Slovenija

Je dolgov več, kot priznava nadškofija?

Ljubljana, 25. 01. 2011 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jure Brankovič/Jure Bračko
Komentarji
360

Mariborska nadškofija je zaradi dolgov zastavila že velik del svojega premoženja. Vpogled v zemljiško knjigo razkriva, da ima zastavljenega vsaj 22 milijonov evrov premoženja. Nadškofija podatkov ne komentira.

Mariborska nadškofija, ki jo vodi nadškof  Franc Kramberger, je javno zanikala več stomilijonsko zadolženost, na katero so opozorili italijanski mediji, češ da ima skupaj le 17,4 milijona evrov dolgov.

A že podroben pregled javno dostopnih podatkov o glavnih nepremičninah kaže, da imajo na glavnih stavbah hipotek za vsaj 22 milijonov evrov. Za največjo hipoteko, kjer samo glavnica posojila znaša 12,5 milijona evrov, so pri banki Unicredit zastavili orglarsko šolo v Hočah in samostan Studenice, znan po živih jaslicah.

Koliko dolgov je dejansko pridelala Krambergerjeva nadškofija?
Koliko dolgov je dejansko pridelala Krambergerjeva nadškofija? FOTO: Jani Dolinšek

Da škofje težko spijo, kažejo novi podatki o gradu Betnava. Roko nad njim je cerkev dobila po denacionalizaciji pred manj kot desetimi leti, ko je prvi gospodar Mirko Kraševec obljubljal, da bodo ''s kompleksom Betnave poskušali ravnati kot dobri gospodarji in upravičiti to, kar smo obljubljali''.

Danes pa imajo hipoteko za šest milijonov evrov pri banki Abanka Vipa, posojilo so vzeli julija 2009, odplačali pa naj bi ga do leta 2012. Pod hipoteko je tudi stavba na Slovenski 117, v njej je sedež holdingov Zvon in celo otroški vrtec. Gre za 3,5 milijona evrov, prvi obrok zapade septembra letos, zadnji šele čez deset let, junija 2021.

Skupna vrednost hipotek v zemljiški knjigi je 22 milijonov evrov. Pojasnil, koliko neplačanih kreditov se za njimi skriva, od nadškofije pa v oddaji 24UR niso dobili.

A to še zdaleč niso vsi objekti, ki jih navajajo italijanski mediji, saj se vsaj dela zastavljenega ne da preveriti. Že naši podatki pa kažejo, da je resnica o skupni zadolženosti vsaj tako blizu navedbam italijanskih medijev kot uradnim pojasnilom mariborske nadškofije.

Pod hipoteko je tudi grad Betnava.
Pod hipoteko je tudi grad Betnava. FOTO: Jani Dolinšek

Kako so ustvarili dolgove?

In kako je mariborska nadškofija ustvarila vse te dolgove? Opekla se je z verigo neuspelih finančnih naložb, pri katerih bo izgubila tudi milijonske vložke v finančna podjetja, ki jih za zdaj še ne prišteva k izgubam. Gre torej za hud finančni udarec, ki pa bo imel tudi moralne posledice: takšne naložbe so namreč v nasprotju z osnovnimi vrednotami cerkve.

Nemogoče, je najpogostejši odziv na mariborskih ulicah ob objavi omembi vrtoglavih dolgov mariborske nadškofije. Pojavlja se tudi vprašanje, kje je denar.

Odgovor se delno skriva v tej hobotnici zgrešenih naložb. Od Mariborske nadškofije navzdol imamo družbo Gospodarstvo rast. V rdečih številkah od leta 2009, pod njo še T2, ki je v prisilni poravnavi. Insolventna sta še holdinga Zvon ena in Zvon dve. Celoten dolg skupine je med 700 in 800 milijonov evrov.

Ob teh vrtoglavih številkah, ki so jih v italijanskem časniku L'espresso naslovili kot "sveti polom", pa v nadškofiji vztrajajo, da je njihov dolg le 17,4 mio.

A v nadškofiji so zelo hitro spregledali vse zgrešene naložbe, denar, ki se je stekel vanje, pa, kot kaže, odpisali.

