Slovenija

Največ je posegov v zasebnost zaposlenih

Ljubljana, 26. 01. 2011 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z razmahom mobilne telefonije in interneta so naši osebni podatki vse lažje dostopni. Če ne pazimo, komu jih posredujemo in kaj z njimi počnejo drugi, se lahko kaj kmalu znajdemo v velikih težavah.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar: "Poskrbeti je potrebno, da naša zasebnost ne bo v celoti povožena."
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar: "Poskrbeti je potrebno, da naša zasebnost ne bo v celoti povožena." FOTO: POP TV

Ob evropskem dnevu varstva osebnih podatkov je Urad informacijske pooblaščenke pripravil dogodek, s katerim je želel opozoriti na pomen varstva osebnih podatkov v sodobni, tehnološko vse bolj razviti družbi. Zasebnost kot vrednota izginja, vse več je posegov v zasebnost zaposlenih in to postaja rak rana naše družbe, meni informacijska pooblaščenka.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je uvodoma dejala, da je v obdobju modernih informacijskih tehnologij v zasebnost zelo lahko posegati. Ko so letos pripravljali statistiko za leto 2010, so ugotovili, da je pri nas daleč največ posegov na področju zasebnosti na delovnem mestu.

Ko šefi ''vlečejo na ušesa''

"To vse bolj postaja rak rana naše družbe. Danes v zasebnost lahko posegamo s tehnologijami, ki so očem nevidne. Ni več redkost, ko najdemo primer videonadzora, ki hkrati vsebuje audionadzor, kar pomeni, da radovedni šef ne samo gleda, ampak tudi posluša svoje zaposlene," pravi informacijska pooblaščenka.

Poudarila je, da tudi v uradu iz leta v leto opažajo, da so ljudje vse bolj ozaveščeni. Prijav se ne bojijo in nobena ne ostane nerešena, je zagotovila Pirc Musarjeva.

Osrednji del današnjega dogodka v ljubljanskem Koloseju je bila sicer slovenska premiera britanskega dokumentarnega filma Izbrisati Davida o zasebnosti, nadzoru in vseobsegajočih bazah podatkov, ki odpira mnoga vprašanja o družbi nadzora in izginjajoče zasebnosti.

Elektronske naprave
Elektronske naprave FOTO: Reuters

Film pripoveduje zgodbo o Davidu Bondu, ki živi v Veliki Britaniji, eni izmed držav z najbolj invazivnim sistemom nadzorovanja na svetu. Odloči se, da bo izvedel, koliko o njem dejansko vedo zasebna podjetja in vlada, zato se prepusti nadzoru in poskuša izginiti. Za seboj pusti nosečo ženo in majhnega otroka ter prične potovanje v neznano, kjer njegovemu gibanju stalno sledijo preko vseobsegajočih baz podatkov. To strašljivo potovanje ga prisili k premisleku o pomenu zasebnosti in njeni izgubi.

Že tradicionalno so ob tej priložnosti podelili nagrado za dobro prakso na področju varstva osebnih podatkov po enemu upravljavcu osebnih podatkov v zasebnem in v javnem sektorju.

V zasebnem sektorju je nagrado prejelo Društvo življenje brez nasilja, ki je odlično poskrbelo za varstvo občutljivih osebnih podatkov njihovih strank, v javnem sektorju pa je prejemnik nagrade javni zavod Obalne lekarne Koper, ki si je nagrado prislužil z odličnim varstvom zdravstvenih podatkov strank.

Letos so prvič podelili posebno priznanje za napore na področju vgrajene zasebnosti (privacy by design) Ambasador zasebnosti 2010. Nagrado je prejel Urad za meroslovje RS za delo pri sektorskem merjenju hitrosti v prometu, ki dokazuje, da je novo metodo merjenja hitrosti vožnje mogoče izvajati tudi brez nesorazmernih posegov v zasebnost posameznika in z minimalno obdelavo osebnih podatkov posameznika.

Priznanja so dobila še podjetja, ki so v letu 2010 pridobila certifikat po standardu za varovanje informacij ISO/IEC 27000 in s tem izkazala visoko raven zavarovanja osebnih podatkov.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rageinblack
27. 01. 2011 00.26
Pravzaprav, če ne bi bilo korupcije, takega nadzorovanja ne bi potrebovali... pravzaprav, ga ne potrebujemo sploh. NWO is Not WellcOme.
rageinblack
27. 01. 2011 00.14
+1
Ko bo korupcija izginila tega nadzorovanja ne bomo potrebovali... torej nikoli.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
26. 01. 2011 21.51
2012 se vse konca.Lep pozdrav toliko o kratenju clovekovih pravic.Uzivajmo zivljenje zelo kratko je
proofreader
26. 01. 2011 21.48
+1
Otroci mlajši od 13 let lažejo o svoji starosti in se prijavljajo na Facebook.
pikador
26. 01. 2011 20.02
+1
A ni velika britanija liberalna država - sanja svinja o koruzi
tedo974P8medo
26. 01. 2011 16.25
Za igre in druge aplikacije na Facebooku imejte drug facebook račun, prvi račun pa uporabljajte samo za prijatelje.
Audy
26. 01. 2011 13.16
Ah, kaj vse je treba pisat v CV in ljudje to razpošiljajo stotinam podjetij, pa se še nič ni zgodilo.
Franc Zabukovec
26. 01. 2011 13.03
Pametno je da ne poveš koliko in kje kradeš, ker ostali lahko ugotovijo, da maš dost da te pridejo okrasti