Slovenija

Pahor: Nisva se izigrala

Ljubljana, 02. 11. 2009 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier Borut Pahor je prepričan, da je ta teden odločilen za rešitev spora med Slovenijo in Hrvaško, nadškof Stres pa se je odzval na komentar hrvaške cerkve glede spora.

Premier Borut Pahor je napovedal, da bo ta teden odločilen za rešitev vprašanja meje med državama. Podprl je tudi hrvaško premierko Jadranko Kosor, a opozoril, da posebna izjava, ki jo napoveduje Zagreb, ne more postati del sporazuma.

Izrazil je pričakovanje, da bi se lahko po odločitvi v saboru še ta teden sestal odbor državnega zbora za zunanjo politiko (OZP), na katerem bi "razjasnili vse nejasnosti, ki se morda še pojavljajo pred poslanci pred podpisom sporazuma". Nato pa bo švedsko predsedstvo EU sporočilo, da se v Stockholmu lahko podpiše sporazum.

Pahor je optimističen glede podpore sporazumu v hrvaškem saboru.
Pahor je optimističen glede podpore sporazumu v hrvaškem saboru. FOTO: Reuters

"Menim, da bodo izpolnjeni vsi pogoji za to, tako na slovenski kot na hrvaški strani in da bo podpis sporazuma možen precej kmalu," je še dejal slovenski premier, ki je o odnosih s Hrvaško sicer spregovoril ob robu obiska Slovenskih železnic.

Ponovil je tudi stališče, da bo vprašanje meje pravzaprav rešeno, ko bosta parlamenta ratificirala omenjeni arbitražni sporazum. Ta namreč predvideva, da se strani obvezujeta, da bosta sodbo arbitražnega sodišča spoštovali, je zagotovil Pahor in dodal, da bo arbitražno sodišče "v času, ki je določen, izreklo sodbo glede določitve meje na kopnem in na morju".

V hrvaškem saboru se je danes ob začetku seje o predlogu arbitražnega sporazuma s Slovenijo sicer začela tudi razprava o enostranski izjavi o neprejudiciranju, ki jo želi hrvaška vlada sprejeti pred ratifikacijo sporazuma o arbitraži, in sicer, da predlagani člen 3b ne pomeni, da ima Slovenija stik z odprtim morjem.

V zvezi s tem je Pahor menil, da je sicer suverena pravica Hrvaške oz. njenega parlamenta, da sprejme tovrstno politično izjavo, vendar pa na vsebino sporazuma ne more vplivati, ker ne bo priložena ob podpisu sporazuma. Menil je tudi, da švedsko predsedstvo te izjave ne bo podpisalo. Sicer sam ne bo podpisal sporazuma.

Je pa na drugi strani Pahor tudi podprl hrvaško kolegico Kosorjevo in dejal, da med njima v telefonskih pogovorih "nikoli ni prišlo do tega, da bi se izigrala, peljala žejna čez vodo" in da sta vedno spoštovala odločitve, ki sta jih sprejela.

"Ne vem, kdo je bil boter, da je izjava prišla v javnost in s tako dikcijo, kot je," je še komentiral Pahor, hkrati pa opozoril, da je o tem govoril tudi na vrhu voditeljev članic EU prejšnji teden. "Slovenije ne moti, če kdo politično podpre to izjavo pogodbenice in da ima to politično, ne pa pravne teže," je še dejal Pahor.

Pravičnost je nad črko zakona

Stres se je odzval na vmešavanje hrvaške cerkve v politiko.
Stres se je odzval na vmešavanje hrvaške cerkve v politiko. FOTO: POP TV

Slovenska škofovska konferenca se je odzvala na sobotno izjavo komisije Iustitia et Pax Hrvaške škofovske konference. Slednja je namreč objavila izjavo v zvezi z arbitražnim sporazumom med Slovenijo in Hrvaško. Tako so se hrvaški škofi znova vpletli v politiko, vendar tokrat niso podprli vladajoče HDZ. Vlada ne bi smela podarjati ozemlja Slovencem, niti za ceno evropske prihodnosti, menijo.

