Slovenija

'Najprej ureditev položaja, nato lahko o omejitvah'

Ljubljana, 13. 05. 2010 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je potrdila poslovni in finančni načrt javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije za letošnje leto. Študenti pa opozarjajo, da je njihov socialni položaj težak, zato jim ne smejo vzeti socialnega korektiva.

Predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba je poudarila, da ŠOS že šest mesecev opozarja vlado, da je socialni položaj študentov in dijakov težak in zato vlada študentom ne more vzeti socialnega korektiva, s katerim si krijejo stroške.

Študenti pred vlado-3
Študenti pred vlado-3 FOTO: 24ur.com

Študentje si želijo, da se jih obravnava ločeno od upokojencev in brezposelnih, pravi. "Študentje si želimo fleksibilno delo ter da vstopamo in izstopamo na trg dela prilagojeno študiju," je povedala. Po njenih besedah morajo študentje imeti možnost, da pridobijo denar za pokrivanje stroškov ter si privoščijo študij in s tem odskočno desko za zaposlitev.

Dodala je, da je treba urediti štipendije ter problem pomanjkanja študentskih postelj v študentskih domovih. "Samo 16,4 odstotka študentov spi v študentskih posteljah, imamo 110.000 študentov, 30 odstotkov študentov pa plačuje najemnino. Najprej je treba urediti socialni položaj študentov, šele nato se lahko pogovarjamo o omejitvah," meni Katja Šoba.

Ureditev štipendijske politike

Vlada je danes sicer potrdila poslovni in finančni načrt Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije za letošnje leto, je povedal minister za delo, družine in socialne zadeve Ivan Svetlik. Po njegovih besedah je to eden izmed ukrepov oziroma prizadevanj za izboljšanje štipendijske politike.

Študenti imajo tudi na tak način možnost izraziti svoje mnenje, bi pa rekel, da smo še vedno odprti do konstruktivnih predlogov, če jih bodo študenti oblikovali in jih naslovili na nas. Zakon smo še vedno pripravljeni dopolnjevati. Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik o napovedanih demonstracijah

Ministrstvo namerava spremeniti štipendijsko politiko tudi skozi zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katerim se ureja področje državnih štipendij. Po tem zakonu bodo državne štipendije dostopne večjemu številu upravičencev, povišali se bodo tudi zneski štipendij, kar je po mnenju ministra pomemben korak, da študentom iz nižjih socialnih kategorij ne bo več treba delati v času študija. V okviru štipendijskih sprememb je načrtovana tudi popolna prenova Zoisovih in kadrovskih štipendij, kar bodo pripravili v naslednjih mesecih oz. do konca leta, je napovedal.

Dijaki nasprotujejo ukinitvi malice

S podobnimi problemi se srečujejo tudi dijaki, pa pravi predsednik DOS Aleksandar Spremo. S predlogom zakona o šolski prehrani se ukinja brezplačna malica vsem dijakom, zato ne morejo pristati na ukinitev pravice do stoodstotno subvencionirane dijaške prehrane. Poudaril je, da dijaki ne nasprotujejo ureditvi šolske prehrane v osnovnih šolah, vendar ne na račun dijakov. Po izračunih DOS bi država potrebovala dodatnih 12 milijonov evrov za zagotavljanje brezplačne malice osnovnošolcem in dijakom.

Prav tako se Spremo ne strinja z ukinitvijo državne štipendije za mladoletne dijake in ukinitvijo otroškega dodatka za polnoletne osebe. "Za državno štipendijo je v prejšnjem šolskem letu zaprosilo slabih 40.000 dijakov, odobrenih pa je bilo le 23.000 štipendij," zato Spremo ocenjuje, da je potreba po državnih štipendijah velika.

50.000 evrov za protest

Študentski servis
Študentski servis FOTO: POP TV

Po ocenah ŠOS bodo stroški protesta znašali približno 50.000 evrov. ŠOS, DOS in študentski klubi so iz večjih slovenskih mest organizirali avtobusne prevoze, trenutno pa imajo napovedanih 50 avtobusov.

V SMS - Zelenih podpirajo napovedan protest ter vlado in koalicijo pozivajo k umiku zakona o malem delu. Skrbi jih, kakšen bo socialni položaj večine dijakov in študentov, če bo predlagani zakon o malem delu začel veljati. Zato so napovedali, da bodo dijakom in študentom pomagali tudi pri izvedi referenduma glede omenjenega zakona, če bo to potrebno.

