Slovenija

'Naj se vidita blišč in beda slovenskega turizma!'

Ljubljana, 15. 10. 2012 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko je pristojno ministrstvo minulo turistično sezono ocenilo za boljšo od pričakovane, sindikati turističnih delavcev znova opozarjajo na izjemno nizke plače, neplačane ure in veliko izčrpanost zaposlenih.

Postrežba
Postrežba FOTO: Thinkstock

Potem ko je ministrstvo po končani glavni turistični sezoni ocenilo, da je bila ta boljša, kot so si upali napovedovati, sindikati turističnih delavcev opozarjajo na nevzdržne razmere, s katerimi se spopadajo zaposleni v turizmu. Medtem ko je hotelirstvo s turizmom eno največjih gonil zaposlovanja in gospodarskega prihodka v evropskem prostoru, je pri nas situacija drugačna, pravijo v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije.

Recepcija
Recepcija FOTO: Thinkstock

Sindikat: To so utrujeni in nezadovoljni delavci

Kljub dobrim rezultatom se namreč plače zaposlenih v turistični in gostinski dejavnosti v letošnjem letu še vedno niso uskladile in so še vedno na repu vseh slovenskih plač. Velika večina plač ne dosega 600 evrov mesečnega izplačila, Število oddelanih in neplačanih presežnih ur se je povečalo, količina dela prav tako, saj ljudje odhajajo in zapuščajo slabo plačano in necenjeno delo v gostinstvu. "So utrujeni in nezadovoljni gostinski delavci. Postali so blago v najbolj perspektivni panogi slovenskega gospodarstva,'' opozarjajo sindikati. Dodajajo, da sta gostinstvo in turizem dejavnosti, ki sta popolnoma odvisni od ljudi, ki v njej delajo, a tega menedžerji in lastniki ne vidijo.

Do konca maja bi se morali sindikati in delodajalci dogovoriti o uskladitvah najnižjih osnovnih plač in regresu za letni dopust. "Sedaj smo že na polovici oktobra pa do dogovora še vedno ni prišlo. Sindikat je dal pobudo, pa delodajalci niso našli časa za pogajanja. Pripravljajo svojo analizo, s katero bodo skušali ves finančni neuspeh podjetij, vse slabe naložbe in dolgove, ki izvirajo iz financiranja, prenesti na zaposlene. Kriza je tu! Finančna in moralna. Delo na črno cveti, najboljši kadri odhajajo v tujino, mladi dela v turizmu ne vidijo kot svoje sanjske službe,'' so nad delom vlade razočarani v sindikatu, kjer bodo zato nadaljevali akcijo deljenja letakov, s katerimi opozarjajo na razmere in položaj zaposlenih. V torek bodo tako letake delili tudi na prireditvi Gostinsko turistični zbor, ki jo organizirajo delodajalci v Radencih. "Naj se vidita blišč in beda slovenskega turizma!'' pravijo.

Kuhar
Kuhar FOTO: Thinkstock

Zaradi zelo slabega položaja zaposlenih v panogi, za katero po mnenju predstavnikov sindikatov vsi po vrsti govorijo, da predstavlja prihodnost slovenskega gospodarstva, so julija omenjene letake delili turistom na slovenski obali, Bledu in v Bohinju. Na letakih so sicer v različnih jezikih opisane delovne razmere in socialni položaj natakarjev, sobaric, kuharjev, receptorjev in drugih zaposlenih v slovenskem turizmu. Nadaljevali so tudi v Ljubljani, na Celjskem in Štajerskem.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Slovenska turistična organizacija sta nedavno predstavila rezultate slovenskega turizma po glavni turistični sezoni 2012. Sezona je bila po besedah mag. Marjana Hribarja zelo dobra, boljša, kot so si upali napovedovati. Zabeleženih je za 3,1 odstotka več prihodov in za 1,4 odstotka več prenočitev turistov kot v enakem obdobju lani. Prihodov tujih turistov je bilo za 6,1 odstotka več, prenočitev, ki so jih ustvarili, pa za 5,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Pozitivna je tudi rast prihodkov iz naslova turizma, ki znaša 3 odstotke.

