Slovenija

VIDEO: Zaradi odvzema dečkov SDS z interpelacijo nad ministrico. Napovedan nov shod v podporo starim staršem, tokrat v Ljubljani

Ljubljana, 06. 04. 2016 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
S.S./K.H./STA
Komentarji
0

Ugotovitve nadzora kažejo, da je bila strokovna odločitev v primeru odvzema dveh dečkov starima staršema pravilna. Odločalo se je o tem, kaj je najbolje za otroka, je dejala ministrica Anja Kopač Mrak. Stara starša sta nehala sodelovati, so poudarili. Po protestu pred CSD Velenje, napovedali novega v Ljubljani. SDS pa je napovedala interpelacijo zoper ministrico.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pogovor z vodjo inšpekcijskega nadzora
    03:13
    Iz SVETA: Pogovor z vodjo inšpekcijskega nadzora
  • Ministrica Anja Kopač Mrak o ugotovitvah nadzora
    03:18
    Ministrica Anja Kopač Mrak o ugotovitvah nadzora
  • Direktorica CSD Veljenje: Odločitev ni bila lahka
    01:58
    Direktorica CSD Veljenje: Odločitev ni bila lahka
  • Direktor socialne inšpekcije o ugotovitvah
    04:43
    Direktor socialne inšpekcije o ugotovitvah
  • Sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo o delovanju centrov v takih primerih
    04:47
    Sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo o delovanju centrov v takih primerih
  • Psihologinja o težavnosti takih odločitev
    03:50
    Psihologinja o težavnosti takih odločitev
  • Iz 24UR ZVEČER: Odvetnik o primeru koroških dečkov
    03:50
    Iz 24UR ZVEČER: Odvetnik o primeru koroških dečkov
Novinarska konferenca
Novinarska konferenca FOTO: POP TV
SDS bo vložila interpelacijo zoper ministrico Kopač Mrakovo. Ministrica napoved interpelacije ocenjuje kot zlorabo konkretnega primera v politične namene. Politična razprava v tem primeru po njenih besedah ni primerna zaradi zaščite osebnih podatkov in predvsem zaradi zaščite otrok.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je skupaj s povezanimi službami danes v Ljubljani predstavila ugotovitve izrednega nadzora, ki ga je zaradi napotitve dveh dečkov v rejništvo socialna inšpekcija opravila na Centru za socialno delo (CSD) Velenje.

Kopač Mrakova je dejala, da razume čustven odziv javnosti glede primera, a včasih prelahkotno sodimo. Ministrica je nadaljevala, da jo je predvsem zanimalo, kako se počutita otroka.

Ta se počutita dobro in sta vesela in razigrana. Ugotovitve kažejo, da je bila strokovna odločitev pravilna. Starost staršev ni bila odločilna za namestitev otrok v rejniško družino, odločalo se je o tem, kaj je najbolje za otroka. Poudarila je še, da ulica ne more odločati o takšnih primerih. Z družino se je CSD ukvarjal že pred rojstvom dečkov. 

Zaradi varovanja osebnih podatkov ne morejo razkriti ozadja celotnega primera. Ministrica meni, da je zato v takem primeru nujno zaupanje javnosti institucijam.

Odločitev ni bila lahka

Direktorica CSD Velenje Lidija Hartman Koletnik je znova poudarila, da so v prvi vrsti dolžni poskrbeti za dobrobit otrok in da na odvzem otrok niso vplivali starost starih staršev in bivanjski pogoji. Z družino so delali več let. Dedka in babice po mamini strani niso želeli izključevati, a sta nato nehala sodelovati, je dejala, zato so se odločili, da je za dečka najbolje, da ju namestijo v rejniško družino, hkrati pa želijo, da bi stara starša ohranila vlogo, ki jo praviloma imajo stari starši v življenju otrok. Nadaljevala je, da si niso zaslužili takega odziva javnosti. Direktorica je dejala, da odločitev ni bila lahka, a jo je sprejela strokovna ekipa. 

Na vprašanje, zakaj rejništvo ni bilo dodeljeno starima staršem, je Stefanoski odgovoril, da po oceni CSD rejništva v tem trenutku nista bila sposobna in da takšna odločitev ne bi bila v korist otrok. Je pa to mogoče v prihodnje, če bosta stara starša pripravljena sodelovati s pristojnimi službami v korist vnukov.

