Slovenija

Najdražje oljke v državi: gre za korupcijo? Napovedani celo protesti

Izola, 07. 08. 2020 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Hojnik, 24UR ZVEČER
Komentarji
253

Nove podrobnosti o verjetno najdražjih oljkah v Sloveniji. Objavljamo izpoved kandidatke za nakup spornega oljčnika izolskega župana Markočiča, ki so jo pri prodaji zavrnili brez obrazložitve, županove oljke pa za 470 evrov za oljko prodali Rusu. Povezave so več kot neverjetne. Gre za korupcijo?

470 evrov za oljko, katere maksimalna cena na trgu je od 50 do 100 evrov, je dobil izolski župan Danilo Markočič, ki je plačal bivanje strankarski kolegici Aleksandri Pivec v Izoli, od ruskega investitorja. Ta v Izoli na zemljišču, ki mu ga je seveda prodala občina, ki jo vodi Markočič, gradi večmilijonski stanovanjski projekt s 175 stanovanji. To so nova dejstva, ki so prišla na dan po tem, ko smo novinarji začeli raziskovati, kako je izolska občina plačala in zahtevala spremembo računa za bivanje Pivčeve. 

In kako je možno, da povprečni oljkar na slovenski obali za oljko dobi le okoli 100 evrov, župan Markočič pa brez problema kar 470 evrov?

Oljka

V Izoli stojijo verjetno najdražje 20 let stare oljke v Sloveniji, vsaka vredna 470 evrov - cena, o kateri lahko oljkarji sicer le sanjajo. Po besedah oljkarja Mateja Lisjaka jih navadno namreč prodajajo po ceni od 30 do 100 evrov.

Za cenitev pa je, tako danes pojasnjuje župan Markočič, imel na voljo le dve cenilki."Ena je ženina sodelavka, druga je bila moja sošolka in je zaposlena na kmetijskem skladu," razlaga.

Cenilka, sošolka, ki jo omenja župan, pa je podpisana pod odločitev sklada o izbiri zakupnika za zemljišče, na katerem stojijo drage oljke. Sklada, ki ga sicer vodi Desusova Irena Majcen. Ali je vodila izbirni postopek, nam ni želela pojasniti. Župan pa je prodajo komentiral takole: "Jaz nisem nič prodal, sklad je izbral, jaz pa bom naprej imel pravne posle."

Zemljišče je res v zakup dal Sklad, denar za drevesa, kot je v telefonskem pogovoru dejala direktorica sklada Majcnova, torej več kot 200.000 evrov, pa gre županu.

Zakaj možnosti ni imela druga kandidatka za zakup? Ker ni imela pravilne prijave, je moč razbrati iz obvestila sklada. "Bilo je oddano nekomu, ki nima nobene zveze z oljkarstvom. S previsoko ceno so odgnali vse resne oljkarje - ker nihče nima 243.000 evrov," pripoveduje kandidatka.

Ima pa jih rusko-koprska naveza, združena v podjetju BM 21, ki je od občine Izola po izklicni ceni 2,3 milijona evrov že kupila tudi zemljišče, kjer bo stalo 175 stanovanj. Naključja, ki jim občinski svetniki in občani vse težje verjamejo.

"Naključij je enostavno preveč. Se pravi, Rus je kupil oljke, cenilka je sodelavka od žene ... Če se samo nam to zdi sumljivo, potem me res skrbi," pravi Leonid Danilović, izolski občinski svetnik iz Levice. 

Če je župan želel čiste račune, enako pa so želeli vpleteni cenilci in drugi uradniki, je prava samo ena pot, pravi strokovnjak za korupcijo. Strokovnost je pravi odgovor, da si delal dobro, da izražaš nepristranskost in da se izogneš temu, da se tako ali tako v Sloveniji vsi poznamo, pravi Bojan Dobovšek

Zaradi afer, ki prihajajo na dan, pa je za danes v Izoli napovedan protest proti korupciji, ki naj bi pozival tudi k odstopu ministrice Aleksandre Pivec in župana.

Dosedanji molk župana v aferi Pivec in razkritje prodaje županov oljk po neverjetnih cenah odmeva tudi v Izoli.

Občinski svetnik Gašper Čehovin z liste Izolani se ob ravnanju pri prodaji oljk župana Markočiča, ki dosegajo nenavadno visoke cene, sprašuje, na kaj naj človek pomisli, ko najprej ruski investitor investira v elitno zemljišče v izolski občini, zanj porabi 2.400.000 evrov, nato pa odkupi še oljčnik, ki ga petkrat preplača. "Pri čemer je kupna vrednost tega oljčnika ravno deset odstotkov vrednosti začetne investicije v občinsko zemljišče."

