Slovenija

Sindikat upokojencev za oceno ustavnosti varčevalnega zakona

Ljubljana, 02. 07. 2012 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Zpiz so v minulih dneh odgovarjali kar 4800 upokojencem, ki so jih zanimale podrobnosti o znižanju pokojnin po varčevalnem zakonu. Približno 26.000 upokojencev je v petek v skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ prejelo nižje pokojnine.

Roke
Roke FOTO: Reuters
Med upokojenci, ki so se jim pokojnine znižale, je približno 8000 tistih, ki so del delovne dobe prebili v nekdanji SFRJ, približno 7500 je borcev NOB, skoraj 4000 je nekdanjih beguncev in internirancev ter 2700 nekdanjih vojaških zavarovancev. Nižje pokojnine je prejelo tudi 1600 nekdanjih delavcev organov za notranje zadeve in zavodov za prestajanje kazni zapora, 1300 upravičencev do upoštevanja aktivne vojaške službe v JLA in 240 prejemnikov izjemnih pokojnin.

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) se klici zaskrbljenih upokojencev še kar vrstijo. V minulih treh dneh jih je klicalo kar 4800, ki so od Zpiza zahtevali pojasnila glede znižanja pokojnin po varčevalnem zakonu. Informacije na telefonski številki 01 47 45 692 nudi 20 sodelavk in sodelavcev, je povedal predstavnik za stike z javnostmi na Zpizu Branko Kokot.

Približno 26.000 upokojencev je v petek v skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ prejelo nižje pokojnine. Gre za pokojnine, ki v celoti ali delno ne temeljijo na vplačanih prispevkih.

Zakon bo romal na ustavno sodišče

Sindikat upokojencev Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije bo vložil pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti dela varčevalnega zakona, ki se nanaša na omejevanje pravice do letnega dodatka in na zniževanje pokojnin nekaterim skupinam upravičencev.

"Odzvali se bomo na nezadovoljstvo upokojencev, ki ji žuli zlasti znižanje pokojnin. Pri letnem dodatku bo zadeva bolj enostavna, pri znižanju pokojnin pa gre za več različnih primerov – od borcev do vojaških uslužbencev in policije," je povedal Miloš Mikolič iz omenjenega sindikata. Po njegovih besedah so prepričani, da zakon ni v skladu z ustavo. Mikolič je že na seji sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 19. junija povedal, da pripravljajo pobudo. "Zakon nekaterim celo jemlje letni dodatek, ne pa ga le znižuje," je dejal.

Zakon za uravnoteženje javnih financ je določil omejitve pri izplačilu letnega dodatka za upokojence. Prejemnikom pokojnine v višini do 414 evrov ga bodo z julijskimi pokojninami izplačali v znesku 368 evrov, tistim s pokojnino od 414,01 do 518 evrov v znesku dobrih 223 evrov, tistim s pokojnino od 518,01 do 622 evrov pa v znesku 166 evrov. Prejemniki pokojnine v višini nad 622 pa do letnega dodatka niso upravičeni.

Upokojenec
Upokojenec FOTO: Thinkstock

Vizjak: vsi veterani bodo izvzeti iz zniževanja pokojnin

Predstavniki Zveze policijskih veteranskih društev Sever so se zaradi problematike nižanja pokojnin sestali z ministrom za delo Andrejem Vizjakom. Po srečanju je Vizjak zatrdil, da bodo vsi veterani, ki so bili aktivni v vojni za Slovenijo, tudi prestopniki iz JLA, ostali izvzeti iz zniževanja pokojnin. Kot je pojasnil za TV Slovenija, bodo tisti, ki so jim pri izračunu delež pokojnine odbili, le-tega povrnili.

Posameznik bo moral sicer zdaj vložiti ugovor na izračun pokojnine in priložiti dokazila o priznanju statusa vojnega veterana, ki jih v skladu z omenjenim zakonom izključuje iz znižanja pokojnin. Kot trdi Vizjak, jim bo Zpiz odvzeti delež pokojnin povrnil v čim krajšem času.