Sprašujejo se tudi, ali bo Slovenija resnično dosegla želeno ekonomsko rast z neučinkovitimi zakoni, ki znižujejo življenjski standard študenta, dijaka, brezposelnega in večine državljanov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zentrum
15. 05. 2010 00.15
Dečki in deklice, brezveze razlagate na portalih stanje študenta. Polovica teh "pametnjakovičev" študija še v življenju ni videla, ostala polovica pa je že doštudirala in gleda samo še na svojo rit. Če ste proti zakonu, 19. maja na proteste. Če ne, ostanite doma, samo čez 2 leti ne jokat, kako zaradi malega dela nimate več socialne in zdravstvene varnosti ter ostalih bonitet.
Buena Vita
14. 05. 2010 00.39
NIKAJANA SMO V ISTEM DR-RE-KU LE DA SO MENI DALI ZA 200 SIT PREVELIK CENZUS PLAČE,KER NISEM IZ BALKANA NISO MOJI KOT TVOJI OTROCI DELEŽNI NOBENIH PRAVIC NO,K SREČI,MOJI SO ODRASLI,HVALA BOGU VSI PRI KRUHU,IN TUDI TVOJI BODO,VERJEMI,ČASTIM TE Z DOPUSTOM NA MORJU ,V KOPRU IMAMO BEVERLI HILS-DOBRODOŠLA KER SI REALNA
nikajana
13. 05. 2010 16.36
imam sina, ki študira v LJ-smo iz Koroške. Sem mati samohranilka z dvema otrokoma, ki se šolata. Sama prejemam minimalno plačo, ker pač je tako "določila vlada", in zakaj bi delodajelec dal več, če mu ni potrebno. raje zase obdrži več. Mož je pokojni, otroka prejetama vsak po 112 , 00 eur pokojnine, ker je imel malo delovne dobe. Moja plača zadošča za stroške stanovanja-sreča, da sem ga odkupila , leta 92.....in prehrano. Štipendije sin ne dobi, ker presegamo cenzus za 13,00 eur. Torej mora delat, da lahko doseže cilj, ki si je ga zadal. Vse izpite dela ob roku, kljub temu, da precej čas polni police v trgovini. Zato, podpiram študentsko delo, kako je ali bo organizirano mi je vseeno, dejstvo pa je, da se bodo na račun študentskega ali malega dela vedno posamezniki okoriščali-obogateli...žal je pač tako......Naša družina potrebuje to delo......
kimg
13. 05. 2010 15.59
Dej Misija1 ne seri s takimi izjavami, se vidi da si daleč od študentskih domov in tega okolja, ti veš ja kolk je takšnih študentov k rabijo pomoč, lepo te prosim? Kaj ti misliš da vsi živijo v LJ in imajo doma ta stare ki financirajo vse skup? Ti sploh veš kaki so mesečni stroški za nekoga ki prihaja na študij z Bele Krajine, Prekmurja, Koroške??? In dokler se ta zadeva ne uredi, se nimamo kaj pogovarjati o tem butastem zakonu o malem delu, in verjemi da bo 19.maja na prešercu velik ljudi, nič bat...
Misija1
13. 05. 2010 15.30
@ tomyslo: ja sej o tem govorim. Taksnih je cca. 50 % studentov, roko na srce. Vem iz lastne roke, lastnih kolegov, ki majo svoje kolege in kolegice. Sej studentje podpirajo ta zakon. In teh 50 % studentov ki faulirajo faks, jemlje studentske sobe ostalim pridnim itd.. Poznam dosti primerov studentov ki so v st. domovih in jemljejo prostor drugim, sami pa ne hodijo na faks. Cisti minus. @ vusek: Oprosti, ampak socialni polozaj studentov je cisto SUPER. Samo kaksnih 5 % vseh dejansko potrebuje pomoc in to vecjo kot zdaj. od kdaj pa je studij privilegij? Vcsaih ni bilo stipendij itd. pa se ljudje niso pritozevali. In pa se nekaj - 19 maja bo na ulicah samo - velika vecina vrhlih predstavnikov studentov, ki vlecejo mastne dnare iz tega stud. biznisa in pa studentje ki na mesec delajo po 500 eurov, faks pa jim je zadnja briga ;) tako da. Aja pa mogoce se bodo vsak svoje kolege privlekli zraven, ki niti ne studriajo ne vec, tako za stevilo. Sej boste vidli ;) Zanimivo je, da velika vecina studentov ta zakon podpira! Zakaj je temu tako, pa se naj vprasa vsak posameznik!
