Slovenija

Obvezna čelada bi veljala le za kolesarje do 14. leta

Ljubljana, 01. 12. 2010 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na drugi obravnavi paketa prometnih zakonov je bilo največ pripomb slišati na račun obvezne uporabe čelade za kolesarje, zato so po razpravi o amandmajih potrdili, da bi ukrep veljal le za kolesarje do 14. leta starosti.

Kolesarske čelade naj bodo obvezne za otroke, menijo v PS SLS.
Kolesarske čelade naj bodo obvezne za otroke, menijo v PS SLS. FOTO: Tomaž Ungar

Odbor za promet je po več kot 11 ur trajajoči seji opravil drugo obravnavo t. i. paketa prometnih zakonov, torej predlogov zakonov o cestah, motornih vozilih, voznikih in pravilih cestnega prometa. Sprejeli so številne amandmaje, večinoma koalicijske, ki jih bodo vključili v zakone.

Prvi na dnevnem redu je bil predlog zakona o cestah. Najdlje so se poslanci in ostali sodelujoči na seji sicer zadržali okoli členov predloga zakona, ki ureja infrastrukturo ob cesti.

Društvo Temno nebo Slovenije je namreč zahtevalo prepoved oglaševanja ob cesti. Član društva Andrej Mohar je zato na seji opozoril, da vozniki ne vidijo več normalno semaforjev in ostalih prometnih znakov na cesti, saj je ob njih preveč oglasov in luči. Izpostavil je tudi problem LED-svetilk, ki jih voznik pogleda, ko se na njih zamenja slika, kar je lahko smrtno nevarno.

Po obravnavi tega predloga so se poslanci posvetili še predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o železniškem prometu ter predlogu zakona o družbi Slovenske železnice, nato pa so prišli na vrsto še trije preostali predlogi zakonov, ki bodo, če jih bo DZ sprejel, nadomestili dosedanji zakon o cestnoprometnih predpisih.

Pred obravnavo predloga zakona o pravilih v cestnem prometu je državni sekretar na ministrstvu za promet Igor Jakomin pojasnil, da je temeljni cilj omenjenega zakona povečanje varnosti vseh udeležencev cestnega prometa. Kot bistvene spremembe je navedel uravnoteženje vseh sankcij, znižanje glob za prekrške, ki bistveno ne vplivajo na varnost v cestnem prometu, in višje globe za hude kršitve.

Tako poslance kot ostale sodelujoče so najbolj zmotile določbe o obvezni uporabi čelade za kolesarje, zato so po razpravi o amandmajih potrdili, da bi obvezna uporabe čelade veljala le za kolesarje do 14. leta starosti. Poslanska skupina SDS je pri obravnavi tega predloga zakona tudi poskušala s sprejetjem amandmaja o znižanju nekaterih glob, vendar s predlogom ni uspela.

Za boljše izobraževanje v vrtcih in šolah

Kot utemeljitev za pripravo predloga zakona o voznikih pa je Jakomin dejal, da z rezultati varnosti v prometu ne morejo biti posebno zadovoljni, zato so se na ministrstvu odločili posebno pozornost nameniti vzgoji (bodočih) voznikov in resocializaciji povratnikov po prometnih kršitvah. Poslanec SDS Danijel Krivec je tukaj opozoril na večanje stroškov, ki bi jih nova zakonodaja prinesla, sploh za kandidate za voznike. Hkrati je bilo iz vrst poslancev večkrat slišati, da je boljše izobraževanja o prometu potrebno tudi v vrtcih in šolah.

V zvezi s tem jim je generalni direktor Direktorata za vrtce in osnovno šolstvo Boris Černilec pojasnil, da sicer ni nobenega predmeta v šolah za prometno vzgojo, a da ima to področje posebno vsebino v učnih načrtih in da učenci zastavljene cilje dosegajo.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buderus
01. 12. 2010 17.09
Mi imamo zakone - IZUMOV.
Amon Samon
01. 12. 2010 14.18
Obleke so kr drage.. :S Tko da je lažje dat 80€ kot za eno kvalitetno obleko 800€ :)
Pinka25
01. 12. 2010 13.27
hahahah, lastnega sina v drek tiši....ko se vozi na motorju v kavbojkah...hahahahah
speeddragon
01. 12. 2010 13.23
Pa kdaj bo že v EU začela veljat neka skupna zakonodaja, da si ne bodo naši poslanci še naprej zmišljevali raznorazne bedarije.
Izbrisani5
01. 12. 2010 13.19
Kdo bo pa plačal globo za vse luknje na "cestah"?
boer
01. 12. 2010 13.07