Slovenija

Načrt ministrstva bi ogrozil razvoj elektrotehniškega izobraževanja?

Maribor, 27. 06. 2012 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na ministrstvu so prepričani, da združitev mariborskih šol ne bo imela posledic za dijake in učitelje. Ravnatelj Srednje elektro-računalniške šole Ivan Ketiš pa pravi, da bodo največja žrtev dijaki, saj bo šola dobila manj sredstev.

Žiga Turk pravi, da se z združitvijo rešuje nekaj deficitarnih poklicov.
Žiga Turk pravi, da se z združitvijo rešuje nekaj deficitarnih poklicov. FOTO: B.G.

Načrt ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in tehnologijo (MIZKŠ) glede združitve oziroma pripojitev določenih šol je naletel na najbolj ostro nasprotovanje ravnatelja Srednje elektro-računalniške šole (Serš) Ivana Ketiša. Serš naj bi se združil s Tehničnim šolskim centrom Maribor in Srednjo lesarsko šolo, čemur Ketiš in drugi zaposleni nasprotujejo, saj menijo, da bo načrt ogrozil razvoj tehniškega poklicnega in strokovnega izobraževanja v Mariboru.

Na drugi strani pristojni minister Žiga Turk trdi, da sta vlada in ministrstvo predstavila tehtne argumente, ki govorijo v prid združevanju. Na MIZKŠ zagotavljajo, da združitev mariborskih šol ne bo imela nobenih posledic za dijake, učitelje in programe, ki jih šola izvaja. "Šola bo ohranila svoje ime in bo tudi v prihodnje poznana kot SERŠ, ravnatelj Ketiš bo ohranil svoje ravnateljsko mesto. Dijaki bodo še naprej zahajali v isto poslopje, kjer jih bodo učili isti učitelji," so zapisali na ministrstvu. Dodajajo še, da bo Ketiš razbremenjen finančnega vodenja šole, za kar bo zadolžen direktor šolskega centra. Ketiš naj bi se tako lahko še "bolj posvetil pedagoškemu vodenju šole, skrbel za ohranjanje poklicev in lahko tudi širil programe, če bo to treba," so optimistični na ministrstvu.

Na Seršu niso nikoli dobili tehtnih argumentov z ministrstva

Na Seršu so ocenili, da navedbe ministrstva kažejo na "nepoznavanje materije in norčevanje z Serša, zaposlenih, dijakov in staršev." Ketiš poudarja, da jim z ministrstva nikoli niso predstavili tehtnih argumentov, vedno le opisno navajajo, kakšne bi bile prednosti združevanja. Na drugi strani pa so na Seršu argumentacijo podprli s konkretnimi številkami (upad vpisa v centrih, finančni in kadrovski problemi) in analizami, ki jih je opravilo celo samo ministrstvo, ki pa očitno tem številkam ne zaupa.

Ketiš se tako sprašuje, zakaj minister Turk trdi, da se za Serš ne bo nič spremenilo. "Kako lahko g. minister trdi, da se za našo šolo ne bo nič spremenilo, če bi bili finančno odvisni od druge osebe, ki bi lahko finančna sredstva, ki bi pripadala našim dijakom in naši šoli, prerazporedila drugam?" se sprašuje Ketiš in dodaja, da se tudi Srednja lesarska šola in Srednja gradbena šola Maribor s pridružitvijo in združitvijo v center ne strinjata.

Razred
Razred FOTO: Thinkstock

Koga rešuje vlada?

Ketiš meni, da so šole same sposobne reševati deficitarne poklice, zato naj jim ministrstvo pusti, da to počnejo še naprej. Po njegovem mnenju bi izvedba načrta "ogrozila predvsem razvoj elektrotehniškega izobraževanja in deficitarne poklice. S številkami smo dokazali, da se le-ti v šolskih centrih izgubijo, vpis v njih se zmanjša in ne poveča," sklene Ketiš, ki ministrstvo sprašuje, če je pripravljeno za tako nestrokovno odločitev prevzeti odgovornost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
27. 06. 2012 19.20
he,he,he posledice bodo čutili samo lenuharski profoti,taki ki jih nikoli ni na delovnem mestu,namesto njih predavajo študenčki,fuj,
Ramzess
27. 06. 2012 18.17
Vlada lahko ukinja šole, če ji tako odgovarja, a naj jasno jamči da ne bo posledic, kakor tudi da bodo spričevala šol, ki jih ukinila veljavna tudi po tem, ne glede na generacijo, ki se je šolala v njih, da se ne bodo ponovile zgodbe kakršne že poznamo. Saj veste, nikoli se ne ve.
Ramzess
27. 06. 2012 18.21
Sicer se kaj lahko zgodi, da bodo ljudje pošiljani nazaj v šole, da si pridobijo potrdila, da so jo obiskovali in končali, preden se je le ta predrugačila. Saj veste, nikoli se ne ve.