Slovenija

VIDEO in FOTO: Analize so pokazale, da v pisemskih pošiljkah ni bilo nevarnih snovi

Ljubljana, 29. 04. 2015 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Š.Z./V.L./A.B./STA/U.Z.
Komentarji
392

Analize sumljivih snovi v pisemskih pošiljkah, ki so jih prejeli na vladi, v državnem zboru, v predsedniški palači, na dveh ministrstvih in na dveh občinah, so pokazale, da te niso nevarne za zdravje in življenje ljudi. Prav tako ni bila nevarna snov v pisemski pošiljki, ki jo je na PP Ljubljana Moste prinesel občan.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kegljevič in Dobovšek o sumljivih pošiljkah
    06:52
    Iz 24UR ZVEČER: Kegljevič in Dobovšek o sumljivih pošiljkah
  • Iz SVETA: Sumljive pošiljke
    02:06
    Iz SVETA: Sumljive pošiljke
  • Iz SVETA: Pogovor z Alešem Kegljevičem s kriminalistične uprave o sumljivih pošiljkah
    01:16
    Iz SVETA: Pogovor z Alešem Kegljevičem s kriminalistične uprave o sumljivih pošiljkah
  • Iz SVETA: Številni na terenu, a prave nevarnosti ni bilo
    01:13
    Iz SVETA: Številni na terenu, a prave nevarnosti ni bilo
  • Preplah zaradi sumljivih pošiljk
    04:13
    Preplah zaradi sumljivih pošiljk
  • Iz SVETA: Kako preverjajo, ali je pošiljka res nevarna?
    02:07
    Iz SVETA: Kako preverjajo, ali je pošiljka res nevarna?
  • Iz 24UR: Serija pošiljk z belim prahom
    02:57
    Iz 24UR: Serija pošiljk z belim prahom
  • Iz 24UR: Draga in neokusna šala
    02:08
    Iz 24UR: Draga in neokusna šala

Ljubljanski policisti so sporočili, da so na podlagi opravljenih analiz sumljivih snovi v pisemskih pošiljkah, ki so jih danes prejeli na šestih lokacijah – na vladi, v državnem zboru, v predsedniški palači, na ministrstvu za delo, na ministrstvu za finance ter na ljubljanski občini – ugotovili, da te niso nevarne za zdravje in življenje ljudi. Prav tako ni bila nevarna snov v pisemski pošiljki, ki jo je na PP Ljubljana Moste prinesel občan.

Policisti bodo po končanih preiskavah o ugotovitvah obvestili pristojno državno tožilstvo, je sporočila tiskovna predstavnica PU Ljubljana Nataša Pučko.

V intervencijah je sodelovalo okoli 40 ljudi: 18 policistov, številni gasilci in druge službe

Policija je sporočila, da so med 8.45 in 9.45 v pisarnah različnih državnih organov prejeli pisemske pošiljke, v katerih je bila zrnata snov oziroma prah.

Ljubljanski policisti so vključno z današnjimi sumljivimi pošiljkami letos obravnavali že 12 takih dogodkov. Nobenega še niso rešili. Za kaznivo dejanje povzročitev splošne nevarnosti je sicer zagroženo do pet let zapora.

Na vseh lokacijah so nemudoma zavarovali ožje in širše območje, pri čemer so sodelovali z gasilci, protibombno enoto ter medicinsko in veterinarsko fakulteto. Ljubljanske sumljive pošiljke so poslali na analizo na Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo na ljubljanski medicinski fakulteti, koprsko pa na Inštitut za mikrobiologijo in parazitologijo Veterinarske fakultete. Med postopki niso izvedli evakuacije, osebe, ki so bile v stiku s pismi, so izolirali. V intervencijah je sodelovalo okoli 40 ljudi, med njimi 18 policistov, pa tudi številni gasilci in druge službe.

Policisti vsako obvestilo obravnavajo resno, a ker se je izkazalo, da pošiljke niso bile nevarne, so ukrepali, kjer ni bilo nujno, čeprav bi v tem času morda bili bolj potrebni kje drugje, poudarjajo na policiji. Obenem so nastali nepotrebni stroški.

Takšnih intervencij v toliko institucijah naenkrat še ni bilo

Vodja intervencije iz Gasilske brigade Ljubljana Gorazd Breskvar je izpostavil, da takšnih intervencij v toliko institucijah naenkrat v Ljubljani še ni bilo. Pojasnil je, da so se pristojne enote najprej podale na vlado in k predsedniku republike. V prostore institucij so vstopale najprej tam, kjer je bila pošiljka razsuta, sicer pa po vrsti, kot so institucije prijavile prejem pošiljke.