Ministrstvo: prihodnje leto več sredstev

Prihodnje leto pa bo za promocijo slovenskega turizma namenjenih več kot šest milijonov evrov, je danes v Radencih dejal Hribar. V prihodnjem letu je samo proračunskih sredstev za promocijo v proračunu predvidenih 800.000 evrov več, ob tem da bo imela slovenska turistična organizacija na voljo več kot dva milijona dodatnih evropskih sredstev za promocijo, kar pomeni da bo praktično vrzel, ki je nastala ob varčevalnih ukrepih, s temi dodatnimi ukrepi praktično zapolnjena, je dodal.

Za začetek prihodnjega leta je Hribar napovedal zelo obsežen razpis za turistično infrastrukturo in dodatna sredstva za promocijo slovenskega turizma, to bo triletni projekt v višini okoli 10 milijonov evrov. Upravičenec bo znova Slovenska turistična organizacija (STO) s partnerji.

Letos je bilo za programe STO oziroma promocijo na voljo nekaj čez šest milijonov evrov, kar je v bistvu več kot je bilo v letu 2011, ko jih je bilo največ doslej. Sicer pa država namenja za dejavnost okoli 25 milijonov evrov, ko govorimo še o investicijah na osnovi evropskih sredstev, je še povedal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volek
16. 10. 2012 10.21
+2
Hotelirji in lastniki hotelov so dobili ogromna nepovratna sredstva iz evropskih skladov. ker e ne znajo iti turizma, bodo začeli hotele prodajati tujcem, sami pa bodo v žepe pospravili ogromno denarja. Tako se dela pri nas.
Rebali
16. 10. 2012 06.57
+4
Dragi 24ur,pojdite v Sava hotele in vzemite pod vaš drobnogled pogodbe delavcev,tukaj govorimo o zajamčenih plačah ,ne o minimalnih,poglejte si dobro vse dodatke in klavzule v pogodbah delavcev in potem preštejte še vse šefe ,podšefe ,nadšefe,direktorje,managerje,povem vam prava bomba,tukaj je beseda izkoriščanje našla popolnoma nov pomen,raziščite to in potem povejte ali bi bili pripravljeni podpisati vse to,da na koncu meseca za kakšnih 200ur dela,dobite kakšnih 500 eur,ali pa še toliko ne.
levcka
18. 10. 2012 14.51
Še kakšne druge terme v Sloveniji imajo isto izkoriščanje delavcev. Pa da ne rečem, da imajo ceno 62 eur na osebo na dan za polpenzion. Kam gre potem vse skupaj, ko delavec dobi 500 eur na koncu meseca. Dela pa vsako nedeljo. Če dela pa na poroki iz sobote na nedeljo, mu itak ne pripada ponedeljek frej, ker je že v nedeljo frej - to so odgovori vodilnih. Mislim, da ti slabo rata
volek
15. 10. 2012 20.39
+5
Ker vem kako se je kradlo pri gradnji, obnovi in opremi hotelov, pa se še vedno krade, mi je popolnima jasno, da gostinski delavci ne morejo imeti normalnih spodobnih plač. Ne pride mi na misel, da bi počitnikoval v Sloveniji. Je vse predrago glede na ponudbo. Samo tujina.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
15. 10. 2012 19.05
+4
Koncuje se konec nasega clovestva.Jansa obrisi si rit z nasim pokradenim denarjem.Zena lopov od Janseja klinika v tujini pa bo prekrila voda .Ko gledam te lopove politicne 21 let in ko se bliza konec si lahko z denarjem obrisete riti .ZDecembrom se zacenja stetje 0000 tako obljublja Mati Zemlja koncno. .Jansa trebe pa treba ubiti lpov kot vse voditelje 21 let.Lepo se bogatite na nas racun.Nacrte vam bo prkrizala MATI ZEMLJA
galiot
15. 10. 2012 19.01
+8
Suženjstvo moderne dobe...
ksx
15. 10. 2012 18.46
+9
Blišč v žepih kapitalistov, beda v žepih delavcev!!!!
Tago
15. 10. 2012 18.44
