Slovenija

FOTO in VIDEO: Toča, velika kot breskev, ponekod kot jajce, v Mariboru poškodovala več kot sto hiš

Ljubljana, 16. 08. 2016 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.M./STA/J.S.
Komentarji
31

Preko dneva so gasilci in druge službe odstranjevali posledice neurja, ki se je v ponedeljek popoldne razbesnelo nad vzhodno polovico Slovenije. Toča, večja od jajca, je luknjala strehe, voda je v potokih drla po ulicah. Več kot 100 objektov je bilo poškodovanih, še enkrat toliko jih je zalilo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 1300 klicev na pomoč
    02:55
    Iz 24UR: 1300 klicev na pomoč
  • Iz SVETA: Toča je padala skoraj 30 minut
    02:18
    Iz SVETA: Toča je padala skoraj 30 minut
  • Iz SVETA: Kako sploh nastane tako velika toča?
    02:09
    Iz SVETA: Kako sploh nastane tako velika toča?
  • Razdejanje po neurju na Stranicah (avtor: bralec Luka Korošec)
    00:47
    Razdejanje po neurju na Stranicah (avtor: bralec Luka Korošec)
  • Posnetki neurja iz Maribora (avtor: bralec Alen Hedl)
    00:31
    Posnetki neurja iz Maribora (avtor: bralec Alen Hedl)
  • Veter, dež in toča v Razvanju (avtor: bralec Drago Kocmut)
    00:51
    Veter, dež in toča v Razvanju (avtor: bralec Drago Kocmut)
  • Toča klestila po Mariboru (Avtor: bralec Jan Marič)
    00:16
    Toča klestila po Mariboru (Avtor: bralec Jan Marič)
  • Iz 24UR ZVEČER: Škoda po neurju
    04:01
    Iz 24UR ZVEČER: Škoda po neurju

Preko dneva so predvsem na območju Koroške in Štajerske gasilci in druge službe odstranjevali posledice neurja, ki se je v ponedeljek popoldne razbesnelo nad vzhodno polovico Slovenije.

Toča, velika kot breskev, ponekod kot jajce, je z močnim nalivom padala skoraj 30 minut. Toča je preluknjala 84 streh, voda je v potokih drla po ulicah, zalila 135 kleti in stanovanj, kanalizacijski sistem ni vzdržal.

Gasilci so zaradi nevihte prejeli kar 1300 klicev na pomoč, sproti in še danes pa so ves dan črpali vodo, odstranjevali poškodovane strešnike in pomagali ljudem zaščititi premoženje.

Še najhuje je bilo na Teznem v Mariboru.

Neurje se je razvilo okoli 16. ure, in sicer nad celotnim območjem Maribora, nato pa se je nad naseljem Tezno še razbesnela toča. 

Skupno je bilo doslej na tem območju izvedenih okoli 240 intervencij.

Maribor tik pred neurjem
Maribor tik pred neurjem FOTO: Alen Hedl

S čim so se borili gasilci?

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vrednosti škode zaenkrat še ni mogoče oceniti, po besedah vodje mariborske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Ivanke Grilanc pa bo ravno zaradi poškodovanja prometne infrastrukture kar precejšnja. Padala je namreč toča v velikosti jajca in celo večja.

Zaradi močnega deževja je meteorna voda zalila več objektov na območju celotne mariborske občine, med drugim je poplavilo tudi Hišo Stare trte na Lentu. 

O veliki škodi med drugim poročajo tudi iz krajevnih skupnostih Bresternica in Kamnica, kjer so narasli hudourniki uničili več cest.

Toča, ki je padala nad Mariborom
Toča, ki je padala nad Mariborom FOTO: Bralec Gašper

Na območju krajevne skupnosti Gaj - Brestrnica je več manjših plazov delno zasulo cestišča, narasli so hudourniki, kar je onemogočilo prevoznost cest do šestih kmetij, so sporočili z MO Maribor, a je bila prevoznost v dopoldanskem času ponovno omogočena. Na tem območju je prišlo tudi do izpada elektrike, saj je neurje potrgalo električne drogove, ki pa jih strokovne službe že sanirajo. Problem so predvsem hudourniki, ki so še polni od žledoloma.

Trenutno strokovne službe zbirajo podatke in pripravljajo končno poročilo, so sporočili z MO Maribor. Za škodo v kmetijski proizvodnji, ki jo je povzročila včerajšnja toča, nimajo podatkov. "Skladno s predpisi občinske komisije za ocenjevanje škode v kmetijski proizvodnji ne ocenjujejo škode, če je za določeno vrsto neugodnih vremenskih razmer možno pridobiti državno pomoč v obliki sofinanciranja zavarovalne premije. Glede na to, da je škodo v kmetijski proizvodnji zaradi toče možno zavarovati, popisa ne bomo izvajali," so pojasnili.

