Slovenija

Nadzirali bodo izobraževanje obeh kirurgov

Ljubljana, 01. 02. 2012 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V UKC Ljubljana je po aferi s srčnimi kirurgi za otroke stekel strokovni nadzor nad programom operacij prirojenih srčnih napak pri otrocih, imenovali pa so tudi komisijo za nadzor nad izobraževanjem dveh srčno-žilnih kirurgov.

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je zadolžilo strokovna direktorja pediatrične in kirurške klinike, naj skupaj s sodelavci podata ustrezne strokovne predloge za kakovostnejšo izvedbo programa operacij prirojenih srčnih napak pri otrocih, navajajo na UKC Ljubljana.

Strokovna direktorica zavoda Brigita Drnovšek Olup je imenovala tudi komisijo za nadzor nad izobraževanjem dveh srčno-žilnih kirurgov. Neodvisno strokovno komisijo sestavljajo trije člani s področja srčno-žilne kirurgije.

Klinični center
Klinični center FOTO: Damjan Žibert

Spomnimo ...

UKC je leta 2007 z odhodom Vladimirja Sojaka ostal brez srčnega kirurga za otroke, zato so se z izraelskim zdravnikom Davidom Mishalyjem dogovorili, da bo pri nas operiral otroke ter hkrati pri nas usposabljal mlade otroške srčne kirurge.

Nedavno so mediji poročali, da je UKC Ljubljana Mishalyju v štirih letih za operacije izplačal skoraj 1,3 milijona evrov bruto honorarjev, kar je sprožilo polemike o tem, ali je to preveč ali ne. Ob tem so poročali, da Mishaly pri nas ves čas operira brez slovenske licence.

Kmalu za tem je eden od dveh slovenskih zdravnikov, ki ju je usposabljal Mishaly, odpovedal operacijo šest dni starega dojenčka, saj je "klonil pod pritiskom medijev". S peticijo so se oglasili tudi zdravniki, ki želijo doseči vzpostavitev avtonomnega, strokovno, organizacijsko in ekonomsko transparentnega programa. Podpisniki zahtevajo tudi odgovornost tistih, ki so program pripeljali "v slepo ulico na škodo kritično bolnih otrok".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
02. 02. 2012 08.18
Kaj so pa do sedaj delali? Človeško življenje je sveto, nima cene. Dajte se že enkrat zbudit in ne živite v svojem oblazinjenem s prestižem napolnjenem svetu!
Bojana Ozbolt
01. 02. 2012 20.21
ubogi otroci.
Buena Vita
01. 02. 2012 18.52
+4
strokoven nadzor,a to pa to,to bo neki, kjer postavijo strokoven nadzor tam bo ali ježe tako velika svinjarija da je naloga tega nadzora to svinjarijo prikriti in narediti še vsaj tri nove svinjarije,,,u
Bojana Ozbolt
01. 02. 2012 20.21
+3
nič ni s temi nadzori, vse je skupaj povezano.vrana vrani ne izkljuje oči.
hobbit21
01. 02. 2012 18.37
+3
in vsega krivi mediji