Slovenija

Nadležna oglasna SMS sporočila

Ljubljana, 28. 07. 2008 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
33

Oglasna SMS sporočila so mnogim uporabnikom nadležna, ko pa ugotovijo, da so še plačljiva, postanejo še bolj jezni. Raziskali smo, kakšen je postopek odjave.

Mobilni telefoni so postali nekaj vsakdanjega. Na njihovo priljubljenost ni vplivalo le dejstvo, da jih uporabniki lahko vzamejo s sabo kamor koli gredo, pač pa tudi to, da so lahko začeli pošiljati SMS sporočila. Možnost pošiljanja sporočil so hitro zagrabili tudi oglaševalci in precej podjetij je začelo ponujati različne plačljive vsebine.

Veliko uporabnikov se sploh ne zaveda, da za večino oglasnih sporočil plačujejo.
Veliko uporabnikov se sploh ne zaveda, da za večino oglasnih sporočil plačujejo. FOTO: Reuters

Vse več pa je takšnih, ki oglašujejo brezplačne vsebine. Naročilo je ponavadi povezano z včlanitvijo v enega od tako imenovanih SMS klubov. Hkrati se v SMS klube lahko uporabnik prijavi tudi prek sodelovanja v nagradnih igrah, reševanj križank in podobno. Seveda pa je nato nadaljnja sporočila, ki jih uporabnik iz SMS kluba dobi, potrebno plačati. Veliko ljudi se tega sploh ne zaveda, saj težko ločijo brezplačna sporočila od plačljivih. Da je za vsebine potrebno plačati ugotovijo šele, ko vidijo račun, kar so potrdili tudi pri Mobitelu. Po izkušnjah Simobila pa hitreje postanejo pozorni tisti, ki z vrednostnimi karticami sproti polnijo svoj predplačniški račun.

Mobilni operaterji svetujejo previdnost

Če so uporabniki nezadovoljni s plačevanjem sporočil iz raznih SMS klubov, potem jim ne preostane drugega, kot da se odjavijo od takih vsebin. Čeprav mora biti postopek odjave jasno razviden, pa imajo ljudje težave z iskanjem oglasa, prek katerega so za SMS klub izvedeli. Zato tudi pogosto kličejo v centre svojih mobilnih operaterjev.

Večinoma je kot odgovor na oglasno sporočilo potrebno poslati le besedo ODJAVA ali STOP.

Ti poudarjajo, da se na oglasna sporočila uporabniki prijavijo sami, običajno tako, da pošljejo SMS s ključno besedo na štirimestno številko, kot je 2929, ali pa na primer v kakšni trgovini izpolnijo letak. Ponavadi gre za sodelovanje v nagradni igri. Uporabnikom svetujejo, da se pred naročilom vsebin, sodelovanjem v nagradnih igrah ali pri vpisovanju v najrazličnejše klube dobro pozanimajo, na kaj se prijavljajo in kako se jim bodo zaračunavali stroški. Dodatno je dobro, da shranijo oglas, navodila oziroma naslov spletne strani, kjer so objavljene podrobne informacije o storitvi, ki jo naročajo ali uporabljajo.

Izpostavili pa so, da se takih sporočil lahko znebijo tako, da pošljejo odjavno ključno besedo kot odgovor na prejeto oglasno sporočilo. Ponavadi gre za besedi "stop" ali "odjava". Klicni center Simobila v povprečju dobi pet odstotkov klicev na temo oglasnih sporočil, hkrati pa ta operater omogoča tudi blokado komercialnih sporočil. Vsi mobilni operaterji uporabnikom poskušajo pomagati tudi prek klicnih centrov, kjer jim povedo, kako se od oglasnih sporočil odjaviti.

Na koncu je tudi veliko odvisno od iznajdljivosti uporabnika. Večinoma lahko že z vpisom imena SMS kluba ali podjetja v internetni iskalnik najde postopek odjave, pa nasvete ostalih uporabnikov, ki imajo enak problem. Vsekakor pa je dobro, da pred pošiljanjem sporočil za brezplačne vsebine uporabniki preberejo pogoje prijave.