Toča v Mariboru:

Po navedbah mariborskega komunalnega podjetja Nigrad so najnovejši dogodki novo opozorilo na slabo stanje mariborske mestne kanalizacije. "Ta je namreč zaradi nezmožnosti odvajanja večjih količin padavin mnogim Mariborčanom z razlitji in s poplavami povzročila veliko težav, nekaj časa pa so bile neprevozne tudi številne ceste," so sporočili.

Predstavniki Nigrada so ob tej priložnosti ponovno opozorili na nujnost ureditve ustreznejšega financiranja komunalnih storitev, da bi tako lahko vzpostavili boljše vzdrževanje kanalizacije, a za to v Mariboru doslej še niso dobili dovolj politične podpore. "Mariborska kanalizacija je na nekaterih odsekih stara že več kot 100 let, cene komunalnih storitev, ki bi ob uskladitvi izdatno izboljšale vzdrževanje in pretočnost kanalizacije, pa se niso spremenile že 12 let. Z uskladitvijo cen in omrežnino bi bilo mogoče sistem razbremeniti z izgradnjo dodatnih kanalizacijskih odsekov, ga ustrezno vzdrževati in posodobiti," je povedal predstavnik za stike z javnostmi pri družbi Nigrad Dejan Pukšič.

Kako je bilo drugod?

Neurje, ki se je v ponedeljek popoldne razbesnelo nad vzhodno polovico Slovenije, je tako povzročilo veliko nevšečnosti, zlasti na območju Koroške, Štajerske in Dolenjske. 

Gasilci so morali zaradi toče med drugim prekrivati strehe tudi v občinah Selnica ob Dravi, Hoče-Slivnica in Kidričevo ter odstranjevati meteorno vodo iz več objektov v občinah Ruše, Starše, Miklavž na Dravskem polju, Rače-Fram, Zreče in Duplek. Treba je bilo tudi čistiti gramoz s cestišč in odstranjevati padla drevesa.

Na Ptuju je voda po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje zalila kamp, v naselju Osluševci v občini Ormož je strela zanetila požar na gospodarskem objektu in po podatkih Policijske uprave Maribor povzročila za okoli 10.000 evrov škode. V Medlogu pri Celju je zaradi udara strele zagorel hangar športnega letališča Levec.

Veliko težav je bilo tudi na Koroškem. V Podgorju pri Slovenj Gradcu je zaradi močnega neurja meteorna voda zalila vhod v cerkev in več stanovanjskih objektov, v Legnu je bil zaradi podrtih dreves in zamašenih propustov močno moten cestni promet. V naselju Mislinjska Dobrava in Šmartno je meteorna voda zalivala kletne prostore stanovanjskih objektov, narasel potok Homšnica pa ogrožal dve stanovanjski hiši.

Zaradi vetra, ki je podiral drevesa, so imeli težave tudi v Pomurju in na Dolenjskem. V Brežicah so bile motnje v oskrbi z električno energijo, v Bistrici ob Sotli so gasilci reševali pohodnico, ki je ostala ujeta na odročni lokaciji med neurjem.

V osrednjem delu države je težave povzročal zlasti močan veter, ki je poškodoval ostrešja nekaterih stanovanjskih objektov na območju Ljubljane in Moravč.

Kakšno vreme nas čaka?

Jutri bo v južni polovici Slovenije sprva delno jasno, drugod pretežno oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Čez dan in popoldne bo spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami, deloma nevihtami. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 19, najvišje dnevne od 22 do 25, na Primorskem okoli 29 stopinj Celzija.

V četrtek in petek se bo nadaljevalo nestalno vreme z občasnimi krajevnimi plohami in nevihtami. Več sončnega vremena bo ob morju.