''Ko je ta izjava postala znana, je predsednik Komisije Pravičnost in mir (KPM) pri SŠK mariborski nadškof koadjutor Anton Stres še istega dne poslal predsedniku hrvaške komisije 'Iustitia et Pax' pismo, v katerem je izrazil obžalovanje, da je bila ta izjava objavljena,'' so zapisali v sporočilu za javnost SŠK.

Stres je v pismu hrvaški komisiji poudaril veljavo načela pravičnosti, ki je nad "črko zakona", in navedel govor papeža Benedikta XVI. v Združenih narodih (ZN) 18. aprila lani, kjer je papež jasno opozoril na spornost ''prevlade legalnosti nad pravičnostjo''.

Predvsem pa je nadškof Stres poudaril, da slovenska KPM ''meni, da ni v njeni pristojnosti, da se neposredno vključi v reševanje tega spora in zavzema konkretna stališča do tega, kje in na kakšen način naj bo določena meja med državama. Izrazil je pričakovanje in zahtevo, naj bo meddržavna meja pravična in naj v prihodnosti ne bo več povod za medsebojne spore, temveč osnova za nadaljnjo krepitev prijateljskega sožitja, sodelovanja in sosedstva''.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DEDI06
03. 11. 2009 11.55
Če nebi bilo CERKVE,bi rdečkarji danes tlačanili nepismeni v KOLHOZU!
Marko Varga
03. 11. 2009 10.44
res ne vem,zakaj ta mejni problem ne rešijo v rkc,saj smo oboji hlapci le te...
Matej Ostanek
03. 11. 2009 09.10
Far in žandar - vse bo šlo v...
Ježek Moli Moli
03. 11. 2009 00.52
Mene zebe v cerkvi, ker Cerkev ni bogata pa nimajo za kurjavo...
Ježek Moli Moli
03. 11. 2009 00.47
V imenu Očeta, Sina in svetega duha, amen! Zakaj POPTV ne prenaša nobene maše? Bilo bi veliko boljše kot razne kmetije...
WikiX
03. 11. 2009 00.40
Rešitev je preprosta. Dol s komunisti! Vsi v Slovensko ljudsko stranko, pol pa na mašo in bomo spet maziljeni!
Ježek Moli Moli
03. 11. 2009 00.32
Če bi zmagali domobranci bi danes bil naš Trst, Gradec, Istra pa še kaj...Poleg tega bi danes in prejšnih 50 let veliko bolje živeli.
WikiX
03. 11. 2009 00.21
"Sam bog nam je poslal generala Rupnika med nas. Naša dolžnost je ponavljati, znova in znova do iznemoglosti, da obstaja le ena pot, pot generala Rupnika.", so oznanjali domobranci po radiu, leta 1944, ko je ladja tonila. Po razpadu Jugoslavije, leta 1941, je Nemčija priključila bivše Avstrijske province, Italijani pa južni del. Ko je leta 1943 Italija kapitulirala, je Hitler na hitro vpostavil marionetno državo Slovenijo. Pri tem mu je pomagala katoliška Slovenska ljudska stranka. Z velikim pompom so 22. septembra 1943 izbrali za predsednika generala Rupnika, moč pa je ostala v rokah škofa Gregorija Rozmana in ljudske stranke. Tako so nastali domobranci, ki so ustanovili posebne policijske enote, imenovane Črna roka, ki so ubijali in mučili svoje žrtve, v cerkevi Svetega Urha. Generalu Rupniku so 1948 sodili ter ga usmrtili, škof Rozman pa je, pod pritiski iz Vatikana, leta 1947 zbežal v Švico. Zadnja leta je preživel v Bernu, kjer je pral denar za fašiste ter podpiral tako imenovane borce za svobodo, v Jugoslaviji. Zakaj je potem čudno, da so nam Nemci in Vatikan že tolikorat pomagali.
maparcepel
03. 11. 2009 00.18
WikiX
03. 11. 2009 00.01
