Slovenija

Najprej omejitev predčasnega upokojevanja, nato dvig upokojitvene starosti

Ljubljana, 20. 08. 2012 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predlog pokojninske reforme bo pripravljen do konca meseca, napoveduje minister za delo Vizjak. Reforma bo vključevala informativne individualne račune in dodatno pokojninsko zavarovanje. Predsednik ZSSS Semolič pa meni, da so informativni individualni računi odmik od solidarnosti.

Predlog pokojninske reforme bo pripravljen do konca meseca.
Predlog pokojninske reforme bo pripravljen do konca meseca. FOTO: Thinkstock

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je poudaril, da je treba zaradi znižanja bonitetnih ocen Slovenije novi pokojninski zakon nujno sprejeti čim prej. Njegovo izhodišče je pokojninska reforma, ki je v prejšnjem mandatu padla na referendumu, pri čemer nameravajo iz njega izluščiti tista vprašanja, ki so povzročila konflikt s socialnimi partnerji.

Vizjak je povedal, da si želi, da bi reforma začela veljati s prihodnjim letom. "Veliko je bilo o zakonu že povedanega, sedaj bomo govorili samo še o piljenju tistih vsebinskih sklopov, ki so takrat ostali nedodelani," je pojasnil in dodal, da zato niti ne pričakuje "časovno zahtevne diskusije na temo".

Tako meni, da bosta mesec ali dva pogajanj zadostovala za dogovor, vendar pa to po njegovem mnenju "ne pomeni turboprocedure". Če pa bo kdo od partnerjev blokiral reforme, pa se bodo morali po njegovih besedah politično odločiti, kako naprej.

Predlog bo pripravljen do konca meseca, hkrati pa tudi predloga zakona o delovnih razmerjih in novele zakona o urejanju trga dela. Do konca tedna pa bo sprožen postopek medresorskega koalicijskega usklajevanja.

V prvi fazi omejitev možnosti predčasnega upokojevanja

Vizjak je ob tem tudi predstavil nekatere predvidene rešitve v predlogu pokojninske reforme. Kot je pojasnil, na novo odmerjene pokojnine po veljavnem zakonu upadajo, ker se odmerni odstotek vsako leto zniža za pol odstotne točke. "Z reformo bomo to upadanje ustavili, sicer bo odmerni odstotek upadal še do leta 2024," je dejal.

Obenem pa se je po njegovem prepričanju treba odzvati na demografska gibanja. "Ne moremo si zatiskati oči – upokojenec po sedanjih pogojih prejema pokojnino vse več časa in za to potrebujemo čedalje več denarja, na drugi strani pa je vse manj zavarovancev. Zato moramo spremeniti pogoje upokojevanja, še zlasti predčasnega," je poudaril.

Napovedal je, da bodo v prvi fazi, to je v prehodnem obdobju petih let, zelo omejili možnost, da se ljudje upokojijo pred izpolnjeno polno delovno dobo. "Po tem obdobju pa bomo zvišali tudi upokojitveno starost," je napovedal minister. O znižanju upokojitvene starosti zaradi otrok pa je povedal, da bodo pri otrocih in vojaščini "zadržani".

Konkretnih številk o minimalni starosti za starostno upokojevanje ter zahtevani delovni dobi minister danes ni želel razkriti. Glede morebitnega zaostrovanja pogojev pa je dejal: "Gotovo bodo pogoji upokojevanja v določeni meri prilagojeni razmeram, v katerih smo. Razmere pa so se bistveno spremenile v dveh oziroma treh letih."

Je pa dejal, da so v reformi predvidene nove in inovativne rešitve, kako spodbuditi ljudi, da čim dlje vztrajajo pri zaposlitvi. Konkretneje ni želel govoriti, a pravi, da bodo rešitve oprijemljive, finančne narave in se bodo nanašale predvsem na zasebni sektor.

Upokojenka
Upokojenka FOTO: Thinkstock

Vključili bodo tudi dodatno pokojninsko zavarovanje

V nov pokojninski zakon nameravajo vključiti tudi dodatno pokojninsko zavarovanje. Danes je po Vizjakovih besedah namreč že precej utrjeno prepričanje, da bo z osnovno pokojnino težko živeti in da je zato modro varčevati za starost.

