Slovenija

Najnižja družinska pokojnina 3,23 evra, najvišja 1307,31 evra!

Ljubljana, 04. 02. 2011 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neža Šabanovič Grmšek
Komentarji
4

Od števila in vrste družinskih članov je odvisna višina družinske pokojnine. Seveda pa morajo biti pred tem izpolnjeni pogoji za pridobitev pravice do družinske pokojnine.

Kadar so do družinske pokojnine upravičeni samo ožji družinski člani (otroci, posvojenci) ali samo širši družinski člani (pastorki, vnuki in drugi otroci brez staršev, bratje in sestre, starši in posvojitelji), se družinska pokojnina odmeri v naslednji višini:

število družinskih članovvišina odstotka za odmero
170
280
390
4 ali več100


Če pa so do družinske pokojnine upravičeni eni in drugi ožji kot tudi širši družinski člani, se ožjim odmeri družinska pokojnina v ustreznem odstotku, določenem v tabeli, širšim družinskim članom pa pripada preostali del osnove za odmero družinske pokojnine.

Pokojnina
Pokojnina FOTO: iStockphoto

Zgodi se, da je ožjih družinskih članov toliko, da izčrpajo celotno osnovo za odmero družinske pokojnine, takrat se širšim družinskim članom družinska pokojnina ne more izplačevati!

Če za pokojnino zaprosi tudi vdova, ki spada med ožje družinske člane, potem takrat veljajo posebna pravila za odmero.

Ko so do pokojnine po umrlem poleg vdove oziroma vdovca upravičeni tudi ožji družinski člani, se vsem najprej odmeri družinska pokojnina v odstotku, glede na število ožjih družinskih članov, vdovska pokojnina pa se nato določi v sorazmernemu delu družinske pokojnine, odvisnem od števila ožjih članov.

Če so do pokojnine po umrlem poleg vdove oziroma vdovca upravičeni tudi širši družinski člani, se najprej odmeri vdovska pokojnina v višini 70 % osnove za njeno odmero. Preostanek osnove pa je družinska pokojnina, do katere so upravičeni širši družinski člani.

Če so do pokojnine po umrlem poleg vdove oziroma vdovca upravičeni tako ožji kakor tudi širši družinski člani, se najprej odmeri družinsko pokojnino ožjim družinskim članom v višini, odvisni od njihovega števila. Vdovska pokojnina ustreza sorazmernemu delu tako določene družinske pokojnine, odvisne od števila ožjih članov. Preostanek osnove pa je družinska pokojnina, do katere so upravičeni širši družinski člani.

Otroku, ki izgubi oba starša, pripada poleg pokojnine po enem še 30 odstotkov osnove po drugem staršu, vendar pa skupno ne več, kot znaša osnova za odmero družinske pokojnine po tem staršu.

Kdo vse pa je še upravičen do družinske pokojnine poleg otrok in vdove ali vdovca?
 

Največkrat družinsko pokojnino dobijo otroci.
Največkrat družinsko pokojnino dobijo otroci. FOTO: iStockphoto
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

snifff
04. 02. 2011 12.10
Zato pa pravim da vplačevanje v zpiz je največji umfal. V vsakem prmeru je bolje dati v štumfo in od priložnosti do priložnosti ta denar pretapljati v druge vire. Konec koncev, se država plemeniti, nato krade na račun vseh nas. Zaključni rezultat države pa je, da ni denarja v pokojninski blagajni, GNILO!!! ne to ni sramota, to je GNILO!!!
Darko32
04. 02. 2011 10.49
Tukaj je zanimiva matematika nategovanja. Recimo, da je mož te žene umrl. Prej je plačeval zneske od plače, katero je imel 2000 EUR bruto. Umrl je recimo po enem letu prejemanja pokonine. Tako je vplačeval prej 40 let in recimo plačo je imel vseskozi med 1000 DEM in 1500 DEM. Sedaj pa je ta vplačila koristil samo eno leto. Ali ni bolj pošteno, da se vsa vplačila izplačajo sorodnikom po zakonu. Ne pa, da je ta žena recimo dobi samo delček od tega, kar je vplačal. MAR NI TO ŠE EN DOKAZ, DA zpiz KOMAJ ČAKA, DA ZAVAROVANEC UMRE. Zato ne flancati kako se pravično in solidarno deli pokojnine. Zgoraj sem navedel samo primer, kateri je izhodišče članek.
Robert Ma
04. 02. 2011 09.24
3,23 eura????
major1
04. 02. 2011 09.21
Računica, ki je vedno v korist tistega, ki priznava pokojnino.