Zakon za uravnoteženje javnih financ določa, da se pokojnine nekaterim skupinam ne znižajo. Tako je med izjemami med drugim navedel pokojnine pripadnikov Teritorialne obrambe in policistov, ki so v vojaški agresiji na Slovenijo opravljali dolžnosti pri obrambi države, pokojnine žrtev dachavskih procesov in pokojnine delavcev pri proizvodnji ter predelavi azbesta.

Vizjak je v petek obžaloval, da o tem niso razpravljali že v času, ko se je zakon sprejemal v DZ. Koncept je po njegovih besedah zamišljen tako, da posega zgolj v nadpovprečne starostne pokojnine, to so tiste nad 622 evri, in sicer se progresivno znižuje tisti del te pokojnine, ki ima osnovo v proračunu in ni povezan z vplačilom prispevkov v pokojninsko blagajno. Dopustil je možnost, da se lahko pri izvajanju teh določb zgodijo tudi napake. Te bodo v prihodnjih dneh odpravljali in obravnavali tudi vse mejne primere, je zagotovil.

Zveza Sever je minuli teden sporočila, da so dobili številna obvestila upokojenih policistov, kriminalistov in delavcev nekdanje obveščevalno-varnostne službe s priznanim statusom vojnega veterana o prejemu obvestil o zmanjšanju njihovih pokojnin. V Zpizu pa so pojasnili, da so obvestila o znižanju pokojnin prejeli tisti, ki pokojnino iz državnega proračuna prejemajo tudi na podlagi katerega drugega predpisa, na primer zakona o policiji oz. so bili pred letom 1991 v aktivni službi JLA itd. Tako se tem osebam znižuje tisti del pokojnine, ki ga prejemajo na podlagi drugega predpisa, medtem ko se del pokojnine za vojnega veterana ne znižuje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gospakatja
03. 07. 2012 13.27
+1
iz prazne malhe nič ne pade!!! upokojenska blagajna se polni s prispevki tistih, ki vanjo vplačujejo sedaj, teh pa je vedno manj, medtem ko je upokojencev vedno več!! brez visoke matematike se vidi, da se račun prav kmalu ne bo več izšel!!
gruber74
03. 07. 2012 11.53
+1
Kaj ste volili,to zdaj imate.
prašek
03. 07. 2012 13.06
+0
JezekTekaTeka40
03. 07. 2012 15.46
-1
pufic
03. 07. 2012 11.31
+5
Prejemniki pokojnine v višini nad 622 pa do letnega dodatka niso upravičeni.......KATASTROFA GLAVNO DA UPRAVIČIENI DO REGRESA ONI KI IMAJO 2000 EVROV PLAČE ALI PA VEČ.
Izbrisani20
03. 07. 2012 09.25
-2
Tisto govedo od Stanovnika naj iz dobička od kraje državnega premoženja poplača borce, ker jih tako tovariško ljubi.
Tonček Balonček
03. 07. 2012 13.18
+2
JAnša naj vrmne vs enepremčnine, ki jih ima na račun NLB-ja in njenega minusa?
dule100
03. 07. 2012 08.15
-1
Slovenski narod je res trdoživ ! Tile borci NOB morajo biti stari že vsi krepko čez 90 let ! Ali morda bočevske pokojnine prejemajo že njihovi pravnuki ?
tron3
03. 07. 2012 07.49
+9
Še kr klatite neumnosti, kaj bistvo vse te solate, ki nam jo servira Vlada, sanacija, sanacija, vseh zablod do sedaj, vendar vas je Vlada prepričala, da ste za to krivi vsi, a res, kdo si je sposojal denar na banka, ki jih je treba sanirati, sedaj pa kreditov ne more vračat, kdo je to vse požegno itd,,,, to je bistvo, ali bomo res večni talci političnih elit in kvazi gospodarstvenikov, se raje vprašajte, in to ne glede na barvo
hanoveranec
03. 07. 2012 00.33
-4
