Slovenija

Najprej državni svet, nato predsednika

Ljubljana, 15. 05. 2012 19.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Preverjeno!
Komentarji
46

Pri ukinjanju demokratičnih institucij bi morali biti zelo previdni, opozarja ustavni pravnik ob predlogu za odpravo državnega sveta. Nasprotno pa drug ustavni pravnik predlaga še ukinitev instituta predsednika države, da bi še dodatno prihranili.

Pridružite se uradni strani oddaje Preverjeno! na Facebooku s klikom na

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antitycoon
04. 12. 2012 19.39
To odločitev pa podpiram.. saj te dve instituciji nimata ena moči, od druge pa ni koristi od nje
pupa_od_anbot
16. 05. 2012 15.45
+1
@scopy: ali (tako mimo grede) veš zakaj Predsednik države nima nobenih pristojnosti? pejdi malo nazaj v leto osamosvojitve in poglej kdo je imel večino v parlamentu, kdo je bil na vladi in kdo je bil predsednik in ti bo vse jasno!
MsPikapiki
16. 05. 2012 19.44
Bučar je nedavno tega povedal zakaj so tako napisali ustavo. Da so onemogočili Kučanu, ki je bil takrat predsednik, kakršno koli moč. Tako so zahtevali Spomenka Hribar, Janez Janša in Igor Bavčar.
Spetsnaz
16. 05. 2012 14.45
+0
Levim in desnim ! Crnim, belim, rdecim , zelenim in roza! Ko berem vase "komentarje " , se zacnem pocutit, kot superclovek. Toliko mrznje, neumnih trditev, bolestnega sadizma tega in unega, ter dugacnega?? Fuj ! Edino dobro je, da ko pregledam nick name, nas je bolnikov samo nekaj vec kakor deset...
Spetsnaz
16. 05. 2012 17.00
HooplaToopla
16. 05. 2012 14.01
+3
Ukiniti bi bilo treba tudi državni zbor. Vsaj v taki obliki, kot deluje danes. Nadomestiti bi ga morali z drugačno, morda celo podobno institucijo. Nujna pa je sprememba v tej smeri, da bo prav vsakega predstavnika volilo ljudstvo - direktno. Tistega, ki ga že dolgo pozna in mu zaupa. Takega ki je skozi dovolj dolgo obdobje dokazal, da zna in zmore razmišljati o velikih stvareh. Takega, ki je s svojim ravnanjem že dokazal, da mu ni prva in edina skrb ob prvi priložnosti kaj suniti. Vsekakor pa mora ljudstvo imeti možnost, da ga z mesta odstrani tudi sredi mandata. Šele, ko bodo resni in sposobni ljudje, ki jih v tej deželi ne manjka, imeli občutek, da parlament ni le ad hoc zbrana tolpa prevarantov in drobnih lopovov, se bodo sploh pripravljeni vključiti v igro. Seveda pa trenutnim oblastnikom kaj takega niti približno ne bi odgovarjalo. Sistem v katerem si mafijski botri, kot sta Janša ali Jankovič (pa tudi drugoligaši kot so Erjavec in Ljudmila .... in Pahor) na liste postavljajo pijone po lastni izbiri, nas je pripeljal na rob propada. Marsikdo bi morda celo upravičeno rekel, da smo v bistvu čez ta rob že padli. Več kot polovica današnjih poslancev, se je kvalificirala v državni zbor le zato, ker so dovolj upogljivi ali neumni, da brez ugovorov naredijo to, kar reče šef. Prišli smo tako daleč, da glavni mafijaši kot kandidate celo sistematično iščejo ljudi, ki imajo kaj na vesti in so hkrati bolj počasnih misli. Da jih bo možno izsiljevati in držati na vajetih. Posledica tega je, da o zadevah, ki so za vse nas življenjsko usodne, odločajo polpismeni cepci, ki tem o katerih razpravljajo in odločajo ne razumejo, oziroma povečini niti niso zmožni razumeti. Vogrin in Simčič sta le vrh ledene gore v tej žalostni tragikomediji. V kateri žal kot statisti nastopamo vsi. V parlament skozi glavna vrata stopajo sumljivci, ki v resničnem življenju ne bi smeli tam biti niti vratarji, ker so za to enostavno preglupi. V Sloveniji pa taka sorta odloča o zakonih pri katerih ne razumejo niti polovice teksta. Vsake desete besede še prebrati ne znajo. Ko pride v parlamentu do t.i. razprave, po eni uri 80% prisotnih poslancev sploh ne ve več o čem je govora in komaj čakajo na pavzo, da jim bo šef ali kdo od njegovih pomočnikov povedal, kaj naj počnejo ......