Največji finančni polom Vatikana v zadnjih 30 letih

Šlo naj bi za največjo finančno polomijo Vatikana v zadnjih 30 letih.
Šlo naj bi za največjo finančno polomijo Vatikana v zadnjih 30 letih. FOTO: Reuters

Je pa takšno ravnanje skregano tudi z moralo, ki jo cerkev uči. RKC se je namreč zelo zavzemala proti zadolževanju in dajanju kreditov, kajti obrestne mere so šteli celo za oderuštvo in krajo, tako da bi pri njih pričakovali drugačno ravnanje.

Namesto drugačnega ravnanja in ob stomilijonskih izgubah pa so v nadškofiji zapisali, da se zavedajo stisk in prizadetosti ljudi, ki so vložili svoje prihranke.

Da gre za največji polom Vatikana v zadnjih 30 letih, je prepričan novinar časnika L'espresso Emiliano Fittipaldi, ki je razkril finančno luknjo mariborske nadškofije. Da ima prav, po njegovem dokazuje tudi molk Vatikana na njegov članek, kar naj bi bila običajna praksa ob vseh večjih škandalih Cerkve.

In čeprav v banki Unicredit in Krekovih skladih varčevalcem zagotavljajo, da so njihovi prihranki na varnem, Fittipaldi trdi, da se banke za svoj denar zelo bojijo, še posebej zato, ker je Vatikan Mariborčanom odrekel pomoč, ker naj bi posle sklepali brez njegove vednosti.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (360)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

