Slovenija

Nabrusite pete, če ste počasni, pa vzemite še dežnik

Ljubljana, 06. 05. 2015 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ne glede na to, ali se boste podali na 35 kilometrov dolgo pot okoli Ljubljane, ali se boste udeležili teka trojk, je pomembno, da poskrbite za zaščito pred soncem, se primerno ogrejete pred tekom, zaradi napovedanih ploh, pa vam bo prav prišel tudi dežnik ali vetrovka.

Ljubljana od 7. do 9. maja gosti že 59. pohod Pot ob žici. Pohod poteka po skoraj 35 km dolgi poti okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev in je zato dobila ime Pot ob žici. S prireditvijo obeležujemo osvoboditev Ljubljane (9. maj 1945), hkrati pa je namenjena spodbujanju gibanja in zdravega načina življenja.

Prireditev vsako leto tradicionalno odprejo otroci iz ljubljanskih vrtcev, v petek pa se na pot ob žici podajo osnovnošolci in dijaki.

Rekreativci in rekreativke se lahko odločijo bodisi za pohod ali tek trojk, njihova udeležba pa se vsako leto povečuje. Od leta 2010 do danes je udeležba vsako leto naraščala, z izjemo leta 2013. Lansko leto je bila rekordna, saj se je rekreativnega pohoda udeležilo kar 29.732 oseb. Rekordna je bila tudi udeležba na teku trojk, ko je teklo 1643 rekreativk in rekreativcev.

Pohod za vse starostne skupine – od vrtcev do odraslih – je speljan po nezahtevni 32,5 km dolgi progi, na kateri je organiziranih osem kontrolnih točk. Začetek poti je prepuščen individualni odločitvi, kakor je odločitev posameznika tudi, kolikšen del poti bo prehodil. Vsaka kontrolna točka je namenjena zbiranju žigov, za celotno prehojeno pot pa udeleženci prejmejo posebna priznanja.
Pohod za vse starostne skupine – od vrtcev do odraslih – je speljan po nezahtevni 32,5 km dolgi progi, na kateri je organiziranih osem kontrolnih točk. Začetek poti je prepuščen individualni odločitvi, kakor je odločitev posameznika tudi, kolikšen del poti bo prehodil. Vsaka kontrolna točka je namenjena zbiranju žigov, za celotno prehojeno pot pa udeleženci prejmejo posebna priznanja. FOTO: www.pohod.si

Lahko prehodite od 3 do 35 kilometrov, a le za celo pot dobite medaljo

Letošnja novost je v teku trojk na 12,5 km, ki bo razdeljen v tri štartne cone: v prvo cono naj se razvrstijo trojke, ki pretečejo razdaljo v času pod 1:05:00 (vhod v cono bo iz Cankarjevega in Adamič-Lundrovega nabrežja), v drugo cono trojke, ki pretečejo razdaljo v času med 1:05:00 in 1:20:00 (vhod v cono iz Wolfove in Miklošičeve ulice), v tretjo cono pa trojke, ki pretečejo razdaljo nad 1:20:00 (vhod samo po Čopovi ulici).

Sobotni del pohoda je namenjen tako manj kot bolje pripravljenim pohodnikom, saj lahko traso izberejo v dolžini od 3 do 35 kilometrov in si torej razdaljo prilagodijo glede na svoje sposobnosti ter kondicijo. Predprijava na pohod ni potrebna. Vsak udeleženec se lahko od 6. ure dalje registrira na vhodnih kontrolnih točkah – te so Vič, Šiška, Bežigrad, Jarše, Polje, Fužine, Rudnik in Livada, kjer dobi kontrolni kartonček, s katerim pri nadaljnjih točkah zbira žige. Cilji so odprti do 17. ure. Vsak prehodi, kolikor želi, tisti, ki prehodijo celotno pot v dolžini 35 km, pa dobijo posebno medaljo.

Tek trojk je mogoč na dveh dolžinah - 12,5 ali 29 kilometrov v članski in veteranski kategoriji ter na 3.000 metrov za osnovne in srednje šole. Trojka mora ves čas teči skupaj, v cilju pa velja čas tistega, ki zadnji preteče ciljno črto. To je tudi rezultat, ki se upošteva kot rezultat trojke. S takšnim načinom tekmovanja želi organizator spodbujati tekače k medsebojni pomoči in solidarnosti, saj šteje čas, ki ga doseže najšibkejši člen trojke, zato mu morata morebiti bolje pripravljena člana ekipe pomagati, ga bodriti in motivirati.