Gasilska brigada Ljubljana ima sicer eno ekipo, opremljeno za postopke z biološkimi orožji, med katere spada tudi antraks. Ob tovrstnih dogodkih gasilce obvestijo preko regijskega centra za obveščanje, na policiji aktivirajo protibombno enoto. Skupaj vstopijo v prostor, policisti najprej preverijo, ali gre za eksplozivne snovi. Zatem vzamejo pošiljko, jo zavarovano prinesejo iz objekta in jo predajo na analizo. V nekaj urah preverijo, kakšna snov je v pošiljkah. Hitri test sicer lahko naredijo že gasilci, vendar je za uradno potrditev potreben daljši test v laboratoriju.

Pred ministrstvom za delo
Pred ministrstvom za delo FOTO: Damjan Žibert

Na vladi nemoteno delali naprej

Po besedah premierja Mira Cerarja je vlada kljub temu nemoteno delala. "To ni zmotilo našega ritma dela, gre pa tu za neko zelo neodgovorno in pravzaprav zelo škodljivo ravnanje, ki ovira delo državnih organov in lahko po nepotrebnem ustvarja skrb med državljani," je dejal.

Zahvalil se je policistom in njihovim specialnim enotam, gasilcem in zaposlenim na ljubljanski veterinarski fakulteti, ki so vsak v okviru svojih pristojnosti v zvezi s pošiljkami izvedli ustrezne ukrepe. "Upam, da se v prihodnje to ne bo dogajalo," je še dodal.

Prvak SD Dejan Židan je povedal, da to samega poteka vlade ni motilo, so bili pa ministri o tem seznanjeni. Dejal je, da upa, da gre za šalo. "Če bi bila kuverta kontaminirana, bi to ogrozilo veliko ljudi. Če je le šala, pa je ponesrečena in moti delovne procese na ministrstvih, kar ni dobro," je dejal.

Na ministrstvu za delo zapečatili glavno pisarno

Po besedah predstavnika ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Gregorja Resmana so pri njih zapečatili glavno pisarno. Drugje so normalno delali, so pa vse zaposlene obvestili o dogajanju. Odpovedali so vse sestanke, na katerih bi morali biti zunanji udeleženci.

Ministrica Anja Kopač Mrak je dodala, da občutki niso prijetni. Vsi so želeli verjeti, da je bila vse skupaj le šala, čeprav neslana. Predvsem pa se ogroža ljudi, ki zadevo v pisarni odprejo. Sporočilo ljudi, ki to pošiljajo, je napačno, je še dodala.

Janković: Gre za neodgovorno dejanje posameznikov, ki jim je očitno dolgčas

Pošiljke s sumljivo vsebino so obravnavali štirje bombni tehniki z interventnim vozilom, opremljenim za posredovanje, so pojasnili na GPU. Oddelek za protibombno zaščito specialne enote sicer šteje 15 zaposlenih. Vsi bombni tehniki delujejo na območju celotne Slovenije. Hitrost njihove intervencije je odvisna od oddaljenosti od Ljubljane, kjer deluje interventna skupina, od dosegljivosti in zasedenosti bombnih tehnikov, za prihod na kraj pa ponavadi potrebujejo minimalno 20 minut.

Na ljubljanski občini so nemudoma poklicali gasilce in policijo, ki so sprožili postopke in ustrezne ukrepe v primeru izpostavljenosti nevarni snovi. Osebe, ki so bile v stiku s pismom, so izolirali.

Gre za neodgovorno dejanje posameznikov, ki jim je očitno dolgčas in ne znajo drugega narediti, kot to, kar so naredili, je ocenil ljubljanski župan Zoran Janković. "A storilci se morajo zavedati, da tudi, če imajo kaj proti politikom, te sumljive pošiljke dobijo zaposleni v glavnih pisarnah. To so ljudje, ki odgovorno opravljajo svoje delo. Ne vem, kaj ti ljudje s tem dosežejo," se sprašuje. Hkrati se je zahvalil gasilcem in policistom za korektnost.

Kot je pojasnil, je bila v stiku s sumljivo pošiljko samo ena oseba. Po njegovem mnenju je pomembno, da ta sumljiva pošta ni šla naprej in je ostala v glavni pisarni mestne občine. Spomnil je, da pri tovrstnih dejanjih nastajajo stroški in ne razume, zakaj se dela taka škoda tudi sicer po Ljubljani, denimo razbijanje stekla na Mesarskem mostu in drugje. Takim ljudem bi Janković dejal, da naj gredo na Golovec ali Rožnik in pomagajo pospravljati drevesa po žledu.

