Slovenija

'Naj se te grozote nikoli več ne ponovijo!'

Portorož, 11. 09. 2010 17.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanje taboriščnice nacifašističnih taborišč imajo za mlade le eno sporočilo: da ne bi nikoli doživeli njihove usode. "Današnja mladina bi potrebovala malo več domoljubja," pravi Marta Vulič.

V Portorožu poteka vseslovensko srečanje nekdanjih internirank, političnih zapornic in ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov. Tridnevnega srečanja v Portorožu, posvečenega ohranjanju spomina in vrednot, se je udeležilo približno 60 nekdanjih taboriščnic iz Ravensbrücka in Auschwitza, na današnjo osrednjo slovesnost pa jih je prišlo okrog 150. Naj se grozote, ki so jih preživele, nikoli več ne ponovijo, je bilo njihovo osrednje sporočilo.

Srečanje jim zelo veliko pomeni, saj so se v času, ki so ga preživele v taboriščih, med njimi spletle prijateljske vezi, je pojasnila predsednica taboriščnega odbora Ravensbrück Marta Vulič. "Srečujemo se, da se spet počutimo mlajše. Srečanje nam daje energijo za daljše življenje," je dejala. Za mlade, ki si grozote, ki so jih preživele, dandanes težko predstavljajo, ima le eno sporočilo: da ne bi nikoli doživeli njihove usode. Današnja mladina bi potrebovala malo več domoljubja; denar ni vse, največje bogastvo je ljubezen do sočloveka, je zatrdila.

Ministrica: Slavimo moč solidarnosti in zmago nesebičnosti nad sovraštvom

Udeleženke je nagovorila tudi ministrica Ljubica Jelušič, ki je izpostavila, da ob današnjem srečanju slavimo moč solidarnosti in zmago nesebičnosti nad sovraštvom. "S svojim pogumom, požrtvovalnostjo in neizmerno solidarnostjo ste dokazale, kako se je treba boriti proti vojni," je dejala in obenem poudarila, da so vojne najbolj brezobzirne do najbolj ranljivih, do žensk in otrok.

Jelušičeva je izpostavila še pomen osebnih pričevanj in spominov nekdanjih taboriščnic in internirank. "Te solidarnosti in nesebičnosti se moramo naučiti od vas, vedeti moramo, da jo bomo še velikokrat potrebovali, tudi danes," je dejala.

Auschwitz
Auschwitz FOTO: POP TV

Med vojno izseljenih 63 tisoč ljudi

Z območja Slovenije je bilo med 2. svetovno vojno v različna taborišča izseljenih 63.000 ljudi. Koncentracijska taborišča Auschwitz, Ravensbrück, Mauthausen, Rab, Gonars in številna druga so zato v kolektivnem spominu slovenskega naroda, poudarjajo organizatorji srečanja, koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja – Taboriščni odbor Ravensbruck – Auschwitz.