Minuli torek so bili razkriti zanimivi nepremičninski posli ki jih "furajo" Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilne borbe in razvpiti poslovnež Igor Jurij Pogačar. Spomnimo: vodstvo zveze borcev je od Pogačarja na Einspielerjevi 6 v Ljubljani odkupilo del poslovne stavbe, ki jo zdaj, spet skupaj s Pogačarjem, oddajajo v najem Javni agenciji za medicinske pripomočke in zdravila, vse skupaj pa davkoplačevalce mesečno stane okoli 25 tisoč evrov. Za nakup poslovnih prostorov je vodstvo zveze borcev odštelo natančno 1.534.433,00 evrov! Pogodba je bila sklenjena 6. januarja letos, denar so plačali v treh obrokih, zadnji obrok je bil na transakcijski račun Pogačarjevega podjetja Ram Invest d.o.o. nakazan 11. marca letos. Da zveza borcev sploh ima toliko denarja in ga je v teh časih zmožna ter pripravljena odšteti za nakup nepremičnine, naj bi presenetilo celo Igorja Jurija Pogačarja. Nepremičninskega podjetnika Pogačarja ter zvezo borcev naj bi sicer povezala ljubljanska nepremičninska agencija Stoja. Na Zvezi združenj borcev za vrednote NOB pa so se glede nakupa nepremičnine zavili v molk. Na vprašanja, kako so financirali nakup, težak več kot poldrugi milijon evrov, in kdo se je za ta posel v njihovem imenu pogajal, nam niso hoteli odgovoriti. Uradna "odgovorna oseba" zveze borcev je sicer predsednik Janez Stanovnik. Prav tako nam iz nepojasnjenih razlogov niso hoteli zaupati podatkov o poslovanju zveze borcev, ki je registrirana kot društvo. Sporočilo so nam samo, da na naša vprašanja ne bodo odgovorili, ker naj bi v prvem članku zapisali stvari, ki ne držijo, bodo pa vse potrebne podatke posredovali Nacionalnemu preiskovalnemu uradu.
tron3
03. 07. 2012 07.58
+6
Pojma nimaš mešaš peso pa regrat, kaj ima ta prodaja s tem kar se dogaja v državi, zmanjševanje plač in pokojnin itd, kdo je odgovoren za stanje v državi, politiki to je to, ker se zakoni sprejemajo v Državnem zboru, Vlada jih tudi lahko predlaga itd... in kaj vse so nardile vse dosedanje stranke ki so bile na oblasti VELIK NIČ, to velja tudi za tvojega pop idola, Slovenija je talec ZAPLANKANOSTI velikega voditelja JJ-a, saj on misli da je. Po mojem mnenju je JJ tak kup dreka, da ga ne bi mogli skidati vsi trenutno živeči Slovenci, to je to!!!!
olyca
02. 07. 2012 22.28
+3
Če so posegli v pokojnine raznih Kučotov in Stanovnikom ter njim podobnim je parvilno, predvsem pa tistim priveskom pokojninskega sklada, ki uživajo penzijo brez delovne dobe ali pa samo polovično.
smosezatoboril
02. 07. 2012 22.16
+5
Spoštovani volilci in volivke, predvsem pa vsi zavedni slovenci, upam, da se boste na dejanja, ki jih počneta ta vlada spomnili ob naslednjih volitvah. Že v jeseni bo prva priložnost. Predvesm pa upokojenci. Kaj vam je skuhal vaš Kahl. Če nebi stopil v koalicijo, do vsega tega nebi prišlo.
MERDE-AVE-MERDE
02. 07. 2012 21.46
+3
KAJ ČAKA OPOZICIJA
LepiBorut
02. 07. 2012 21.50
+8
opozicija? ni opozicije, vsi so skupaj, delijo se samo pred narodom.
MERDE-AVE-MERDE
02. 07. 2012 21.33
+5
Nobena vlada doslej, ne pred, ne po osamosvojitvi ni omejevala ali ukinjala pravice borcev in žrtev vojnega nasilja. To se ne dogaja tudi v drugih evropskih državah.
MERDE-AVE-MERDE
02. 07. 2012 21.30
+3