Kljub vsemu se Janković v Ljubljani počuti varno. "Slovenija je uradno četrta najbolj varna država in takšne stvari ne povzročajo nobenega nemira pri meni. Počutim se popolnoma varnega in to isto razlagam turistom, da so v čisti, zeleni in varni Ljubljani. Takšni dogodki ne vplivajo na moje počutje," je povedal.

Koprsko občino so evakuirali

Zaradi sumljive pošiljke, naslovljene na župana Borisa Popoviča, so dopoldne evakuirali tudi koprsko občino. Zadržali so tri osebe, ki so bile v stiku s pošiljko, od teh sta bila dva policista. Poznejša analiza je pokazala, da pošiljka ni bila nevarna.

Občan prejel pošiljko na dom in jo prinesel na PP Moste

Zaposleni na enem od zavodov je sumljivo kuverto s prahom dobil na domači naslov in jo je prinesel na policijsko postajo v Mostah. Tam so izvedli vse aktivnosti, predvidene v tovrstnih primerih, poznejša analiza pa je pokazala, da tudi ta snov ni bila nevarna.

Vilfan opozarja, da gre morda za resno grožnjo

Po ocenah predsednika parlamentarnega odbora za obrambo Petra Vilfana gre s sumljivimi pošiljkami morda za sporočilo politiki "in še komu drugemu". Je pa treba po njegovih besedah razmišljati, ali gre morda za resne grožnje, ki se nenazadnje "počasi približujejo tudi Sloveniji", pri čemer je spomnil na ponedeljkov dogodek v Bosni in Hercegovini. Zato je treba tovrstne dogodke po njegovem mnenju vzeti resno.

Na Pošti Slovenije niso opazili posebnosti

Na Pošti Slovenije redko opazijo sumljive pošiljke, pozorni pa postanejo, kadar po videzu, vonju ali drugih karakteristikah odstopa od ostalih. Pri današnjih sumljivih pošiljkah niso zasledili posebnosti.

Za določene varovane osebe in institucije sicer opravijo rentgenski pregled vseh pošiljk, pri čemer morajo varovati zaupnost in ne smejo pridobivati informacij o vsebini pošiljk. Za primere sumljivih pošiljk je vnaprej predpisan protokol. Zaposlene najprej umaknejo iz prostora s sumljivo pošiljko, nato obvestijo pristojne službe, ki zavarujejo kraj dogodka in prevzamejo nadaljnji postopek.

Nazadnje so sumljivo pošiljko obravnavali marca letos v poštnem logističnem centru v Mariboru. Tamkajšnji uslužbenci so namreč opazili, da se je iz ene od pošiljk usul bel prah, testi pristojnih pa so pokazali, da sumljiva snov ni bila nevarna. Prej so podoben primer obravnavali septembra 2013 v poštnem logističnem centru v Ljubljani.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (392)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vstajnik1941
30. 04. 2015 17.54
Talo Dobovšek je tud en mesija in teoretik marksizma. Če bi imel tisto česar nima in če bi bil ta prav dec bi odpikal Cmero in mu napel svoje, tako pa le taktizira in drži klobuk v roki, ampak nikol ne odide
flum
30. 04. 2015 14.43
Naj preiskavo usmerijo na podmladek a SDSja
24UBRISAN
30. 04. 2015 10.10
+3
A je kaznivo pošiljati moko po pošti? Kakšna grožnja pa naj bi to bila? Da si dober kot kruh?
TheMafiaDon
30. 04. 2015 10.00
+0
tole je tako neumno, da sploh ni vredno komentarja.... Butale.
VSEZNALECno1
30. 04. 2015 08.24
+3
Tip je pač pukazu kva si misl o tej zblojeni vladi ki nas zadolžuje do grla, troši rekordne vsote, skoraj 10mrd proračun, ustvarja enormen (200 mio/mesec) primankljaj in bluzi o uspehu...... Poslal jim je varikino da si usta sperejo.... Oni pa panika....
funi
29. 04. 2015 21.43
+1
JA tiste 2 ure niso delali stroškov,kaj pa pričakuješ od sodnikov ki poznajo zgodovino rdeče falange, juristika pa jim ješpanska vas
MsPikapiki
29. 04. 2015 21.08
+1
Grem stavit, da je režiser pošiljk s prahom v Sloveniji, do sedaj v vseh neraziskanih primerih ISTI. Grem stavit tudi, da je režiser sporočila o bombi v Ljubljanskem sodišču tudi isti. In grem stavit, da je bila pošiljka s prahom ki je bila enkrat poslana tudi njemu, prav tako v njegovi režiji. Tako pač je, če si nekdo predstavlja da je Nr.1.
ONniON
29. 04. 2015 20.01
fafajonka
29. 04. 2015 19.45
+7
Glede na pošiljke ne vem zakaj so klicali gasilce....klicati bi morali peke :-))
24UBRISAN
30. 04. 2015 10.11
Napaka v procesu....za katero pa spet ne bo nihče odgovarjal...
aviktora
29. 04. 2015 19.45
+2
Če bi jim deževnika poslal bi mislili, da je kača strupenjača.
Transformerji
29. 04. 2015 19.37
+7
Tisti, ki je poslal ali so pošiljali pisma - ste videli, kakšen preplah ste naredili , pa ne samo to, koliko stroškov in škode ste naredili. Pa zaprem oči in si predstavljam vse dolgoletne preizkave, revizije, odnašanje kartonov, pa sodišča - zaradi vseh tistih, ki so nas pokradli, ja, tega zneska ne zna povedati nihče, kazen je pa za vse očitno enaka - do 5 let ...... je..... zakone!
komar marko
29. 04. 2015 19.38
+4
Sam zamislil si, če bi nek tožilec dobil prašek, koliko STROŠKOV bi nam bilo prihranjenih!
FoglTunek
29. 04. 2015 19.40
+0
Če pisma niso dobili ustavni sodniki, je pošiljatelj znan... sicer bi oni dobili kilogramsko pakungo.
komar marko
29. 04. 2015 19.36
+1
Ja kaj pa sedaj! Jaz sem trdil da so na travci, notri je bil pa PRAŠEK! naj mu bo laka zemljica, pameti itak ni imel! klapiš!
FoglTunek
29. 04. 2015 19.35
-1
Čujte, Borči baja ni dobil prašeka... iz same užaljenosti je malo pudra stresel v kuverto in si jo vrgel v kastlc... ha hahahahahahahahahahahahahahahahahahaha...
intel1
29. 04. 2015 19.35
+1
SAM TO KAKO BOSTE KAZNOVALI PET LET ZAPORA GLADKO (A MASTE TUDI ZA TAJKUNE TKO DOBRO NAPISANE ZAKONE, NE SPLOH NE) DAJTE SE MAL POLITIKI VPRAŠAT ZAKAJ MALI ČLOVEK TO DELA, TO MU JE ŽAL EDINI NAČIN. VPRAŠAJTE SE KAM PELJETE SLOVENIJO
HolyRomanEmpire
29. 04. 2015 19.24
+2
kak je ta svet majhen. za vsaka jajca preplah, rdeči alarm, bla bla
V.Imenu.Kristusovih.ran 1
29. 04. 2015 19.19
+3
Ve se, kdo je v LJ glavni za bel prah. Dje.
FoglTunek
29. 04. 2015 19.25
-2
Ka pa odojek? On nič ni krif?...on si tisto poje: srček dela tika taka...
Ramzess
29. 04. 2015 19.11
Dobro, kaj je potem bilo v pošiljkah?
gizmo28
29. 04. 2015 19.12
+4
bogdajmir
29. 04. 2015 19.14
+2
kokain - za bivši lds, sedaj v preobleki ;)
gizmo28
29. 04. 2015 19.09
+4
ne bom več komentiral, zoki me spet radira
bogdajmir
29. 04. 2015 19.14
+2
FoglTunek
29. 04. 2015 19.04
-1
Čujte, meni je Lukeeeeec sumljif... :)))
komar marko
29. 04. 2015 19.08
+4
Prjatu, a veš kaj, PRAŠEK je bil v kuvertah! Končno! kapiš!
FoglTunek
29. 04. 2015 19.24
-1
Lukeeec, evo en plusek (+) za ta komentar...dober je...hahaha..
komar marko
29. 04. 2015 19.28
+1
Sem vesel, da razumeš! Upam, da vsaj Julika uživa pri sosedu! kapiš!
komar marko
29. 04. 2015 19.29
+2
FoglTunek
29. 04. 2015 19.30
-2
Čuj, jas sn Juliko gnes tresno kar dvakrat, tak da je sosed ne zanima...kapiš?
FoglTunek
29. 04. 2015 19.31
-2
Čuj Lukec, ti meni tvojo pošlji... teden dni bo na široko hodla.
komar marko
29. 04. 2015 19.35
+2
Prjatu, ne boš verjel, je kuj pripomnila da jo ŠELESTENJE slame in megla ne zanimata! Kapiš!
FoglTunek
29. 04. 2015 19.37
-1
Šelestelo bo njeno srce ko bo mene vidla...dobla bo šum na srcu...ne tak kot Bafčar...hahahahahahahahahaha...
Jure Anonimen
29. 04. 2015 19.02
+10
poslanec je rekel da se en spet malo šali na račun vlade ja vlada se pa na veliko vse leto šali na račun državljanov
glava2
29. 04. 2015 19.04
+7