Ko dobimo SMS sporočilo smo ponavadi veseli, nasprotno pa je, če gre za oglas.
Ko dobimo SMS sporočilo smo ponavadi veseli, nasprotno pa je, če gre za oglas. FOTO: Reuters

Oglasnih sporočil je vedno več

Tržni inšpektorat RS opozarja, da tudi pri tovrstnem oglaševanju obstajajo določena pravila. Uporabniki se morajo zavedati, da z uporabo brezplačne storitve podjetja ali sodelovanjem v nagradni igri lahko pristanejo na včlanitev v SMS klub. S sprejemom brezplačne vsebine namreč sklenejo pogodbo s podjetjem. Med pogoji sodelovanja morata biti med drugim razvidna ime in sedež podjetja, pa tudi cena storitve. Jasno mora biti, na kakšen način in kdaj bo storitev zaračunana. Torej nekje mora pisati, da bo uporabnik po poslanem SMS naročilu takoj prijel naročeno vsebino, cena pa bo razvidna na računu, ali pa bodo znesek uporabniku predplačniškega sistema trgali takoj.

Navedeno mora biti tudi, da uporabnik nima pravice do vračila plačanega zneska. Vračilo mobilne vsebine iz prejetega SMS sporočila ali vračilo sporočila z oglaševalsko vsebino namreč ni mogoče. Gre za izjemo, saj načeloma Zakon o varstvu potrošnikov omogoča odstop od pogodbe v 15 dneh, brez navedbe razloga in s pravico do vračila plačanega zneska. Pomembno pa je, da so splošni pogoji pri sklenitvi pogodbe jasno razvidni.

