Slovenija

Nadaljevanje pogajanj čez teden dni

Dunaj, 29. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Konferenca konsenza o uresničevanju razsodbe avstrijskega ustavnega sodišča o dvojezičnih napisih na avstrijskem Koroškem je prinesla prve rezultate.

Bo slovenska manjšina na avstrijskem Koroškem dočakala postavitev še 19 dvojezičnih tabel?
Bo slovenska manjšina na avstrijskem Koroškem dočakala postavitev še 19 dvojezičnih tabel? FOTO:

Predstavniki slovenske manjšine, zvezne ter koroške deželne vlade in tako imenovanih domovinskih organizacij so se na današnjem drugem krogu pogajanj dogovorili o postavitvi 19 manjkajočih dvojezičnih tabel. Poganja se bodo nadaljevala 6. maja.

Leta 2001 je avstrijsko ustavno sodišče razsodilo, da morajo dvojezične table stati v vseh tistih krajih, kjer živi najmanj 10 odstotkov slovensko govorečega prebivalstva, torej v več kot 390 krajih.

Na avstrijskem Koroškem trenutno stoji 73 dvojezičnih krajevnih napisov, po vladni uredbi iz leta 1977 pa bi jih moralo 92. Kot so se dogovorili na današnji konferenci, naj bi 19 manjkajočih tabel postavili do avstrijskega državnega praznika 26. oktobra. S tem pa razsodba avstrijskega ustavnega sodišča iz leta 2001 še zdaleč ne bo uresničena, je priznal tudi kancler Wolfgang Schüssel. Sicer pa naj bi avstrijska stran manjšini ponudila še sofinanciranje šol, medijev in kulturnih ustanov. Manjšina pa je temu dodala še zahtevo po priznanju kolektivne pritožbene pravice.

Po predlogu slovenskih predstavnikov naj bi postopno do leta 2010 postavili v celoti 158 dvojezičnih krajevnih napisov.

Vse tri organizacije slovenske narodnostne skupnosti v Avstriji so bile takšen paket ukrepov za reševanje manjšinskega vprašanja načeloma pripravljene sprejeti. Za koroško deželno vlado z glavarjem Jörgom Haiderjem na čelu, pa ni sprejemljiv. Deželna vlada od manjšine tudi zahteva, da podpiše izjavo, da je 7. člen avstrijske državne pogodbe, temelj varstva in zaščite manjšine, izpolnjen. Slovenski predstavniki so možnosti za rešitev čez teden dni ocenili zadržano. Predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjan Sturm je dejal, da "kancler želi tako širok konsenz, ki gre na račun substance".

SORODNI ČLANKI