Slovenija

Na Višarjah o raznarodovalni politiki do beneških Slovencev

Višarje, 07. 08. 2011 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Svete Višarje blizu tromeje med Italijo, Slovenijo in Avstrijo so že 23. romali Slovenci iz zamejstva, izseljenstva in domovine. Letošnje romanje je bilo v znamenju Beneške Slovenije.

Romarjev je bilo letos nekoliko manj zaradi slabe vremenske napovedi.
Romarjev je bilo letos nekoliko manj zaradi slabe vremenske napovedi. FOTO: POP TV
Romanja treh Slovenij na Svete Višarje se je v slabem in spremenljivem vremenu udeležilo več sto Slovencev. V polni božjepotni cerkvi je maševal ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres, slovensko vlado pa je zastopal predstavnik urada vlade za Slovence po svetu in v zamejstvu Boris Jesih, ki je po pozdravu predsednika Zveze evropskih izseljenskih duhovnikov Janeza Puclja poudaril izjemen pomen romanja treh Slovenij, a si je tudi istočasno zaželel, da bi odslej govorili o eni sami in edini Sloveniji.
V okviru priprav na romanje treh Slovenij so se že v četrtek začeli višarski dnevi mladih. Mladi udeleženci iz zdomstva in Slovenije so spoznavali Tersko dolino in Beneško Slovenijo.

Luisa Cher je prebrala predavanje profesorja Viljema Černa iz Terske doline, ki se zaradi bolezni ni mogel udeležiti romanja. Černo, ki je sam sin Beneške Slovenije, je v predavanju podal prikaz raznarodovalne politike italijanske države do beneških Slovencev vse od leta 1866, ko so beneški Slovenci prišli pod Italijo, a hkrati tudi v teh najbolj temnih časih raznarodovanja videl svetle točke. To so bili predvsem beneški duhovniki, izobraženci in vsi ostali, ki so ostali zavezani slovenski besedi, beneškemu narečju, ter ga ohranili tudi v času najhujšega fašističnega in povojnega pritiska na Slovence.

Profesor je orisal raznarodovanje in razkrščevanje, kot je sam poimenoval poitalijančevanje priimkov in slovenskih imen, ter tudi vztrajnost beneških Slovencev, orisal uspehe dvojezične šole v Špetru, državno priznanje le-te in prikazal današnjo vitalnost beneških Slovencev, predvsem pa v sedanji demokratični Sloveniji videl tisto duhovno domovino vseh Slovencev, ki mora vse Slovence povezovati.

Evropski poslanec Lojze Peterle je pozval, naj se Slovenci med seboj povezujejo, ne glede na to, kje jim je dano živeti.
Evropski poslanec Lojze Peterle je pozval, naj se Slovenci med seboj povezujejo, ne glede na to, kje jim je dano živeti. FOTO: Dare Čekeliš

"Danes smo v skupni evropski hiši in ne želimo odpasti od svoje kulture, temveč ohraniti izvirni jezik, avtentičnost. Odpreti moramo nove poti. Zavedati se moramo, da moramo nujno ostati skupaj," je poudaril in dodal, da je treba na podlagi avtohtone kulture razviti gospodarstvo in načrtovati razvoj na obeh straneh hribov in gora.

Sicer pa se je romanja treh Sloveniji udeležilo več slovenskih kulturnikov in predstavnikov političnega življenja, med njimi štirje nekdanji slovenski ministri.

Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres je v pridigi spregovoril o sedanjih časih. "Tudi vsak človek se prej ali slej znajde v valovih nevarnosti in preizkušenj. Ravno tako tudi narod. A za vsakega, ki ga zajamejo valovi, je pogum in zaupanje prvi pogoj rešitve," je poudaril Stres.

Po maši so tudi letos organizatorji za cerkvijo pripravili kulturni program, pri katerem je sodeloval pevski zbor Slovenski cvet iz Nemčije.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

unja1.m
07. 08. 2011 20.31
že spet šuntajo
svegel
07. 08. 2011 19.25
a ze spet brises
svegel
07. 08. 2011 19.21
Splaca se it vsako prvo nedeljo v avgustu na romanje pa pes ne z gondolo
svegel
07. 08. 2011 19.19
Vreme kar dobro. ne nakladajte da je bilo slabo saj sem sel na Kamnitega lovca. malo megleno in par kapljic dezja tudi vzdusje je bilo prijetno, samo dva romarja sta ga pokvarila ko sta v gostilni ukradla vrcek za pivo, ki pa jih je natakar zalotil. To pa je slovenska kultura.
saintjozef
07. 08. 2011 18.52
Evropski poslanec Lojze Peterle je pozval, naj se Slovenci med seboj povezujejo, ne glede na to, kje jim je dano živeti. Lahko bi dodal, KAKO jim je dano živeti!