Slovenija

'Najhujša letošnja naravna katastrofa'

Ljubljana, 20. 08. 2008 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./D.Š.
Komentarji
5

Zavarovalnice še ocenjujejo škodo, ki jo je povzročilo petkovo neurje s točo. Po prvih ocenah gre za večmilijonske zneske. Z izplačevanjem oškodovancem pa so že začeli.

Silovito neurje, ki je pustošilo pretekli konec tedna, je bilo najmočnejše na območju Podravja in Pomurja. Dež in toča sta uničevala stavbe, avtomobile in pridelke, veter je odkrival strehe, strele so netile požare. Ocenjevanje škode še poteka. Zavarovalnice pa so že začele z izplačevanjem oškodovancem.

Toča je klestila na Ptuju.
Toča je klestila na Ptuju. FOTO: Darja Verlič

Iz Zavarovalnice Maribor so sporočili, da so njihovi zavarovanci prijavili za 35 milijonov evrov škode. Neurje, ki je pustošilo po severovzhodu Slovenije, je zavarovanim oškodovancem prizadelo največ škode na nepremičninah, avtomobilih in poljščinah. Z izplačevanjem oškodovancem so v Zavarovalnici Maribor že začeli. Zavarovalnine bodo tem oškodovancem izplačali prednostno, ocenjujejo pa, da bodo škodo ocenjevali še vsaj štirinajst dni.

"Ocenjujemo, da smo do sedaj prejeli prijave za približno 35 milijonov evrov škode. Zavarovanci so vložili več kot 10.000 prijav, od katerih jih je največ za nepremičnine in avtomobile. Največ odškodninskih zahtevkov prihaja iz območja Poslovne enote Maribor, kjer je poškodovanih več kot 7000 nepremičnin in premičnin (hiše, stanovanja in oprema) ter 2500 avtomobilov. Neurje, ki je pustošilo po severovzhodni Sloveniji, je bilo najhujša letošnja naravna katastrofa,“ je ob prvi oceni škode povedal Srečko Čebron, namestnik predsednika uprave Zavarovalnice Maribor.

Na Zavarovalnici Maribor pa ugotavljajo, da je še vedno veliko premoženja nezavarovanega. "Ko smo bili na terenu, smo se srečevali z ljudmi, ki svojega premoženja niso imeli zavarovanega. Na žalost jim v tem primeru v Zavarovalnici Maribor ne moremo pomagati. Zato svetujem vsem, ki še nimajo sklenjenega premoženjskega zavarovanja, da poskrbijo za svojo zavarovalno zaščito,“ dodaja Čebron.

Uničeni so številni objekti.
Uničeni so številni objekti. FOTO: Darja Verlič

V Zavarovalnici Triglav ocenjujejo, da je neurje njihovim zavarovancem povzročilo za več kot 23 milijonov evrov škode. Prve odškodnine so že začeli izplačevati. Zavarovancem, ki so utrpeli precejšnjo škodo ob zadnjem neurju, bo zavarovalnica akontacijo izplačala takoj, odškodnine pa bodo izplačane najkasneje v 14 dneh.

Glede neurja, ki je 15. avgusta najbolj prizadelo območja Štajerske, posebno okolico Ptuja, Prekmurja in Kozjanskega je Zavarovalnica Triglav že prejela 5000 prijav škode. Največ prijav (59 odstotkov vseh prijav) je prišlo s področja Območne enote Murska Sobota. "Pričakujemo pa več kot 10.000 škod, od tega več kot 7.000 škod na objektih fizičnih in pravnih oseb, okrog 1.500 na avtomobilih in približno 1.600 na posevkih,“ so še poudarili v Zavarovalnici Triglav.

"Samo neurje 13. in 14. 7. 2008 je v Zavarovalnici Triglav povzročilo 25 milijonov evrov škode, neurje 8. 8. 2008 pa v višini 9 milijonov. Ocenjujemo, da bo škoda ob petkovem neurju, 15. avgusta, znašala okrog 25 milijonov evrov. V tem letu znašajo škode več kot 60 milijonov evrov. Lani pa smo v celem letu izplačali okoli 20 milijonov evrov zavarovalnin.“, je poudaril prvi mož Zavarovalnice Triglav Andrej Kocič.

Iz zavarovalnice Adriatic Slovenica so za 24ur.com povedali, da so prejeli že okoli 1800 prijav. Ocena škode do vključno včerajšnjega dne pa znaša okoli 3,3 milijona evrov škode. Letošnja poletna neurja pa so povzročila skupno že za 8,3 milijona evrov. Z izplačevanajem oškodovancem so že začeli. Njihova ekipa cenilcev je že od sobote na terenu. Prijave še zbirajo in jih bodo zbirali še prihodnji teden. Po njihovih ocenah je neurje povzročilo največ škode na območju poslovnih enot Maribor, Murska Sobota ter Celje. Toča, ki je klestila, je največ škode povzročila na Ptuju, močan veter pa na Kozjanskem.

Močan veter je uničeval strehe.
Močan veter je uničeval strehe. FOTO: Darja Verlič

Iz zavarovalnice Generali so za 24ur.com sporočili, da prijave še zbirajo, njihovi cenilci pa so na terenu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mary3
24. 08. 2008 08.55
sam res in kaj ma to veze z naslovom in filmčkom???? vi ste usekani!!fak
nejc_o
21. 08. 2008 08.46
zdej bojo mogli pa premije zvišat,
ProPLUShater
21. 08. 2008 08.13
zdej pa usi prosm še enkrat preberte naslov po pa filmček poglejte, pa vi 24ur ste mal fukneni!
ProPLUShater
21. 08. 2008 08.10
pod zadnjo sliko piše... Močan veter je uničeval strehe.... razn luči jest ne vidm nič uničenga, jao 24ur..
Mitja Ho?ewar
20. 08. 2008 13.14