cyklon
16. 05. 2012 14.04
+2
24pšancov
16. 05. 2012 14.44
+3
Druga, še veliko bolj racionalna možnost kot večinski sistem, bi bila ukinitev parlamentarne demokracije, in se lepo da državo v najem/upravljanje, (kandidati predložijo gospodarske napovedi, ki jih bodo dosegli; če jih v obdobju vladanja ne dosežejo, plačajo penale, koliko imajo podizvajalcev je njihov problem, pač nagrado morajo potem deliti). Na žalost v tej državi demokracija ne deluje, ker voluharji vedno samo branijo svoje nezasluženo pridobljene privilegije in preprečujejo kakršnokoli spremembo, ki bi vodila v normalno državo. Zgleda, da je bankrot države edina stvar, ki nas dolgoročno lahko reši. Bo pa takrat precej joka, sploh na strani javnega sektorja in drugih priseskov, ki bodo naenkrat brez službe in dotacij s proračuna.
ksenak2
16. 05. 2012 13.44
-2
Janša je svojih prvih pet minut na oblasti odkrito pokazal, kdo hoče biti: cesar Bokassa v Titovi rezidenci. Drugih pet minut je začel s podrejanjem oblasti - dal prenesti tožilstvo pod Gorenjaka in ga zazihral še z Brezigarco. Njegovo "varčevanje" ni nič drugega kot razsuvanje ustavno garantirane socialne države in enakih pravic za vse državljane, saj hoče iztisnit tistih par sto milijonov iz javnega dobra, ne pa iz bogatunov, kot je sam in njegovi pajdaši, ki so se s krajo, kriminalom in plazenjem skozi zakonske luknje prigrebli do bogastva. V kombinaciji z ukinjanjem bazičnih demokratičnih mehanizmov in varovalk je DS ena redkih, ki lahko zaustavi njegove blodnje z VETOM, že zato moramo v trem trenutku DS paziti kot na zadnje upanje za varstvo pred pučističnim cunamijem sedanje vlade.
24pšancov
16. 05. 2012 13.57
+2
Edini veto, ki ga je DS dosedaj izglasoval, je bil takrat, ko so jim hoteli znižati plače. Hvala lepa za tako banana inštitucijo. Že parlament je prevelik, ni treba še enih bananarjev dodatnih zraven.
cyklon
16. 05. 2012 14.01
+2
Povprečen Slovenec zaradi ukinitve DS ne bo živel nič slabše. Ne daje nobene dodane vrednostim in veliko stane. Podpiram ukinitev.
24pšancov
16. 05. 2012 14.08
+2
In če je DS popolnoma nepotreben, to velja tudi za predsednika države. Vse, kar je do sedaj naredil, je zavlačevanje pri izbiri kandidata za mandatarja, dragi kofetki v bosni in slinjenje na pasjih procesijah. Tiste njegove uboge funkcije lahko prevzame kdo iz parlamenta. Ali pa naključni klošar z ulice.
vetlan
16. 05. 2012 14.34
-1
prav imaš, ksenak2, Janša si je že začel ustvarjati pot k diktaturi
marjanka9
16. 05. 2012 13.26
+1
Mene tule nekaj ne štima. Predsednik državnega sveta nikakor ne more imeti večje plače, kot predsednik vlade. Tule nekdo manipulira s številkami!
Tonček Balonček
16. 05. 2012 11.25
+0
Najbolj bi bilo ukiniti to vlado!
vetlan
16. 05. 2012 13.35
+0
Najprej državni svet, nato predsednika države in Janšo za carja. A tako to gre?
vetlan
16. 05. 2012 13.36
-1
Ta Janša točno želi ustvariti svojo diktaturo.
Tonček Balonček
16. 05. 2012 11.23
+5
Sledijo sindikati, nato pa še stranke. Sem v Mein Kampfu vse prebral. Sicer je težko delati!
