Slovenija

Najbolj kritične regije ostajajo brez programa

Ljubljana, 24. 04. 2012 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Regije, v katerih so potrebe po psihiatričnem zdravljenju največje, ostajajo brez programa skupnostne psihiatrije. Vlada je namreč v prvi fazi zagotovila sredstva le za pilotske projekte, ki pa ne vključujejo najbolj problematičnih regij.

Potem ko je Združenje ŠENT medije obvestilo, da je vlada zaustavila izvajanje programa skupnostne psihiatrije, ki je bil tik pred zagonom, na direktoratu za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje odgovarjajo, da projekt ni zaustavljen, ampak bo ZZZS šele v letošnjem letu začel urejati njegovo financiranje. "Sredstva za izvajanje skupnostne psihiatrije je ZZZS pridobil z zmanjšanjem sredstev za redno delovanje psihiatričnih bolnišnic. V prvi fazi bo ZZZS kril stroške skupnostne psihiatrije, ki jo že izvajajo Psihiatrična klinika Ljubljana, Psihiatrična bolnišnica Idrija, UKC Maribor – Oddelek za psihiatrijo in Psihiatrična bolnišnica Ormož. Na podlagi teh pilotnih projektov se bodo izdelali ustrezni normativi, ki bodo jasno opredeljevali naloge timov in posameznih članov timov," odgovarjajo na ministrstvu za zdravje.

Denar usmerjen v bolnišnice, in ne v osnovno zdravstveno varstvo

Denar je ponovno usmerjen v bolnišnice, ne v osnovno zdravstveno varstvo, opozarjajo v Združenju ŠENT.
Denar je ponovno usmerjen v bolnišnice, ne v osnovno zdravstveno varstvo, opozarjajo v Združenju ŠENT. FOTO: Reuters

V združenju odgovarjajo, da je vlada zaustavila izvajanje programa skupnostne psihiatrije s tem, da je sredstva, ki so bila namenjena skupnostni psihiatriji, torej delovanju timov na lokalni ravni, dodelila nazaj psihiatričnim bolnišnicam. "Denar je ponovno usmerjen v bolnišnice, ne v osnovno zdravstveno varstvo. S tem se spet krepi oskrba v bolnišnicah, ne pa pomoč v lokalnem okolju in dostopnost pomoči, kar se poudarja v vseh mednarodnih dokumentih in je načelo skupnostne psihiatrije," opozarjajo v združenju. Sliko samomorilnosti v Sloveniji je treba gledati lokalno. Dejstvo je, da samomorilnost v nekaterih regijah narašča in dosega zelo skrb vzbujajoče indekse, opozarjajo v združenju. Prav te regije potrebujejo skupnostno psihiatrično zdravljenje.

Pilotski projekt učinkovit, a premalo

Ljudje v stiski pogosto vidijo trenutno situacijo kot nerešljivo. A pomoč je dosegljiva. Poiščite jo in se pogovorite o težavah, s katerimi se soočate.
Pokličite:
112 – Reševalna služba, 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro zjutraj), 080 116 123 – Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (24 ur na dan).

V združenju pojasnjujejo, da je pilotski projekt psihiatričnih bolnišnic dosegel približno 200 pacientov od leta 2007 in se od takrat že izvaja iz notranjih bolnišničnih sredstev ali iz terciarnih sredstev. "Nobena izmed bolnišnic ni zmogla zagotoviti oskrbe in pravočasne pomoči pacientom v dislociranih regijah. Pri pacientih v bolnišnični skupnostni obravnavi je prišlo do pomembnega zmanjšanja števila in dolžine hospitalizacij, kar pomeni, da je projekt uspešen. Če želimo doseči prenos teh uspešnih praks v lokalno okolje, pa je potrebno izvajati projekt skupnostne psihiatrije lokalno, najprej v najbolj odmaknjenih regijah, kjer je ogroženost in suicidalnost pacientov največja," pojasnjujejo v združenju.

Samomorilnost v nekaterih regijah narašča in dosega zelo skrb vzbujajoče indekse.
Samomorilnost v nekaterih regijah narašča in dosega zelo skrb vzbujajoče indekse. FOTO: Reuters

Hitra in učinkovita psihiatrična pomoč je v časih recesije, ko se socialne stiske povečujejo, nujna. Samomorilnost v nekaterih regijah narašča in dosega zelo skrb vzbujajoče indekse, opozarjajo strokovnjaki za duševno zdravje. To še posebej velja za okolja, v katerih je velika brezposelnost. Program skupnostne psihiatrije je po mnenju strokovnjakov učinkovit način, kako pomagati prav najbolj kritičnim regijam, a denarja za njegovo izvajanje v teh regijah vlada ni zagotovila.

