Slovenija

Otroške srčne bolezni: zdravljenje doma še vedno cenejše kot napotitev v tujino

Ljubljana, 13. 07. 2018 20.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
5

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni je že sestavil ekipo, ki bo vodila nosilne dejavnosti programa. Z anestezistom, intenzivistom in kirurgom, ki so že bili del programa otroške kardiologije, so že sklenili pogodbe. Plačilo bo zagotavljal inštitut, zato to ne bo pomenilo dodatnih stroškov za UKC.

Na Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni zaključujejo temeljne aktivnosti za vzpostavitev administrativnega dela inštituta in pripravljajo tudi vse potrebno za prevzem programa otroške kardiologije, je danes dejal v. d. direktorja Branko Dobnikar. Na inštitutu so že sestavili ekipo, ki bo vodila nosilne dejavnosti programa.

Na inštitutu bodo vedno poskušali zagotoviti tudi varnost programa tako, da bosta ves čas prisotna profil kardiokirurga in kardiologa, kajti to je v svetu standard obravnave otrok.
Na inštitutu bodo vedno poskušali zagotoviti tudi varnost programa tako, da bosta ves čas prisotna profil kardiokirurga in kardiologa, kajti to je v svetu standard obravnave otrok. FOTO: Thinkstock

"Inštitut je že sklenili pogodbe za odgovorne nosilce zdravstvene dejavnosti s tremi slovenskimi zdravniki, eno pogodbo pa imamo trenutno v podpisu," je dejal Dobnikar. Gre za kardiologa, anestezista, intenzivista in kirurga, med njimi so nekateri že bili del programa otroške kardiologije, je dodal. Te pogodbe so namreč pogoj, da bo ministrstvo za zdravje v ponedeljek lahko inštitutu izdalo dovoljenje za opravljanje dejavnosti, je opozoril. Na inštitutu ob tem računajo, do bodo lahko v naslednjih mesecih zaposlili celotno zdravniško ekipo, ki je potrebna, vključno z drugimi zdravstvenimi delavci, medicinskimi sestrami in tehničnim osebjem.

Vlada je na današnji redni seji dala soglasje k statutu javnega zdravstvenega zavoda Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni, so sporočili po seji vlade. S tem je odprta pot za objavo razpisa za direktorja inštituta.

Dolgoročno stremijo k temu, da bodo imeli lastne ekipe zdravnikov

Dopolnitev zakona o zdravniški službi bo po tolmačenju pravnikov državnega zbora oz. vlade stopila v veljavo šele 22. julija, zato bo inštitut s tujima zdravnikoma, ki naslednji teden prihajata v Slovenijo, še vedno sklenil le svetovalni pogodbi.

Bosta pa zdravnika pomagala pri vzpostavitvi vsega tistega, kar je za inštitut ključno, da lahko ta kasneje vsebinsko prevzame tudi program otroške kardiologije, je poudaril Dobnikar. "Dolgoročno pa stremimo k temu, da bomo imeli lastne ekipe zdravnikov, ki bodo tu stalno, zaposleni v inštitutu in bodo opravljali zdravniško službo po predpisih, ki veljajo za vse zaposlene zdravnike v javnem sektorju v Sloveniji," je še dodal.

Za UKC to ne bo pomenilo dodatnega stroška

Na inštitutu bodo vedno poskušali zagotoviti tudi varnost programa tako, da bosta ves čas prisotna profil kardiokirurga in kardiologa, kajti to je v svetu standard obravnave otrok, je poudaril Dobnikar. Vsi zdravniki bodo sklenili pogodbo z inštitutom, ne z Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana, tako da za UKC to ne bo pomenilo dodatnega stroška. Inštitut bo plačilo zdravnikov najprej zagotavljal iz zagonskih sredstev inštituta, ki jih trenutno še ima na voljo, za drugo polletje pa so po njegovih navedbah že pripravili podrobni finančni načrt, ki bo pokrival tudi delo gostujočih zdravnikov v prihodnjem obdobju.