V Sloveniji je po podatkih odbora še živih 327 nekdanjih taboriščnic iz največjega ženskega koncentracijskega taborišča Ravensbrück in iz taborišča Auschwitz. Kot so zapisale ob tradicionalnem srečanju, so jim prav sla po življenju, hrepenenje po domu in tovariške vezi, skovane v trpljenju ne glede na narodnost, pripadnost in vero, pomagale preživeti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Racio
12. 09. 2010 22.53
-2
krnekdoo 12.09.2010, 19:38 1 @ ALFe; Lenin in Stalin pa sta samo uporabila taborišča, ki jih je predhodno uporabljal car....kot tudi npr caristična tajna policija ==>> NKVD Grozljive stvari se dogajajo zaradi naše narave in ne zaradi politične pripadnosti. Evil prevails when good man fail to act Naše narave?? A ti misliš da smo po naravi ljudje zlobni in nasilni? Tako te vzgojijo doma, u šoli, na ulici, u službi, po televiziji in tako naprej. Tako da ne govori o človeški naravi kot nekaj določenega. Vse se naučimo sproti iz okolice...
Nita11
12. 09. 2010 21.26
+0
da naj se ne bi ponovilo? Mi sedaj niti pomisliti ne moremo, kaj se je takrat dogajalo. Mislim pa, da se bo ponovilo, mogoče samo na drugačen način. Ker ljudje med seboj se preveč sovražijo. Takoj gledajo s kje so, kako se pišejo, katere barve je...ne nikogar to ni izučilo, žal! Da smo vsi enakopravni, aha zgodbice. Žal človeka nikoli ne gledajo po njegovih vrednotah. In res mi ni jasno za skinhead-e, lahko je zdej nekaj folirat in delat se frajerja, rada bi jih pa videla takrat. Sej pravim, če bi se to zdej zgodilo, bi večino ljudi naredilo samomore, kot pa prenašalo tako grozoto, ker nismo tako močni in voljni do življenja, kakor so bili takrat. Prepuščeni v nemilosti in nisi vedel ali boš jutri še živel.
krnekdoo
12. 09. 2010 19.38
@ ALFe; Lenin in Stalin pa sta samo uporabila taborišča, ki jih je predhodno uporabljal car....kot tudi npr caristična tajna policija ==>> NKVD Grozljive stvari se dogajajo zaradi naše narave in ne zaradi politične pripadnosti. Evil prevails when good man fail to act
smeh-lol
12. 09. 2010 15.06
+1
@vetlan Vem da so. Ti si izrecno opredelil primer družbenega premoženja, ki se je zdaj privatiziralo in to je v rokah ljudi, ki so v tesni zvezi s prejšnjim režimom. Žalostna resnica je, da levi in desni, vsi kradejo, tako ali drugače.
vetlan
12. 09. 2010 14.21
smeh-lol, vsi so lih, narod premalo ve, ker znajo dobro skrivati. še enkrat ... vsi so lih
zahod.west
12. 09. 2010 11.46
-1
vsaj tokrat ni govora o naci-fašizmu namesto nacional-socializmu........beseda naci-fašizem je le komunistična izmišljotina v propagandne namene............obstajal pa je le nacional.socializem...in vsi vemo, kako zloben sistem je to bil ...komunisiti so ga samo še nadgradili
smeh-lol
12. 09. 2010 11.17
@vetlan Tisti, ki zapravljajo so nekdanji člani podmladka KP in če pogledaš njihove družinske člane boš ugotovil, da je imela večina t.i. "tajkunov" očete v KP. So tudi drugi, vendar samo "majhne ribe".
vetlan
12. 09. 2010 10.25
swedenb 11.09.2010, 18:17 "Komunizem je pri nas pustil svoj pečat." Ja, pustil je vam precej premoženja, ki ste ga (nasprotniki socializma), zapravili ustvarili vojsko brezposelnih in revnih, ter spomine na nekdaj lepo življenje in svobodno Slovenijo.
beri66
12. 09. 2010 10.03
+0
domoljubje je pozitivna vrednota, ampak samo do določene mere, hitro se lahko sprevrže v nacizem in fašizem...pri nas se tega ni bati, Slovenci nikoli niso bili domoljubi, nazadnje partizani, od takrat malo ali nič.
Osvald
12. 09. 2010 09.10
Saj politiki sami silijo narod na puntanje
sajba2010
12. 09. 2010 07.10
-1
pozdravljeni saj pa če realno pogledate se "genocid"dogaja že v slo!samo na milejši način,če se temu lahko tako reče.Samo si poglejte naša podjetja kako delajo z delavcem.Malo da ne se morajo boriti za svoje preživetje in če neboš delal in bil tiho si takoj na cesti ali pa ne dobiš plačila.Potem pa preživi ali pa crkni.Močnejši naj preživi ostali pa...naša vlada =nacistični sistem.samo na milejši način.
Alojz Železnik 1
12. 09. 2010 06.29
-1
Ne pozabimo, da je bil Hitler le učenec velikih komunistov Lenina in Stalina in da so naši komunisti po njunem vzoru prav tako ustanavljali taborišča. pometimopredsvojimpragom.press
M-teorija
11. 09. 2010 22.54
-gorenjka-11.09.2010, 20:34 Tako črn kot čna luknja. Najbrž, ga zato tudi ne morem videti. Srka vse okoli sebe in nič ne oddaja.
24Ppkur
11. 09. 2010 22.47
+0
.... pred kakšnim letom sem imel priložnost ogledati si Auschwitz ... sama groza, žalost, obup .... ostal sem brez besed, ... pravzaprav sploh ne moreš dojeti, da se je kaj takega zgodilo, da smo ljudje take okrutnosti sploh sposobni.... neverjetno, žalostno in res v opomin vsem nam in prihodnjim rodovom.
-gorenjka-
11. 09. 2010 20.34
.......joj,kok sem jest vesela,ko vidim,da naš tonči še vedno obvlada črni humor......čavči,tonček.... ,)
abeceda123
11. 09. 2010 19.44
Kaj le pomeni trpljenje in če si brez denarja, nič.................glavno, da imaš v sebi ljubezen, pa čeprav do istospolnega partnerja.
QueerAsYou
11. 09. 2010 19.32
-1
swedenb A žal se ravno v "odprtomiselni" in "napredni" deželi Sloveniji pojem domoljuba brezpogojno povezuje z nacionalizmom, skinheadi, Nestrpneži do drugih ras, nasionalnoststi, spolne usmerjenosti in podobno sigurno niso domoljubi!
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
11. 09. 2010 18.24
-1
mislim da se sedaj dogajajo enake stvari ne na taksen nacin ampak zelo podoben.lep pozdrav
swedenb@gmail.com
11. 09. 2010 18.17
Potrebovali bi malce več dobmoljublja, so rekle. A žal se ravno v "odprtomiselni" in "napredni" deželi Sloveniji pojem domoljuba brezpogojno povezuje z nacionalizmom, skinheadi, ipd. Kar poglejte si malce izjave levih političnih strank oz. njihovih članov in skupin, katere ščitijo. Komunizem je pri nas pustil svoj pečat.
Connor
11. 09. 2010 18.15
Še prehitro se bodo zadeve ponovile...