Slovenija

Najemnina, položnice, hrana, vrtec ...

Ljubljana, 24. 05. 2009 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Položaj nekaterih skupin prebivalstva se je v zadnjih letih močno poslabšal. Poslabšuje se predvsem položaj starejših žensk, najemnikov in enostarševskih gospodinjstev.

Socialno-ekonomski položaj prebivalcev v Sloveniji se je v zadnjih letih izboljšal, vendar to ne velja za vse skupine prebivalstva. Dohodkovna neenakost in stopnja tveganja revščine v Sloveniji ostajata med nižjimi v EU, zadnja leta – publikacija se nanaša na obdobje 2000–2007 – pa se poslabšuje položaj enočlanskih gospodinjstev, predvsem starejših oseb, še posebej žensk, brezposelnih, najemnikov in enostarševskih gospodinjstev z vsaj enim vzdrževanim otrokom, je Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) zapisal v publikaciji Socialni razgledi.

Vrtec
Vrtec FOTO: Reuters

V ospredje vse bolj prihajajo težave zaradi staranja prebivalstva. Naravni prirast prebivalstva je negativen in tako število prebivalstva narašča le zaradi pozitivnega migracijskega salda s tujino, zato postaja vse pomembnejše zagotavljanje in dostopnost ustrezne dolgotrajne oskrbe za starejše. Javna mreža socialnovarstvenih institucij se sicer širi, vendar kljub temu ne dosega potreb. Eden od ključnih razvojnih problemov tega področja sta omejenost in neenakost v dostopu.

Stopnja brezposelnosti je v omenjenem obdobju upadala, vendar ostaja razmeroma visok delež dolgotrajno brezposelnih. Hkrati se je v tem obdobju povečal problem zaposlovanja ljudi z visoko in višjo izobrazbo.

Dohodki prebivalstva so se v obdobju 2000–2007 realno povečali za skoraj 25 odstotkov. V strukturi največji delež predstavljajo plače, katerih delež se je povečeval. "Neenakost v porazdelitvi bruto plač pa se je v zadnjih dveh letih povečala, kar je predvsem posledica manj ugodnega uskladitvenega mehanizma za minimalne plače," so zapisali.

Pri gospodinjstvih z najnižjo potrošnjo je bil leta 2006 največji izdatek gospodinjstva izdatek za hrano in stanovanje, ki je predstavljal skoraj polovico vseh izdatkov.
Pri gospodinjstvih z najnižjo potrošnjo je bil leta 2006 največji izdatek gospodinjstva izdatek za hrano in stanovanje, ki je predstavljal skoraj polovico vseh izdatkov. FOTO: Reuters

Spremembe v distribuciji plač se odražajo pri potrošnji, saj se močno povečujejo razlike med potrošnjo gospodinjstev z najnižjimi in najvišjimi dohodki. Pri gospodinjstvih z najnižjo potrošnjo je bil leta 2006 največji izdatek gospodinjstva izdatek za hrano in stanovanje, ki je predstavljal skoraj polovico vseh izdatkov.

Na področju zdravstva Slovenija po preskrbljenosti s kadri močno zaostaja za evropskim povprečjem. Število zdravnikov na prebivalca je manjše kot v večini evropskih držav, projekcije pa kažejo, da se bo v naslednjih letih stanje še poslabšalo. Povečalo se je predvsem število zasebnih zdravnikov specialistov. Za zdravstvo Slovenija nameni približno takšen delež bruto družbenega proizvoda (BDP) kot v povprečju EU, vendar pa je v zadnjih letih delež celotnih izdatkov za zdravstvo v BDP upadal zaradi nizke realne rasti javnih izdatkov za zdravstvo. Hitreje so se povečevali zasebni izdatki, še zlasti neposredni izdatki gospodinjstev.