Med izganjanjem Srbov na Hrvaškem, avgusta 1991, je papež janez Pavel II, med govorm v Hrvaščini, v Mdžarskem mestu Peck pozval svet, naj podprejo legitimna pričakovanja Hrvatov. S tem s je oznanil razpad Jugoslavije ter podporo katolškima Sloveniji in Hrvaški. Kasneje je Gorbačov, v Italijanski reviji Stampa izjavil, da se nič ne bi moglo zgoditi v vzhodni Evropi, če ne bi bilo papeža. Čeprav sta generalni sekretar OZN Perez De Cuellar in specijalni poslanik Cyrus Wance takrat svarila pred razraščanjem državljanske vojne, je Nemčija še naprej podpirala prizadevanja Vatikana. Sredi decembra 1991, so na sestanku 12 Evropskih članic glasovali 11 proti 1, proti priznanju obeh držav, vendar je Nemčija silila naprej. 25. decembra 1991, je Nemški zunanji minister Genscher obiskal papeža v Vatikanu, Nemčija pa je priznala Slovenijo in Hrvaško. Malo kasneje, 13. januarja 1992, nas je priznal Vatikan, 15. januarja pa so ostale članice sledile Nemškemu zgledu. Čeprav je cerkev ločena od države, se je potrebno zavedati, komu spet dolgujemo obstoj. Se kdo javi za Rupnika in Rozmana, ali pa bomo tokrat spet poskusili s skesanimi komunisti?
mincacinca
02. 11. 2009 23.30
"Ne, ne midva se nisva izigrala. Sam Slovence pa sva. In šlo mama je kot po maslu."
LEATT
02. 11. 2009 19.13
Res bi blo fancy za vso Slovenijo ko bi nas Pahor nehal sramotiti pred celim svetom in ko bi se malo zavedal kakšne izjavlja- niso izvirne so pa sramotne - a ga nihče v protokolu ne more naučiti kako bi se naj kot nek vodilni obnašal, saj pa ne more otresat ven takšnih!? Saj ne da bi prej bil strašno pameten, ampak da se pa človek čisto poneumi je pa res žalostno. Naj naš Pahor proda oz. plača kaj svojega oz. iz svojega- ČE IMA???-o tako resnih vprašanjih kot so ta pa naj že prične odločat kakšen intelektualec če nam niso že vsi odšli tja kamor jih cenijo.
victoriosus
02. 11. 2009 16.23
Hah, ne... ta vlada je popolnoma nesposobna. Slovenci nasploh smo mevže, nimamo kot narod jajc, da bi zahtevali kar je naše. Pogajamo se o tem, ali bomo izgubili malo ali veliko!! Sem pa optimist in želim moji lepi domovini več odločnosti in nasploh optimizma, zato spodbuda: bravo naši!
8JASMIN
02. 11. 2009 16.06
Pahor nisva se izzigrala! Ah ja igrala sta pa se na državne stroške ?????
komarec
02. 11. 2009 14.03
victoriosus02.11.2009, 12:1925 Bravo Stres, bravo naši! Če je s to parolo mišljeno tudi na tiste, ki se pogajajo o meji je to parola dneva.
M-teorija
02. 11. 2009 13.57
pepe007 02.11.2009, 13:01 9 Mislim, da je Stres ustrezno odgovoril in da je prav, da se RKC v to politično zadevo ne spušča več. Se popolnoma strinjam in apeliram tudi na druge, da ne odpirajo nove fronte po nepotrebnem.
komarec
02. 11. 2009 13.54
Še hrvaški škofje so nacionalisti, neverjetno. Človek dobi občutek, da služijo Zagrebu in ne Vatikanu... Se strinjam, Človek dobi občutek, da služijo Zgrebu in ne BOGU.
tenstankrompir
02. 11. 2009 13.23
najbrž obstaja več bogov,naši,vaši,njihovi...
pepe007
02. 11. 2009 13.01
Mislim, da je Stres ustrezno odgovoril in da je prav, da se RKC v to politično zadevo ne spušča več.
priest
02. 11. 2009 12.57
Za tisti mondeni hotel Kampinski pri Savudriji pa naj se hrvatje kar obrišejo pod nosom.Slovenci bomo imeli dva.Enega v Portorožu,drugega pa na slovenski južni obali.Prej bi bilo treba razmišljati,kje se lahko gradi hotel s tujo pomočjo(Avstria,Nemčija,Španija),ker tudi tu je SLOVENIJA!