eseries
13. 05. 2010 15.25
Grdo povedano bi dodal še to.. To kar študenti delajo sedaj, bi opisal nekako takole.. Predstavljajmo si, da imamo umazan obraz. In..najde se nekdo, ki ti ga potem čisti tako, da ti pljuva v obraz, ti ga pozdraviš, se mu zavhališ, on te pozdravi nazaj in te vpraša: "čuj, se mi pridružiš?" Ti potem z navdušenjem to sprejmeš in potem si še sam pljuvaš v obraz. Sej očisti te že, ampak, kaj ne bi bilo bolje, da te nekdo s čisto vodo spere, pa čeprav je mrzla? Pa že samo to, da ti nekdo pljuva v obraz verjetn pomeni mal več, kot le pomoč pri čiščenju? Tisti, ki te želijo politi z vodo, ti razlagajo, kako ni najbolje, da ti nekdo pljuva v obraz, ti pa se ne strinjaš, ker ti ni do mrzle (a čiste) vode. Seveda bi bilo fino, da bi bila ta mrzla voda mlačna, mogoče, da bi dobili zraven še malo mila, ampak vsaj začetek je.
Uporabnik8879
13. 05. 2010 15.20
@Misija1 Se popolnoma strinjam s tabo, tudi jaz imam dobro znanko, ki v bistvu sploh ne študira, ki ne dela izpitov, samo toliko se trudi, da ne izgubi statusa. Lepo živi sama v očetovem stanovanju, se zabava, nekaj ji dajo starši, drugo preko študenta dobi. Vstane ko sse ji zljubi, spat gre ko je zaspana..ni lačna in ima cel kup prijateljev s katerimi lepo žurirajo in to že leta tako.
vusek
13. 05. 2010 15.14
Podpiram demonstracije in sem proti malemu delu, ker se mi zdi da se je vlada lotila problema narobe in na repu. Potrebno bi bilo najprej urediti naš razpadel in star šolski sitem, socialni položaj študentov šele nato urediti trg dela za študente v času študija. Dejstvo je da je zelo veliko študentov, ki v času študija potrebujejo dodatna sredstva in prav je da delajo. Če bi obstoječi sistem malce bolj uredili, da bi bil transparenten in nadzorovan, bi bilo vse lepo in prav. Upokojencem in brezposelnim pa naj uredijo zakon in stvar je rešena. Samo očitno na vladi sedijo nesposobni ljudje...zato vsi na ulice 19.maja, da se temu zakonu reče NE!
Izbrisani
13. 05. 2010 14.43
Največji problem študentov je požrešna, skorumpirana, priviligirana Študentska organizacija.
Samo.Jst
13. 05. 2010 14.39
Zakaj toliko komplicirajo... vodenje študentskega dela naj prevzame država in pridobljeno naj uporabi za študente oz. dijake.. V letu ali dveh postopoma prehajati na drugo obliko dela nemenjenega dotični populaciji. Bolano res, kako so lahko prepustili, da je sploh postalo privatno?!
kimg
13. 05. 2010 14.35
Spremenilo se z uvedbo ZMD ne bo dosti. Vsi ti pametnjakoviči ki zdej mislite da bo pa s sprejetjem tega zakona na trgu dela raj, se zelo motite. Nekaj več služ v okviru ZMDja se bo našlo (se pravi ni regresa, bolniške, ni dopusta),po drugi strani pa bo toliko več študentov, ki ne bodo morali študirati in bodo prisiljeni se prijaviti na zavod in bodo spet vaša konkurenca. In spet ne bo služb??? Dokler se ne uredi šolski sistem (vpisi na fakultete, podaljševanje statusov, prepisovanje iz in na fakultete) nismo naredili čisto nič. In vsakemu posebej bi se moralo dati rok za dokončanje študija. In če se ga ne drži, je z njegovim študijem konec. In tisti najbolj ogroženi naj dobijo štipendije samo v primeru da dokončajo študij v roku, drugače denar vrniti, za vse ostale pa naj bo urejeno in kontrolirano študentsko delo in je stvar rešena. Za brezposelne in upokojence pa naj se uredi zakon o malem delu in pika!
Misija1
13. 05. 2010 14.31
