Slovenija

Lahko z Urbano ukradete identiteto?

Ljubljana, 09. 09. 2010 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
89

Nadzornik LPP lahko od potnika z mesečno Urbano zahteva predložitev osebne izkaznice. V nasprotnem primeru lahko kartico odvzame in izda listek z napisom ''Kraja identitete''.

Kontrolor lahko odvzame potniku imensko kartico Urbana zelene barve tudi v primeru, če se potnik, na zahtevo kontrolorja, ne izkaže z lastnim osebnim dokumentom s sliko, s katerim bi dokazal lastništvo imenske kartice Urbana zelene barve. Splošni prevozni pogoji

Na mesečnih zelenih karticah Urbana za brezgotovinsko plačilo vožnje z ljubljanskimi mestnimi avtobusi ni fotografije imetnika, zato kontrolor LPP od potnika zahteva predložitev osebnega dokumenta. V nasprotnem primeru lahko Urbano odvzamejo in potniku izdajo listek s potrdilom, na katerem piše Kraja identitete.

Bralka se sprašuje, ali ima nadzornik LPP sploh pravico zahtevati osebni dokument. ''Oblečeni so v bele srajce in temne hlače. Na vidnem mestu imajo pripete svoje fotografije, a brez imena.'' Ob morebitnem odvzemu Urbane izdajo potrdilo s številko in ne z imenom kontrolorja. ''17-mestno število vsebuje zakodirano strogo varovano identiteto uslužbenca LPP,'' je ogorčena. Sprašuje se, kdo pa bo varoval njeno identiteto na ljubljanskem avtobusu ob morebitni zlorabi.

Mesečna Urbana je vezana na imetnika, ki ima nekaj popusta v primerjavi s potniki s prenosljivo kartico.
Mesečna Urbana je vezana na imetnika, ki ima nekaj popusta v primerjavi s potniki s prenosljivo kartico. FOTO: Špela Zupan
Za ponovno izdajo odvzete kartice Urbana z naloženo vozovnico v roku 60 dni po dnevu odvzema te prevoznik zaračuna potniku, strošek ponovne izdaje v višini 40 evrov in potniku odvzeto kartico vrne v stanju, v kakršnem je bila odvzeta. Po tem roku potnik eno leto od dneva odvzema ni upravičen do terminske vozovnice Urbana, kupljene pod enakimi pogoji, kot jih je imela odvzeta. Splošni prevozni pogoji

Na LPP so pojasnili, da je pri zeleni terminski Urbani potnik dolžan pokazati dokument na zahtevo kontrolorja LPP, mestnega redarja ali inšpektorja. Če uporabnik mesečne kartice ne želi pokazati dokumenta, mu jo lahko nadzorniki odvzamejo. Pri brezimenski rumeni Urbani kontrolor LPP pri uporabniku lahko preveri le, ali je bila kartica potrjena in jo vzame v primeru prekrška. Osebnega dokumenta mu potnik ni dolžan pokazati.

Inšpektor ali mestni redar od uporabnika pri zeleni in rumeni Urbani lahko zahtevata osebni dokument ob storitvi prekrška, ko za izvajanje nadaljnjega postopka in morebiten predpis globe potrebujeta identiteto uporabnika.

Na LPP so še poudarili, da potnik pri prejemu mesečne Urbane vedno prejme besedilo, kjer podpiše, da se strinja s Splošnimi prevoznimi pogoji podjetja LPP, s čimer soglaša, da bo ob preverjanju vozovnice pokazal dokument s sliko.

Legitimiranje s strani uradnih oseb ni odvisno od volje

Da ima kontrolor LPP pravico zahtevati vpogled v osebni dokument, meni tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. ''Pri nakupu terminske vozovnice gre za sklenitev obligacijskopravnega razmerja,'' s temelji na prostovoljni izjavi volje posameznika, ki s sklenitvijo pravnega razmerja tudi sprejme pogoje poslovanja. Tako privoli v obdelavo določenih osebnih podatkov in med drugim soglaša tudi z neprenosljivostjo mesečne Urbane, vezane na imetnika. Če takšnih pogojev ne želi sprejeti, lahko za prevoz izbere prenosljivo Urbano, ki jo lahko uporabi kdor koli za prevoz do izčrpanja na njej naloženih sredstev.