Glede migracij Umar opozarja, da suburbanizacija – v zadnjih letih se zaradi nižjih cen stanovanj predvsem mlade družine odseljujejo v okolico mest – ni usklajena z ustreznim prostorskim načrtovanjem in tako povzroča pritiske na racionalno rabo zemljišč, komunalno opremljenost in povečanje prometa.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr_sova
25. 07. 2009 10.11
"Stopnja brezposelnosti je v omenjenem obdobju upadala, vendar ostaja razmeroma visok delež dolgotrajno brezposelnih." Le zakaj? Mogoče bo pomagal nov ukrep: višina trajne denarne socialne pomoči se poviša na 449,66 evra neto.
igicza
28. 05. 2009 18.35
Naj Jankovič, da delat študentsko naselje (npr. tako kot je v Rožni). Tako bo več študentskih sob, študentje več ne bodo na čakanju za dom, gradbeniki bodo imeli delo, ker nebo več toliko študentov v privatnih stanovanjih (v najemu), se bodo znižale cene najemnin, nato se bodo nekateri odločali za prodaje stanovanj, povečala se bo ponudba stanovanj, posledično se bodo cene stanovanj znižale in bomo končno lahko imeli cenejše življenje in cenejšo streho nad glavo, kot je drugod po evropi. Ali je bolje da se izselim?
Tonček Balonček
25. 05. 2009 09.27
Odkar v politiki ni več Janeza Podobnika, gre vse narobe!
nightangel
24. 05. 2009 20.55
soonman 24.05.2009, 10:31 17 sram me je in nikol si ne bom oprostil, da sem volil Pahorja Tudi mene je sram za vse tiste,ki so ga volili!
Marija Krebs
24. 05. 2009 19.42
Blue05, evroimperializem. Naše tovarne crkavajo, kupujemo samo evropsko robo. Slovenija, malo večje evropsko mesto ima 300 občin, pa skoraj toliko upravnih enot, pa še pokrajine bodo. Vse to pa se odraža v cenah.
Buena Vita
24. 05. 2009 19.32
POKLIČEM NOVINARJE IN NESEM PLAČAT POLOŽNICE,KAJ PRAVITE,SE BO ME TA VLADA USMILILA NE,IN NE,ŠE POVEČALA MI JIH BO, ZATO PA IMA POSEBNO KLIJENTELO-VOLIVCE PAHOR BORAT,TAKE KI JIM ZRIHTA VSE ZASTONJ
manco-capac
24. 05. 2009 19.23
Joj, Tonči balonči, po tvoje je svetovna kriza udarila zaradi izvolitve Boratove vlade!?
Tonček Balonček
24. 05. 2009 18.56
Kam s eje ta razlika stekala v času 2004-2008 ne vem, zdaj s epa gotovo na račune Golubića, Pahorja, Kresalove in Jankovića, banda rdeča! Pred 19 leti so nam razlagali, kao nas Beograd izkorišča in da gre ves denar na jug, potem smo postali pa samostojni, ampak tistega denarja, ki naj bi ostal v Sloveniji, ni nikoli nihče videl, odšel je na Kajmane, Cieper in še kam. In to naj bi bila demokratična, evropska država.
blue05
24. 05. 2009 18.06
no, so pred 17 leti so na informativnem dnevu na Medicinski fakulteti v LJ razlagali, da število študentov, ki jih sprejmejo v 1.letnik povsem zadošča za Slovenijo... In cene izdelkov v naših trgovinah so za 30% dražje kot v večini EU držav, čeprav imamo že leta nižji standard... Le na čigave račune se to steka v pravni in 'socialni' državi?
d899
24. 05. 2009 15.00
počakajmo na publikacijo 2009/10
didlos
24. 05. 2009 14.44
Ma kakšne laži-pa kdo vas medije pumpa, da objavljate take laži--kdo živi bolje---dejte mi pokazat tiste, ki bolje živijo !!!
Tonček Balonček
24. 05. 2009 12.59
Tako nam je šlo dobro na poti v blagostanje, v prvih stotih dneh vladanja komunajzarjev je šlo pa vse k hudiču! Kaj ljudje nimajo nobenih preihrankoh iz obdobja zadnih štirih let? kaj enostaršebske družine, huje so dvošstarševsek, kjer je treba hraniti še eneha odraslehga brez dohodkov, ki vse dneve le kadi in zahaja v bifeje ter športne prireditve.... Skrajni čas je za predščasne volitve in povrnitev čas potovanja v blagostanje, Janša in Bajuk imata pripravlejne vse ukrepe, ti ta novi pa samo nekaj cincajo, naredijo pa itak nič, še tisto kar je ostalo od sanjske ekipe, so umničili, da ne omenjam kadrovskega cunamija! V ozadju je seveda Kučan in njegovi pribočniki (Cvikel, Kresalova itd.), očitno murgelska baza obvlada ves "razviti" svet!
jezek_tuca_tuca
24. 05. 2009 12.48
kogarkoli bi volili, bi bilo isto. Vsi gledajo na svoj zep, in jim dol visi za slovence
Kathalena
24. 05. 2009 12.42
Socialno ekonomski položaj se je določenim kategorijam resnično izboljšal.. Pa jih naštejmo Cigojnerji in Čokoladni ti imajo parcele in lokacijska zastonj račune pa ostali državljanim gre za resnično Abnormalno izbolljšanje socialnih razmer. Cerkveni Ci.gani tudi tem se je vse iboljšalo imajo državo v držžavi nič davkov in prispevkov, vse iz proračuna in seveda penzije in socialo..to da zakonodaja in ustava za te ne velja ni potrebno poudarjati.. Potem so že to Zaposleni v Občinah RTV ju, .Notarji, zborničarji, pevci in umetniki vseh sort vsak zase razen drugih ne ve kakšen umetnik je.. in sodniki..ti ne vedo kaj je delo, trg, kriza, .. No Ostale Državljane ste pa zaj.ebali do vratu po sistemu.. Delu čast in oblast delavcen k.urac, zgoraj naštetim pa mast. No sedaj pa delavci pravojo naj gre firma v stečaj vi boste izgubili več kot mi.
bnam 2707
24. 05. 2009 11.57
Pa še nikoli nam ni tako dobršlo v vsej svoji zgodovini! Kako se razumejo te besede bivšega predsednika vlade?
Marija Krebs
24. 05. 2009 11.56
Ja. Soonman, ob Janši bi pa bil ponosen , kaj?
-speed-
24. 05. 2009 11.47
Plače so se realno zvišale za 25% v 10tih letih,stroški za 200%.
BBX100
24. 05. 2009 11.46
Kar ste volil, to pa mate, ne zdej jamrat...
tmt
24. 05. 2009 11.36
Presskiler Ne klafraj neumnosti, kje si pa do sedaj bil, si spal, ko so se zneski na položnicah in cene v trgovinah nenehno povečevale. Poglej si ceno kurilnega olja, kaka je bila pred iztekom Janševega mandata. Pa ukinitev davčnih olajšav in povečanje davkov, uvedba plačevanja odpadnih voda s katerimi se nič ne počne...
jurcek
24. 05. 2009 11.28
kje je pa tukaj drzavna pomoc?