Vsa sporočila niso plačljiva

Na mobilni telefon pa lahko uporabniki prejmejo tudi sporočila, ki so popolnoma brezplačna in ne prinašajo nobenih dodatnih obveznosti in nadaljnjega plačevanja. Tako lahko operaterji pošiljajo različna informativna sporočila, zahvale za SMS donacije in podobno. Taka so na primer sporočila s številke 1919. Operaterji poudarjajo, da se pri tovrstnih sporočilih vedno podpišejo, enako pa bi morali storiti tudi vsi ponudniki oglasnih vsebin.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matejckaaa
29. 07. 2008 12.37
Ko si posiljajo razno razna sporocila na cifro 2929 in podobne, vedno pise kje si lahko preberes pogoje sodelovanja, kjer pise, da si avtomatsko vclanjen v klub in prejemas placljivo vsebinio. Ce bi usak to prebral, sploh ne bi poslal potem drugega sms-a, ko posljej besedo DA, da se strinjam s pogoji. Sej tud pogodbo prej preberes k jo podpises a ne? Poleg tega tudi ce posljes besedo DA, da sodelujes v nagradni igri oz. karkol si se pac ze odlocu, se lahko takoj odjavis.
gospakatja
29. 07. 2008 07.37
-1
smisel tržnega gospodarstva je, da vsak skrbi za SVOJ interes. torej oni skrbijo za svojega, vsak posameznik pa mora skrbeti za svojega. na to je treba pomisliti preden komu podariš svoje podatke. vpašati se je treba : kakšno korist imajo oni od tega ? ker logično je, da gratis nihče nikomur nič ne da. za vsakim zastonjstvom stoji nek interes. žal! le zakaj naj bi se ustanovila firma, ki bi kar tako gratis talala ozadja? ustanovitev firme stane; uslužbenci stanejo, reklame stanejo ( dosti!!); vse to pa zato, da podarjujejo ozadja? malo zdrave pameti v roke (ali pa kam drugam)!! očitno odlično živijo na račun naivnosti!
jonson
28. 07. 2008 16.55
Morali prepovedati takšen način neetičnega zaslužka! In zakaj moramo uporabniki plačati za reklame, ki jih dobimo?? Pošiljatelj bi moral plačat uporabniku za vsako poslano reklamo!
jonson
28. 07. 2008 16.45
To bi morali prepovedati!!! In zakaj moramo uporabniki plačati za reklame, ki jih dobimo???? Pošiljatelj bi moral plačat uporabniku za vsako poslano reklamo!!!
pehita
28. 07. 2008 16.24
SMS sporočila, ki jih dobite iz 2929 in so v večini primerov plačljiva. Vse reklamacije in težave pri odjavi ureja ponudnik storitve in ne operater. Če ne veste, kaj in kdo vam sporočila pošilja, pokličite svojega operaterja in povejte kaj dobivate (čim bolj točno vsebino), iz kje dobivate, ter kdaj ste prejeli zadnje sporočilo (čim bolj točen čas) in vam bodo pomagali. Na Mobitelu so v Centru za pomoč naročnikom res prijazni in ustrežljivi, sajj uporabnika oz. stranko tudi odjavijo, tako daa uporabnik s klicanjem ponudnika storitve nima še dodatnih stroškov. Za info: TUS in SPAR sporočila so brezplačna. od teh pa vas pri Mobitelu ne morejo odjaviti, je potrebno poklicati ponudnika.
jonson
28. 07. 2008 14.43
+1
To bi morali prepovedat!!! Plačljiva oglasna sporočila, pa kje si to vidu! Oni bi morali nam plačat, ker sploh lahko reklamirajo!
Flaka
28. 07. 2008 14.27
mariah28.07.2008, 10:26 FLAKA:Da se znajdi sama ti nikoli ne bi rekli. Imam odlilčne izkušnje. Za odjavo potrebuješ geslo, če pa poveš štetilko poslanega smsja ali pa ponudnika pa dobiš številko, kjer se odjaviš. Glej ne ti meni kaj so rekli in kaj ne, ker nisi ti slušalke držala v roki. In hvala bogu zate in tvoje odlične izkušnje. Jaz sem mogla vse preko maila in telefona urejat!
girly_girl
28. 07. 2008 12.44
eh samo napišeš na isto številko sporočilo napišeš odjava al pa stop vseeno lahko tut oboje skupaj pa je to to
Mali_Piko
28. 07. 2008 12.20
Re: ODJAVA/ STOP
marjanr
28. 07. 2008 11.59
Capi-22
28. 07. 2008 11.40
ma kaj jokate če si naštimaš prav ti ne pošilajo pa ne pametujte no ..drgač mene bol mot una reklama ko pridem na poptv.si ko leta zatabo..to raj porihtite
ax.
28. 07. 2008 11.25
o, kaj mata one2 hud mobi!
KaTxYa007
28. 07. 2008 11.23
jeeeee..končnooo..ste..se.tega domislili ka treba too okinit pm me ta oglasna sms-sporočila živcirajoo!!!!!!!
hlapec1991
28. 07. 2008 10.40
jaooo.. hvalabogu da ste to objavli.! moja mama tolko tega dobi po izključno moji krivdi =D... ok se zaj sem končal to na srečo ker niti ve ne da ji gre tolko dnara dol =S.... uf..
mariah
28. 07. 2008 10.26
Pozdravno sporočilo tujega operaterja je brezplačno. Bodite pozorni kje pustite številko in kam se prijavite. Posebno pozorno pa preberite drobni tekst, oz. tekst na internetni strani. Bodite pozorni tudi, ko izpolnjujete kakšen kupon ugodnosti ali pa nagradno igro. Kjerkoli. Tudi v živilskih trgovinah. Povsod se lahko odjavite. FLAKA: Da se znajdi sama ti nikoli ne bi rekli. Imam odlilčne izkušnje. Za odjavo potrebuješ geslo, če pa poveš štetilko poslanega smsja ali pa ponudnika pa dobiš številko, kjer se odjaviš.
selector
28. 07. 2008 10.24
Na Simobilu so prekleto arogantni... Osebno sem to izkusil na koži, ko sem želel očetu pomagati, da bi ob preklopu iz naročniškega razmerja prešel na nenaročniško in obdržal svojo telefonsko številko. Na mobitelu naredijo to brez težav, na simobilu majo pa neskončno izgovorov pa še nesramni so bli.
samuray
28. 07. 2008 10.23
+1
to je mafija.meni so tudi pošiljali plačljive sms-e dokler jih nisem poslal v 3 krasne..tako rekoč legalno kradejo. banda!!
Flaka
28. 07. 2008 10.14
Se strinjam glede Simobila; meni so enostavno rekli, da naj se sama znajdem.
ak1989
28. 07. 2008 10.01
Ma ti oglaševalci sploh niso normalni. Sej ti pošljejo tud po 5 sporočil na dan, pa vsak po en evro. Drgač pa za mobitel ne vem, kok ti pomagajo pri odjavi. Na Simobilu so popolnoma nesposobni za urejat take (in druge) stvariI!!!!
Vasakhan
28. 07. 2008 10.00
-2
Moja mama je v SMS klubu prejela potovanje v vredonosti 600 EUR. Treba je imet srečo :P