Preverite traso teka trojk na 12,5 km.
Preverite traso teka trojk na 12,5 km. FOTO: www.pohod.si

Vreme bo služilo rekreativcem

Pred nami je topel konec tedna, saj bodo temperature čez 20 stopinj Celzija. Petek bo povečini sončen, medtem ko bo sobota spremenljivo oblačna, možne so krajevne plohe. Takšno vreme je primerno za rekreacijo in bo pohodnikom pisano na kožo, le dovolj zgodaj se je potrebno odpraviti na pohod.

Več o vremenu.

Nekaj nasvetov, da bo pohod minil brez težav

Glede na toplo vreme in sonce, se je potrebno primerno zaščititi pred soncem, zato ne pozabite na zaščitno kremo in pokrivalo. Prav tako je pomembna tudi tekočina. Še posebej, če se boste udeležili teka trojk. Pomembno je, da na vsaka dva do tri kilometre spijete dva do tri decilitre tekočine (brezalkoholne, najbolje vode), dovolj tekočine pa je potrebno zaužiti tudi po teku.

Nikar si za pohod ali tek ne obujte nove obutve. Primerni športni čevlji naj bodo utečeni, saj boste drugače dobili žulje. Oblecite se v udobna, športna oblačila in ne pozabite na dežnik ali vetrovko, če vas preseneti kakšna krajša ploha.

Pot lahko prehodite naenkrat ali večkrat v več etapah. Kje boste začeli ni določeno. Pričnete lahko tam, kjer vam najbolj ustreza. Vaša naloga je, da zberete vseh osem kontrolnih žigov in zloženko oddate na naslov Timinga Ljubljana.
Pot lahko prehodite naenkrat ali večkrat v več etapah. Kje boste začeli ni določeno. Pričnete lahko tam, kjer vam najbolj ustreza. Vaša naloga je, da zberete vseh osem kontrolnih žigov in zloženko oddate na naslov Timinga Ljubljana. FOTO: Damjan K.

Če bo deževalo, potem bo tudi teren nekoliko razmočen. V tem primeru je potrebno paziti, da vam ne zdrsne na razmočenih tleh, še posebej, kjer gre pot skozi gozd in se vzpenja ali spušča. Tak odsek poti je na območju Golovca.

Tokrat bomo hodili in tekli za človekove pravice

Teku se bodo pridružili tudi v Amnesty International Slovenije. Opozarjali bodo na pravice beguncev in migrantov, saj je pot ob žici spomin in opomin na dogodke, ki se ne bi smeli ponoviti. Predstavili bodo kampanjo SOS Evropa, v kateri opozarjajo na tisoče beguncev in migrantov, ki so v begu pred vojnami in preganjanjem umrli v vodah Sredozemlja. "Opominjamo na kršitve in težave, s katerimi se soočajo na poti v Evropo in v sami Evropi. Pa vendar si želijo zgolj tega, česar si želi vsak od nas in česar so si želeli prebivalci Ljubljane in drugih okupiranih krajev v času 2. svetovne vojne - miru, svobode, spoštovanja in dostojnega življenja," pravijo v AI Slovenija.

Trasa teka trojk na 29 km.
Trasa teka trojk na 29 km. FOTO: www.pohod.si

Preverite zapore cest, da ne boste obtičali

Začasne prometne ureditve so predvidene na naslednjih lokacijah in v terminih:
- 9. maja Stritarjeva ulica in Kongresni trg: Stritarjeva ulica, kjer bosta štarta na 12,5 km (štart ob 9.00 uri) in 29 km (štart ob 9.30 uri) in Kongresni trg, kjer bodo cilj teka trojk na 12,5 in 29 km, ter cilj teka trojk na 3 km za OŠ in SŠ (štart na Livadi ob 9.00 uri), in kjer bo celoten prireditveni prostor s spremljevalnimi objekti in odrom.
- 8. maja se bo začela postavitev prireditvenega prostora, in sicer ob 12. uri, zato bo od 8. maja zjutraj prepovedano parkiranje, ustavitev in promet po Vegovi ulici do 9. maja do 18. ure.

