Slovenija

Nad Slovenijo le italijanska letala

Bruselj, 26. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz ministrstva za obrambo so sporočili, da bodo nadzor in zaščito slovenskega zračnega prostora v okviru zveze Nato opravljala le italijanska letala.

Vojaško letalo
Vojaško letalo FOTO: POP TV

Italijanska letala bodo to nalogo pod poveljstvom vrhovnega poveljnika zavezniških sil v Evropi, generala Jamesa Jonesa, začela izvajati predvidoma že v ponedeljek, 29. marca, z dnem vstopa Slovenije v zavezništvo.

Odločitev, da bo zračni prostor Slovenije varovala zveza Nato, so sprejeli že pred desetimi dnevi, ko je bilo tudi jasno, da bodo letala zaveznic, ki bodo izvajala nalogo, vzletala bodisi iz letališč v Italiji ali na Madžarskem.

Slovenija bo v varovanje svojega zračnega prostora aktivno vključena, kajti s svojim radarskim sistemom za nadzor bo del integriranega sistema Nato za zračno obrambo, tako da bo posnetke svojega ozemlja v skupno zavezniško sliko prispevala sama, videla pa bo seveda sliko celotnega prostora zavezništva.

Postopek za varovanje slovenskega zračnega prostora bo načeloma zelo preprost. Če bodo radarji zaznali neidentificirano letalo, bodo v določenem času zavezniška letala - lovci prestrezniki - poletela nad ozemlje države in letalo prestregla ter ga identificirala, nato pa se odločila, kako ukrepati. Nadzor nad operacijo bo imelo regionalno poveljstvo za zračno obrambo, uradno pa bo poveljstvo v rokah vrhovnega poveljnika zavezniških sil za Evropo, generala Jamesa Jonesa.

Zveza Nato bo sicer po širitvi varovala tudi zračni prostor treh baltskih držav, ki prav tako kot Slovenija nimajo ustreznih zmogljivosti. Letala zanje bodo prispevale Belgija, Nizozemska in Danska, ki bodo vzletala iz letalske baze v Litvi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3