Dokument s fotografijo je poleg osebne lahko tudi dijaška ali študentska izkaznica, indeks, potni list, izkaznica športnega kluba, vozniški izpit oziroma kateri koli dokument s sliko. LPP

Zakon o osebni izkaznici sicer določa, da jo je državljan primoran pokazati pooblaščenim osebam, kar pa kontrolorji LPP niso. A Pirc Musarjeva pojasnjuje, da je legitimiranje s strani policistov, carinikov in varnostnikov neodvisno od volje posameznika. Policistu smo torej po zakonu dolžni pokazati osebni dokument s fotografijo, četudi si tega ne želimo. ''V konkretnem primeru pa gre za preverjanje spoštovanja pogodbe, katerega način je pogodbenima strankama vnaprej znan in sta z njim soglašali,'' je pojasnila.

LPP torej kot pogodbeni partner potnika ugotavlja, ali imetnik kartice izpolnjuje pogodbo, kot je bilo dogovorjeno – ali spoštuje pravila o njeni neprenosljivosti. ''To stori tako, da njegov pooblaščeni kontrolor vpogleda v osebni dokument potnika, ki se izkaže s terminsko vozovnico. Kontrola se izvrši na licu mesta. Če kontrolor ugotovi, da terminsko kartico uporablja oseba, ki ni njen imetnik, jo odvzame. Enako ravna, če se oseba ne želi izkazati z osebnim dokumentom. V obeh primerih LPP z odvzemom terminske kartice obdeluje le osebne podatke imetnika terminske kartice, ki jih, ker je imetnik njegov pogodbeni partner, že tako vodi v svojih evidencah.''