Linije mestnega prometa (LPP) se ne bodo spreminjale, pač pa bodo avtobusi na nekaterih linijah zaustavljeni s pomočjo policije oz. redarske službe. Mobilne zapore bodo v maksimalnih časih do 30 minut.

Promet bo oviran po progi teka na 29 km, 12,5 km in 3km, z možnimi krajšimi čakanji ob zapori (brez preusmeritev LPP):
- v petek za traso teka trojk na 3 km za OŠ in SŠ: Gostišče Livada, Hladnikova cesta, Ižanska cesta, Gruberjevo nabrežje, Prule, Janežičeva cesta, Trnovski pristan, Krakovski nasip, Breg, Novi trg, Gosposka ulica, Kongresni trg
- v soboto, 9. maja od 9. do 9.30 ure za traso teka trojk na 12,5 km: Stritarjeva ulica, Ciril - Metodov trg, Vodnikov trg, Krekov trg, Poljanska cesta, Litijska cesta, Hruševska cesta, Krožna pot, Po cesti na Golovec, Pot na Golovec, Hradeckega cesta, Gruberjevo nabrežje, Prule, Janežičeva cesta, Trnovski pristan, Krakovski nasip, Breg, Novi trg, Gosposka ulica, Kongresni trg
- v soboto, 9. maja od 9. do 13. ure za traso teka trojk na 29 km: Stritarjeva ulica, Ciril - Metodov trg, Vodnikov trg, Krekov trg, Poljanska cesta, Litijska cesta, Hruševska cesta, Krožna pot, Po cesti na Golovec, Pot na Golovec, Hradeckega cesta, Gruberjevo nabrežje, Prule, Janežičeva cesta, Trnovski pristan, Krakovski nasip, Breg, Novi trg, Gosposka ulica, Kongresni trg

