Slovenija

Ne odslovljena, le premeščena

Ljubljana, 10. 09. 2008 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Vodja oddelka Interpola Hinko Privšek in preiskovalec Igor Tofant naj bi bila 'žrtvi' poznega odgovora na avstrijsko depešo. Prvi naj bi bil premeščen v Postojno, drugi v Kranj.

Dogodki v zadnjem času mi povzročajo nepopravljivo škodo, to pa jemljem zelo osebno. Zato bom naredil vse, da zaščitim svoje ime. brigadir Dragan Bavčar

Nekaj več kot teden dni po prvem predvajanju oddaje finske televizije YLE Resnica o Patrii se je na obtožbe v oddaji odzval brigadir Dragan Bavčar, ki ga novinar v oddaji omenja kot možnega prejemnika podkupnine v poslih z oklepniki. Bavčar je prepričan, da ga nekdo skuša narediti za grešnega kozla, a se ne bo pustil.

Bavčar zatrjuje, da s Cekuto, ki naj bi - kot trdi finski dokumentarec - delil podkupnine finske Patrie nekaterim posameznikom v Sloveniji, ni imel stikov že več kot 20 let.
Bavčar zatrjuje, da s Cekuto, ki naj bi - kot trdi finski dokumentarec - delil podkupnine finske Patrie nekaterim posameznikom v Sloveniji, ni imel stikov že več kot 20 let. FOTO: POP TV

"Ponovno izjavljam, da med svojim delom nikdar nisem dobil nobene podkupnine, nisem je od koga zahteval, niti mi je ni kdo ponudil," je dejal Bavčar. Kot je še poudaril, z Juretom Cekuto ni bil v nobeni povezavi oziroma stikov z njim ni imel več kot 20 let. Pojasnil je, da je leta 1986 ali 1987, ko je bil zaposlen v podjetju za avtomatizacijo prometa, za potrebe sejne elektronike Cekuta pobarval satelitsko anteno.

Bavčar je tudi pojasnil, da je bil predsednik pogajalske skupine in ne skupine za izbor kolesnikov. Poudaril je, da je bil imenovan 6. oktobra 2006, odločitev o izboru Patrie pa je bila po njegovih besedah sprejeta že v začetku junija istega leta. "Jaz nisem bil v tej strokovni skupini, niti nisem podpisan pod poročilo, ki ga je ta strokovna skupina za izbor predlagala ministru," je izpostavil.

Brigadir Bavčar je napovedal tudi kazenski pregon, saj je - kot poudarja - to kot uradna vojaška oseba dolžan predlagati. O podrobnostih bo sicer spregovoril v naslednjih dneh po pogovoru s svojo odvetniško pisarno. Pojasnil je, da bo zahteval tudi plačilo odškodnine zaradi povzročene nepremoženjske škode.

Zares skrbi za davkoplačevalski denar

Poslanska skupina Zares je dan po izredni seji v državnem na temo patrij na obrambnega ministra Karla Erjavca naslovila poslansko vprašanje v zvezi s protikorupcijsko klavzulo v pododbi o nakupu finskih oklepnikov. Ker do zdaj na opozorila na po njihovem mnenju neustrezno in pomanjkljivo protikorupcijsko klavzulo niso dobili odgovora, so se s poslanskim vprašanjem obrnili na ministra. Med drugim jih zanima, koliko pogodb v zvezi z nakupom finskih osemoklepnikov Patria obstaja, katera ima protikorupcijsko klavzulo, kdo je njen avtor in kdo jo je zahteval.

V Zares poudarjajo, da so v 'imenu interesa države in slovenskih davkoplačevalcev pripravili predlog sprememb obstoječe protikorupcijske klavzule'. Prepričani so, da glede na obstoječo protikorupcijsko klavzulo najverjetneje ni mogoče razveljaviti pogodbe o nakupu patrij na hiter in učinkovit način brez škodljivih posledic za državni proračun, ampak šele ob pravnomočnosti sodbe na Finskem.

11 ur seje, malo novega

Janša vse obtožbe v aferi Patria zavrača kot absurdne.
Janša vse obtožbe v aferi Patria zavrača kot absurdne. FOTO: POP TV

O nakupu oklepnikov patrija so včeraj kar enajst ur razpravljali na izredni seji. Poslanci so podprli vse sklepe, ki jih je predlagala koalicija. Dodatno pa so predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa pozvali, naj v 24 urah dokaže navedbe iz finske oddaje Resnica o Patrii ali pa odstopi. Torej poslance zanima, kdo so osebe, ki naj bi mu grozile ob razkrivanju kaznivih dejanj v postopku oddaje javnega naročila in o katerih je govoril v oddaji finske televizije YLE.

Janša je sinoči v parlamentu prvakom SD, LDS in Zares predlagal, naj afero Patria vsi skupaj umaknejo z dnevnega reda. Konkretnega odgovora opozicijskih prvakov še ni dobil. Pahor odgovarja, da afera ni v njihovem interesu, je pa predmet izbire ljudi, medtem ko Golobiča Janšev predlog spominja na nekoga, ki podtika požare, potem pa kliče na pomoč.

Drago Kos je za 24ur.com dejal, da uradnega dokumenta o tem, kaj so poslanci sprejeli na izredni seji, še ni videl, saj je trenutno v Črni Gori. Dopušča sicer možnost, da je dokument že prispel na komisijo za preprečevanje korupcije, a ga mora sam najprej prebrati, preden se nanj lahko odzove. Tako je dejal, da bo njegovo mnenje o zahtevi poslancev znano v roku 24 ur, ko dokument prebere. Ali so dokument dobili, smo preverili tudi na komisiji za preprečevanje korupcije, kjer so dejali, da v jutranji pošti dokumenta še ni bilo.

Predsednik vlade Janez Janša je sicer na izredni seji Kosove besede, da mu grozijo in da se skuša pri zadevi Patria zaščititi ljudi, ki so blizu vrha, zavrnil kot absurdne obtožbe. Vladni predstavniki pa so Kosa obtožili, da je iz ozadja organiziral dogajanje v aferi Patria.

Naveza Kos – Plausteiner

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je med torkovo izredno sejo v državnem zboru povedal, da je notranja preiskava pokazala, da je pri depeši avstrijskega Interpola, ki jo je ta pred letom in pol poslal slovenskemu Interpolu, lahko šlo za hudo malomarnost ali za naklepno dejanje. Pojasnil je tudi, da je v ponedeljek izvedel, da je o zadevah povezanih z depešo lani spomladi vedel Drago Kos. Kos je, kot trdi Mate, klical direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Andreja Plausteinerja in ga spraševal o denarnih tokovih iz Liechtensteina in Avstrije ter o potencialnih sumih korupcije. Mate je bil začuden, češ kako je lahko imel Kos konkretne podatke, če pa je bila depeša takrat še v predalu uslužbenca Interpola. Notranji minister je dodal, da je očitno nekdo ali pa mogoče Plausteiner osebno (na svojo roko) za prijatelja uredil kakšen klic in pridobil podatke.

Plausteiner je besede Mateja v parlamentu označil za neresnične, zlonamerne in brez osnove.
Plausteiner je besede Mateja v parlamentu označil za neresnične, zlonamerne in brez osnove. FOTO: POP TV

Na navedbe Mateja o tem, da je Kos kontaktiral Plausteinerja, se je slednji sicer v izjavi za medije odzval že včeraj. "V zvezi z navedbami ministra, ki naj bi imele podlago v poročilu policije, ugotavljamo, da so neresnične, zlonamerne in da so bile v poročilu navedene brez kakršnekoli osnove. Urad lahko začne obravnavo določene zadeve tudi na podlagi obrazložene pisne pobude, ki mu jo lahko podajo pobudniki, navedeni v 60. členu Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. Urad je v mesecu avgustu 2007 od enega izmed zakonsko določenih pobudnikov pobudo v zadevi Patria prejel in jo korektno in strokovno nadgradil s podatki, ki jih je pridobil zakonito, na podlagi pooblastil, ki mu jih daje Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma," je Plausteiner zapisal v izjavi za javnost. Kot še dodaja, bodo preučili tudi, ali bodo ukrepali zoper osebe, ki so namerno in zavestno v poročilu policije navedli lažne podatke in s tem zavedli tudi ministra.

V ministrovem kabinetu so se danes odzvali na trditve Plausteinerja. Kot pravijo, minister ni izrekel neresničnih, zlonamernih navedb brez osnove. Minister tudi ni izrekel trditve, da naj bi urad deloval v nasprotju s predpisi, ampak je le navajal dejstva, ki izhajajo iz poročila policije posredovanega DZ, poudarjajo na notranjem ministrstvu. “Navedbe, da je urad v navedeni zadevi v lanskem letu prejel in obravnaval pobudo, je nenazadnje potrdil tudi direktor urada v svojem včerajšnjem odzivu,” opozarjajo. Minister Mate zdaj pričakuje, da bodo pojasnjene vse okoliščine komunikacije med Kosom in Plausteinerjem, prav tako pa pričakuje tudi, da bo urad za preprečevanje pranja denarja posredoval svoje ugotovitve policiji.

Na Interpolu le premestitve

Generalni direktor policije Jože Romšek je včeraj zagotovil, da bodo zaradi zamude ukrepali proti dvema osebama na Interpolu, ki bosta takoj umaknjeni z delovnih mest, proti njima pa bodo uvedeni tudi disciplinski postopki in morebiti celo kazenski postopek.  Danes pa se je izkazalo, da ne bosta odstavljena, pač pa le premeščena; eden na policijsko upravo Postojna in drugi v Kranj. Neuradno naj bi bila premeščena vodja oddelka Interpola Hinko Privšek in preiskovalec Igor Tofant.

Pavček hoče 1,7 milijonov evrov

Zdenko Pavček meni, da mu je Walter Wolf s svojimi izjavami povzročil gospodarsko škodo.
Zdenko Pavček meni, da mu je Walter Wolf s svojimi izjavami povzročil gospodarsko škodo. FOTO: POP TV

Medtem pa se je odprla nova fronta med Zdenkom Pavčkom in Walterjem Wolfom. Direktor Viator&Vektorja Pavček bo pri pristojnem okrožnem sodišču preko odvetnika Gregorja Godeše vložil zasebno tožbo zoper Walterja Wolfa zaradi kaznivega dejanja razžalitve ter odškodninsko tožbo, s katero bo zahteval odškodnino v višini 1,7 milijona evrov, so sporočili iz Skupine Viator&Vektor.

Po Pavčkovih besedah je Walter Wolf brez konkretnega povoda žalil njegovo ime. "Sicer pa Walterja Wolfa ne poznam, nikoli v življenju ga nisem srečal, videl, se z njim pogovarjal, niti ga kadarkoli omenjal," je še dodal Pavček.

Walter Wolf je po navedbah direktorja Viator&Vektorja 2. septembra z izjavo v časopisu Delo pokazal žaljiv in podcenjevalni odnos do njega. Hkrati meni, da je Wolf njemu in posledično tudi družbama Skupina Viator&Vektor in Sistemska tehnika povzročil gospodarsko škodo, saj je s tem slabo vplival na njihov ugled in dobro ime.

Glede Pavčka je Wolf za Delo dejal: "Gospoda Pavčka pojem, prežvečim in ga izpljunem. Ko bom z njim končal, mu bo še žal, da se je rodil." Omenjena izjava je po Pavčkovem mnenju zelo odmevala v slovenski javnosti (med poslovnimi partnerji, sodelavci, znanci ...), povzemali pa so jo tudi v drugih slovenskih medijih.

Iztoženi znesek bo Pavček namenil za štipendije dijakov Šolskega centra Ravne, so še sporočili iz Skupine Viator&Vektor.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (220)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

starasablja
11. 09. 2008 13.32
Vemo do kod je prišel denar(Wolf-Cekuta), zdaj pa pregledati vsa srečanja z njima in računa odvetnikov. pravtako pa vse zadnje strani slik (kuvert), kiso bile podarjene. To je popotnica za policijo in tožilstvo, a ne!
Tonček Balonček
11. 09. 2008 13.03
Vse sta zakuhala Kresalova in Janković, mediji so jiam pa nasedli! Treba ju je nemudoma zaslišati! vKos je tu popolnoma marginalen, orodje v Kučanovih rokah! Slednji ej zdaj popolnoma tiho, kar je značilno, kadar pripravlja kaj velikega in udarnega!
Janez Paveljsek
11. 09. 2008 12.57
se opravičujem je ponovno nazaj....
Janez Paveljsek
11. 09. 2008 12.57
Administrator tega foruma na POP TV kroji politiko komentarjev, moj je bil namreč izbrisan. Še enkrat bom napisal (očitno je to življenska resnica, ki zelo boli) : OBLAST JE TAKO SLADKA, DA SI JO KOMUNISTI ŽELIJO NAZAJ ! Pa izbrišite, to bo dokaz, da imam prav.
Janez Paveljsek
11. 09. 2008 12.47
Oblast je tako sladka, da si jo komunisti želijo dobiti nazaj za vsako ceno....
pboris1@siol.net
11. 09. 2008 11.26
Naši politiki obvladajo odbojko, mislim da bi mogl it letos na olimpijske igre, ker si krivdo, kot vroče jajce podajajo dokler ga v roke ne bo dobil čisto neka nedožna oseba, ki bo morala po njihovih pričanjih v zapor. Tako je bilo in tako vedno bo, ker v politiki ljudje intelektulca z razmišljanjem, kmalu odpikajo, tako da je njihovo korito vedno polno in si lahko nagrabijo še več denarja, kot ga že imajo. Oblast je slast, slat pa je greh. ; ) Mislim, da se vsi lepo zavedamo, kodo je kriv, samo zatiskamo si oči, ker so nam naši politiki naredili internacionalno sramoto, kmalu nas bodo druge države v evropi gledale, kot gledajo na poljsko. (sma mafija)
Ferdo Crni
11. 09. 2008 10.15
Ajej... spet niso prijeli pravih. To so grešni kozli. Benti... glejte kako janša izgleda. Stoposto je kriv. Danes sem tu slišal nedvoumne dokaze o njegovem pogledu in povešenih ramenih, ki dokazujejo, da je kriv in zrel za zapor. Samo poglejte kako prisrčno delujejo Zidar, Šrot... da ne omenjam silovite nedolžnosti Kresalove, poosebljanje čistosti Golubiča, še posebeja pa dobesedno otroške prisrčnosti Pahorja. :-)))))))
inkir
11. 09. 2008 09.55
Pa kaj ste mislili,da bo ta vlada priznala napako ????
pusicat
11. 09. 2008 09.42
Neuradno naj bi bila premeščena vodja oddelka Interpola Hinko Privšek in preiskovalec Igor Tofant. V policiji je običaj ob hujših kršitvah delavne discipline suspenz kršitelja in ustrezen disciplinski ali kazenski postopek. Premestitev v tem primeru je le farsa. Torej drži, kjer je dim je tudi ogenj. Oba delavca slovenskega interpola sta očitno delala po diktatu nadrejenih in politike. Patrija smrdi do nebes in to je le potrditev, da Janša in njegovi sodelavci v tej zadevi lažejo in zavajajo javnost ter posledično tudi svoje in neopredeljene volilce. Narod si bo pisal sodbo sam-pa še kako drži ta Cankerjeva trditev !!!!!!!!
Ferdo Crni
11. 09. 2008 09.19
ivan.vindiš - tvoje delo je prozorno. Oponentom v usta položiš svoj zmazek ,k iga potem zanikaš ****1. laž: slovenska opozicija je podkupila finske medije, pravosodje in policijo****** Laž je, da je kdorkoli kredibilen to sploh trdil. *******2. laž: JJ: ničesar nisem imel s tem poslom. Erjavec: pogodbo sva skupaj pogledala z JJ (nista uskladila zgodbe:) )********* Seznanjene z rezultati pogajanj o neki velik istvari je normalno in tudi zaželjeno komuniciranje med predsednikom vlade in ministrom. To pa še ne pomeni, da je predsednik vlade kakorkoli vpleten. Torej to ni LAŽ. ******3. laž: nobeden od slovencev ni v preiskovalnem postopku (Wolf je na finskem aretiran v odsotnosti)******* Prvič na svetu slišim za pojem \"aretacija v odsotnosti\". Walter Wolf pa je Avstrijski državljan in bo svoje videnje nedvomno pokazal kar je že večkrat storil. *******4. laž: Janša trdi, da se Slovenija ni vmešavala v delo finskih medijev.******** To ni LAŽ *******5. laž: Erjavec pravi manipulacija v Delu. ******* V Delu je bila manipulacija. To ni LAŽ ********6. laž: Mate mi nismo prejeli nicesar od Interpola.******* Kdaj je to dejal? ******7. laž: Brezigar: Daj te nam dokaze ..******* To je laž??????? Kakšna pa je trditev? Ali gospod ivan.vindiš vi sploh funkcionalno razumete slovensko?
xuxu
11. 09. 2008 09.01
ivan.vindis: Seena laz za za spisek: Zaradi zamude bodo ukrepali proti dvema osebama na Interpolu, ki bosta takoj umaknjeni z delovnih mest, proti njima pa bodo uvedeni tudi disciplinski postopki in morebiti celo kazenski postopek. Tega ne bodo storili, ker sami vedo, da so ukazi prišli iz vrha in se bojijo, da bo kdo od grešnih kozlov potem povedal resnico javnosti...
Ferdo Crni
11. 09. 2008 08.56
Ali bo na POPtv kakšna novica o tem, da je Sašo Peče (in Žgajner Tavševa) dal ponarediti dokument, ki ga je na nedavni seji kazal v parlamentu?
andreja2008ab
11. 09. 2008 08.42
Ja, tadva sta pa zihr zafrknila vse!!!! In direktor policije ne čuti nobene odgovornosti.....pa kje tej ljudje živijo.....a imajo kaj pojma, kaj jeo bjektivna odgovornost, da ne omenim kakšne druge bolj neposredne? že pri jutranji kavi mi gre na bruhanje...
patriot08
11. 09. 2008 08.29
Ali ni v tej Sloveniji malo čudno, da na ministrstvih najdejo takoj nekega grešnega kozla, ko so vmešani člani vlade. Ko pa raziskujejo kaj drugega pa nikoli nič in vse se tako vleeeeeče
OrodniK
10. 09. 2008 22.52
Ivan.neumnez.vindis: To so preizkušene udbovske metode: nekoga nekaj obtožiš, potem pa igraš žrtev, da te prav ta obtožuje. Svinjarija!!
juventus
10. 09. 2008 22.43
Vsi ti Kekci kateri so v Parlamentu se delajo norca iz nas državljanov ...Dokler bodo vladale enoiniste stranke ne bo popolnoma nič bolje ..Kradejo eni in drugi ..Volite novince in si obetajte boljše čase , kajti z staro garnituro bo še slabše ... Vi stalni akterji se pa kar prbijajte ...................
RADO62
10. 09. 2008 22.42
IVAN.NEUMNI.VINDIS.. \"mimogrede še nobene po vaše \"laži\" opozicije na tem forumu janšisti niste dokazali !\" HAHAHA... kaj si pa ti dokazal z seznamom bedarij za otroški vrtec ??? dej majstr spokaj, ker si smešen....
RADO62
10. 09. 2008 22.40
ivan.neumni.vindis.. to kar lepiš so bedarije... in to tudi iz stališča levice... korigiraj tekst in se vrni čez kakšen dan, ko boš bolj kredibilen... lp
ivan.vindis@gmail.com
10. 09. 2008 22.34
Pa mimogrede še nobene po vaše \"laži\" opozicije na tem forumu janšisti niste dokazali :)))
ivan.vindis@gmail.com
10. 09. 2008 22.33
janšisti imate v svojih aktivnostih eno napako :)) Pozabljate razlagati svoje laži :))) 1. laž: slovenska opozicija je podkupila finske medije, pravosodje in policijo 2. laž: JJ: ničesar nisem imel s tem poslom. Erjavec: pogodbo sva skupaj pogledala z JJ (nista uskladila zgodbe:) ) 3. laž: nobeden od slovencev ni v preiskovalnem postopku (Wolf je na finskem aretiran v odsotnosti) 4. laž: Janša trdi, da se Slovenija ni vmešavala v delo finskih medijev. 5. laž: Erjavec pravi manipulacija v Delu. 6. laž: Mate mi nismo prejeli nicesar od Interpola. 7. laž: Brezigar: Daj te nam dokaze .. Za to da preveris sum, ni potrebno dokazov. Hkrati pa ima dokaze pri Mateju, vendar jih ta ne da naprej. 8. laž: JJ je trdil, da bo tožil finske medije 9. laž: ni šlo za vmešanje v medije