Kaj je skupnostna psihiatrija?

Skupnostna psihiatrija je organizacija služb za duševno zdravje na regionalno omejenih območjih s 50.000 do 100.000 prebivalci. Obstoječim službam v regiji se priključi psihiatrična delovna skupina, sestavljena iz diplomiranih medicinskih sester, kliničnega psihologa in psihiatra, priključi pa se ji lahko tudi socialni delavec, ki na tem področju deluje v okviru centrov za socialno delo. Psihiatrična delovna skupina odgovarja na vse nujne psihiatrične probleme v regiji, spremlja paciente, ki so lahko samomorilno ogroženi ali nevarni, in tiste, ki se pogosto vračajo v bolnišnico. Svoje delo opravlja z obiski na domu, zdravljenjem, spremljanjem in odgovarja na dejanske potrebe pacientov in ogroženih ljudi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pacifik12
24. 04. 2012 15.36
+1
Janez je založil program 10+100 pod pozivom na sodišče za primer Patrija. Do naslednjih volitev ga bo upam da našu. Mogoče. Saj vendar ne bi prevaral svojih volilcev. On že ni takšen. Samo počakajte ko bo prišel do točke 21. (zaseg tajkunskega premoženja), takrat ne bo več potrebno varčevat.
alterego
24. 04. 2012 12.01
+1
saj ostajajo tud brez odlagališč odpadkov, pa se v vladi zato noben ne sekira preveč... sam da ne bojo policaji špilali pikado!
NightWishFan
24. 04. 2012 11.43
+5
Zanimivo, takšne članke narod noče komentirati. Če bi bil naslov barca vs real ali kaj je Pep rekel ali the special one bi takoj dobili 100-2000 komentarjev.
laznivec
24. 04. 2012 11.13
+8
Kdaj bo slovenistan nehal namenoma prikrivat stopnjo samomorilnosti predvsem v ogroženih regijah? Sploh pa sedaj, ko je marsikdo, ki je celo življenje delal, ostal brez vsega, zgube dobijo pa še naprej socialno pomoč. Mislim predvsem na tiste, ki so delali, ne da bi bili prijavljeni, si ustvarili hiše, zaradi katerih sedaj ne dobijo ne penzij in ne socialke, ometa in opeke pa domnevam da ne morejo jest. Luzerji, ki so vse prodali za pijačo in droge dobivajo pa socialno. Narobe svet!
tantadruj1
24. 04. 2012 11.22
+3
ja veš poznam nekoga, ki je 40 let delal in je imel 100€ razlike v penziji od nekoga, ki ni nikoli. ker un tadrug je dobival državno oziroma tisto zaradi starosti... pa se vprašaš ... tko je danes. brez veze. un k ma enga otroka gre težje skozi kot un k ma tri, pa nima za tri.. ampak da država. in tako naprej kot praviš ti. veliko je tega.
NightWishFan
24. 04. 2012 11.36
+2
O tem se ne govori, raje nas futrajo s raznimi murkotem in kaj ima oblečeno Kim in koga kdo je prevaral, če se bodo poročili.... Nobeden se tudi ne vpraša zakaj tudi Slovenci mnogo alkohola popijemo, vse je to povezano. Obupen narod, ki jim vladajo slabi ljudje dela samomore ali se pa zapije, večina pa tako ali tako so na psiho tabletah
Alexxsaso@yahoo.ca
24. 04. 2012 12.04
+1
Na zalost je tako ja.... Samomori pa so itak tabu. V samem vrhu smo in na leto si zivljenje vzame vec kot 1x vec ljudi kot jih umre pri prometnih nesrecah, a se nase vodstvo s tem ne ukvarja. s t.i. "prometno varnostjo" pa se ukvarja ze vseh 20 let temeljito. Jah, samomorilcem ne mores kazni napisat in s tem polniti drzavni proracun...
tantadruj1
24. 04. 2012 10.20
-1
sej bo no.... vidite, da najprej nič za drugega otroka zdaj 70%. malo bljuzijo...
GTR
24. 04. 2012 10.22
+6
Kako ni programa!?!? Kaj pa je 10+100 hahaha :)
tantadruj1
24. 04. 2012 10.27
+5
tantadruj1
24. 04. 2012 10.41
+4
10+100 pomeni, vzeli bomo 100, ne ne čaki te malo. 10... buahaha... čez en mesec bodo +100% plače, če to ni shizofrenija pol ne vem.