Minister ob tem napoveduje tudi uvedbo informativnih individualnih računov, na kar se Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije že pripravlja. Nagibajo se k elektronskemu delovanju sistema in k temu, da bo vsak zavarovanec lahko dobil podatek o vplačanih prispevkih na svoj račun.

Dodatni rezi v odhodke

Sicer pa je Vizjak tudi povedal, da so bili ob proračunskih dokumentih za leti 2013 in 2014 predlagani tudi nekateri dodatni rezi v odhodke. Vlada je nekaj dodatnih rezov potrdila, nekatere pa je zavrnila – večinoma je zavrnila tiste predloge, ki ponovno posegajo v pokojnine, socialne transferje in podobno.

Zato na ministrstvu za delo po njegovih besedah ne pripravljajo nobenih ukrepov po konceptu novega varčevalnega zakona, ki bi še dodatno posegel v socialne transferje in pokojnine. Kateri so rezi v odhodke, ki jih je vlada sprejela, ni povedal. Dejal pa je, da "ne pozna predloga, ki bi posegal v plače v javnem sektorju", a to po njegovih besedah "ne pomeni, da ni možna racionalizacija javnega sektorja".

Predlogi za poenostavitev postopkov odpuščanja so po ministrovih besedah na obeh straneh doživeli določeno odobravanje. So pa nekateri predlogi provokativni za delojemalce – denimo vprašanji odmora za malico in prevoza na delo. "Taki predlogi so za sindikalno stran vojna napoved in to smo pričakovali," je še povedal Vizjak, a zatrdil, da se bodo o teh vprašanjih s socialnimi partnerji še usklajevali.

Predsednik ZSSS Semolič meni, da so informativni individualni računi odmik od solidarnosti.
Predsednik ZSSS Semolič meni, da so informativni individualni računi odmik od solidarnosti. FOTO: Blaž Garbajs

Semolič: Informativni individualni računi so odmik od solidarnosti

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije nasprotujejo informativnim individualnim računom. Kot je povedal predsednik ZSSS Dušan Semolič, gre za "odmik od solidarnosti", obenem pa upa, da bodo predstavniki vlade med pogajanji s sindikati iskali konsenz.

Kot je povedal glede informativnih individualnih računov, se sindikati strinjajo, da sistem potrebuje omogočanje boljše informiranosti ljudi, ne strinjajo pa se z idejo, ki je v ozadju individualnih računov. Meni namreč, da gre za odpravljanje solidarnosti med ljudmi in med generacijami.

Semolič je o Vizjakovi napovedi, da bodo del reforme tudi dodatna pokojninska zavarovanja, povedal, da to ne sme biti alternativa obveznemu pokojninskemu zavarovanju. "Dodatno pokojninsko zavarovanje ne bi smelo biti izgovor, da bi znižali pravice iz obveznega pokojninskega zavarovanja," je pojasnil. Ne morejo biti vsi deležni dodatnega pokojninskega zavarovanja, je povedal in dodal, da sindikati zato ščitijo obvezno pokojninsko zavarovanje.