ZADEVA: Predlog za spremembo in dopolnitev Zakona za uravnoteženje javnih financ Med borci NOB in žrtvami vojnega nasilja je veliko vznemirjanja, protestov in obsodb zaradi določb Zakona za uravnoteženje javnih financ, ki tej populaciji, v nasprotju z ustavnim varovanjem njihovih pravic, omejuje in jemlje določene pokojnine in zdravstvene pravice. Prizadetost je materialna, posebno za tiste, ki imajo nizke pokojnine, za vse pa zlasti moralna in politična, saj jo razumejo kot ideološko diskriminacijo na temelju omalovaževanja ali zanikanja pomena NOB in njihovih žrtev za domovino in državo. Zato predlagamo, da vložite v parlamentarno proceduro predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona za uravnoteženje javnih financ z naslednjimi določbami: 1. 99. in 104. člen se črtata, ker ukinjata pravico do zdraviliškega in klimatskega zdravljenja, ki se je že doslej izvajalo skrajno restriktivno. 2. 101. člen se črta, ker je prav, da vsem vojnim veteranom NOB in 1991 ohrani plačilo prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, kot je v zakonu ohranjena za žrtve vojnega nasilja. 3. V 143. členu se v 5. točki doda nova druga alineja, ki se glasi – "pokojnine vojnih veteranov NOB in žrtev vojnega nasilja". Na ta način bi odpravili sedanje diskriminatorne določbe in za vse vojne veterane in žrtve vojnega nasilja uveljavili enake pravice. Nobena vlada doslej, ne pred, ne po osamosvojitvi ni omejevala ali ukinjala pravice borcev in žrtev vojnega nasilja. To se ne dogaja tudi v drugih evropskih državah. Zato mislimo, da je naš predlog utemeljen. Prilagamo vam tudi pobudo za ustavno presojo Zakona za uravnoteženje javnih financ, ki utemeljuje tudi predlog za spremembo tega zakona. Za Vaše aktivnosti v smislu naših predlogov se Vam že vnaprej zahvaljujemo. ZADEVA: Predlog za spremembo in dopolnitev Zakona za uravnoteženje javnih financ Med borci NOB in žrtvami vojnega nasilja je veliko vznemirjanja, protestov in obsodb zaradi določb Zakona za uravnoteženje javnih financ, ki tej populaciji, v nasprotju z ustavnim varovanjem njihovih pravic, omejuje in jemlje določene pokojnine in zdravstvene pravice. Prizadetost je materialna, posebno za tiste, ki imajo nizke pokojnine, za vse pa zlasti moralna in politična, saj jo razumejo kot ideološko diskriminacijo na temelju omalovaževanja ali zanikanja pomena NOB in njihovih žrtev za domovino in državo. Zato predlagamo, da vložite v parlamentarno proceduro predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona za uravnoteženje javnih financ z naslednjimi določbami: 1. 99. in 104. člen se črtata, ker ukinjata pravico do zdraviliškega in klimatskega zdravljenja, ki se je že doslej izvajalo skrajno restriktivno. 2. 101. člen se črta, ker je prav, da vsem vojnim veteranom NOB in 1991 ohrani plačilo prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, kot je v zakonu ohranjena za žrtve vojnega nasilja. 3. V 143. členu se v 5. točki doda nova druga alineja, ki se glasi – "pokojnine vojnih veteranov NOB in žrtev vojnega nasilja". Na ta način bi odpravili sedanje diskriminatorne določbe in za vse vojne veterane in žrtve vojnega nasilja uveljavili enake pravice. Nobena vlada doslej, ne pred, ne po osamosvojitvi ni omejevala ali ukinjala pravice borcev in žrtev vojnega nasilja. To se ne dogaja tudi v drugih evropskih državah. Zato mislimo, da je naš predlog utemeljen. Prilagamo vam tudi pobudo za ustavno presojo Zakona za uravnoteženje javnih financ, ki utemeljuje tudi predlog za spremembo tega zakona. Za Vaše aktivnosti v smislu naših predlogov se Vam že vnaprej zahvaljujemo. ZADEVA: Predlog za spremembo in dopolnitev Zakona za uravnoteženje javnih financ Med borci NOB in žrtvami vojnega nasilja je veliko vznemirjanja, protestov in obsodb zaradi določb Zakona za uravnoteženje javnih financ, ki tej populaciji, v nasprotju z ustavnim varovanjem njihovih pravic, omejuje in jemlje določene pokojnine in zdravstvene pravice. Prizadetost je materialna, posebno za tiste, ki imajo nizke pokojnine, za
WikiX
02. 07. 2012 20.14
+2
Ker niso obsojali fašistične oligarhije, tajkunov in skrajno skorumpiranih javnih uslužbencev, je država pač kaznovala vse upokojence. Po svoje ji dam prav, lahko bi bilo še slabše, Hitler je za vsakega ubitega Nemca pobil 100 domačinov.
gruber74
02. 07. 2012 18.51
-12
Bunijo se tisti ki imajo 1500 evrov ali več penzije in nikoli v življenju niso nič delal.Čisto pravilno.
redroom
02. 07. 2012 19.51
+9
Pa ti pa res ne veš kaj pišeš........ daj preberi si Zakon, pol pa komentiraj
tim.slum
02. 07. 2012 18.00
-8
Vsak, ki se buni naj najprej javno pove, kako visoko pokojnino ima in kako jo je dobil! Je pa sramota, kakšen populizem se gredo novinarji. Zaradi 5% priviligiranih upokojencev z najvišjimi pokojninami, ki si jih sploh niso zaslužili, hujskajo javnost, kot da so se vsem znižale pokojnine. Se pa sedaj lepo vidi, da se tako mediji kot ZDUS s Kožuh Novakovo na čelu zavzemajo samo za rdeče priviligirance- torej za svoje oz. za sebe!
odpisan2x
02. 07. 2012 18.30
-5
pet minot nazaj bi morali gledati komentar na akanalu kako gospod stanovnik dobro biznisira
Dongjang1
02. 07. 2012 17.47
-2
Sindikat upokojencev?????? če je sindikat zakaj pa ne štrajkajo?
MERDE-AVE-MERDE
02. 07. 2012 21.31
tito-idol
02. 07. 2012 17.05
+3
Naj se raje vprašajo kje je denar...šlo je za tanke JLA,inflacija je vse požrla itd.
I G N O R A N T
02. 07. 2012 16.47
+3
Karlek tebe vec ni.
cirenij
02. 07. 2012 17.02
+3
Kohlek je še. Samo je toliko pokvarjen, da ne upa stopit pred narod in se opravičit, da je njegova stranka zakon podprla. Namerno ali pa poslanci sploh ne berejo za kar glasujejo. Žalostno. Pa tudi Jurša in ostali so tiho. Jih nič ves ne peče.
batom@pinkponk.com
02. 07. 2012 16.13
+3
kareeeeeeeel, kje si???????????
tim.slum
02. 07. 2012 18.02
-2
Karel se za razliko od tete Kožuh Novakove bori za resnične upokojenske siromake, ti, ki so glasni, pa imajo polno rit denarja za nič dela!
LepiBorut
02. 07. 2012 21.53
+2
ich123
02. 07. 2012 15.53
+3
SINDIKAT UPOKOJENCEV !!!!????? HA, HA, HA .... ja koliko pa plačajo članarine? Če jo plačajo, je to še en nateg revnih upokojencev !!!
ognjenorezilo
02. 07. 2012 16.04
+0
a imamo tudi sindikat upepeljenih? ... če ne, je to dobra poslovna ideja
KissMyAss.-
02. 07. 2012 16.19
+5
A vi2 se ne mislita nikda postarati? Vajini starši ne bodo nekoč upokojenci? Razen če nista neka (ne)človeška bitja brez staršev...
Uporabnik565636
02. 07. 2012 16.33
+3
Ocitno mislijo nekateri direkt iz delovnega mesta na Zale.