Nimivseeno
16. 05. 2012 07.36
+6
Zanimivo, kako je novinarka poudarila, da inštitucije niso nepotreben strošek, ker naj bi tam delali. Nevarnost je namreč v tem, da bi ljudje spoznali, da je velika večina institucij nepotrebnih.
Tonček Balonček
16. 05. 2012 11.24
+3
Če imamo sposobnega perdsednika vlade, vodjo z vizijami in karizmo, ne potrebujemo nobenih drugih institucij, pomenijo le strošek! Ko bo moral v zapor, bomo pa vs ete institucije pač spet imeli!
LKOHOL
16. 05. 2012 01.27
+4
ja za pojoce tulipane in pravljicne funkcijonarje in njihove druzine kod tudi klane ni denarja oziroma narod nemisli nesolanem nepotrebnem in nekulturnem pravljicarjem dajati od svoje place do konca smrti kod tudi nasi otroci zato ukiniti takoj studenske servise,precednisko funkcijo,drzavni svet,nino medijo oz kdo so te ljudje ki nam povejo kdo bo precednik vlade in kdo bo zmagal na volitvah preden mi odamo glas?koga oni to povprasajo...?in se najmanj 100 drugih poziralnikov ker jast ne mislim dajati od svoje place 43% mesecno lopovom do konca svojega zivljenja ali kakor koli ze.....sem preprican da bodo poskrbeli te lopovi za poslabsanje nasega standarda in da bodo ustvarili zmedo in efekte oz nujo kao da jih moramo mi imeti in da bres njih ne gre ker nam ze tako to delajo za nas denar ki ga jim dajemo....in vse vunkcije ko ukinemo jim nedamo 12 mesecev nadomestilo place v isti vrednosti ampak naj gredo na zavod za zaposliovanje in tam dobijo kod vsi nadomestilo in naj se sklicujejo na avtorske pravice kod drugi ki nedobijo sluzbe potem po pet in vec let!naj postanejo to kar so navadni drzavljani kod smo mi ne pa prvo in drugo razredni prebivalci naj z delom trdim postanejo v vegradu prvo razredniki:)
LKOHOL
16. 05. 2012 01.29
+7
zdruzitev opcin in opcinskih svetnikov ne da v vsaki vasi dajemo milijone za place lopovom naj gredo delat na polja tako kod jast in drugi
Scopy
16. 05. 2012 00.17
+6
Kar se predsednika republike tiče, ga v taki obliki kot je sedaj ne potrebujemo. Glede na to, da je predsednik republike edini politični funkcionar ki ga direktno izvolimo in ga volimo v vseh volilnih okrajih bi moral po mojem mnenju imeti več pristojnosti. Z takimi pristojnostmi kot jih ima sedaj, je pa to čist ne potrebna funkcija in bi tista odlikovanja lahko podarjal tudi predsednik državnega zbora. Državnemu svetu, pa dati večjo moč, to bi bilo potrebno saj bi tako vladna koalicija imela nek nadzor in nebi mogla tko samovoljno uveljavljat svoje volje. Po odložilnem vetu ki bi ga dal državni svet, bi moral državni zbor sprejeti zakon z 2/3 večino da bi bil veljaven.
el-komandante
16. 05. 2012 00.02
+6
tak je vse je treba ukint zapret je treba največjo svinjsko farmo v SLO ker iz nje ZAUDARJA ljubljenega vodjo ivanaJJ pa postavt za kneza karantanskega ukinit je treba parazite ki za nič dela vlečejo bajne sejnine in preko vez in posredovanj astronomske podmizne vsote paša türek je itaq sam sebi namen in kaki tajnici s tangicami ukinit NLB upravo poslat na antartiko naj reši probleme tam in uvest novo plačilno sredstvo - AK47 pa nek postane ko ostaje
Buena Vita
16. 05. 2012 04.02
+3
usi-glih
16. 05. 2012 10.28
+1
jah saj za nabavo dovolj AK47 je pa itak odgovoren tomaž majer tako da bo baraba lahko dokončno naredil pogrom nad slovenci kar je njegova navečja želja po načeli, če nimaš izkaznice SDS greš v mathausen. Sieg heil
SimonaHamer
15. 05. 2012 23.48
-2
Zima Beli samorog snega sredi modre noči, bleščeč in lahak, negibno stoji. Po hišah je mrak, globok in bled, le zakladi sanj skozenj motno bleste. Nekje daleč za njimi spijo temni ljudje. Visok in sam nad temnim mestom stoji beli samorog snega sredi modre noči. Gregor Strniša
gordo
15. 05. 2012 22.57
+8
ukinat je treba parlament
Jeanus1
15. 05. 2012 23.09
+11
Savrus
15. 05. 2012 21.44
+2
ne bom več komentiral na 24 kur ker se komentarji brišejo!!