Preberite še: Vizjak računa na zajezitev vala mladih brezposelnih z aktivno politiko zaposlovanja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (547)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
21. 08. 2012 17.57
+6
A ni Vzjakov šef za Pahorjeve reforme povedal, da jih ni treba sprejeti do leta 2025? Smo že tega leta?
1940
21. 08. 2012 16.49
+3
zanima me podatek,koliko je med 110.000 nezaposlenimi na zavodu ,državnih uslužbencev
Pecikltigr
21. 08. 2012 18.21
+2
Je bolj vprašaj, koliko med njimi NI delomrznežev in lenuhov, ki jim je žlahta zrihtala stolčke!
pipic
21. 08. 2012 14.46
+15
prav imajo sedaj naj bodo bresposelni do 40 leta,potem naj pa delajo vsaj do 90 leta.To je tapravo,to je strokovno na take ministre se lahko zanesemo..
Pecikltigr
21. 08. 2012 16.30
+4
90-letni taksist, pilot letala, stevardesa, učiteljica, policist, poklicni vojak, rudar, poklicni gasilec, srčni kirurg, natakarica, bančni uslužbenec za okencem... LEPI NOVI (nori) SVET!
anon.si
21. 08. 2012 14.05
+16
Ljudje sprijaznite se, denar je treba speljat mimo države na varno ter lepo živeti od obresti čez 30 let, ko se ga dovolj nabere. Če boste čakali na pokoj boste prej dočakali 120 let in potem prejeli 20€ miloščine mesečno.
pesjagraba
21. 08. 2012 14.04
+14
Zdaj pa razumi, kdor more. 1. Vsi, ki imate pogoje takoj v penzijo, če ne, odpoved. (varčevalni ukrepi vlade) 2. V penzijo le s polno delovno dobo, kasneje še starost. Delajte čim dlje. ( tudi predlog vlade) Jaz sem pod 1. .
Pecikltigr
21. 08. 2012 16.31
+3
Nobenemu plače, nobenemu penzije. Matkurja, to bi bil pa še največji prihranek!
vikica11
21. 08. 2012 19.17
+3
Mogoče je Hitler kje pustil načrte za plinske celice. Veste koliko bi privarčevali, če bi nas enostavno s prijaznimi plini poslali na oni svet. Zdravstvena blagajna , pokojninska blagajna in še katera bi bila rešena, ko nas več ne bi bilo.
ikoz
21. 08. 2012 13.53
+4
folk sprijaznite se treba bo delat do smrti prej bote to sprejeli bolje bo če p amislite da je v tujini bolje potem pa hitro čez mejo še danes ;)))
Principat
21. 08. 2012 19.12
Aleš Likar
21. 08. 2012 13.47
+4
Ob prispevku o najavi pokojninske reforme, nikakor nisem uspel razumeti, zakaj se je spraševalo SAMO upokojence? V katerem delu reforme so oni prizadeti, če sploh so? Pri omejitvi predčasnega upokojevanja? Pa saj so oni ŽE upokojeni, ali bo kaj grdega spletel Vizjak, pa jih bo poslal nazaj na delo? Še manj pa sem razumel odgovore dr.Kožuh-Novakove, je bila ona proti reformi, ali za ? Lahko pa da je na vse skupaj vplivala vročina...
vikica11
21. 08. 2012 19.19
-1
Vprašajte Semoliča zakaj je bil proti Pahorjevi pokojninski reformi, ki bi nam prišparala marsikatero neprijetnost, ki je bomo letošnjo jesen deležni.
WikiX
21. 08. 2012 12.57
+8
Zaradi teh sramotnih, zavržnih in nedopustnih predlogov, je treba takoj predlagati interpelacijo proti Vizjaku, vsak bedak bi se lahko oklicalza ministra in jemal ljudem tisto, kar so si že zdavnaj prislužili. Če hočejo antirevolucijo, naj jih pričaka pač oborožena revolucija, se bomo upokojevali za Abrahama, pa bo mir.
WikiX
21. 08. 2012 12.47
+9
Kaj se sekiramo za te neumnosti, referendum, pa bomo videli, kdo bo delal dlje, moral varčevati iz nič in se mu bodo trgale neke točke ali kake blodnje nam že hoče vsiliti Vizjak. Splošna sistemska korupcija ni problem, policijska država ni problem, tajkuni in kraja družbenega premoženja niso problem, da ljudje sploh nisodobili plač ni problem, nič ni problem, le upokojitveno starost moramo dvigniti in zbrisati socialne pravice, pa bo. Zgleda bo to že druga vlada, ki bopadla zaradi takih nesramnih in izrojenih, predvsem pa popolnoma nepotrebnih idej.