+13
Kako to,da natakarji,kuharji in ostalo gostinsko osebje v Italiji,Avstriji,Španiji lahko zaslužijo 1400 eur pa je gostilna,hotel rentabilen?Pri nas zaslužijo pol manj pa vodilni jamrajo da so prevelik strošek dela?Pa ne,naši ne delajo pol manj kot zunaj kot bi kdo mislil.Hja dokler se podjetja izčrpava za neke višje cilje(kraj bi se reklo po kranjsko-slovensko),bo pač tako.Kako dolgo še?
Prassek
15. 10. 2012 18.52
+0
Zato ker za placo 800€ predstavljas bruto strosek delodajalca ca 1500€. V nemciji na ta bruto strosek dobis 1200€ neto. Zdaj pa racunaj
faronika
15. 10. 2012 21.43
+8
In zato je kriv slovenski delavec!!?? Država je predraga in vsaka vlada prepožrešna!!
Adolph
15. 10. 2012 18.39
+4
Znanci ,ki so obiskali Slovenijo, Postojnsko jamo in slicne znamenitosti, so uni-solo rekli zaradi takih popranih cen bojo v bodocnost se vozili okrog Slovenije . . .. . .
el capitano
15. 10. 2012 18.19
+12
Slovenski turizem????Dolgčas in predvsem brutalno izkoriščanje delavne sile!
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
15. 10. 2012 19.12
+8
SLOVENSKE POLITIKE TREBA POBITI KOT V VIKINSKIH CASIH .SLOVENSKI NAROD UMIRA TE SVINJE PA SE BOGATIJO IZ DNEVA V DAN
lizkica
15. 10. 2012 17.43
+19
Nič ni blišča, za zaposlene je samo beda, plača 580€ neto z vsemi dodatki in z štirimi delovnimi nedeljami. Malica ,če je čas,to kar smo čez sezono delale tri , je pred tremi leti delalo šet oseb. Za isti obseg dela , sama beda v zelo poznanih termah.
:VOY:
15. 10. 2012 15.01
-36
Kakšno plačo pa mislite da si zaslužite? Nimate noben ODGOVORNOST..nobenega rizika.. Dajte se v vlogo lastnika postavit..kok bi vi plačal?
levcka
15. 10. 2012 15.47
+28
Lahko je biti pameten, ko ne delaš v hotelu kot natakar. To da delaš po 18 ur skupaj je normalno. Domov prideš samo pod tuš, ker se v hotelu ne smeš stuširati, ker ti odbijejo pol ure, če to narediš. Da ne moreš v normalnem delavniku na malico, ker pač ni dovolj ljudi, ti pa "plavaš" med gosti - TO JE TEBI NORMALO? Ne govori o odgovornosti!!!
faronika
15. 10. 2012 17.16
+5
:VOY: Ne tumbaj!! Ni vas lokal "šeri" !!!
vlado1211
15. 10. 2012 18.07
+6
VOY ti pa vrjetn u življenju nis nikol neki zares delal si vrjetn bl jajca praskaš v službi da lahko kej takega sploh napises
ksx
15. 10. 2012 18.44
+3
Pa drugič ne piši besed, katerega pomena ne poznaš(ODGOVORNOST)
faronika
15. 10. 2012 19.03
+4
Prassek
15. 10. 2012 14.52
+11
Dokler bodo turizem v Sloveniji propagirali razni STO in podobni zmazki bo tako. Drugego kot trziti slovenijo pod ceno tako ne znajo. Posledicno imamo strukturo gostov, ki ne zeli in ne zmore trositi. Obcasno imamo kake "goste na nivoju", ki pa jim niti nimamo kaj ponuditi v smislu storitev. Vazno, da nekaj funkcionarjev "elitnezev" vlece lepe denarje in zastonj potuje po svetu.
faronika
15. 10. 2012 14.52
+20
Danes je večino gostinskih objektov v privat rokah!! naj inšpekcija gre na teren in preveri koliko ljudi tam dela na črno!! plače so pa mizerne,ker jim gre,kot vsem kapitalistom samo za lasten profit!! zaposleni se pa tako menjajo na tri mesece,ker se dogaja,da jim še tistega ne plačajo!!
Prassek
15. 10. 2012 14.54
+2
Verjetno je tudii tu nekaj resnice. Pa vendar pomisli malo koliko stroskov prinese gostinstvo.
faronika
15. 10. 2012 15.08
+3
Ne govori o nekaj resnice!!! Sem probal sam!!
SIJAJ1
