Slovenija

Nad zaostanke pri reševanju vlog s kadrovsko okrepitvijo

Ljubljana, 05. 06. 2012 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Varuhinja človekovih pravic in minister Vizjak sta se dogovorila, da bi bilo področje zagovornika otrokovih pravic opredeljeno v zakonu. Ministrstvo napoveduje tudi nekatere kadrovske okrepitve, tako da zaostankov na področju socialnih prejemkov ne bo več.

Minister Vizjak
Minister Vizjak FOTO: B.G.
Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik in minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak sta se dogovorila za nekatere konkretne korake, tako med drugim za zakon o zagovorniku otrokovih pravic. Ministrstvo napoveduje tudi nekatere kadrovske okrepitve, tako da zaostankov na področju socialnih prejemkov ne bo več.

"Pri uresničevanju zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev je bilo veliko operativnih težav, večina centrov za socialno delo že tekoče rešuje vloge, medtem ko so ponekod še zaostanki," je po srečanju dejal minister Vizjak. Kjer so zaostanki večji, bodo po njegovih besedah skušali okrepiti ekipe, ki rešujejo vloge na prvi stopnji, "da pride čim prej do tekočega obravnavanja".

Pritožb pa je po njegovih besedah manj, kot so pričakovali. "Vendar jih je še vedno veliko za tekoče reševanje. Na pomoč so že prišli z drugih direktoratov na ministrstvu, če pa bo treba, bodo prišli tudi sodelavci z drugih ministrstev," je napovedal.

Nekateri ukrepi aktivne politike zaposlovanja se niso izvajali

Povedal je, da je bilo med brezposelnimi osebami precej nejevolje, ker se nekateri ukrepi aktivne politike zaposlovanja, kot je na primer samozaposlitev, niso izvajali. Rebalans letošnjega proračuna je bil namreč sprejet sorazmerno pozno, je spomnil. "Vendar je na podlagi rebalansa že prišlo do potrditve velike večine programov. Nekatere programe pa še usklajujemo z ministrstvom za gospodarstvo in naj bi v praksi zaživeli v prihodnjih dneh. Tudi javna dela, ki lahko v teh časih pomenijo olajšanje na trgu dela, so že sproščena," je poudaril.

Varuhinja in minister sta se dotaknila tudi idejnih rešitev na področju delovnopravne zakonodaje. "Vendar o podrobnostih zaenkrat ne moremo govoriti," je dejala varuhinja.

Zagovornik otrokovih pravic

Z varuhinjo sta se dogovorila, da bi bilo področje zagovornika otrokovih pravic opredeljeno v zakonu, vendar pa bi zakon zajemal širšo skupino upravičencev, na primer tudi tiste z motnjo v duševnem razvoju, je dejal minister. Glede na dogovor bi bil "zakon lahko širše zastavljen, vendar z različno dinamiko uveljavljanja in bi šel lahko tak hitreje skozi parlamentarni postopek", je dejal minister.

Nemoč pri soočanju z razmerami

Varuhinja je povedala, da se je minister strinjal s predlogom za obisk centra za socialno delo v Murski Soboti. "Velik del pobud varuhu iz Prekmurja se nanaša na revščino. Pobudniki izražajo nemoč pri soočanju z razmerami, v katerih so se znašli," je dejala.

V murskosoboškem centru si želijo novih oblik pomoči za te ljudi, pravi. Nekateri so popolnoma izključeni, saj nimajo niti sredstev za javni prevoz, da bi lahko prišli do centra za socialno delo, je dejala.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kleopatra-1
05. 06. 2012 23.25
+1
pred novim zakonom in novim računalniškim sistemom je bilo več socialnih prejemkov in so bili vedno redno nakazani. Zdaj je manj socialnih prispevkov, niso redno nakazani in še dodatnih ljudi bodo zaposlili. Se samo meni zdi, da živim v narobe svetu ali je res?
WikiX
05. 06. 2012 20.54
+2
Skrajni čas je že, da se nekdo pristojen vpraša, kako se je lahko zgodilo, da so zaradi zelo preprostih sistemskih sprememb nastale take napake. Kdor je odgovoren, naj ga obesijo za jajca, to bi bilo vsaj malo ekvivalentno z bolečinami in stisko, ki jo je ta povzročil stotisočim. Razen, če ni šlo za napako, takrat je treba odgovorne javno ustreliti, še Breivik je proti takim navaden razposajen smrkavec. Otroci si najlažje pomagajo, če jim stojijo ob strani odrasli, predvsem starši, učinkoviti so lahko tudi, da se družijo med sabo in si pomagajo, leta tu niso tako pomembna. Najhuje je, če se štuli zraven naš hudo moralno in duševno prizadet birokratski državni aparat, ne moreš najšrej pomagati veleizdajalcem in tajkunom, nato pa jim pobrati še otroke ter jih prevzgojiti v sebi primerne psihopate. Največji problem pri nas je ravno nadzor nad nedoraslimi otroki in javne uprave, otroki nedotakljive oligarhije, na doživljenjskih položajih, katerih najhujša izkušnja v življenju je, da sta se včasih spričkala ata in mama. No ja, včasih so morali iti tudi peš na izlet, jesti sendviče in piti vodo, tudi teh nečloveških naporov takšen človek ne pozabi. Sami strokovnjaki, pa vsako leto več zombijev, velik problem naših stručnjakov je, da se tega, kar je dabnes Slovenec niso učili v šoli, na Zagrebški akademiji za psihološke eksperimente takšen opis človeka preprosto ne obstaja, zdaj smo pa tam. Rešitev za prekmurje je preprosta, hm, le kaj bi s prekmurjem, treba jih bo vključiti v Sveto Rimsko cesarstvo Nemškega naroda, za drugorazredne državljane bo pa menda ja poskrbljeno.