Ja, lep primer je moja fakulteta in moji sosolci. 1 letnik vpisa na Fakulteti za elektrotehniko racunalnistvo in informatiko, 350 ljudi. Koliko nas je slo naprej - max. 50 ! Ostali so zabusli in veselo koristili bone in vse ostale bonitete in probali cimbolj dolgo drzat status studenta, kljub temu da se niti enkrat v letu vec niso prikazali na fakulteti. Se par mojih prijateljev iz srednje sole ki so bili potem tudi na isti fakulteti so ga bluzli, denarja je bilo vec kot dovolj za pijancevanje in morje poleti. Lepo so delali preko studenta po 600 eurov na mesec in vec, na fakulteti pa bili mogoce prvi mesec. In zakaj so se vpisali? Ker niso vedli kaj dalje, pa so rekli - eh bom pac probal pa bo kaj bo, sej nazadnje mi ostane se vedno stud. delo in st. boni. Fino, super. Studiranje je postalo vse kaj druga kot pa to kar je sedaj. Sami sebi pluvamo v skledo. Toliko kot je na borzi raznih trgovk ki ne dobijo sluzb, ker je v vsaki malo vecji dtrgovini na eno redno zaposleno trgovko, 5 studentk/studentov. Katastrofa. Ni cudno da je zavod za zaposlovanje poln ljudi s koncano srednjo solo. Se namesto ekonomistov raje vzamejo studente. Tako dalec smo prisli da je treba nekaj spremenit. Na drugi strani pa bogatijo lastniki stud. servisov. Tako mimogrede, lastnik stu. servisa maribor (ki je bil tudi prvi servis v Sloveniji), je eden izmed top 100 najbogatejsih slovencev.
Geronemo
13. 05. 2010 14.21
Študentsko delo ukinit in fertig... Gledam ko se šmrkavci z BMW-ji in Audiji okrog vozikajo, se hvalijo z njihovimi statusi, poleg pa delajo na črno... a jaz ko plačujem davke, prispevke pa še za kruh nimam... svinjarija...
Misija1
13. 05. 2010 14.20
Popravek, mislil sem da brez zakona o malem delu, bogatijo tisti na vrhu.
Misija1
13. 05. 2010 14.19
Sam sem student in sem odlocno za ta zakon, ker zaradi njega bogatijo samo tisti na vrhu. Vodje teh "klubov" mastno sluzijo. Imajo celo enega rednega studenta v vodstvu, ki sluzi mastne dnare, star pa je 30 let (!). Redno se pa studira do max. 26 leta. Skorumpirano vse skupaj. Vecni student vodi studentsko organizacijo in uci o pridnem in vestnem studiju. In pa se nekaj - podatek da le 16 % studentov spi v stud. domovih. kje prekleto pa ostali? So pozabili povedat da jih 40 % spi DOMA ! Brez stroskov in tako dalje. Dejansko se mi nekateri studenti smilijo, ker res gredo steska skozi mesec, vendar takih je mogoce 5 %. Ne pa da pretiravajo s totimi podatki, ker se bojijo da jim bodo ukinli st. servise in ostalo navlako, kjer se obracajo mastni denarji.
mc_burek@email.si
13. 05. 2010 14.02
vsota zaslužka bi morala biti premosorazmerna z številom opravljenih izpitov in oceno, tako se nebi vpisovali na faxe le zaradi statusa da lahko delajo ampak bi dejansko morali opravljati izpite, kar pa ne škodi
Razmisljajoc
13. 05. 2010 14.01
Zahtevajte referendum ! Ampak previdno prosim , da ne zmanjka dni v letu ! Mozen samo 1 referendum na dan !
vikar
13. 05. 2010 13.55
Pravi slogan demonstracij se glasi: REŠEVANJE ŠTUDENTSKIH DIREKTORJEV IN DIREKTORJEV ŠTUDENTSKIH SERVISOV če ni študentskega dela, potem ni več njih! To je bistvo!
GTR
13. 05. 2010 13.52
ŠOS, DOS in študentski klubi (organizatorji protesta??)... <--- vsak pametn študent (ki dejansko študira in ne le dela na napotnico) naj najprej pri teh protestira.
vikar
13. 05. 2010 13.50
50.000 EUR za protest. Naj ta denar raje razdelijo med študente in dijake, če govorijo da manjka štipendij. Naj študentske organizacije in klubi denar namenijo za študente in dijake v obliki štipendij in subvencije za prehrane namesto da ga zapravljajo za zabave (tržnice in druga pijančevanja). Z 18 miljoni kot je njjihov proračun bi dobili zelo veliko štipendij.