Slovenija

Nadzor nad izvajalci operacij kolkov in kolen: sumi na preskakovanje, nekateri zavajali, da bi bolniki sami plačali operacijo

Ljubljana, 07. 01. 2015 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je lani opravil nadzor nad vodenjem čakalnih seznamov pri vseh 11 izvajalcih ortopedskih operacij kolka in kolena. Med drugim so ugotovili preskoke oziroma sume na preskoke čakalnih vrst, pa tudi, da so te v resnici krajše.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je lani opravil nadzor nad vodenjem čakalnih seznamov pri vseh 11 izvajalcih ortopedskih operacij kolka in kolena. Preskoke oziroma sume preskokov čakalnih vrst so ugotovili pri vseh, sedmim pa so zaradi tega obračunali pogodbene kazni v skupni višini 48.800 evrov.

ZZZS je med drugim ugotovil, da nekateri umetno prikazano dolgo čakalno dobo izkoriščajo za pritisk na zavarovance, da bi se ti odločili za samoplačništvo.
ZZZS je med drugim ugotovil, da nekateri umetno prikazano dolgo čakalno dobo izkoriščajo za pritisk na zavarovance, da bi se ti odločili za samoplačništvo. FOTO: Thinkstock

ZZZS je ugotovil tudi, da so dejanske čakalne dobe krajše, kot jih bolnišnice sporočajo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Sumijo, da želijo nekateri s pridobiti dodatne programe in financiranje, nekateri pa umetno prikazano dolgo čakalno dobo celo izkoriščajo za pritisk na zavarovance, da bi se ti odločili za samoplačništvo.

Z ugotovitvami so v ponedeljek seznanili Komisijo za preprečevanje korupcije, računsko sodišče in ministrstvo za zdravje. Po opravljenih nadzorih ZZZS ocenjuje, da se - kljub še vedno določenim pomanjkljivostim - kakovost vodenja čakalnih seznamov v zadnjih letih pri večini izvajalcev zdravstvenih storitev izboljšuje, kar pomeni, da so nadzorne aktivnosti učinkovite.

Ugotovitve iz teh nadzorov dodatno po mnenju zavoda še potrjujejo njihovo stališče, da je treba za skrajševanje čakalnih dob ne zgolj nameniti dodaten denar, temveč tudi izboljšati upravljanje čakalnih seznamov in njihovo vodenje v bolnišnicah. A to zahteva poleg ustreznejših predpisov tudi ustreznejšo informatizacijo in administracijo ter organizacijo dela v bolnišnicah, dodajajo.

V nadzorih so med drugim ugotovili, da definicija izračuna pričakovane in realizirane čakalne dobe, ki jo določi NIJZ, ni ustrezna. Zato predlagajo nekaj sistemskih sprememb oziroma dopolnitev predpisov. Med drugim predlagajo, naj se v predpisih opredeli zgolj elektronsko vodenje čakalnih seznamov, saj ročno vodenje onemogoča in otežuje nadzor, ker podatkov ni mogoče obdelovati brez izgube časa za prepisovanje v ustrezne obdelovalne tabele.

Kazni, ki so jih v ZZZS naložili izvajalcem operacij, so sledeče: Splošna bolnišnica Novo mesto 15.200 evrov, Ortopedska bolnica Valdoltra 11.600 evrov, Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana 11.200 evrov, Kirurški sanatorij Rožna dolina 6000 evrov, Splošna bolnišnica Murska Sobota 2800 evrov, Splošna bolnišnica Celje 1200 evrov in 800 evrov Splošna bolnišnica Slovenj Gradec.

Kot pravijo pri zavarovalnici, bodo ta denar namenili za širitve programov za skrajševanje čakalnih dob.

Še vedno tudi ni povsem jasno, ali se vodi en čakalni seznam za določen poseg ali pa se lahko vodijo čakalni seznami po zdravnikih, ki poseg opravljajo. Prav tako pravilnik o vodenju čakalnih seznamov ne opredeljuje pravil uvrščanja zavarovancev na seznam v primeru vodenja seznamov po zdravnikih in pride do zaposlitve novega zdravnika, še pojasnjujejo na zavodu.