Splošni prevozni pogoji
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macketin
08. 01. 2011 07.33
PA DAJ JANKOVIČ POVEJ TI MENI KAJ PREKLETO TEBI NI JASNO...ASE TUKAJ JE TREBA SLUŽIT NA BOGIH... IN usi tisti ki se bojite za IZGUBO DOKUMENTOV.. KUPI NAVADNO V TRAFIKI..brez podatkov, TAKO JO LAHKO STO KRAT IZGUBIŠ::NIČ ODJAVLJAŠ IN NIHČE NE DOBI TVOJIH PODATKOV.. KJE PA PIUČE DA MORTE IMET MOJE PODATKE ČE SE HOČEM PELJAT Z AVTOBUSOM, HALOOOOOOOO???? KJE pa ŽIVIMO!!!!?!?!?!?!?!? *
zmajchek
10. 09. 2010 15.36
Podajam še izčrpno poročilo z Ministrstva za Promet. Kontrolo vozovnic izvajajo kontrolorji Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) skladno z naslednjimi dokumenti: - Odlok o organizaciji in načinu izvajanja mestnih linijskih prevozov potnikov (Ur.l.RS št. 55/2009), - Splošni prevozni pogoji - MPP za prevoz potnikov in prtljage v mestnem javnem linijskem prevozu potnikov (objavljeni na spletni strani LPP), - Opis delovnega mesta kontrolor MPP (točka 7: Naloge in vrste dela). Izvajanje kontrole plačila vožnje v javnem potniškem prometu mesta Ljubljane je definirano v Odloku o organizaciji in načinu izvajanja mestnih linijskih prevozov potnikov (Uradni list RS, št. 55/2009 z dne 17. 7. 2009), kjer je v 14. členu navedeno, da voznik in kontrolor izvajalca izvajata kontrolo plačila ob vstopu v vozilo oziroma veljavnosti vozovnic med vožnjo. Voznik in kontrolor izvajalca morata biti uniformirana in imeti na vidnem mestu oblačila pripeto identifikacijsko kartico. Zakon o prekrških (ZP-1-UPB4) v 45. členu navaja, da o prekrških odločajo prekrškovni organi in sodišča. Prekrškovni organi so upravni in drugi državni organi in nosilci javnih pooblastil, ki izvajajo nadzorstvo nad izvrševanjem zakonov in uredb, s katerimi so določeni prekrški, in organi samoupravnih lokalnih skupnosti, ki so s posebnimi predpisi pooblaščeni za odločanje o prekrških. Prekrškovna organa MOL sta inšpektorat in mestno redarstvo. Kontrolorji torej izvajajo le nadzor nad plačilom voženj, kar storijo s pregledom vozovnic, h katerim lahko po potrebi zahtevajo dokument s fotografijo (npr. dijaška izkaznica). Vsak potnik ob izdaji terminske vozovnice podpiše izjavo, s katero soglaša, da se bo v primeru kontrole indentificiral z lastnim osebnim dokumentom ali drugim dokumentom s sliko. Če se kontrolirana oseba ne izkaže z zahtevanimi dokumenti, kontrolor lahko zahteva, da taka oseba zapusti vozilo mestnega avtobusa. Kontrolor nima pristojnosti izrekanja prekrškov.
pipilongstock
10. 09. 2010 15.01
+1
saj to vprašajo samo tiste z mesečno... če vas to moti, imejte prenosno in ne bo treba kazati ;)
nibo
10. 09. 2010 14.25
Zakon predvidev da je državljan primoran pokazati osebi ki je uradna oseba kar kontroloji niso. Torej so splošni pogoji v nasprotju z zakonom. Gospa Pirčev malo še pravne knjige poštudirat.
nibo
10. 09. 2010 14.19
Drugo ne pokažem nobenemu svoje osebne če se ne predstavi s službeno izkaznico, imenom in priimkom.
nibo
10. 09. 2010 14.17
Ni mi jasno kako ti lahko urbano vzame pri tem pa ne vrne kupnine ki si jo ti dal. Saj moraš kartico plačat ne dajo ti jo zastonj. Torej si kartico plačal in je tvoja last.
jani.st
10. 09. 2010 13.22
kaj a zdej mi bojo že "šoferji" govoril da jim morm dat osebno. kar naj proba.
ir0cky
10. 09. 2010 12.46
@zmajchek, na žalost nisem več dijak ;) pač sm se odloču da bom študiral na univerzi in mi za to ne pripada subvencija kot zgleda...sicer sem pa že poslal opravičilo za prvi članek, sam ga zgleda niso objavili ;)
zmajchek
10. 09. 2010 12.10
@ir0cky, tudi na 24ur.com je objavljeno, da imajo nerezidenti slovenske prestolnice subvencionirano vozovnico po ceni, kot jo imajo rezidenti. Torej plačajo 17 €. http://24ur.com/novice/slovenija/cena-student...
ir0cky
10. 09. 2010 11.30
k4z res si omejen bebec...simonov zaliv je privat plaža v lasti hotelov Bernardin in zato se plača...cenik velja za vse, je pa od tistega ki dela na vratih odvisno komu bo računal in komu ne...porotoška plaža pa se ne plača lih zaradi tega!!! Sicer pa če tako gledamo potem se lahko ukine tudi subvencionirana študentska prehrana za študente iz Lj....sj jim lahko mamice kuhajo ;)
k4z
10. 09. 2010 10.47
irocky taksa na ljubljancane in ostale je bila ze San Simon npr, ali pa Portoroz pride punca k je primorka brezplacno na plazo, od mene zahteva 5 eurov vstopnine tk da ne mi o tem da nimate razdeljeno primorce pa ostale
ir0cky
10. 09. 2010 09.11
haha...kolko ene moti da se ljudje švercajo...js se bom še naprej, ker se mi ne zdi korektno da študentje ki ne živijo v ljulbjani, torej že tako plačujejo stanovanja ali domove, sedaj dobijo še dodatno obramenitev. Sicer pa naj pride gospod Janković na morje pa mu bom js priskrbel nesubvencionirano turistično takso!!!
Accipi
10. 09. 2010 06.55
js dobivam minuse, titovka pa pluse. sam a en benti čez sistem pa dobiva same pluse pr komentarjih. titovka: pr tisti urbani, kjer ni imena in priimka napisanga, ti noben ne bo reku za osebno. to velja sam za mesečne, kjer pa ime in priimek sta.
dubliner
10. 09. 2010 00.33
Men se je pa vedno zdela siva, ne zelena..
135kmh
09. 09. 2010 22.32
Seveda da bi lahko dali sliko gor, samo to bo v naslednji verziji urbane, bo treba dat spet kakih 10€ in bo slika. Denar se mora obračat :) v korist Golobiča and company
OGDRINA
09. 09. 2010 22.26
prvo nej mi pokaže kakšen dokoment in pol se bova pogovarjala
Accipi
09. 09. 2010 22.02
titovka, a si ti že kdaj vidla mesečno urbano ?
Uroš Slabe
09. 09. 2010 21.51
ha ha slika 5 x drazja lol a en digitalc pa printer na okencku pa je slika takoj ne tople vode odkrivat pac LPP MA PREVEČ DNARA za nadzornike vozniki so pa zato da vozijo ne pa kartice gledajo
kriistiina
09. 09. 2010 20.49
joj te iz lppja mi grejo tok ne jetra kr naprej hočjo to preverjat pa jim dam zdraustveno in jim ni dost pa kaj bi še radi k da tm gor ne piše mojih podatkov ?? .. glede tega mi grejo pa resno na žiuce
happygirl77
09. 09. 2010 20.44
tale sistem me ubija, spominja me na taborišča!?