elstar
28. 01. 2011 18.31
@@ cau-curaku27.01.2011, 20:110 Kako mi je znano od govoric, je rkc velik nasprotnik kapitalizma in izkoriščanja ljudi, zanima pa me kaj pa oni počnejo drugače ??? __________________ Ampak za svoje poslanstvo tudi rabi neka sredstva- Cerkev namreč. V razviti Evropi so ji ta sredstva zagotovljena preko proračuna, v pokomunistični Sloveniji pa do tega ni prišlo. Se je pač morala sama znajti, rezultat pa je žal porazen, vendar stvari še niso zaključene...
cau-curaku
27. 01. 2011 20.11
Kako mi je znano od govoric, je rkc velik nasprotnik kapitalizma in izkoriščanja ljudi, zanima pa me kaj pa oni počnejo drugače ???
MoonLordmoon
27. 01. 2011 11.20
cerkev?buuuuuuuuuuuu!!!!
Franc Zabukovec
27. 01. 2011 07.48
Po moje so v Mariborski škofiji na oblasti KOMUNISTI Vsi pokazatelji tako kažejo in po običajnih izjavah KLER komentatorjev so vedno za vse slabo krivi komunisti. Če pa slučajno kaj RKC zafuša je pa to spet krivda rdečih, ki so bili kar megalomanskih 60 let na oblasti. a mi verjamete da se mi ta ubogi KLER kar malo smili
LexLuthor
26. 01. 2011 19.56
Vi sploh ne razumete. Ravnajo se po Kristusovem nauku. Svoje premoženje so pač razdali naokrog, ljudem so dali internet. Kaj je tu narobe? Jaz jim lahko samo zaploskam. Celotna cerkev bi se morala takole razinvestirat in svoje bogastvo prodati in denar spraviti med ljudi!
lepdanzelim
26. 01. 2011 19.02
Saj res, tudi odpustki so bili eno samo veliko zavajanje. Naivni starci so zato, da bi prišli v nebesa, svoje otroke in vnuke spravili ob dediščino. Cerkev pa si je mela roke. Sicer pa še danes živijo starci, ki raje dajo premoženje cerkvi, kot pa svojim dedičem, samo da vse, kar so prigarali, ostane skupaj.
lepdanzelim
26. 01. 2011 18.51
Ampak ena razlika pa je med cerkvenimi in posvetnimi tajkuni. Posvetni so "prilastninili" nepremičnine v obliki tovarn, zgradb, trgovin. Cerkvi pa smo "nazaj dali" gozdove in polja, zrak, ki ga dihamo. In kako so škofije to lahko imele? Verjetno so si škofje to prigarali z lastnimi žulji (spletkami)! Glede tega se v napredni Evropi delamo ravno tako slepe kot glede novodobnih sužnjev na domačih in tujih gradbiščih. Vrana vrani ne izkljuje oči. Vendar so nekatere vrane debele, druge pa... Pa da so Mariborčani sklepali posle brez Vatikanove vednosti. Koga pa to briga? Saj nismo otroci ali nevedneži. Vzet je treba tam, kjer je. In naj ne govori direktor, da ne ve, kaj delajo v firmi. Pa saj nimajo kaj zgubit: Vatikan ima premoženja, da se nam niti na sanja, papež pa je tako ali tako z eno nogo že na odhodu. So what? bi nekdo rekel
M-teorija
26. 01. 2011 18.50
Mislim, da ne rabimo bit tako črnogledi. Če bo prišlo zaradi zadolževanja do zaplembe premoženje se bo pač v bližnji prihodnosti zgodila še ena denacionalizacija. Saj tudi pri zadnji denacionalizaciji ni šlo samo za nacionalizirane objekte in zemljišča, ampak so bila med njimi tudi za zapufana ali že pred nacinalizacijo prodana. Torej, če velja pravilo, da se zgodovina ponavlja bodo kvečjemu v plusu za še en čudež.
lepdanzelim
26. 01. 2011 18.40
Hahaha! To je bilo nujno, da bodo naši podrepniki odprli oči, ko so jim "zvalili" toliko prej družbenega premoženja. Pa saj tako ni nobene razlike. V vsakem primeru bi ga tajkuni pokradli. Eni ali drugi, za davkoplačevalce ni nobene razlike. Ampak zgodovinsko gledano, pa se le nihče ni uspel skozi tisočletja tako sprenevedati kot Cerkev. Fej!!
climber99
26. 01. 2011 18.38
Cerkev laže, nabira dobiček, krade, zavaja....??!!
Musti
26. 01. 2011 17.04
etul 26.01.2011, 13:24 -1 Musti so popravli samo 700 miljonov pa mingrede sej zapravlajo svoj denar Ta denar ni popolnoma njihov, nekaj ga izvira iz tega, ker je Janez Janša bil radodaren v času svoje oblasti in ravno to kar so vzeli Sloveniji in dali Cerkvi so dal za garancije kreditov katerih sedaj ne morejo odplačevat. Koliko denarja posredno in neposredno dobijo od države je ravno tako denar vseh nas. Tudi vlagatelji v njihove Zvone ipd....so ostali brez denarja. Skratka teh 700 milijonov pač ni njihovih, ampak so okradli vse nas. Kradejo ljudi po celem svetu že 2000 let. Tako da mi ne razlagat neumnosti. In zakaj RKC dobiva toliko denarja od države? Nismo vsi ovce da bi verjel v Rdečo Kapico in se deklariral da smo člani njihove sekte. Sami naj se financirajo. Sicer pa a ne predavajo o skromnosti? NJihova dejanja so v totalni nasprotnosti od njihovega nauka in dogm. Nekdo laže in zavaja a ne?