Direktor socialne inšpekcije Peter Stefanoski je dejal, da je bila odločitev o odvzemu otrok v tistem trenutku najboljša. Pojasnil je, da je inšpekcija preverjala vsa ravnanja velenjskega CSD, ne samo od tragičnega dogodka dalje. Ugotovili so, da je center starima staršema od samega začetka odpiral možnost sodelovanja ter ju spodbujal in usmerjal, kako lahko zadovoljujeta potrebe otrok. A ker nista bila več pripravljena skupaj s CSD razmišljati, kaj je dolgoročno v korist otrok, se je CSD odločil za namestitev v rejniško družino. Center je moral sprejeti odločitev, je pojasnil Stefanoski in dodal, da v socialnem varstvu ne obstajajo pravilne odločitve, so pa zakonite.

CSD Velenje
CSD Velenje FOTO: POP TV

Dodal je, da bodo morali znova vsi začeti sodelovati. Na podlagi naših ugotovitev napak ni bilo. K sodelovanju pa sta stara starša povabljena, je še povedal. ''Konec koncev, gre za otroke in ne za stare starše,'' je dejal in dodal, da se to ni zgodilo čez noč, neposredno po umoru njune hčere, ampak šele po nekaj mesecih. ''Center je bil odprt tudi za druge možnosti, a nihče ni rekel, da bi v celoti prevzel skrb nad otrokoma,'' je dejal in dodal, da se strici ali tete niso javili. 

Bratca, stara tri in pet let, sta bila od umora njune mame decembra lani v Velenju pri starih starših po mamini strani na Koroškem. CSD Velenje je bratca prejšnji teden iz vrtca naskrivaj odpeljal v rejniško družino, kar je sprožilo buren odziv javnosti.

Ko se bo situacija nekoliko umirila, bodo skušali vzpostaviti stik starih staršev in dečkov, so povedali. 

''Ko pride v družini do tako hude situacije, takrat se zrušijo odnosi tudi širše. Stari starši se velikokrat javijo, da bi bili rejniki. 120 otrok tako živi pri starih starših, prav toliko pa jih živi pri tetah in stricih. Centri najprej poiščejo kraj, kjer so otroci že bili čustveno vpleteni. Vedno se trudimo, da se ne prekinejo odnosi s pomembnimi osebami. To so lahko tudi prijatelji. Vsak tak član te družine je pomemben in se zato trudijo nadaljevati odnose. Stari starši so pomembni, sploh če je bilo veliko stikov,'' je o nameščanju otrok pri rejnikih povedala sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Darja Kuzmanič Korva. 

Pred CSD Velenje poteka protest zaradi odločitve.
Pred CSD Velenje poteka protest zaradi odločitve. FOTO: POP TV

O načinu odvzema otrok 

Na vprašanje, zakaj so otroke iz vrtca odpeljali na tak način, so povedali, da je za odrasle in otroke odvzem otrok lahko izjemna stiska. Zato tehtajo, na kakšen način bi otrokom povzročili čim manjšo škodo. Tudi pri starših, ki se ne sporazumejo, lahko pride do take intervencije. Če bi šlo za sodelovanje, bi bilo najbolj ugodno za otroke. Najboljša ideja je bila, da bi k rejnikom otroka pripeljala stara starša, a tega ni bilo mogoče izvesti. 

Intervencija je najtežja

Gabi Čačinovič - Vogrinčič, psihologinja, je poudarila, da centri posredujejo v najhujših stiskah. V socialnem delu soustvarjajo rešitve, je dejala in dodala, da se je v tem primeru od začetka delalo skupaj za dobrobit otrok. ''Ko več ni mogoče delati, ko ni mogoče skupaj delati v dobro otrok, potem se moramo odločiti. Intervencija je za vse v socialnem delu najtežja, saj v takem primeru naredimo odločitev brez starih staršev. Od tu naprej je podpora stroki zelo pomembna,'' je pojasnila in dodala, da je treba tudi o tega trenutka naprej sodelovati. 

Stara starša: Odločitev ni mogoča 

Stara starša sta za 24UR ZVEČER povedala, da odločitev o tem, da ni bilo nepravilnosti, ni mogoča. Kot je dejala babica, še vedno ne vesta, kje sta vnuka. Dedek pa je dodal, da je dogajanje zelo žalostno in velika sramota za Slovenijo, da jima na tak način po umoru hčere odvzamejo še vnuka. Babica je nadaljevala, da ju zelo pogrešata, saj sta jima ravno dečka vlivala voljo do življenja po tragediji.

