Slovenija

Predsednika uprave Darsa naj bi odstavili zaradi hčerinske družbe Delkom, ki se ukvarja s telekomunikacijami

Ljubljana, 13. 01. 2016 20.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Z./A.B.
Komentarji
8

Po naših informacijah je nadzorni svet Darsa razrešil predsednika uprave Matjaža Kneza in člana uprave Franca Skoka. Uradne potrditve še ni, neuradno pa naj bi bili razrešitvi povezani z Darsovo telekomunikacijsko hčerinsko družbo Delkom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Zakaj razrešitve?
    01:55
    Iz 24UR ZVEČER: Zakaj razrešitve?
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Robertom Ličnom
    02:25
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Robertom Ličnom

Po naših informacijah je nadzorni svet Darsa nocoj na seji razrešil predsednika uprave Matjaža Kneza in člana uprave Franca Skoka.

Uradnih pojasnil še ni, neuradno pa naj bi bili razrešitvi povezani z Darsovo telekomunikacijsko hčerinsko družbo Delkom. Kot so poročali v oddaji 24UR ZVEČER, so to družbo ustanovili zaradi povečanja prihodkov in trženja optičnega omrežja ob avtocestah. Za ustanovitev te družbe pa je zdaj že bivša Darsova uprava imela osnovo v sklepu prejšnjega nadzornega sveta in tudi v zakonskih aktih, ki določajo, da lahko vsaka družba ustanovi odvisno družbo.

Po naših podatkih je bil glavni greh Knezove uprave ta, da ni podlegla očitno močnim pritiskom infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča po obvladovanju 220 milijonov evrov vrednih projektov elektronskega cestninjenja in gradnje avtocestnega odseka Gruškovje-Draženci.

Matjaž Knez
Matjaž Knez FOTO: POP TV

Ličen: Glavni razlog je obvladovanje večmilijonskih projektov

Razrešitev Kneza se je sicer nakazovala že septembra lani, ko je državni SDH razrešil nekdanjega prvega nadzornika Darsa Roberta Lična - ta pa je bil trn v peti zlasti Gašperšiča, ki naj bi od njega zahteval razrešitev Kneza.

Ličen je tak scenarij napovedal. "Tudi takrat je bila edina zahteva, da je "naš" predsednik uprave. Ni bilo pomembno, ali je dober ali ne, ali je sposoben ali ne, dejstvo je bilo samo, da ni iz prave politične opcije. Vse, kar je ta vlada obljubljala pred volitvami, je požrla," je povedal za oddajo 24UR ZVEČER.

Ko je minister od njega zahteval menjavo predsednika uprave, mu je povedal, da tega ne bo storil, saj za to ni videl zakonitega razloga. "Potem so zamenjal mene in verjetno so zdaj z enakim razlogom zamenjali tudi Kneza."

Na vprašanje, ali gre tukaj tudi zato, da želijo lobiji blizu vlade Mira Cerarja obvladovati Darsove milijone, je odgovoril: "Prepričan sem, da je glavni razlog obvladovanje projektov, ki so v teku, in so vredni več deset ali več sto milijonov davkoplačevalskega denarja. To sem povedal že takrat in tako menim še danes," je še dodal.

Za tri mesece prihaja Tomaž Vidic

Po neuradnih podatkih spletnih Financ naj bi Kneza začasno zamenjal Tomaž Vidic, po treh mesecih pa naj bi bil nato objavljen javni razpis. Po njihovih podatkih so nadzorniki pri začasnem imenovanju Vidica upoštevali tudi to, da toži Dars zaradi premestitve njegovega delovnega mesta iz Ljubljane na Vransko. Dogovorili so se, da bo Vidic tožbo umaknil.

Knez in Skok sta sicer svoji funkciji na Darsu opravljala od 20. avgusta 2012 dalje. V upravi tako zdaj ostajata še Marjan Sisinger in Gašper Marc.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

modelx
14. 01. 2016 08.59
+1
razlog za razrešitev je napačen in jih bo tožil. če je dobil nalogo za ustanovitev take družbe od prejšnje uprave, je to moral narediti, če ne bi, bi ga oni že razrešili. kot piše, je pravi razlog, da se je uprl tej upravi, da ni izral njihovega ponudnika za cestninjenje. seveda tega ta uprava ni smela tako definirati. torej, ponovno - napačen razlog in jih bo tožil. dars bo mpral njemu plačati kar nekaj denarja.
Manu Cocker
14. 01. 2016 08.31
+2
Spet ena Obremenjena faca!!
MilanLopov
14. 01. 2016 08.24
+4
In se ropanje države s strani leve mafije pospešeno nadaljuje. Postavljanje "pravih" ljudi na prava mesta je odločilen korak do tega.
ochi
14. 01. 2016 08.19
+1
podobno kot nekoč meglič s telekomom, je najbrž tudi tale falot ob "vzdrževanju" avtocest mimogrede potegnil še par vodov za optiko. seveda na stroške darsa.
proofreader
13. 01. 2016 21.59
+36
Spet se igrajo z našim denarjem.
rde?kar
13. 01. 2016 21.36
+21
To se samo pri nas dogaja .V zdravstvo šolstvu v gospodarstvu javne službe. No potem pa odškodnine Namesto ,da bi s tem denarjem kaj naredili.
ŠTRAJK ZA VSE
13. 01. 2016 21.10
+5
Mogoče bomo leto gradili: -2. odsek Draženci - Gruškovje -razcep Šmarje-Sap -HC Jagodje-Lucija
ToJeToZaZdaj
13. 01. 2016 20.58
+25
Evo ze nove zahteve za oskodnine in dusevne bolecine so na poti...