K1ssMyAss
21. 08. 2012 12.38
+19
Hočem reformo države po FRANCOSKEM modelu!!!!!
Amasakul
21. 08. 2012 12.44
+6
Carpe Diem 54
21. 08. 2012 16.56
+4
Ampak potem rabimo nekoga takšnega kot je Holland.
Carpe Diem 54
21. 08. 2012 16.58
+3
Kdo v Sloveniji ima jajca narediti kaj podobnega?
Important notice
21. 08. 2012 21.08
+1
Nihče, ker "francoska reforma" pomeni, da bodo morali vzeti predvsem pri sebi.....
d_dejan
21. 08. 2012 12.36
+21
Pol se pa čudite da je vedno več brezposelnih. Halooo...stari naj grejo v pokoj, mlade pa zaposlite. Na mladih svet stoji. Dajte nam priložnost da se izkažemo. LP Dejan
Pecikltigr
21. 08. 2012 12.45
+18
Za vse enako penzijo! Tako, da lahko z njo preživijo, ne pa miloščine!
anon.si
21. 08. 2012 14.07
+4
Na mladih svet "stoji" zgolj zato, ker po mladih cel svet hodi.
Amasakul
21. 08. 2012 12.06
+13
kaj naj dodam , najbrž bom delal do konca svojega življenja in niti pomisliti ne bom smel , da bi šel v pokoj ,ker sem v pokoju nekoristen za to umazano državo ... niti 600 eur mesečne preživnine mi ne bodo privoščili ... ta država ... in kaj lahko ... ...nič gledam lahko kako se naši politiki vozijo z mojim denarjem , papajo lepa in dobra kosila , nazdravljajo z najboljšim vinom , kopajo v toplicah na moj račun... in to je lepa Slovenjia - vielen dank ...
hiterkstrela
21. 08. 2012 12.37
+11
Amasakul
21. 08. 2012 12.44
+9
anon.si
21. 08. 2012 14.07
+3
upokojenci na ulice in borba z išjasom da pridete po stopnišču dol
maks44
21. 08. 2012 11.49
+6
Glede na število prebivalcev in potrošnje bi po izračunih neodvisnih organizacij in posameznikov lahko delali le 20let. To pa bi bilo mogoče, če bi bi bil sistem drugače zasnovan. Materialne dobrine, ki bi jih proizvajali pa bi bile ovrednotene drugače. Glede na raziskave in izračune bi bili ljudje manj obremenjeni ob tem pa več kot 50%bogatejši. To bi bil sistem, ki nebi temeljil na kapitalu... Raziščite splt s tem probleom se ukvarja nešteto skupin in organizacij...
maks44
21. 08. 2012 12.12
+2
Hmm a ja pa hvala za minuse ki jih bom dobil... :) Kot vem ljudje starih okvirjev in mej ne morejo kar tako prestopiti... Najboljša so "zlata zlata" pravila, ki vam jih mediji in vodilni vcepijo v glavo...
WikiX
21. 08. 2012 12.43
+1
Lahko bi delali dlje tudi 30 let, ampak nihče ni tako nor in neumen.
Pecikltigr
21. 08. 2012 12.47
+1
Lahko pa sploh ne bi delali in bi živeli od obresti za denar ki smo ga poprej ukradli sodržavljanom... a vas to na kogaalikaj spomni?
maks44
21. 08. 2012 13.19
+1
Nek primorski župan reče tako (seveda ne v javnosti): "Ljudje so ovce, ki jih je izredno enostavno vodit". Upam, da ne bom preganjan zaradi izdaje tajnih informacij! Podporniki levih, desnih in srednjih malo razmišjajte...
Flooke Aleš
21. 08. 2012 11.45
+7
Zadeva je čisto logična.... naj uredijo razmerje politik/prebivalce primerljivo večjim državam. in bi državna blagajna privarčevala kar konkretno, saj na 2mio prebivalcev ne potrebujemo 4700 občinskih funkcionarjev, kje pa so še vsi na državni ravni?
Pecikltigr
21. 08. 2012 12.48
+5
Čakam dan, ko bojo začeli sami sebi in svoji žlahti državne službice črtat!
domorodka
21. 08. 2012 13.06
+3
Pecikltigr
21. 08. 2012 13.10
+3
taklemamo123
21. 08. 2012 11.14
+19
