Slovenija

'Naj preiskovalna komisija zaključi delo'

Ljubljana, 12. 06. 2008 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V poslanski skupini SD vse odgovorne pozivajo, naj Cviklovi komisiji omogočijo normalen zaključek dela.

V poslanski skupini SD odgovorne pozivajo, naj Cviklovi komisiji omogoči normalen zaključek dela (na sliki Milan. M. Cvikl).
V poslanski skupini SD odgovorne pozivajo, naj Cviklovi komisiji omogoči normalen zaključek dela (na sliki Milan. M. Cvikl). FOTO: Dare Čekeliš

Poslanska skupina SD je v izjavi za javnost izrazila ogorčenje "nad poskusi koalicije in SNS, da z metodami manipulacije in zlorabe poslovnika DZ komisiji, ki preučuje nakup oklepnikov 8X8, onemogoči dokončanje njenega dela". Hkrati v PS vse odgovorne pozivajo, naj komisiji omogočijo normalen zaključek dela.

V poslanski skupini ravnanje SNS in koalicije štejejo "ne le kot načrtno onemogočanje nadzorne vloge parlamenta, kar je nedopustno, temveč tudi kot jasen znak, da je preiskovalna komisija v postopku ocene nabave oklepnikov Patria prišla do ugotovitev, ki ne smejo biti odkrite, saj bi lahko škodovale aktualni oblasti". V poslanski skupini zato vse odgovorne pozivajo, da omogočijo normalen zaključek dela preiskovalne komisije.

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič je skupaj s še dvema članoma komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, Robertom Hrovatom (SDS) in Josipom Bajcem (SLS) v torek vložil zahtevo za sklic nujne seje komisije, na kateri bi bil zaslišan njen predsednik Milan M. Cvikl (SD).

Hrovat: Gre za poskus maščevanja

Poslanec SDS Robert Hrovat način vodenja komisije, ki preučuje nakup oklepnikov, ocenjuje kot poskus maščevanja politikov iz SD, LDS in Zares ter Sistemske tehnike, ker slednja ni bila izbrana na razpisu. Vsi omenjeni so bili po njegovem očitno prepričani, da bodo posel dobili že na podlagi pisma o nameri, kar pa se jim "k sreči ni posrečilo".

Po Hrovatovih navedbah se v zadnjem času v javnosti pojavlja vse več dokazov, ki nakazujejo na politično, poslovno in osebno prepletenost tistih, ki najbolj problematizirajo odločitev za nakup oklepnikov Patria. Ob tem navaja politične in poslovne povezave med nekdanjim poslancem LDS in predsednikom komisije Milanom M. Cviklom, direktorjem Viator Vektorja, večinskim lastnikom neuspelega ponudnika v omenjenem poslu Sistemske tehnike, Zdenkom Pavčkom - ta naj bi po njegovih navedbah pripadal LDS - ter članom uprave Viator Vektor Ivanom Prebilom, ki je za komisijo pripravil izvedensko mnenje.

Poleg tega, da "je politično in poslovno povsem neprimerno, da izvedensko mnenje napiše član uprave neuspelega ponudnika", poslanec opozarja tudi na to, da "poročilo ne sloni na dejstvih". Po njegovem namreč dokumenti, iz katerih je ministrstvo za obrambo v sredo umaknilo oznako zaupno in se nanašajo na garancijske roke, v celoti negirajo trditve izvedenskega mnenja, samega Prebila pa postavljajo na laž.

Poslanec ob tem še opozarja, da vsi vpleteni s svojim početjem povzročajo škodo tako podjetju Gorenje, ki je vključeno v ta nakup, kot tudi državnemu zboru in Republiki Sloveniji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

de-lay
13. 06. 2008 15.13
Hja kaj pa vem. V podzavesti povprečnega Slovenca je še vedno misel. Službo moram imet, imet, imet.... In novinarji niso nobena posebna izjema. Če samo pogledaš kakšne teme furajo nekateri ti je jasen domet. Takle mamo.
Buena Vita
13. 06. 2008 14.11
de-lay--imaš silne želje,tud meni se neki takega sanja,samo od kje pripeljat raziskovalne novinarje,v naši ljubi domovini so te strukture zatajile, ali pa je slaba fakulteta? ali kaj,kar ne vemo,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
de-lay
13. 06. 2008 12.57
Ja res je. Ampak v drugem primeru. Tako da bi bilo higienično, da se odstrani iz položaja. Samo on tega najbrž noče razumeti. V takih primerih pogrešam raziskovalne novinarje, ki bi ga raztrgali, konec koncev je nekoga iz njihove branže nezakonito prisluškoval.
manjakranjc@hotmail.com
13. 06. 2008 12.44
Ampak Kosu se je dokazalo :) de-lay.
de-lay
13. 06. 2008 12.10
Veš kako, jaz vsakega vzamem najprej kot pozitivnega se pravi ni kriv dokler se mu ne dokaže, potem pa odštevamo...
Buena Vita
12. 06. 2008 23.44
Magdalena Mitrovic
12. 06. 2008 21.58
spajtlerblank spajtlaj se in ...kozo
de-lay
12. 06. 2008 21.13
Yep. Pismo o nameri pomeni, da ima izdajatelj namen (iz tega tudi ime). Kako pa ima lahko namen do nekoga za katerega ne ve, če mu bo razpis namenjen v izvajanje? In Kos pravi, da to ni koruptivno? Še ena točka minusa zanj...
Buena Vita
12. 06. 2008 21.10
CVIKL MORA ŠE OD KJE BITI PREGNAN,povsod je pristavil lonček,povsod naredil šklapadrijo,pa še vedno ne razume da je klovn,da pa je naredil kaj koristnega nisem slišala je kdo?????
baltbaltazar@email.si
12. 06. 2008 20.50
de-lay zadel si bistvo. Cvikl in njegovi levi tovariši ne morejo preboleti, da jim je propadel posel za katerega so imeli že pismo o nameri. Zato mora Cvikl nujno biti zaslišan pred to komisijo, sam pa mora odstopit iz mesta predsednika te komisije.
de-lay
12. 06. 2008 17.35
Tudi če bi opozicija imela kaj odkritega vse postane zelo relativno s stvarmi, ki se dogajajo. Pismo o nameri ni koruptivno? Zakaj pa so ga dali samo enemu od ponudnikov? Ravno v tem kontekstu je koruptivno, če bi ga dali vsem potem bi bilo pismo o nameri izpeljave posla z najboljšim ponudnikom tako pa se je pričakovalo da bo posel gladko dobi konkretni ponudnik. O tem, pa da izvedenska mnenja piše član konkurenčnega podjetja in pri tem izpostavlja državo kot kršitelja poslovnih skrivnosti je pa sploh nekaj boljšega. Jasno se to lahko zgodi le v okolju kjer se je stigmatiziralo privatno lastnino skozi desetletja.