15. 10. 2012 17.13
-11
KAJ SI PROBAL DELAT V GOSTINSTVU ALI BITI GOSTINEC! BISTVO VSAKEGA JE DA ČIM VEČ ZASLUŽI, VENDAR NEKATERI ZAPOSLENI SI TUDI TO NE ZASLUŽIJO KAR DOBIJO PLAČANO, DA TI PRINESE PIJAČO BREZ BONTONA , NASMEHA, POZDRAVA,... ČE MU DELO NE ODGOVARJA NAJ DELA PA KAJ DRUGEGA
faronika
15. 10. 2012 17.17
+16
Bi se ti smejal ob dveh zjutraj dvema pijanima osloma za 3,50 evra na uro!!??
vlado1211
15. 10. 2012 18.06
+8
Ko enkrat delaš v gostinstvu potem veš kako je. Vsak k ma 5 minut časa te j.. v glavo zato ker misl da je bog k je za 1 euro pršu na kavo. uni k niste dlal v gostinstvu ne piste traparije k pojma nimate.
Morana7
15. 10. 2012 19.15
+2
Res je v gostinstvu se moraš vsakemu teslu klanjat..pa dolge ure pa neredna plača ....pa kup neokusnih povabil ..ti pa "samo" 18 ur na nogah....Sijaj kar probaj, če si ženska predlagam da se bolj diskretno oblečeš če ne boš reducirana na zgolj en par jošk in ritko.
Prassek
15. 10. 2012 20.20
-1
Bruto OD z dodatki ca. 1200€, nabava aparatur, nakup ali najem lokala, racunovodstvo, elektrika, voda razni "stroski". Vzemi to v zakup in izracunaj da moras samo zato, da dobis placo prodati 600 kav na mesec po 2 €. To je 20 kav na dan ampak je se nisi kupil. V mnogih g
faronika
15. 10. 2012 21.44
+1
faronika
16. 10. 2012 00.06
+2
earl Gostilna ali bar,ki ne proda vsaj 100 kav na dan, je zrela za zaprtje. Gostinci pa pri kavi tako goljufajo in tako na debelo služijo,da jih je lahko sram. Pa pri viljamovki ...pa še pri marsičem....ni vredno ,da bi govoril!! Če bi prišlo do tega,da bi moral še enkrat iskati delo,grem raje na kamion za odvoz odpadkov!! No,saj tam sploh zraven ne prideš...so plače predobre in so rezervirane za znance!! Brez heca!!
uporabnik007
15. 10. 2012 14.48
+4
In kaj zdaj če so pogoji za delo slabi oz. prenizke plače. Tisti, ki je kdaj šel mimo kakšne ekonomske fakultete ve, da to pomeni samo dvoje: ali je prevelika ponudba turističnih storitev glede na povpraševanje ali pa je preveč delavne sile na voljo za to panogo. V Slovenijo smo navlekli 200.000 južnjakov po osamosvojitvi, ki so pripravljeni delati za minimalne plače ( tisti, ki ne živijo na sociali ). To je dopustil butast narod sam saj je 16 let volil to projugoslovansko mafijsko levico ( sicer pa tudi desni niso tega ravno bremzali ). In če ljudstvo nič ne zahteva in kot pes slepo sledi gospodarju je težko pričakovati, da bo kaj bolje kot je. V Avstiji so npr. za tujce prepovedali nižje plače kot za domačine in so tako tujci povsem nezanimivi ( razen tam kjer domačinov ni dovolj ). To so pri njih zahtevali sindikati. Naše sindikate pa v glavnem vodijo in tudi sestavljajo južnjaki, ki so zainteresirani ravno za nasprotno; da so meje čim bolj odprte. spet je krivo ljudstvo, ki niti od njih nič ne zahteva in jim kot umski prizadetki plačujejo članarine zato, da jim sindikati z vztrajanjem na na pol socialistični delovni zakonodaji uničujejo konkurenčno ekonomsko okolje in odganjajo investitorje, ki edini lahko omogočijo višje plače. Butast narod bo vedno živel slabo.
Tago
15. 10. 2012 18.51
+3
Zelo globoke misli nekoga,ki nima pojma kaj piše. Ne posplošujem,opazuj naše delavce pri delu in zunaj,če si kdaj bil ali greš.Potem pa iskreno povej.Kar tako pljuvati ali hvaliti,hm.Zunaj imajo veliko osebja,ki še iz evrope ni,tako da tisto o južnjakih..... Kako bi se počutil,ko bi sobarico vprašal za najbližjo pot do centra mesta,pa te debelo gleda,ker ne pozna kraja.Pišeš o stvareh,samo da nekaj kritiziraš.Božček...