Pustite vi meni moj bruto od plače in bom sam razporejal s tem, en pa kot je sedaj, plačeval bom celo delovno dobo za mizerno pokojnino da ne govorim o zdravstvu. Teh par 100eur katere mi trgate ma mesec bi v 40 letih delovne dobe 5x bolj obrnil kot vi kekci v parlamentu ipd. Počasi mora biti že konec teh turbo socialnih časov, ne gre več tako naprej, vsak naj razpolaga sam z denarjem ki ga zasluži in za to naj bo tudi odgovoren pri vseh zadevah od pokojnine do zdravstvenega zavarovanja.
Tjaša Jereb 1
21. 08. 2012 13.04
+4
anon.si
21. 08. 2012 14.08
+4
Obstaja razlog da se Ameriki reče "Amerika". To je en glavnih razlogov, tvoj zaslužen denar je TVOJ, ne pa da ti ga država UKRADE.
neziie
21. 08. 2012 11.12
-4
Če lohk ljudje s pomočjo zdravil seksajo dlje ,zakaj ne bi s pomočjo zdravil (protibolečinskih) tudi delali dlje, a ne?
Pecikltigr
21. 08. 2012 12.50
+4
V penzijo pa takrat, ko tudi z zdravili več ne morjo seksat, najboljše, a ne?
rjk05
21. 08. 2012 11.02
+29
Mladi ne dobijo služb, ta stari pa naj delajo čimdlje. To mi nikoli ni bilo jasno. A kdo to razume? Po mojem samo naš minister-merjasec !!
supvpipa
21. 08. 2012 10.44
+23
Za upokojitev je važna le vplačana pokojninska doba. Ta naj bo za vse 40 let. Starost pa ne sme biti merilo za upokojitev. Enostavno, če nimaš delovnih let, se ne moreš upokojiti. To je najbolj pravično in solidarno do vseh.
Gosposvetski
21. 08. 2012 11.03
+5
Kar pozabi,da bo elita socijalističnega pašaluka delala 40 let, ti boš delal 43 let,oziroma do 68-tega za njih.
PORTOS13
21. 08. 2012 11.17
+9
hm včasih smo moški delali do 55 ženske pa do 50, mladi soimeli službe. Mogoče bi morali ti vrli možje, ki jih zanima samo profit in nič človek se kaj iz tega naučiti. Pa nismo bili zadolženi, kot danes.
Pecikltigr
21. 08. 2012 12.54
+5
@supvpipa Že vidim 80 letne delavce, kako vihtijo krampe v vodovodnih jarkih! Dokler sam ne potrebuješ solidarnosti družbe, si proti njej? A kaj bo ko jo boš potreboval ti in tvoji otroci? Ko boš ti trkal na zaprta vrata egoizma?
bimboooo
21. 08. 2012 10.43
+6
jutri bo v novicah spet \" Delovna doba do, kar 70 leta starosti\"
Pecikltigr
21. 08. 2012 12.57
+3
To je že itak sklenjeno, da delaš, dokler ne krepneš! Zakaj torej sploh plačujemo v pokojninske sklade? In zakaj preostanek - ob smrti upravičenca - ta ne preide na njegove dediče? Saj za prejete socialne transferje država tudi obremeni dediče in hoče od njih denar nazaj??? Pa plombe na stanovanja in hiše... Dajmo končno meriti z enakimi merili, DRAGA država!
PORTOS13
21. 08. 2012 10.37
+22
Nil mi ni jasno. Najprej pišejo, da mladi nimajo služb in zraven, da bodo stari mi delali do 65 ali celo do 70 let. Gospodje, ki se gredo oblast vzemite pamet v roke in razmislite ali pa vam pomagam jaz. Dalje bomo stari delali dalje bodo mladi čakali na službe a ni logično ?? Pa ne mi trabunjati, da pač dalje živimo, ker ne mine teden, da mi ne umre kakšen znanec ali zboli..... Gre se samo za to, da nekdo preveč troši, da ostali životarimo. Prav tako država in delodajalci kapitalisti želijo do konca izkoristiti delavca, ki tako omaga tam nekaj čez 50. Želijo več možnosti za odpuščanja in bodo odpustili te zmozgane delavce, ki službe ne more več dobiti v penzijo pa ni pogojev. Zaradi skrbi tako zboli , nadomestilo pa je premajhno in prosi za pomoč državo. To pa ni zastonj in se ti vsedejo na nepremičnino ub si na koncu na cesti, čeprav si celo življenje delal pošteno. Vse skupaj me spominja na čase, ko je cekva imela še to moč, da je lahko razveljavila vsako dediščino v kolikor ni bil prisoten pri zapuščinski njen predstavnik in seveda iztržil do 15% od dediščine za svoje potrebe Zakaj je takšna podobnost pa se prepustimo domišljiji.