MERDE-AVE-MERDE
26. 01. 2011 16.50
Banka je državna stvar, verska skupnost pa ni. Država in Cerkev sta ločeni. Ne živimo v srednjem veku. 7. člen ustave
flamengo
26. 01. 2011 16.40
Če greste na Novice->Gospodarstvo je članek "NLB lani s 185 milijoni evrov izgube". Zelo kratek članek in 47 komentarjev, ti ki se tu zgražajo jih z večine tam ni. Članek ne postreže s podatki, zakaj je ta izguba nastala. Nikjer nobenih vprašajev in nepreverjenih novic. Skratka zelo suhoparno, pa bomo morali mi davkoplačevalci odplačevati dolg. Ni podatka kolikšen je skupen dolg NLB niti koliko je že šlo davkoplačevalskega denarja za sanacijo te banke. Skratka suhoparen članek tako nalahko kot bi šla Štefka Kučan na sprehod s svojim fifijem. Tu se vidi profesionalnost in neodvisnost portala 24 ur
MERDE-AVE-MERDE
26. 01. 2011 16.10
in vtikovanje v državo, v politiko - me tudi moti
MERDE-AVE-MERDE
26. 01. 2011 16.09
Prerok0126.01.2011, 15:08 Imaš popolnoma prav, zato predlagam da razpustimo ves sistem in naj Cerkev vodi državo. Seveda govorim da ste verska skupina!, kot vse ostale, in za nobeno nisem rekel da ne bi smela obstajat, da ne smete imeti svoje veroizpovedi. Nikoli. Moti me da gre del mojega denarja, davek ki ga vzame država, za ta vaš hobi, oz. "udejstvovanje" na hitro povedano
flamengo
26. 01. 2011 16.02
Pri tem vsem forumiranju imam vtis, da se samo na Cerkev gleda strogo moralno in obeša na veliki zvon vsak prestopek, ki ga naredi, ker pač oznanja tudi moralno obnašanje. Če pa policija noče raziskovati primera, ker je nekaj zagrešil vidni politik ali pa sodnik "založi v predalu" primer gospodarskega kriminala, ker ga zagrešil nekdo iz politične elite ali pa se pomete pod preprogo primere, ko so ljudje izgubili prihranke tipa Orion, potem se s tem nihče ne obremenjuje preveč. Kaj to pomeni, da državni organi niso zavezani moralnemu in poštenemu delu? Rocky, ko je šlo o nlb, dimic, merkur, ... gotovo nisi bil tako motiviran. In drugi tudi ne. Če je vaš namen samo kazati prst
tekavcminka56
26. 01. 2011 15.43
članek je o cerkvi..kradejo pa tko usi..
flamengo
26. 01. 2011 15.25
Še vedno mi jasno, zakaj se ni nihče od teh, ki tu pišejo na zgražajo nad dolgovi, ki jih je pridelal broz in tudi slovenskih vlad. Mi lahko kdo to razjasni? Še posebej zato, ker dolgove Cerkve bo poravnala Cerkev, od broza in od vlad pa javni dolg oz. mi davkoplačevalci. Imam občutek, da ste ponosni na javni dolg in da ga lahko odplačujete.
Prerok01
26. 01. 2011 15.08
11xwer112 Jaz nimam podatkov o tem torej ne bom komentiral. Govoriš, da je katoliška vera neka verska skupina. Torej ne smemo imeti v tej državi svoje veroizpovedi. Duhovniki so ravno tako državljani naše države in iz tega imajo pravice, ki jim pripadajo. Omenjaš pa stvari, ko je država vrnila nazaj, kar je neupravičeno odvzela. Torej ni dajala po namenu ampak je vrnila kar je ukradla. Gimnazije in šolstvo je uradni del šolskega sistema in jim pripada iz proračuna kolikor so jim dodelili. Ali bi rad povedal, da to ni prav in da naj se moji otroci šolajo v okolju, ki jim ga predpisuje liberalizem? Zakaj potem veliko ljudi, ki nasprotuje cerkvi šola otroke v takih šolah? Potem pa prideva do tistega dela, ko se razni projekti prijavijo na razpis ali prosijo za finančno podporo - to so tisti, ki si jih navedel v spodnjem delu seznama. Na hitro če sešteješ je to okrog 390.000 EUR za 5 različnih programov, ki po tvojem očitno nimajo pravice delovati? Ali si seštel koliko so dobile lezbične organizacije za podporo novemu družinskemu zakoniku. Nazadnje sem gledal podatke mislim da v mesecu novembru 2010 in je bilo nekaj malega čez 1 milijon EUR. Zato, da zdaj ti ljudje hodijo v OŠ in srednje šole in učijo otroke naj experimentirajo spolnost z istim spolom. Učijo jih, da niso fantje in dekleta, da so to za kar se odločijo da so ..... In vse to se prerekamo, ker je nekdo vzel in nekdo dal. V jamo ne bomo odnesli ničesar - morda nam bo kdo vrgel kakšno rožico če se mu bomo zdeli vredni tega.
tekavcminka56
26. 01. 2011 14.49
jah hotu sm povedat točno tko kot je:D 80 dobijo medtem ko dajo 20...alpa recimo no 70:30 to veš da je najbogatejša institucija na svetu vatikan ane? upam da:D lp