Slovenija

Na Goriškem količina padavin ta mesec kar petkrat nad povprečjem

Ljubljana, 13. 11. 2014 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poplave, ki so prejšnji teden spet prizadele nekatere kraje v Sloveniji, so med drugim tudi posledica nadpovprečno visokih temperatur, predvsem pa nadpovprečno velike količine padavin. Na Goriškem je padlo kar petkrat več padavin od povprečja.

Količina padavin v prvi tretjini novembra in primerjava z dolgoletnim povprečjem.
Količina padavin v prvi tretjini novembra in primerjava z dolgoletnim povprečjem. FOTO: ARSO

V prvi tretjini novembra smo bili priča spet precej netipičnemu vremenu za ta letni čas. Višje temperature in ogromne količine padavin so posledično prinesle nove poplave, ki so tokrat najbolj prizadele Notranjsko in Ljubljansko barje ter del Dolenjske.

Agencija za okolje (Arso) je v svojem poročilu za prvo tretjino meseca zapisala, da je na Goriškem in v Posočju padlo več kot 250 litrov padavin na kvadratni meter. Proti vzhodu je količina pojemala, najmanj pa je padlo na območjih od Bele krajine do Prekmurja, kjer so vremenoslovci zabeležili manj kot 40 litrov padavin na kvadratni meter.

Dolgoletno povprečje je bilo najbolj preseženo na Goriškem, kjer je padlo kar petkrat več padavin. Proti vzhodu količine padajo, v omenjenem območju z najmanj padavinami, pa ponekod pa niso dosegli niti polovice pričakovanih padavin za to letno obdobje.

Tako je bilo povprečje preseženo V Ljubljani, Novem mestu, Celju, Portorožu in na Kredarici. Za Ljubljano je bilo to obdobje druga najbolj mokra prva tretjina novembra v zadnjih 53 letih.

Letošnji november pa je postregel tudi s precej višjimi povprečnimi temperaturami. Prav vsi dnevi v novembru so bili nadpovprečno topli. Le v Ljubljani in Novem mestu se je povprečna temperatura 2. novembra malo spustila pod povprečje.

Oktober tretji najtoplejši v zadnjih 50 letih

Tudi v oktobru smo bili priča precej toplemu vremenu. V začetku meseca so bili odkloni od povprečja sicer majhen, z 8. oktobrom pa je nastopilo nadpovprečno toplo obdobje, ki je trajalo do 21. oktobra. Sledilo pa je hladno obdobje, ki je trajalo do konca meseca. Tako je bil letošnji oktober od leta 1955 tretji najtoplejši v Sloveniji.

Temperature v oktobru
Temperature v oktobru FOTO: ARSO

Oktobra so nadpovprečno količino padavin zabeležili v Ljubljani in Portorožu, v Novem mestu in Murski Soboti so bili na povprečni ravni, opazno malo padavin pa je bilo v Celju in na Kredarici.

Na severovzhodu, severozahodu in na Celjskem je padlo od 40 do 70 litrov padavin na kvadratni meter. Z izjemo Obale je jugozahodna četrtina države imela največ dežja, in sicer med 130 in 160 litrov, manjša območja vzhodno od Ljubljanske kotline pa so bila še obilneje namočena. Za dolgoletnim povprečjem so najbolj zaostajali na severozahodu države, kjer ni padla niti polovica oktobrskih padavin. V južni polovici države pa so povprečje presegli.

Povprečna mesečna temperatura je presegla dolgoletno povprečje vsaj za eno stopinjo Celzija, v osrednji Sloveniji, na Dolenjskem, Štajerskem, Koroškem in v Prekmurju je odklon presegel za 3 stopinje Celzija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matakokojama
13. 11. 2014 14.02
+0
Kaj se dogaja na slovenskem nebu?
Začni Živeti
13. 11. 2014 14.39
+1
bolje bi bilo če nebi komenteral! rajši preveri kaj se v tvoji glavi dogaja?
AnonimniSlo
13. 11. 2014 15.52
+0
bolje bi bilo če bi si pogledal o čem govori gospod reptilian. Da folk današnjim vladarjem in medijem vrjame več kot sočloveku... Sprani ste vsi povrst... vpiši v google in išči : stocholm experiment. To se je zgodilo z vami vsemi. Ko so ljudje pod hudim psihičnim ali fizičnim stresom začnejo brant/razumet svojega mučitelja, ker si tako povečajo možnosti preživetja. In vidi ti sebe kako ga napadaš.. ne preneseš misli da ti mogoče vlada laže? Ko se to tako poredko zgodi kajne? Soočte se že z resnico enkrat če ne bomo vedno tako kot je Cankar rekel - hlapci. Kok ste pa stari? Polnoletni smo kao pri 18ih a se vsi vedete kot da z vrtca prideš ravno pri 40ih. Kako si pa božička prebolu??