Domača scena
Oglas

Najbolj okusen pomladni festival na Vipavskem

Vipava, 04. 05. 2016 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tudi letošnjo pomlad v Vipavski dolini zaznamujejo okusi, ki bodo vrh doživeli v nedeljo in v ponedeljek, 8. in 9. maja, ko se bo na Zemonu odvil že deseti festival Okusi Vipavske.

Festival Okusi Vipavske, ki ga v sodelovanju z vinarji in gostinci vsako pomlad pripravi Razvojna agencija Rod Ajdovščina, je veliko več kot le priložnost za pokušino domačih dobrot. Skozi dva nadvse privlačna dneva se bo tudi tokrat zvrstila cela vrsta dogodkov, ki bodo namenjeni tako najširšemu krogu obiskovalcev, ki se zgolj navdušujejo nad okusi, kot tudi strokovnjakom, vinogradnikom in vinarjem, ki želijo poglobljen pogled v teme o vinu.

Dvorec Zemono v pričakovanju festivala
Dvorec Zemono v pričakovanju festivala FOTO: Okusi vipavske

Poleg vsega domače dobrega iz vipavskih kleti bodo tudi letos dogajanje popestrili gostje. Tokrat bodo prišli iz zamejstva vinarji iz Združenja proizvajalcev pokalce iz Prapotnega v Furlaniji. Pokalca je prav posebna, že skoraj pozabljena sorta rdečega vina, včasih so jo imenovali tudi črna rebula. Na festivalu pa jo bomo lahko spoznali ali se z njo spet srečali, kajti naši rojaki v Italiji jo zvesto gojijo in negujejo.

Na Vipavskem pa ni okusno le vino, v tem posebnem podnebju zorijo tudi druge dobrote, vse več je oljk in izvrstnega oljčnega olja, ki zaradi leg, kjer oljke uspevajo, diši drugače in drugačen je tudi njegov okus. Kaj pa na burji sušene mesne dobrote in izvrstni doma pridelani siri in še in še? Vse je okusno, ker zori v deželi sonca, sredi doline, kjer je zemlja radodarna in ljudje cenijo njene danosti. Torej, ne le vino, vse to bodo obiskovalci lahko izbrali na festivalski tržnici pod arkadami dvorca, na tržnici vipavskih dobrot.

Domače dobrote na Vipavski tržnici
Domače dobrote na Vipavski tržnici FOTO: Okusi vipavske

Posebno mesto pa imajo na festivalu slovenski kulinarični blogerji. Festival Okusi Vipavske zanje pomeni poseben izziv, s katerim pa se pred očmi obiskovalcev vedno znova radi soočijo. Značilnost njihovega kulinaričnega ustvarjanja je inovativnost, ki jo navdihujejo sestavine z lokalnim značajem, vonjem in okusom. Letos bodo svoje predstavitve strnili pod naslov Poskus – Okus na prvi festivalski dan.

Kulinaričnimi blogerji v predstavitvi svojih pogledov na hrano in vino
Kulinaričnimi blogerji v predstavitvi svojih pogledov na hrano in vino FOTO: Okusi vipavske

Tako bo nedeljsko popoldne namenjeno zlasti užitkom ob pravih in izvrstnih okusih, ob vinu in ponudbi gostincev. Ponedeljek pa bo kot navadno tudi nekoliko strokovno obarvan. Kar dve delavnici bodo pripravili, obe pa bo vodil priznani enolog Dušan Brejc.

enolog Dušan Brejc
enolog Dušan Brejc FOTO: Okusi vipavske

Najprej bo to delavnica, namenjena mlajših obiskovalcem, z naslovom Kaj je sodoben vinski slog in kako ga tolmačiti. O tem je Dušan Brejc iz Vinske družbe Slovenije povedal: "Mladim bom poskusil povedati, kaj je pri vinu tisto, kar vino mora imeti. To je vse od leta 2000 dalje sprejeto pravilo, po katerem je potrebno zagotoviti pri vinu posebno lastnost, ki jo imenujemo čistoča arome. Če danes vino te lastnosti nima, je možnost njegove prodaje občutno zmanjšana. To lastnost upoštevajo tako trgovci kot kupci in poleg ostalih lastnosti pomeni zagotovilo za kakovost vina. O tem bom govoril mladim."

Drugo delavnico pa bo Dušan Brejc namenil temi o dveh domačih avtohtonih sortah, pineli in zelenu.

Od 15. aprila do 15. maja poteka Kulinarični mesec v restavracijah in gostilnah v Vipavski dolini.

"Za razpravo o pineli in zelenu je več razlogov. Obe sorti sta zelo redki. Zelen nima svoje DNK, nima znanega starša. Tudi če bo kdaj prišlo do tega, da bomo raziskali njegov DNK, je vprašanje, koliko je sorta stara in ali bomo našli njegove starše. Naša naloga je, da zelen in pinelo sprejmemo kot sorti, ki sta zelo redki celo na Primorskem. Ostajata posebnost, ki se je morajo zavedati tako pridelovalci kot uporabniki oziroma pivci. Pridelovalci morajo izkoristiti ves naravni potencial, ki ga ti sorti dajeta, uporabniki pa moramo zgraditi odnos do tako redkih sort, ki predstavljata bogastvo in dediščino. Za razliko od, denimo, bolj znanih francoskih ali drugih evropskih sort moramo ugotoviti, zakaj sta ti sorti za nas pomembni. Takšni redki sorti smo podedovali od prednikov in ju moramo ohraniti za bodoče rodove. Kako? To pa je vedno stvar tistega, ki to počne, ali bodo pivci znali tej dediščini nameniti posebno pozornost, ki jo vinogradniki pričakujejo? Laže je namreč prodati soliden chardonnay kot odličen zelen, ki ga uporabniki še ne poznajo," razmišlja Dušan Brejc.

Morda se bodo z vsemi strokovnimi razmišljanji odprli novi pogledi za jutri. Še prej pa se bo na drugi festivalski dan bogastvo okusov prevesilo v poseben večer vse do polnoči, imenovan PoOkusi Vipavske. Dvorec Zemono bo prizorišče izjemnega vinsko kulinaričnega razvajanja v Gostilni pri Lojzetu. Njen sloviti šef Tomaž Kavčič bo združil moči z dalmatinskimi mojstri iz restavracije Adriatic Grašo iz Splita.

Tomaž Kavčič vedno navduši
Tomaž Kavčič vedno navduši FOTO: Okusi Vipavske

In kako do Zemona? Povezave z GoOpti so dogovorjene, samo pokličete in že boste na poti, sicer pa lahko svoj avto pustite v Vipavi in izkoristite brezplačen prevoz do Zemona, ki bo na voljo oba dneva festivala ves čas.

Vse podrobnosti pa boste našli na www.okusi-vipavske.si

Torej, razloga, da ne bi bili zraven, pravzaprav ni, zato, dobrodošli v tisti košček naše dežele, kjer je vse drugače. Vse leto.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1