Pravilnik tudi ne opredeljuje postopka "zapolnjevanja" izpraznjenih terminov, ko se na primer oseba opraviči za poseg. To pa omogoča "legalno" preskakovanje čakalne vrste oziroma ravnanje izvajalcev po lastni presoji, menijo na ZZZS. Prav tako je po oceni zavoda za potrebe nadzorov prekratek zakonsko določen rok šestih mesecev za hranjenje podatkov v čakalnem seznamu in podatkov o morebitnem spreminjanju vrstnega reda skupaj z obrazložitvijo okoliščin.

Nadalje ZZZS predlaga, naj ministrstvo za zdravje objavi strokovnomedicinske kriterije uvrščanja na čakalni seznam, ki so jih pripravili razširjeni strokovni kolegiji posameznih medicinskih strok. Poleg tega zavod predlaga tudi čim prejšnjo uvedbo e-napotnice in e-naročanja, saj bo to po njihovem prepričanju pomembno pripomoglo k poenotenju postopkov naročanja.

Napovedujejo pa tudi, da bodo v sedmih bolnišnicah v nadaljevanju nadzorni zdravniki ZZZS izvedli še dodatne finančno-medicinske nadzore, in sicer v Valdoltri, UKC Ljubljana, UKC Maribor, Kirurškemu sanatoriju Rožna dolina, ter v splošnih bolnišnicah v Slovenj Gradcu, na Ptuju in v Novi Gorici.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

chucknorris
08. 01. 2015 19.02
+3
Sedaj,ko so si že vsi stari komunisti in partizani zamenjali kolke, so na ZZZS naenkrat začeli preverjati sezname.
Jeanus1
08. 01. 2015 09.55
Zdaj se bo počasi končno izkristaliziralo koliko gnilega je v slovenskem zdravstvu., čeprav je to šele vrh ledene gore, da ne omenjam plač direktorjev zdravstvenih domov in najhujših koritarjev, ki kradejo, goljufajo in si grebejo denar zase. Tudi zavarovalnice še kako pašejo zraven.
BŠK
07. 01. 2015 19.42
+1
A to, da je danes lahko vsak kvazi kirurg pa ne omenjate? Malo poglejte oglase na agencijah za zaposlovanje ki iščejo splošne zdravnike v resnici so pa čisto nekaj drugega in delajo le kar jim vodstvo ukaže za ostale zadeve in življenja pa jim ni figo mar
Prasak
07. 01. 2015 18.19
+9
Pri nas pa ja ni nobene korupcije. No, ne za vse. Reveži lahko crknejo. Ne verjamem pa, da bi kak Kučan čakal na vrsto :)
HooplaToopla
07. 01. 2015 23.09
+6
Kučan je robot. >>> On ne rabi kolkov in kolen rezervnih, ker ima vse iz titana že originalno in dosmrtno garancijo. On gre kvečjemu v PjongJang h Kimovim strokovnjakom za robotiko na letni servisni pregled in da ga s šmirom podmažejo med nogami in pod pazduhami, da ne škripa kadar hodi in se rokuje z drugimi komunističnimi roboti ... Ne gre pa Kučan v Klinični center čakat na vrsto. Kvečjemu na obisk, red naredit, če kaj ne štima tam. Roboti ne čakajo.
HooplaToopla
07. 01. 2015 17.39
+9
Slovenski boljševiki se pa zanimamo, ki nismo več najmlajši, da bi nas v kliničnem centru predelali v cyborge. >>> In me zanima, če to vsaj delno krije zavarovalnica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja ali je komplet predelava samoplačniška? >>> In kake so kaj čakalne dobe za predelavo v cyborga, zdaj ko se počasi že vsi hočejo na vojno pripravit? In če se dajo kje dobiti kaki prospekti glede ta boljših novih laserjev za vgradnjo v kolke in kolena. In kake so cene ustreznih čipov, ki mi leva polovica možganov že bolj počasi dela in razmišljam, da bi jo zamenjal počasi. Ali pa vsaj hrbtenico za kako vsestransko gibljivo iz kompozitnih materialov.