Popolne zapore cest

V soboto, 9. maja od 8.50 do 13. ure bo popolna zapora na Trnovskem pristanu in Krakovskem nasipu. Isti dan od 9. do 9.30 ure bo katkotrajna popolna zapora na Poljanski cesti, Litijski cesti, Hruševski cesti in Krožni poti. Od 8.50 do 12. ure bo popolna zapora Hladnikove ceste, Ižanske ceste, Hradeckega ceste, Gruberjevega nabrežja, Prul in Prulskega mosta. Od 8.50 do 13. ure bo popolna zapora Zoisove ceste od Predora pod gradom (Gruberjevo nabrežje) do Emonske ulice (Slovenske ceste). Vozišče bo zaprto za ves promet z izjemo linij LPP.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos23
07. 05. 2015 08.20
Zakaj pa tega teka spreobrnjeni desnjaki ne marajo?
Diškor
06. 05. 2015 22.09
+4
KER SEM DOBREGA SRCA VAM POVEM 100% ZAŠCITO, SPLOH SE GA NE UDELEŽITE, BOLJŠ DA SMETI PO NARAVI POBERETE BO VSAJ KEJ OD TEGA.
antiXfashizmXeuXgso
07. 05. 2015 08.12
+1
sabinch
06. 05. 2015 15.31
+1
Katera svetovna prestolnica se še lahko pohvali s svojo čudovito naravo in jo lahko obhodiš v slabih osmih urah po čudovito urejeni poti.
Izbrisani23
06. 05. 2015 16.11
+6
San Marino, Liechtenstein, Andora, Praga... samo najbližnje
vertex
06. 05. 2015 16.36
-3
to so zaselki razen prage, prage v tem času ne boš obhodil in tudi nima takšne poti
ZavedniSlovenci
06. 05. 2015 14.52
+2
Slovenija obeležuje v maju praznik domoljuba in zavednega Slovenca, ki je nekaj naredil za Slovenijo in Slovence... Po tej poti bo šla masa Slovencev in upam, da zasenčimo to ljubljansko meglo. 9. Revija harmonikarskih skupin in orkestrov Slovenije Zbor pohodnikov bo v soboto, 9.5.2015 ob 9.30 na Bajnofu pod Trško goro, Sevno 13, Novo mesto. Pohodniška pot Po Slakovi poti je urejena v spomin na dolenjskega virtuoza na frajtonarici in legendo narodno zabavne glasbe Lojzeta Slaka.
vertex
06. 05. 2015 15.06
+1
antiXfashizmXeuXgso
07. 05. 2015 08.11
Hahaha, kaj tele belouške peče pod skalpom.........neprecenljivo. Lej ti ZavedeniSlovenec, dejstvo, da je vaša falanga prisegla zvestobo okupatorju in mu pomagala pri pobijanju Slovenskega naroda. Ta falanga je imela vso možnost, da bi se okupatorju uprla in partiji prevzela dominantno vlogo upora pa tega ni storila, ravno nasprotno, ne da bi ostala nevtralna, indolentna,.... aktivno se je pridružila okupatorskim silam, ki jo je opremil, oblekel, nahranil, oborožil in plačal, da mu je bila zvesta oproda, pomoč, ničkolikokrat pa tudi glavni iniciator pobojev, deportacij,.... zavedni Slovenskih domoljubov. Sram naj vas bo, fej gnusobe!
Izbrisani23
06. 05. 2015 14.27
+0
24ur so Charlie Hebdo :)))
gangsterist
06. 05. 2015 13.56
+5
zakaj se ne da pri đamiji komentirat?
ZavedniSlovenci
06. 05. 2015 14.45
+6
Komentira se o 24 UR in pristranskosti na facebook. Vabljeni tja kjer ni procedure...
Nikiiy
06. 05. 2015 13.45
+3
A so na FDV že odprli nov program pomočnik narodnega heroja letnik 2016 in partizanska Kuharica stari program letnik 97..baje delovno mesto sicer diplomante ne čaka penzija pa že. Če greš trikrat okol Ljubljane si pa že Borec letnika 43. in se spoznaš na partizansko Borbo..baje se nalezeš..
ZavedniSlovenci
06. 05. 2015 13.10
+4
A veste kako so nastajali borci za borčevsko penzijo kmalu po vojni??? Hja bil partizan ali ne, si potreboval najmajn dve priči ko si šel urejati za borčevsko penzijo, ki sta potrdili (seveda sta morala biti rdeča in partizana), da si bil simpatizer komunizma, pa bil udeležen v boju ali ne. Osebno vem za kar nekaj primerov takšnega pridobivanja čudovite penzije. Kaj ni bilo to včasih lepo??? Ja še danes nastajao takšnji borci, pardon, penzionisti.
vertex
06. 05. 2015 13.21
+4
bile so nepravilnosti,povej raje kako so nastajali kolaboranti
ZavedniSlovenci
06. 05. 2015 13.39
-3
Tako, da je Tito in partizani sodeloval z nacisti in to z razlogom uničiti vse kar njim stoji na poti revolucije. Tito in patizani so kolaborirali z nemci in italjani " partizani in Nemci skupni interes: uničiti četnike" in ostale nasprotnike komunizuma. Temu se reče revolucija z pomočjo fašistov in nacistov.
ZavedniSlovenci
06. 05. 2015 13.42
+1
Minus daje hinavec, ki ni nikoli imel interesa zvedeti kaj še priznati resnice..
