41
NI RES DA JE SLBA INTEROELACIJA, SLAB JE MINISTER KKI NE VE SPLH KAJ DELA.JE KAJ NAREDIL ,TEGA ŠE NISMO VIDELI .DELA SAMO ZGAGO.
beri66
30. 08. 2010 15.29
kaj nebo najslabše pripravljena, vsdaj vidite kdo jo je pisal,polpismmeni Janševci.
kojanezvac
30. 08. 2010 15.26
Lukšič, je prikaz človeka, ki bi za stranko naredil več kot za Sloveijo in zato ni primeren za ministrsta, za položaj, katerega naj zasedejo ljudje z širino in osebno kulturo.