Slovenija

Najprej opravičilo, nato zagotovilo: program srčne kirurgije je varen

Ljubljana, 22. 09. 2015 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
12

Za skupno mizo so prvič po objavi poročila o katastrofalnih razmerah v programu otroške srčne kirurgije sedli predstavniki društev staršev otrok s prirojenimi srčnimi napakami in UKC Ljubljana ter zastopnica pacientovih pravic. Vodstvo bolnišnice se je staršem opravičilo in zatrdilo, da je program zdaj varen.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: 'Zdravniki naj se spustijo na tla'
    02:12
    Iz SVETA: 'Zdravniki naj se spustijo na tla'
  • Iz 24UR: Starši in zdravniki za skupno mizo
    02:39
    Iz 24UR: Starši in zdravniki za skupno mizo

Na pobudo Zdravniške zbornice Slovenije so se danes srečali predstavniki društev staršev otrok s prirojenimi srčnimi napakami in UKC Ljubljana ter zastopnica pacientovih pravic Duša Hlade Zore. Vodstvo bolnišnice se je danes opravičilo staršem in zagotovilo, da je sedanji program varen. Dogovorili so se tudi, da se bodo še srečevali.

Predstavnica staršev je sestanek označila za spodbuden.
Predstavnica staršev je sestanek označila za spodbuden. FOTO: POP TV

Predstavnica staršev Petra Aleš je po srečanju "način, kako je UKC Ljubljana danes predstavil svoja stališča" ocenila kot spodbuden. "Počasi se daleč pride. Upam, da bomo starši otrok s prirojenimi srčnimi napakami spet lahko verjeli njihovim obljubam, da bo to varen program in da bo vreden našega zaupanja," je dejala Aleševa.

Kot je dodala, so jim predstavniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana zagotovili, da je zdajšnji program otroške kardiokirurgije varen. "Vedno so seveda izjeme, specifične situacije, ki jih ne moremo posploševati. A moramo graditi na zaupanju, sicer to ne bo dobro ne za otroke in ne za stroko," je dodala Aleševa.

Vodstvo se je opravičilo

Sestanka so se iz UKC Ljubljana med drugim udeležili v. d. generalnega direktorja Andrej Baričič, strokovni direktor Sergej Hojker in predstojnik kardiokirurgije Tomislav Klokočovnik, ki so se danes opravičili staršem otrok in izrazili obžalovanje glede dogodkov na otroški kardiokirurgiji v obdobju pred letom 2014. Zagotovili so, da je program sedaj varen, da se vsi podatki redno vnašajo v bazo EACTS in so preverljivi. Zavezali so se tudi, da bodo v bližnji prihodnosti pripravili evalvacijo programa od leta 2014 dalje.

Vodstvo UKC Ljubljana želi povrniti zaupanje v program otroške srčne kirurgije.
Vodstvo UKC Ljubljana želi povrniti zaupanje v program otroške srčne kirurgije. FOTO: POP TV

Baričič je po sestanku povedal, da se bodo s predstavniki staršev spet srečali že prihodnji mesec in da bodo nadaljevali pogovore, predvsem v smeri reševanja otroške srčne kirurgije v bodoče. "Naš cilj je, da so starši o strokovnih odločitvah pravočasno in ustrezno informirani," je pojasnil medijem. O mednarodnem poročilu o programu otroške srčne kirurgije v obdobju 2007-2014, ki je razkrilo številne nepravilnosti in napake, po besedah Baričiča podrobneje niso razpravljali. Danes so želeli predvsem vzpostaviti stik in normalizirati odnose, je povedal.

Možina: Čas je, da starši in vodstvo utrdijo zaupanje

Predsednik zbornice Andrej Možina, ki je bil pobudnik za današnji sestanek, je ocenil, da je zdaj naloga staršev in vodstva UKC Ljubljana, da utrdijo medsebojno zaupanje. "Prihodnost je negotova in potrebnega bo še veliko medsebojnega zaupanja in naporov, da bomo program otroške srčne kirurgije v Sloveniji uspeli ohraniti," je opozoril.

Kot so po sestanku sicer sporočili iz zbornice, so se na današnjem sestanku glede nekaterih strokovno organizacijskih problemov okoli minimalno invazivne kirurgije na srcu dogovorili, da se pripravi srečanje strokovnjakov UKC Ljubljana, zavoda za zdravstveno zavarovanje ter predstavnikov staršev glede nadomestil zdravljenja otrok v tujini. Dogovorili so se tudi o rednem nadaljnjem sodelovanju med starši otrok s prirojenimi srčnimi napakami in UKC Ljubljana.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoviceResnice
22. 09. 2015 23.06
-1
Dobr so zrihtal u par dneh tole....no zdej pa mir ....opravičl so se zdej lahko spet kradejo najprej..... Iz ukc pa to.......
pizzamargerita
22. 09. 2015 22.49
"program" je ocitno smrtno nevaren!!!! Naj naredijo studije se po drugih oddelkih UKC, prepricana sem, da je stanje se slabse!!!!
Frane Šajn
22. 09. 2015 20.44
+2
Vsi imajo imena in priimke in nazive pred pošteno roko pravice ni nihče varen pred našo pa vsak kdor ima kolikor toliko položaja in zaledja od leve in desne skorumpirane falange.
Biofanatik
22. 09. 2015 20.36
A ga je Kenda napisu, saj res kje se pa skriva?
Frane Šajn
22. 09. 2015 20.36
+1
Naš bratje bi temu rekli takole;" Izvinite bilo je namerno!"
mertseger
22. 09. 2015 19.48
+1
Program je varen za zdravnike to se strinjamo ne pa za otroke ki na operacijski ležijo.
LažVRde?em
22. 09. 2015 19.33
-1
In s podporo leve mafije, nihče ne bo odgovarjal :) Otroci so umirali. Lopovi rdeči.
Frane Šajn
22. 09. 2015 20.41
+3
Lepo te prosim lol spelji se s tem lajnanjem, kar slišim kako ti odmeva pod pokrovom piskra, ki ga nosiš samo za klobuk. Podaj raje kaj otipljivega konkretnega dokazljivega ne čenče ker še to niso tudi čenče je treba dobro postavit da so berljive! In še nekaj kdo komu krade beli rdečim ali obratno kaj ste pa postavili pustili in zgradili zdraho in večno sovraštvo s vojimi izdajalskimi geni!
LažVRde?em
23. 09. 2015 08.02
-1
In to mi napiše dresiranec :) Točno se ve, kdo krade iz UKC in točno se ve, kdo podpira to mafijo. In takšni kot ti, jugoritolizniki. SFRJ je mogoče tvoja domovina. Slovenska nikoli ni bila.
komarec
22. 09. 2015 19.09
+4
Kako mi lahko zagotovite, da je program srčne kirurgije varen?
komarec
22. 09. 2015 19.10
+6
To kar se zadnje čase dogaja v UKC Ljubljana mi ne daje nobenega občutka varnosti, prej občutek nevarnosti.