coral
15. 10. 2012 14.04
+53
Po 15 letih dela v slovenskem turizmu in gostinstvu in šolanja na raznih turističnih šolah da mi gre na bruhanje. Plače so obupne, nadure, nočno delo, nedeljsko delo in podobno ni dodatno plačano.....delaš vse praznike, sobote, nedelje, silvestrovanje kar pozabi, zimske ali letne počitnice tudi.....in potem ti reče tip ki ti je všeč .....eh, kelnarce pa ne bi mel....in je ponosen na svojo punco, medicinsko sestro....ki jo žge cela ekipa reševalne postaje:):)...ampak ona ima spoštovan poklic...a ne??? Gabi se mi ko vidim stavkati javne uslužbence po pisarnah !!!! O odnosu nekaterih ljudi do strežnega osebja pa niti ne bi govorila ker se ti želodec obrne....moja hčera je pred dvema letoma imela preblisk.....mama jaz bi šla v srednju turistično šolo.....hvala b. da sem ji to izbila iz glave....: ljubica zlata kter ded te bo pa mel, če boš delala vse praznike, vikende, in silvestrovanja ???? Na višji in visoki turistični šoli pa kar vpisujejo, vpisujejo....četudi ustvarjajo to ne in tone bodočih brezposelnih ....mislim, KDO PA RABI v Sloveniji 60 wellness managerjev vsako leto???? Diplomiranih ??? Toliko niti wellness centrov nimamo, da bi vse te revčke zaposlili..... da pa o naši preljubi SL. turistični organizaciji ne govorim, ker tam pa denar z veliko lopato mečejo skozi okno.....NAŠ DENAR ( svojega kr ne ) .....to so fine dame v kostimčkih in gospodje v oblekah ki se SELIJO iz sejma na sejem celo leto po svetu in nazdravljajo z dragim vinom ........in fino papajo ....mi pa to financiramo.......
enoh
15. 10. 2012 14.13
-14
coral
15. 10. 2012 14.30
+25
nisem jezna, rada delam v turizmu, samo me jezi ko vidim kako se denar mele skozi okno, delavci pa garbajo - turizem smo ljudje?!! hahahahaha, ja pa ja de.....
:VOY:
15. 10. 2012 14.50
-12
paperon
15. 10. 2012 18.25
No pa naj po teh hotelih privat ali ne poiščejo še kakšno Hildico, ki ma svoje delavce zelo rada......
TRUMPP
15. 10. 2012 13.47
+12
Reši nas lahko samo delo na črno. Jaz nikoli ne zahtevam računa. Jaz sem zadovoljen. Meni se izplača. Za birokrate se pa ne sekiram.
artifakt
15. 10. 2012 13.26
+17
Dokler razni Bojani petani preko politike kupujejo največja turistična središča v državi bo pač tako.... vsi na minimalcu da drži podjetje vrednost in se ga potem zastavlja pri drugih poslih konglomeratstva....
oMAXI
15. 10. 2012 13.28
+3
,..dobrodošel v svet kapitalizma po sloveceljko,..buhahah
spuko
15. 10. 2012 13.15
-25
kaj jamrajo. vsaj job imajo.
Na? Janoš-joco
15. 10. 2012 13.49
+21
samo en vikend v kuhinji in takoj bi drugač...razmišljal kakšan je to job....
coral
15. 10. 2012 14.05
+16
idi posodo nekam pomivat, kjer strežejo 1000 obrokov na dan.....sanjski job !!!!
faronika
15. 10. 2012 14.31
+10
Prophet
15. 10. 2012 13.14
+21
V gostinstvu se služi trd kruh ne šparajte z napitninam pa ne samo natakarjem ampak kuharjem oni vse naredijo,sam vedno zahtevam kuharja če sem zadovoljen z hrano ali mu osebno dam napitnino.
nosferatu
15. 10. 2012 12.33
+10
No evo; kot smo se že menili v onem prejšnjem članku o uspešni sezoni, tudi ni vse tako lepo, kot bi morda lahko kdo ocenil iz raznih vladnih statistik.