Slovenija

'Najpomembnejše volitve doslej'

Maribor, 22. 08. 2008 20.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Ni nas bilo zraven ob aferah. Bili smo tisti, ki smo nepravilnosti ustavili," se je pohvalil prvak SLS Bojan Šrot. "SMS bomo nekako ozelenili," pridaja Darko Krajnc.

Za Slovenijo z gospodarskim razcvetom in blaginjo ter blagostanjem za vse! Bojan Šrot

Slovenska ljudska stranka (SLS) in Stranka mladih Slovenije (SMS), ki bosta na letošnjih parlamentarnih volitvah nastopili skupaj, sta na slavnostni konvenciji v Mariboru predstavili kandidatke in kandidate na skupni listi ter skupni programski memorandum.

Kot je dejal predsednik SLS Bojan Šrot, se lahko pohvalijo z najboljšo listo doslej. Letošnje volitve je označil kot ene najpomembnejših doslej, če ne celo enako pomembne kot prve demokratične volitve v Sloveniji. Kot je dejal, so volitve čas, ko si postavljamo pomembna vprašanja o tem, kdo smo, kje smo in kam gremo, to pa ni pomembno le za stranke, pač pa so odgovori pomembni predvsem za ljudi, ki želijo živeti boljše.

Politična naveza. Darko Krajnc in Bojan Šrot se v parlament podajata skupaj.
Politična naveza. Darko Krajnc in Bojan Šrot se v parlament podajata skupaj. FOTO: Jani Dolinšek
Za prihodnost, temelječo na tradiciji in energiji mladosti. Darko Krajnc

Prvi mož SLS je tudi na konvenciji poudaril najdaljšo tradicijo njihove stranke v slovenskem političnem prostoru in zasluge za demokratični preporod države, obenem pa izpostavil dejstvo, da njegova stranka ni nikoli sodelovala pri nobeni od afer, ki so se vrstile v Sloveniji. "Ni nas bilo zraven pri orožarski aferi, niti pri aktualnih dogodkih v zvezi s kupovanjem orožja. Mi nismo sodelovali pri spornih privatizacijah, nismo bili zraven pri prodaji deleža Mercatorja, pač pa smo bili ravno tisti, ki smo marsikakšno tovrstno početje zaustavili," je dejal Šrot in pri tem spomnil na zasluge SLS pri preprečitvi divje privatizacije Zavarovalnice Triglav in prehitre odprodaje državnega deleža Telekoma.

Kot je še dejal Šrot, bodo na takšen način ravnali tudi po jesenskih volitvah, na katerih želijo v koaliciji s SMS izboljšati svoj rezultat izpred štirih let. Prepričan je, da je ekipa kandidatov odlična, najboljša doslej in okrepljena z mladimi ljudmi. "Pripravljeni smo vložiti ves trud za to, da bomo v tej državi ustvarili pogoje, da bo lahko vsak, ki ima znanje, sposobnost in je voljan delati, uspel. Da bomo skupaj krojili državo, ki bo temeljila na uspehu posameznika in vseh skupaj, ter državo, v kateri bo delo ljudi pravilno vrednoteno in se ta ne bo vtikala v zasebno življenje ljudi, pač pa bo opravljala svojo temeljno nalogo - skrbeti za javne zadeve," je poudaril predsednik SLS. V zvezi z volilno kampanjo je dejal, da bo ta očitno vroča, vendar ne po zaslugi SLS, ki je bila vselej umirjena stranka in je že doslej znala graditi politične mostove.

Predsednik SMS Darko Krajnc je ob tem dodal, da se njegova stranka s sklenjeno koalicijo namerava vrniti v državni zbor, ki ga bodo nekoliko ozelenili. V šestih mesecih, odkar so sklenili dogovor o sodelovanju, so z SLS našli precej skupnih točk in uspeli zgraditi kakovosten program, s katerim bodo dobro konkurirali političnim tekmecem.

Kandidati:

Med 86 kandidati SLS in SMS bo na letošnjih parlamentarnih volitvah nastopilo 25 kandidatk, na njihovi listi bodo nastopili trije aktualni ministri, šest poslancev državnega zbora ter 19 županov. Šrot bo tako kot vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik in nekdanji poslanec SMS Marko Diaci nastopil v peti volilni enoti s sedežem v Celju.

SLS-SMS
SLS-SMS FOTO: Jani Dolinšek

Predsednik SMS Darko Krajnc bo kandidiral v osmi volilni enoti s sedežem na Ptuju, kakor tudi prometni minister Radovan Žerjav in poslanec ter lenarški pa Janez Kramberger. Minister za okolje in prostor Janez Podobnik bo kandidiral V prvi volilni enoti s sedežem v Kranju, kjer bodo na volitvah nastopili tudi aktualna poslanca Franc Čebulj in Mihael Prevc ter nekdanji predsednik državnega sveta Jane Sušnik.

Poslanec Josip Bajc bo kandidiral v drugi volilni enoti s sedežem v Postojni, krški župan Franc Bogovič pa v šesti volilni enoti s sedežem v Novem mestu. Nekdanja poslanka Nada Skuk in ljubljanski mestni svetnik Miha Jazbinšek bosta kandidirala v tretji volilni enoti s sedežem v Ljubljani - Center, glavni tajnik Rok Ravnikar pa v četrti volilni enoti s sedežem v Ljubljani - Bežigrad.

Minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Ivan Žagar bo kandidiral v sedmi volilni enoti s sedežem v Mariboru, kjer bo na volitvah sodeloval tudi nekdanji prometni minister Marjan Bergauer.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Suzana ?epin Kolar
13. 09. 2008 22.30
Pravijo da vsak narod ima točno takšno oblast kot si jo zasluži. In če smo res narod slepcev ki ne vidi kam nas peljejo ti ki so na pravi poti potem si pač res zaslužimo da nas odpeljejo ....we are on the road to nowhere....come on inside....
sonci2
26. 08. 2008 22.12
Js bi rekla, da so sestavli kr zanimivo listo. Žerjav je po mojem mnenju res dober minister in se je kar dobro odrezal na tem položaju... Drugače pa je tale zelena podoba prav osvežujoča. Bi še js kakšno jabolko. :)
pikapolonica2
26. 08. 2008 12.29
SLS je res nekofliktna stranka in kot pravi Šrot ni bila vključena v prav nobeni od največjih afer zadnjega mandata. Dejstvo je očitno, navaja ga tudi Dnevnikov objektiv v Kratkem vodiču po aferah iztekajočega mandata.
bostjan@kocevje.com
24. 08. 2008 13.20
slatko me zaboli...kuli me borac...
Buena Vita
24. 08. 2008 13.12
SCHUTZSTAFFEL pupec ---živim v mestuv gostilni sem pa domača,ni nebebe petrebe pe plenkah
Prvo Borec
24. 08. 2008 12.50
Dva , ki sta njihova bližnja lopova !!!
mindfucker
24. 08. 2008 08.30
ja, blanka. ti, kot strokovnjakinja držanja za plot, že veš!
Buena Vita
24. 08. 2008 08.16
hja,še vedno se držijo palčka pa pijan se plota tud drži,a ne
Tonček Balonček
23. 08. 2008 19.02
Nehajte že s to perganjavico pred Kučanom, ker vse skupaj postaja že komiučno! Če se tako bojite Kučana, niste vredni resnega ukvarjanja s politiko!
RADO62
23. 08. 2008 14.44
Tonči Balonči... sej tudi tovariš Pahor je zmeden, k ga murgelski palček ni še podprl javno ...
RADO62
23. 08. 2008 14.42
Darko, Darko... pa tak fajn fant si bil v študentskih časih... pa si se res moral blamirati s temi umazanimi igrami SLS-a.....???
Tonček Balonček
23. 08. 2008 14.17
In kaj bodo z njimi napravili v navijaških klubih SDS-ja? Prosim za navodila! Kako naj zdaj pišemo o SLS, DESUS in NSI? Da so v redu ali da so dirigirani od Murgelskega palčka, zmeden sem brez direktiv!!!
veteran_91
23. 08. 2008 11.58
SLS je notranje razklan in sicer na pristaše Marjana Podobnika in ostale. V preostalem času do volitev bo letos težko sprovocirati kakšen incident s Hrvati, ki bi stranki omogočila takšen uspeh, da bi zanesljivo prišla v parlament. Kar se pa tiče Bojana je žal talec tako Marjančka ( ki mu lahko vsak trenutek skoči v hrbet) in negativne percepcije volilcev zaradi brata Boškota. To ni najbolj pravično, a tako pač je. Ta drug Podobnik, minister Janez je pri celi stvari samo statist. SLS-u lahko pomaga samo bog in morda zopet kakšna eskapada Podobnikov na meji s Hrvati. Tokrat za razliko izpred štirih let ne na Dragonji, morda na Kolpi ali Muri. Pa naj pohitita, sicer bo voda že premrzla za tak podvig.
ivan.vindis@gmail.com
23. 08. 2008 11.28
JJ in SDS so največja nevarnost za demokracijo in največja garancija za diktaturo pod taktirko RKC in belih :)))
kren66
23. 08. 2008 11.22
SLS je katastrofa nonstop so v vladi skoraj vedno majo iste resorje preko tak da jih noben ne more kontrolirat kolko so si nakradli..Žerjavu pa drugače vsaka čast kr se mi zdi da je dober minister....
malasutra@gmail.com
23. 08. 2008 10.51
sem popolni levičar, ampak, vseeno: drži se sls, ne pusti, da te janša do konca uniči. ni večje katastrofe za slovensko demokracijo, kot zgolj 2 desni klero fašistični stranki: S(D)S in SNS. to je naravnost grozno!
JansaTajkun
23. 08. 2008 10.34
SLS in NSI po 4 letih v koaliciji z Janšo ugotavljata, da od njiju ni ostali skoraj nič. Le kdo bo še z Janšo v koaliciji?!
jezek_teka_teka
23. 08. 2008 10.05
"'Najpomembnejše volitve doslej'" ljudje pa nimamo med kom izbirat !!!!
lockd
23. 08. 2008 09.15
ta šrot je res pravi šrot !!!!!!!
kozolec
23. 08. 2008 08.49
Čestitam, kandidati SLS so izbrani. Ali so sposobni zagovarjati program SLS-a se bo pokazalo v kampanji. Menim, da za vstop v parlament tokrat nebo zadostovalo samo ime SLS.