Več o vremenu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NapovedovalecPrihodnosti
16. 08. 2016 21.48
-2
In potem policija bluzi zakaj se vozniki ustavljajo pod nadvozi in odstavnih pasovih.Kam se boš peljal naprej v taki toči katera ti razbije šipo v trenutku?Na odstavni pas in basta.Jaz pa že prvi pod nadvoz,ker imam preveč vreden avtomobil,da bi ga izpostavljal toči razen,če mi zavarovalnica,da drugega ne pa,da bi celega pokitali in prebarvali.Jok bato tega pa ne bomo videli mi je pa tudi žal policista kateri bi prišel in mi tvezil naj vožnjo nadaljujem.
UK1
17. 08. 2016 10.31
ti pa si en indijanc.....probi se ustawt ...k bo za tabo 40 tonski towornjak......d te widim....te tudi krpat ne bo treba....twoja škatla pa bo šla na odpad....
xTejax
16. 08. 2016 13.24
+6
Ko so se nabirali oblaki, že pol ure bliskalo in grmelo in prihajalo vse bližje, sem sama videla eno protitočno letalo. Še sami so se povedali, da so leteli nad Mariborom, a so šli bolj severno proti Avstriji, da bi čimbolj "uničili" oblak, ki je prihajal in bi brez njih bilo še huje. Težko je to trditi, ker pri nas je najprej več kot pol ure padala toča do pribl. velikosti oreha, potem pa se je vsula za pribl.10 minut tista do velikosti breskev oz. jabolk. Takšne pa še nisem videla in že včeraj so si mnogi v bližini pokrivali strehe kljub tistemu vlivanju, saj dež ni ponehal do kakšnih 22h. Redkokdo je danes tukaj brez škode.
Ramzess
16. 08. 2016 18.08
-1
Dokler bodo letala letala pod oblaki (nad mestom), namesto nad njimi, ne bo nič.
Xandrej
16. 08. 2016 13.04
+4
Tukaj se vidi stanje kanalizacij pa cest pa vsega tega... Vsak dela kaj hoče (vreže se cesta za vsak kabelček gor kaj je spodaj itak nobenega ne zanima)... Cevi premalne, ceste narobe skonstruirane pa še kaj... Cevi pa 20 noter po cestah namesto vsaj 50 ali pa še več... Samo da se kasira! Odpadne vode, čistilne naprave, vodarine, kanaljščina cestnine itd itd... Banda od bande!
korintos23
16. 08. 2016 13.02
+5
Malo denarja bi se dalo in bi letala take oblake s točo močno rastalila, samo kaj......
ecnarf
16. 08. 2016 12.04
+23
vtaknite si nekam te reklame kurneki
TechnoX
16. 08. 2016 11.57
-14
Slike, ki jih objavljate, prikazujejo kepe, narejene iz sodre. Take stvari škodijo vaši kredibilnosti, ker potem lahko dvomimo, da so ostale novice kaj bolj resnične.. Toča pa je padala, o tem ne dvomim.
korintos23
16. 08. 2016 13.01
+12
xTejax
16. 08. 2016 13.28
+9
Ko se ti vsuje takšna konkretna toča, kot je na slikah, potem verjameš, da je resnična. Bolje, da nisi takrat zunaj brez vsega. Bi še samo jokal in mamo klical. :)
TechnoX
16. 08. 2016 16.07
-12
@korintos: Prvo sem videl pred več kot 40 leti v gorah, pred par leti pa je taka velikosti okoli ping pong žogice lomila strešnike pri nas. To kar je na slikah pa ni toča. Se vidi da je več majhnih zrn skupaj stisnjeno. Če bi bila take velikosti niti jeklene strehe ne bi zdržale..
expost
16. 08. 2016 18.06
+9
@TechnoX, očitno ste še en tistih, ki ga mora treščiti v glavo, da bo verjel. Saj bi vas poslal na kraj dogodka, pa se bojim, da bi mojo babico prepričevali, da to kar je uničilo streho na štali in je padalo v velikosti jajca ni toča, ampak njena domišljija.
Shark51
16. 08. 2016 11.54
+7
Kje so pa une rakete proti toči
Kollerik
16. 08. 2016 13.29
+6
očitno so se prelile na račun od nekoga ... :))
Lisec6
16. 08. 2016 11.34
+6
kje je pa sedaj KRALJ s svojo obrambo proti toči----samo denar je pobral, avion kupil, ko pa toča pada, pa lepo leži doma
korintos23
16. 08. 2016 13.03
-1
nightangel
16. 08. 2016 14.48
+0
FesterAdams
16. 08. 2016 10.46
+21
Včeraj popoldan je umrla moja tašča. "Naj ji duša čimprej najde pot v nebesa" je modrovala naša ostarela mariborska soseda. Malo zatem se je stemnilo, začelo je treskati in po strehah je začela pokati toča, kak na sodni dan. Tast je zamrmral nekaj v stilu: "A-ha, je že prispela...."
kritik16
16. 08. 2016 12.32
+6
Potemtakem boso, ko bo moja tašča umrla, padale lubenice.
Sonja Rihter
16. 08. 2016 13.47
+7
Jaz pa le mislim,da je Marija pokazala, da so ji Maribor zapravili.
mbtukaj
16. 08. 2016 10.26
-6
Glavno da so bli begunci na varnem.
korintos23
16. 08. 2016 09.25
+4
V Prlekiji malo dežja, malo vetra, malo grmenja, eno pošteno zalivanje!
generaL666
16. 08. 2016 09.18
-14
korintos23
16. 08. 2016 09.24
+1
Če na tako velik cerkveni praznik toča zmlati dve državi?
staridida
16. 08. 2016 09.39
+5
FesterAdams
16. 08. 2016 10.47
+1
heroj2000
16. 08. 2016 09.14
+2
Pri nas na štajerskem v Slovenj Gradcu ni bilo hudo, tu pa tam kako zalitje kleti.
catman
16. 08. 2016 09.09
+11
Manja Grace, ka maš to za ene nohte?
emilzapata
16. 08. 2016 10.02
+6
catman
16. 08. 2016 08.56
+29
..."ko smo ga danes zjutraj poklicali in vprašali, kakšne so razmere na terenu" - kaj pa, če bi šli novinarčki malo sami na teren?
?rnogled
16. 08. 2016 08.52
+14
A jim je Mramor pomagal?(če je že prejemal dodatek za stalno pripravljenost)