In kaj pravi na takšno ravnanje županovih Oljk? Kot pravi, se boji, da gre za uveljavljen modus operandi občinskih oblasti, ki morda niti ni toliko značilen za izolsko občino. "Občinske oblasti se danes preprosto obnašajo, kot da vodijo podjetje. Zdi se jim normalno, da svojega poslovnega partnerja in njegovo družino povabijo in počastijo v hotelski sobi s pogledom na morje, zdi se jim normalno, da po dobro izvedenem velikem poslu obstaja tudi nagrada za tistega, ki je posel izvedel," je kritičen Čehovin.

Danes bodo sicer v Izoli protesti, kjer naj bi zahtevali odstop župana. Občinski svetnik ob tem pravi, da je njegovo in sporočilo opozicije, da bodo najprej od pristojnih organov pričakovali, da odpre eno resno preiskavo, pristop, da se tako očiten sum najprej ovrže ali pa potrdi, nadaljnje postopanje navaja Čehovin. "Potem pa so naši nadaljnji koraki zelo jasni in tudi enostavni," še zaključuje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (253)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Josip Kmet
09. 08. 2020 10.40
-4
Ne na pamet, se blamirate. 12 let stara, še neposajena oljka v Agrariji v Portorožu stane samo 230 EUR. V Marjetici v Kopru pa Oljke od 20 pa nekje do 35 let staneje od 750 do 1600 EUR tako, da pretiravate s takimi lažmi. Ljudje tudi niso z Marsa padli čeprav večina se požvižga in ne ukrepa proti vašim očitnim zavajanjem.
Brabus
08. 08. 2020 20.54
+4
Malo grdega kitajskega zakona, pa na stadion in .....
Josip Kmet
09. 08. 2020 10.41
+2
Absolutno, lahko tudi Sharia zakon vendar tako, da velja za vse. Npr. ZA MLADE IN STARE JANKOVIČE......
Jožajoža
08. 08. 2020 16.06
+8
brez posredovanja pivčeve,posel ne bi bil realiziran.
pravi?nik2
08. 08. 2020 15.41
-8
Brat je postal minister.Vsi,ki smo z njim v sorodu smo zaprli svoje dejavnosti in podjetja,da bi mu omogočili neovirano ministrovanje.
Josip Kmet
09. 08. 2020 10.44
+3
HAHAHAHAHA, Potem lahko zapremo Slovenijo, ker vsak ima sorodnika, ki je vsaj v krajevni skupnosti kakšna "živina".
pravi?nik2
08. 08. 2020 15.38
+3
Novinarji,ponujam vam izziv vseh časov.Izdelajte shemo sorodstvenih razmerij za vse državljane Slovenije.Tako bi olajšali delo vsem preiskovalnim institucijam in vsem medijem v državi.
pravi?nik2
08. 08. 2020 15.31
-5
Imam lepo hišo ob morju.Uradna cenitev 500,000€.Nemec mi ponuja milion,Rus dva in Srb tri. Jaz pa prodam Albancu za štiri.Kje je tu korupcija.Ali je zemljišče za gradnjo stanovanjskega objekta,bilo prodano najboljšemu ponudniku in ali je bila cenitev pravilna.To je vprašanje,ki mora ugotoviti odgovorna institucija.Katera nepremičninska agencija je Ruskemu investitorju našla ugodno zemljišče za gradnjo?Morda pa ima to agencijo kdo od žlahte župana po tretjem kolenu.
Messia
08. 08. 2020 15.20
+1
Zoki je prodal strojnicom v Stožicah na kibični meter. Pa jo ni kupil Rus ampak kar podjetje v državni lasti.
borjac
08. 08. 2020 14.23
+13
Lepo prosim le kakšna korupcija, ko je Pivčeva zraven je vse pošteno, o tem ni dvoma, kar pa se tiče Markočiča, kompanjona ministrice Pivec, na tiskovni konferenci bo vse pojasnil, iz zanesljivih virov smo izvedeli, da je Rus naredil napako in napisal eno ničlo preveč, torej 250,000 € namesto 25,000€, saj razumete drobcena napaka, nič hujšega, če pa je Rus po tem nakupu oljčnika, kupil še elitno zemljišče z pogledom na morje za 2,5 milijona evrov je seveda čisto naključje, panjemaješ, eto vsjo harašo.
Karantanija
08. 08. 2020 15.38
+9
minnaema@yahoo.com
08. 08. 2020 12.40
-10
Najdražje oljke v državi.......velikokrat je OLJE iz oljk zelo drago v trgovini pa se nobeden ne obregne za to.........sicer dragi moji ČE BI NEVOŠČLJIVOST GORELA bi veliko delov pokrajin v Sloveniji že pogorelo - zato mirno kri če se kupec strinja z visokim plačilom, do bi bil takšen bedak, da svojega nebi prodal......in naj bo konec s tem natolcevanjem in iskanjem dlake v jajcu !
Skankhunt42
08. 08. 2020 14.12