Odvetnik Boštjan Verstovšek dvomi, da ni bilo nepravilnosti. Povedal je, da takega primera v svoji karieri še ni imel. Poudaril je, da ni bilo ustreznih testiranj, ali sta stara starša primerna za rejnika. ''Domnevam, da teh postopkov ni bilo, to pa postavlja pod vprašaj zakonitost tega postopka,'' je dejal za 24UR ZVEČER.

Ministrica je zahtevala nadzor

Bratca, stara tri in pet let, sta bila od umora njune mame decembra lani v Velenju pri starih starših po mamini strani na Koroškem. CSD Velenje je bratca prejšnji teden iz vrtca naskrivaj odpeljal v rejniško družino, kar je sprožilo buren odziv javnosti.

Da bi razjasnila okoliščine primera, je poročilo zahtevala ministrica Kopač Mrakova, prav tako je pojasnila od CSD Velenje zahteval varuh človekovih pravic. V petek je bil nato odrejen še nadzor socialne inšpekcije, ki je preverjala, ali je bila odločitev CSD Velenje o napotitvi dveh dečkov v rejništvo v največjem interesu dečkov. Inšpektorica je CSD Velenje obiskala v ponedeljek. 

Pred CSD tudi shod v podporo dečkoma

Protest pred CSD Velenje
Protest pred CSD Velenje FOTO: POP TV

Pred CSD Velenje je potekal javni shod v podporo dvema bratcema iz Velenja, ki so ga najavili prek družbenega omrežja Facebook. Na shod so z organiziranim prevozom nameravali tudi sokrajani prizadetih starih staršev s Koroške, a so organizacijo prevoza z avtobusom do Velenja odpovedali, ker shod ni prijavljen. 

Protest pred CSD Velenje
Protest pred CSD Velenje FOTO: POP TV

Na shodu se je zbralo nekaj deset ljudi, ki so podprli prizadevanja starih staršev dečkov. Udeleženci so med drugim vzklikali "Vrnite otroka!" in izobesili transparent z napisom "Pravico imamo, da živimo, kot sami želimo". Ob tem so obsojali ravnanje velenjskega CSD, ki je prejšnji teden naskrivaj odpeljal dečka iz vrtca v rejništvo, in ob danes razkritih ugotovitvah inšpekcijskega nadzora, ki v preverjanju postopka napotitve dečkov v rejništvo ni ugotovil nepravilnosti, napovedovali, da se bodo borili naprej.

Shoda se je s Koroške, od koder sta stara starša, udeležil tudi predsednik vaške skupnosti Pameče-Troblje Andrej Breznik, ki je dejal, da se je starima staršema zgodila velika krivica. Nihče ne njima ne ostalim ni uradno povedal, kaj je pravi razlog, da nista primerna za rejnika, je dejal novinarjem.

"To, da so delali po pravilih, kot je treba, ne sprejemamo. Vrana vrani ne izkljuje oči," je dodal Breznik in navedel še, da bodo več kot 3000 zbranih podpisov podpore prizadevanjem starih staršev kmalu odnesli v Ljubljano ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anji Kopač Mrak ter varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer.

Na shodu sta bila tudi stara starša, ki sta za vnuka skrbela od umora njune mame decembra lani. Kot sta dejala novinarjem, so jima v CSD Velenje povedali, da jima bodo predstavili rejnike, onadva pa sta dejala, da bosta sodelovala. "Mi smo sodelovali, stalno smo bili pripravljeni, da se dogovorimo," sta pojasnila stara starša in dodala, da pa se z rejniško družino nista želela srečati, ker nista še imela v rokah dokumenta, zakaj onadva nista primerna rejnika.

Shod, ki se je začel ob 11. uri in je trajal kakšno uro, je sicer zmotil manjši incident, ko je mlajši moški z okna CSD v višjih nadstropjih stavbe vzklikal k množici, policisti pa so mu zaradi kršenja javnega reda in miru izrekli globo.

Napovedali nov shod v Ljubljani

Medtem stara starša, vaška skupnost Pameče-Troblje in sokrajani organizirajo nov shod, tokrat v Ljubljani, je povedal predsednik vaške skupnosti Breznik. Shod pred stavbo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je napovedan za ponedeljek, 11. aprila, ob 15. uri.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni