Slovenija

Na višku sezone reševalci dežurni vsak dan

Ljubljana, 09. 06. 2010 18.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Če se odpravljate v visokogorje, vzemite s seboj zimsko opremo, opozarjajo gorski reševalci. Nad 1800 metri nadmorske višine je namreč še vedno sneg in obstaja nevarnost zdrsov.

Reševanje poljskih planincev na Mangartu-3
Reševanje poljskih planincev na Mangartu-3 FOTO: Lado Mrakič, GRS Bovec

Gorski reševalci v zadnjih dveh letih opažajo velik porast obiskovalcev v slovenskih gorah. Razmere so v Julijskih Alpah zelo spremenljive, trenutno pa je nad nadmorsko višino 1800 metrov še nekaj snega. Kot je povedal predsednik GRZS Igor Potočnik, reševalci za obisk omenjenih predelov priporočajo zimsko opremo, opozarjajo pa tudi na nevarnost zdrsov.

Pri GRZS v soboto organizirajo tudi tretji Dan gorskih reševalcev na Jezerskem, na katerem se bodo pomerile reševalne ekipe, poskrbljeno pa bo tudi za obiskovalce. Ta dan je spomin na 12. junij leta 1912, ko sta Josip Tičar in Jernej Demšar v Kranjski Gori ustanovila reševalno postajo, ki je pomagala ponesrečenim v gorah, in jo reševalci štejejo za začetek organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji.

Zadnja zima je bila specifična: snega je bilo manj, vendar so preko celotne zime prevladovale konstantno nizke temperature. Sneg se zato ni sprijel in samo letos so reševalci desetkrat posredovali zaradi plazov. Pod njimi je umrlo sedem ljudi, kar je več kot minula leta - po statistiki so imeli vsako sezono le eno do dve smrtni žrtvi. Poleg zimskih razmer so po oceni Potočnika temu botrovali tudi vse bolj priljubljeni adrenalinski športi.

Minuli konec tedna so sicer začeli na Brniku z dežurstvom ekip, v katerih sta poleg posadke še zdravnik in gorski reševalec - letalec. Junija in septembra bodo dežurali od petka do nedelje, julija in avgusta pa vseh sedem dni v tednu, saj so ti meseci najbolj obremenjujoči - gore so takrat najbolj obiskane in zgodi se največ nesreč.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
09. 06. 2010 21.30
Zdravniki spet služijo!! A jim bodo kaj zmanjšali plačilo, saj včasih ni nobene nesreče! Dežura v bolnišnici, kasira kot v pripravljenosti, potem pa mora helikopter še po njega na delovno mesto! namesto njega ta čas dežura nekdo drug, on "rešuje" po gorah", se vrne v službo, naslednjega deseteda v mesecu pa "kasira" vse, za pripravljenost, dežurstvo, morda celo transplantacije itd., skratka ene tri plačane šihte napravi čez vikend! Pa čez teden je podobno!
tinetone
09. 06. 2010 21.01
dežurni so vsak dan ne glede na sezono...
Caterpillar
09. 06. 2010 19.31
K nesrečam bolj ali manj, žal, botruje neizkušenost... Kaj ti pomaga oprema, če pa NE ZNAŠ presoditi ali je varno ali ne...