+10
gre za to da je v zameno za 470evrov na ojlko temu investitorju dal po nižji ceni občinske prostore, stvari, ki niso bili njegovi.
Ici
08. 08. 2020 11.53
-10
Napovedujejo proteste? Kdo? Kdo napoveduje proteste? A tisti kolesarji iz Ljubljane?
Tartini22
08. 08. 2020 11.45
+8
Gost skrivnostne sobe je ljubimec Ministrice. Saj se je veliko razburjala ko so novinarji To odkrili.
mate08
08. 08. 2020 10.43
-2
Župan bi bil mona če ne bi prodal oljke za te šolde...Zakaj eni pričakujejo da bo nekdo dal drobiž za oljke...Prodaš tistemu ki največ da.... Mimogrede....gre za prodajo oljk...ne zemljišča.
murinar
08. 08. 2020 08.49
+11
Vsa nesnaga je v politiki
JohannDoe
07. 08. 2020 21.42
+7
@oliakovich Saj imaš pri nas super kredibilne novice in tiste, ki jih sestavljajo. Pa še lepo izbiro imaš. Če ti je pri srcu toplo bolj pri rumenih, imaš Novo z vsemi izpostavami. Tisto Novo, ki jo financirajo Madžari. Če ti je toplo bolj pri rdečih, imaš Mladino. Ono Mladino, katere lastniki so prodajali žilne opornice državi po večkratnikih cen v tujini. Tiste žilne opornice, ki so se tudi lani pri nas prodajale za trikratno ceno tistih v Nemčiji. Potem, če ti paše rdeča, pa hočeš ohraniti vseeno vsaj še malo dostojanstva, obrneš na RTV - medijsko hišo, ki ji programski svet nastavlja politika. Ki imenovanje na vsako pomembno funkcijo potrjuje politika. Katere... navkljub menjavi vlade - ironija ... programski svet vleče bolj na levo politiko in leve stranke. Lahko ti je toplo na rdeči, ampak vseeno ohraniš neko dostojanstvo in mero, ko lahko v miru gledaš Studio City, potem pa po internetu pljuvaš po oddaji Pričevalci in podpisuješ peticije za njeno ukinitev. Ker tega res nočeš gledat na "vaši" televiziji. Potem imaš še kredibilne vesti na komercialkah. Lahko najbolj branih, lahko najboljših v regiji in ožje, lahko tudi manj boljših. Kredibilne vesti po vetru kdo v trenutku več da in od česa se v tistem trenutku več dobi. Lastnik hoče svoje. Vsake toliko pokliče še kdo iz tujine, recimo Zagreba, pa da na mizo zahteve kako o čem poročat. Lahko se mu ugodi, lahko ne. Odvisno od ponudbe. Skratka kredibilnosti kolikor hočeš. Vsakdo si lahko izbere svojo. In, če kaj, ne moreš rečt, da kredibilnosti primanjkuje. Za vsakega se najde nekaj.
tantadruj1
07. 08. 2020 20.44
+11
no, ste izbrskali koliko oziroma kaj je cenilka ema zadel dobila za cenitev?
Dobra
07. 08. 2020 20.17
+8
Lepo. Župan je z oljkami zaslužil dovolj, da je plačal v hotelu sobo, kjer so spali neznanci. Ministrica je izjavila, da so njeni otroci spali drugje. Le kdo je skrivnostni gost druge sobe???? Ali morda nekdo laže?
SEJBOBOL
07. 08. 2020 20.12
+9
Vse bodo požeruhi prodali ....
Jan088
07. 08. 2020 19.56
+7
Kako bi bilo navidezno vse lepo, če bi v Sloveniji ne bilo svobodnih novinarjev in bi dobili kredibilne vesti iz NoreTV ... pardon NoveTV... Kako bi bil svet v Sloveniji lep, pošten, krasen... Žalostno, da vse te zadeve nikoli ne pridejo ven s strani tistih, ki so plačani, da odkrivajo in preganjajo tovrstna dejanja... verjetno pa skupaj pijejo kafe.
slovenc59
07. 08. 2020 20.23
+9
Prav tako kot je JJ v arestu na roški skupaj z pazniki pil kavo, jedel sladoled ko so zunaj demonstrirali butasti Slovencvi za izpustitev ! ?! Bi blok bnoljs da bi ga v pustili v arestu !!!
ILikeIke
07. 08. 2020 18.41
+12
Ne ne ne! To ni kotupcija! To je normalen posel preveč plačanih funkcionarjev, ki si srčno želijo priti h koritu! Ker pač tega ne zmorejo ( beri: niso v pravi stranki - če pa so, zelo na podnu...), se pač posložujejo takšnih nizkotnih zadev... Ne morem pa verjeti, da kljub vsem "šolam in kao fakultetam - Zagreb?) še vedno vsi mislijo, da bo šlo skozi... Ne bo! Vsaka rit pride na svojo kahlo - večja kot je, bolj smrdi! Ampak vsaka pride - prej kot slej!
Thinc25
07. 08. 2020 18.36
-1
Jaz bi za tako ceno prodal Marsovcem, Serpentinšku ali Koredežu, pa tudi ga. Tomićevi!