"V tem obdobju, ki ga moramo preseči tekom poletja zaradi nastale situacije ob odhodu zdravnikov iz te dejavnosti, se moramo nasloniti na tuje zdravnike," je opozoril Dobnikar. Naslednji teden v Slovenijo prideta španski in ameriški zdravnik, ki sta po profilu pediatrični kardiolog in kardiokirurg za otroke. Zdravnika bosta torej naprej opravljala svetovalno dejavnost, kasneje ob ureditvi vse dokumentacije in dovoljenj, pa tudi posege.

Kako bo s plačili?

Plačilo za zdravnike iz tujine bo izvedeno po enakih načelih, kot je bilo izvedeno plačilo za ameriškega zdravnika, ki je ta teden tu. Njegovo plačilo znaša 22.829,23 evrov bruto bruto na teden, kar nanese okoli 10.000 evrov neto na teden, je razložil Dobnikar in opozoril, da so zdravljenja v domači instituciji še vedno cenejša, kot pa napotitev otrok na ambulantne preglede in posege v tujino.

Na podlagi sklepa vlade bo UKC Ljubljana inštitutu odstopil prostore, ki so zdaj v uporabi za to dejavnost, načeloma so to isti prostori, morda bo potrebna kakšna manjša prilagoditev. UKC pa bo po posebni pogodbi opravljal vse tehnične in podporne dejavnosti, kar vključuje tudi nabavo medicinskih in drugih materialov v imenu inštituta in gre za tako imenovano skupno javno naročilo, je še pojasnil Dobnikar.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Szagar5
16. 07. 2018 13.33
Predlog novinarjem, dajte malo svoje raziskovalne žilice napet pa pojdite v UKC in podrobno preučite temo. Ne pa da objavljate kaj je director rekel. Pred enim mesecem so obljbljali nacionalni institute za kardiologijo in da bo začel delovati ob tem pa so povedali da z edinim osebjem ki se pogovarjajo so 3 intervinisti, in kaj kadrio inštitiu bo stal na intevenistu, pa nočem biti nespoštljive ampak težko je kardiološki institute brez kardiologov, niben novibar ni vprašal kako bodo to pokrili. Dr. Mazič, pri njem so bile že pred leti najdene nepravilnosti, pa sumi napačne diagnose pri več otrocih ampak njega se je premestio znotraj UKC, in to je rešeno. Kaj pa ti otroci še vedno imajo napačno diagnozo še vedno uživajo zdravila ki jih ne potrebujejo ali pa napačna zdravila. Koga to briga, no ZZZS en tak otrok stane na letni ravni cca 1.500 Eur, brez tega da razmišljamo kakše so lahko dolgoročne posledice uživanje zdravil, za srce, če jih ne potrebuješ. Ne razumem zakaj zdravniki ščitijo hrbet nekomu ki pač svojega dela ne opravlja kvalitetno. Ne razumem pa tudi zakaj novinarji ne opravite svoje naloge in ne raziščete tega bolj podrobno.
mali grizli
16. 07. 2018 12.20
Torej denar je za tuje zdravnike za domače specialiste ga pa ni.to zdravstveno organizacijo treba takoj ukiniti
LepaVidaa
15. 07. 2018 14.03
Zdej se vse splača, ko bi pa z minimalnim dvigom plač obdržali kader, pa ni bilo denarja. Isto je bilo s kirurgi. Ko so kardiologi želeli, da je prisoten 24h ur na dan (kot so že imeli urejeno v preteklosti), je bila to nerazumna zahteva. Mesec kasneje je pa to nekaj, kar morajo urediti... Koga slepijo? In zakaj je to obrobna tema na 24 ur??? Morda pa nekdo želi, da to ni glavna novica.
Ramzess
14. 07. 2018 08.22
Cenejše, za koga, za ZZZS.
Szagar5
14. 07. 2018 07.55
+1
No pregled pri kardiologu, obremenitveni test, 24 Ekg holter, 2 urni posvet, prevoz tja in nazaj, 1x nočitev, govorim za pregled v Italiji, stane ZZZS slabih 500 Eur. Ameriški kardiolog pa stane ZZZS 22.000 Eur na teden, s tem da pregleda koliko otrok pa pretiavejmo in rečimo 50. Torej plača ZZZS 440+ Eur samo za njega za enega otroka. Kje so še ostali stroški? Je res ceneje?