Slovenija

Nadzor zgolj nad zakolom perutnine

Ljubljana, 16. 04. 2012 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V sredo bodo stavkali tudi veterinarji, ki bodo v klavnicah izdajali spričevala zgolj za zakol perutnine, medtem ko ne bo nadzora v klavnicah za rdeče meso. Nujna veterinarska oskrba bo zagotovljena.

Na terenu bodo veterinarji delali le v primeru, če bo šlo za primer utemeljenega suma mučenja živali ali pa za sum na kužno bolezen.
Na terenu bodo veterinarji delali le v primeru, če bo šlo za primer utemeljenega suma mučenja živali ali pa za sum na kužno bolezen. FOTO: Reuters

V sredo bodo stavkali tudi veterinarji. Kako bo potekala stavka, je pojasnil vodja stavkovnega odbora Sindikata veterinarjev Milan Štimec. Veterinarji so tudi v času stavke po zakonu dolžni zagotoviti nekatere najnujnejše ukrepe. Tako bodo nemoteno potekale preiskave, katerih opustitev bi neposredno ogrozila zdravje ljudi in živali, prav tako bodo izvajali vse potrebne ukrepe ob morebitnem izbruhu določenih kužnih bolezni. Izjemoma bo zagotovljen nadzor uradnih veterinarjev v klavnicah za belo meso (perutnina), ne bodo pa izvajali nadzora v klavnicah za rdeče meso (druge vrste živali).

Stavka bo potekala na delovnih mestih in ne v klavnicah, pojasnjuje Štimec, zato se bodo veterinarji umaknili iz klavnic za rdeče meso v pisarne na sedeže območnih uradov, ne pa iz tistih klavnic, kjer se kolje perutnina.

Kot pojasnjuje Štimec, v času stavke ne bo nadzora živil v predelovalnih obratih in obratih prodaje na drobno. Prav tako ne bodo izdajali zdravstvenih spričeval oziroma certifikatov, obstalo pa bo tudi delo v nacionalnih referenčnih laboratorijih, kjer ne bodo izvajali potrebne diagnostike, razen za bolezni z liste A in zoonoze.

Stavka ne bo zajela veterinarjev v privatnem sektorju, zatorej bodo ambulante delovale nemoteno.

Na mejnih veterinarskih postajah se bo delo izvajalo usklajeno z delom policije in carinske službe, in sicer bodo izvajali natančnejše preglede.

Kjer ne bo nadzora, tudi zakola ne bo

Štimec opozarja, da posebnega vpliva na kakovost hrane ne bo, ker se ne bo vršil zakol živali, v drugih živilskih obratih pa je nadzor po planu in po analizi tveganja. Tudi potrošniki ne bodo bistveno prikrajšani, ker bodo klavnice prerazporedile klanje na druge dneve, ko se bo izvajal nadzor, še pojasnjuje Štimec.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZalkaGrabnarK
16. 04. 2012 20.45
+1
Nemisli Zabredla sem na polja, kjer rastejo nemisli, Glava je zacvetela v narejen nasmeh.
modrix
16. 04. 2012 20.39
+1
zadnč pelem k veterinarju zajca k je meu mal čudno dlako... in mi je 4ih minutah vzeu 36 eurov. nakonc pa reče da ni nč hudga, loh da mu sam nekaj vitaminou manka pa neke klobasarije... ma dej kasirajo ko norci pol pa jamrajo da so bogi...
cyklon
16. 04. 2012 19.03
+5
Fotografija ob članku je popolnoma neprimerna. Tudi ,če gre za bolne ptice,tak način prijema ni sprejemljiv in je zelo krut!!
Nauders
17. 04. 2012 06.13
-1
kristofus@email.si
16. 04. 2012 18.58
-1
Kaj pa zajčki?
luckyss
16. 04. 2012 18.17
+3
Govedo si bo to stavko zapomnilo v dobri luči....
zajcek_bine_
16. 04. 2012 17.47
+5
kaj so pa zdej piščanci krivi???