vertex
06. 05. 2015 13.50
+0
a zato so nemci hoteli tita ubiti(drvar),zaradi dobrega sodelovanja? glavni problem je bil nacizem,proti temu se je boril ves svet zahodnjaki in komunisti,prav nacizmu so prisegli nekateri slovenci,to seveda dobro veš,komunizem tudi meni ni všeč ampak tega smo vsaj preživeli,zmage tretjega rajha pa ne bi nihče
ZavedniSlovenci
06. 05. 2015 14.09
-3
Sam tito je priznal leta 1978, da je kolaboriral in to ve svetovna javnost in zgodovina
vertex
06. 05. 2015 14.10
+1
ni nobenih uprašanj,vsem na svetu je vse jasno,tudi nemcem že zdavnaj,tudi vam kolaborantom ampak vas je sram,ne moremo vam pomagati,sami si morate,potem se boste bolje počutili
ZavedniSlovenci
06. 05. 2015 14.47
+0
Bog in Slovenija. Bog naj čuva zavedne, domoljubne Slovence vedno in povsod..
vertex
06. 05. 2015 14.52
+0
seveda vas je svet vrgel na smetišče, zato svet praznuje 70 let od tega ko smo vas poslali na odpad, vas bog ne bo čuval,izdali ste boga in svojo domovino
ZavedniSlovenci
06. 05. 2015 14.54
+0
Mi nismo klali Slovenskega naroda, vi ste ga pa in za to boste slej ko prej odgovarjali v imenu ljudstva in naroda domoljubnih Slovencev.
ZavedniSlovenci
06. 05. 2015 14.56
+3
Svet obeležuje 70. letnico boja proti nacizmu, kar pa je nekaj druhega, kamor pa vi ne spadate. Spadate med morilce naroda
vertex
06. 05. 2015 15.04
+2
seveda ste ga klali in izdajali,nacizmu ste tudi uradno prisegli,zaradi kolaborantov v evropi nihče ne odgovarja,domoljubni slovenec ne prisega okupatorju,naredili ste veliko napako in ničesar ne morete spremeniti
KofiAnnan
06. 05. 2015 12.36
+5
minaret bo padel
kmg
06. 05. 2015 12.20
-2
Slovenci so že prav bolani s tem tekom...upam, da jim nabijejo min. 50€ "štartnine" :)) ..je treba malo prispevkov zbrat za gradnjo minoreta...
Slo Legende
06. 05. 2015 12.09
-3
To je za bosance
vertex
06. 05. 2015 12.13
+4
ZavedniSlovenci
06. 05. 2015 13.11
-3
vertex
06. 05. 2015 13.23
+1
si se našel med njimi,te matra,prav je tako
Sam Pejmo
06. 05. 2015 11.31
+7
Pot spominov in tovarištva! Tko je bilo in tako bo! Ne glede na novodobna preimenovanja..
kameltrajbar
06. 05. 2015 11.21
+15
..desni tiho...to ni za vas....za zmagovalce je.....)
slayer2
06. 05. 2015 11.34
+4
antiXfashizmXeuXgso
06. 05. 2015 12.24
+4
točno tako in kot vsako leto bom tudi letos prehodli cel krog po poti Spomina in Tovarištva.
ZavedniSlovenci
06. 05. 2015 13.12
-8
Morda se bo to kmalu spremenilo, ko ne boste imeli kje hoditi, tovarišija.
antiXfashizmXeuXgso
06. 05. 2015 14.25
+1
Nič bat, ti nisi persona, ki bi bila sposobna narediti take spremembe
simple_mind
06. 05. 2015 11.19
-4
Namesto tekanja in pohajanja v krogih bi mogoče lahko naredili kakšno delovno, vsaj čistilno akcijo, ne ?
kameltrajbar
06. 05. 2015 11.21
+2
simple_mind
06. 05. 2015 11.28
+0
kameltrajbar
06. 05. 2015 11.51
-1
..tudi vzgled je pravilno....je veliko v uporabi...v bistvu je sopomenka zgledu...:))..sicer pa komu mar...men je lepši..vzgled..:)
ZavedniSlovenci
06. 05. 2015 10.58
+3
IS prihaja v Ljubljano. O yes, to mi deli. Samo, da se gradnja konča. Kaj bo začelo pokati po ljubljani, to bo vesele.
Duhec006
06. 05. 2015 11.06
+6
Duhec006
06. 05. 2015 10.48
+15
Zakaj je prepovedano komentirat začetek gradnje džamije??? Se dogaja v Ljubljani, tko kokr ta tek....
Duhec006
06. 05. 2015 10.52
+8
A so Katarci sponzorji??? Obojega..... pa še kur??? Vse lepo in prav.... men se sploh s tem ne lub drrkat, sam kar počnete s folkom, tud mediji, je sramota....
Duhec006
06. 05. 2015 11.03
+0
A bo varovano gradbišče??? Z vašim načinom, odnosom.... prlivate olje na ogenj, je pa zanimivo, da vsi vse sam opazujejo..... ker take represije, cenzure, itd.... ni skor nikjer.
kraljicavesolja
06. 05. 2015 11.27
-1
Duhec006
06. 05. 2015 10.43
+1
Če bo Jankovič laufu, bom jst tud.... drgač pa ne.
provocateur
06. 05. 2015 10.42
+1
Za Jankovića pa za Titota al kako že?
najpametnejša
06. 05. 2015 11.34
+1
To so očitno komentarji lenuhov, ki se jim ne da dvignit gnilh riti..........tek je zakon,.....tooooooooooo, Ljubljana in Jankovič.............vi NORCIIIIIIIII pa nehajte komentrat....pojma nimate....pojte rajši v McDonalds