Vo Tj
16. 05. 2012 08.22
+0
komentarji se brišejo samo nekaterim. podpornikom rdeče mafije je dovoljeno vsakršnje blatenje
prašek
16. 05. 2012 11.09
+3
Komentarji se brišejo samo tistim , ki uporabljajo neprimerne besede. In to je PRAVILNO
titovka
15. 05. 2012 21.36
+10
a bo to vse potem komandiral janez janša?????
botjabotja
16. 05. 2012 08.22
-5
usi-glih
16. 05. 2012 10.30
+5
ja itak njega bodo ustoličili, upam samo da bo krona dovolj vroča da mu speče ta bedasti gobec
titovka
16. 05. 2012 13.08
+2
and1977
15. 05. 2012 21.20
+13
Nebi rajši UKINILI to nesposobno VLADO, mislim, da bi tako NAJVEČ PRIHRANILI!!
titovka
15. 05. 2012 21.36
+8
hahahhahaha, da bi janša sam sebe ukinil...???
silce
15. 05. 2012 20.50
+11
in kje je sedaj tisti govor o znizanju poslanskih nadomestil na pol leta?kateremu sta nasprotovala sds in ps?
Savrus
15. 05. 2012 20.39
+12
Sedaj bomo ukinili državni svet, institut predsednika države, na splošno vse kar ne diši po domobrancih in fašistih, potem bomo pa s 115% volilno udeležbo in 120% volilnim rezultatom ustoličili novega generala Janšeskuja!!
Balki30
15. 05. 2012 20.44
-2
Vse funkcije državnega sveta lahko opravlja kakovostna opozicija razen odložilnega veta. Predsednik države pa tko al tko ne dela nič kot da čaka kdaj se bo kdo kje skregal in se bo lahko pojavil pred kamero in zganjal populizem.Potem pa spet nekaj tednov prešteval glasove. Ukinit državni svet predsednika, financiranje verskih skupnosti, tretjino parlamenta pol občin,ministrstvo za kulturo, vojsko, polovico državnega birokratskega aparata pa še kj bi se našlo.
Savrus
15. 05. 2012 20.58
+13
Jure Černe seveda, še policijo ukinemo, zdravstvo bo itak privatno, pa vrtce ukinemo, šola?.. no ukinemo še tiste pijavke, investirali ne bomo ker gre iz proračuna. Tako bo ostalo še za tistih par Patrij in za naše žepe. Sicer pod to vlado bomo imeli 195% zaposlenost in 5 milijard evrov proračunskega presežka letno, če ne že mesečno, s tem da ukinemo tudi uradnike na opčinah. Pa kje si vidu državo v svetu brez predsednika ali vsaj generala, nekoga, ki zastopa državo?!! Pa vi Janšisti ste popolnoma pod njegovo voljo, tudi če vam spije vso kri ne boste niti pisnili, samo hvala Janez boste rekli! To kar zagovarjaš je bedarija brez primere!
hanoveranec
15. 05. 2012 21.18
-9
silce
15. 05. 2012 20.34
+20
je telefoniral v oddajo dobro jutro clovek,v kateri je bil gost vizjak in ga vprasal,zakaj si poslanci ne znizajo plac za 50%.vizjak je odgovoril,da bi s tem privarcevali samo nekaj miljonov in da to itak ne bi bilo dovolj.vglavnem,da se nekaj milijonov lahko privarcuje nap.za porodniske,....ziva groza.
korintos1
15. 05. 2012 20.37
+9
comment123
16. 05. 2012 07.37
+7
A RES JE TO IZJAVIL? POSLANCEV JE VEČ KOT POLOVICA PREVEČ, IN IMAJO VEČ KOT POLOVICO PREVELIKE OD, PA ŠE NESPOSOBNI SO IN OPRAVLJIVO OPOREČNI, KER SO REPKI SVOJIH STRANKARSKIH VODITELJEV !!!